Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Oxfam: Procento nejbohatších ovládá 82 procent bohatství

Oxfam: Procento nejbohatších ovládá 82 procent bohatství

22.01.2018 11:16
Autor: ČTK

Čtyři pětiny bohatství, vytvořeného loni ve světě, skončily u jednoho procenta nejbohatších lidí planety. Nejchudší polovina lidstva nezískala nic. Upozornila na to nezisková organizace Oxfam, která závěry svých analýz nerovností ve světě tradičně zveřejňuje v předvečer Světového ekonomického fóra v Davosu. Dorazit by tam měla řada předních státníků, včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa.

"Miliardářský boom není známkou kvetoucího hospodářství, ale příznakem neúspěchu ekonomického systému," prohlásila ředitelka organizace Winnie Byanyimaová během představení zprávy. Její poznatky odhalují, že "naše ekonomiky odměňují spíše bohatství než tvrdou práci milionů lidí", dodala.

"Vykořisťují lidi, kteří vyrábějí naše oblečení, montují naše mobily a pěstují potraviny, které jíme. Zajišťuje to stálou nabídku levných produktů, ale i tučné zisky firem a jejich bohatých investorů," burcovala ředitelka. Hrstka nejbohatších dál bohatne, zatímco miliony lidí uvízly vinou nízkých platů v chudobě. Šéf jedné z pěti předních firem světové módy za pouhé čtyři dny vydělá tolik, kolik vydělá textilní dělnice v Bangladéši za celý svůj život.

Podle zprávy 3,7 miliardy lidí, tedy polovina lidí na Zemi, nezískalo z loňského světového růstu vůbec nic, zatímco 1 procento největších boháčů si strčilo do kapsy 82 procent loňských výsledků.

oxfam


Oxfam vypočítal, že bohatství této ekonomické elity se od roku 2010, tedy krátce po propuknutí hospodářské krize v roce 2008, se zvětšovalo v průměru o 13 procent ročně, tedy šestkrát rychleji než průměrné mzdy. Vrcholem bylo období mezi březnem 2016 a březnem 2017, kdy počet lidí s majetkem přesahujícím miliardu dolarů (asi 21 miliard Kč) rostl tempem jeden miliardář každé dva dny.

Byanyimaová kritizovala vyhýbání se placení daní a daňové úniky jako hlavní příčinu globálních nerovností a vyzývala vedoucí představitele, aby omezili daňové ráje a vynakládali peníze na vzdělávání, zdravotní péči a pracovní místa pro mladé lidi. Obzvláště zkritizovala prezidenta Donalda Trumpa za vytvoření "vlády miliardářů" a za nové daňové zákony, z kterých mají prospěch největší boháči, a ne obyčejní Američané.

Nejvíce postiženy celosvětovou nerovností jsou podle Oxfamu pracující ženy, neboť stále vydělávají méně než muži a zpravidla mají hůře placenou a nejistou práci. "Na celém světě ženy vydělávají méně než muži a jsou nadměrně zastoupeny v hůře placených profesích a v pracovních pozicích s nejistou perspektivou. Stejně tak z deseti nových miliardářů je devět muži," konstatovala zpráva.

ox

I časopis Forbes na prvních pět míst svého žebříčku nejbohatších lidí na světě loni umístil samé muže. Světové ekonomické fórum dříve odhadlo, že potrvá ještě 217 let, než ženy budou vydělávat stejně jako muži a na pracovišti dosáhnou rovnosti.

Oxfam vyzval vedoucí představitele chystající se do Davosu, aby se postarali o to, že ekonomika bude fungovat pro všechny, a ne pouze pro bohatou menšinu.

America First? Trump bude mít v Davosu závěrečnou řeč

WEF se letos podle organizátorů soustředí na hledání cest k upevnění mezinárodní spolupráce v oblasti klíčových společných zájmů, jako jsou mezinárodní bezpečnost, životní prostředí a světová ekonomika. Zakladatel WEF Klaus Schwab uvedl, že jednou z hlavních otázek čtyřdenního setkání bude "budoucnost globální spolupráce v oblasti obchodu, životního prostředí, boje proti terorismu, daňových systémů a konkurence". "V tomto světle je zcela nezbytné, aby tu s námi byl prezident Trump," dodal.

Trump bude prvním úřadujícím prezidentem Spojených států na davoském sympoziu od účasti Billa Clintona v roce 2000. Šéf Bílého domu pronese podle organizátorů na letošním fóru závěrečnou řeč.

Zdroje: ČTK, Oxfam

 

Čtěte více:

Project Syndicate: Připravme se na Trumpovy obchodní války
22.11.2017 17:37
Je americký prezident Donald Trump tím, čemu maoisté říkávali „papírov...
Změní Trump Fed za dva roky k nepoznání?
08.12.2017 13:20
Americký prezident Donald Trump může během prvních dvou let své vlády ...
Piketty: Macron a Trump jsou jedno a to samé, nerozumí výzvám globalizace
29.12.2017 15:12
V médiích můžeme často vidět porovnání amerického prezidenta Trumpa s ...
Trumpova reforma daní srazila Goldman Sachs do ztráty
17.01.2018 14:03
Investoři byli tak nějak navyklí, že Goldman Sachs (256,15 USD, -0,89%...
Trump v jámě lvové: Kontroverzní prezident USA míří do Davosu
17.01.2018 18:10
Prezident USA Donald Trump je synonymem pro revoluci v americké politi...

Váš názor
  •  
    22.01.2018 16:37

    Proč bohatí bohatnou?Protože udrží majetek.Chudý to spotřebuje a má dál hoiuby
    mc
    •  
      23.01.2018 6:55

      Ty máš v palici slušně vymeteno. Pokud chudý (běžný pracující) má výplatu, která tak akorát stačí na pokrytí všech běžných výdajů rodiny, tak jak má podle Tebe trubko udržet majetek ? A jaký to je majetek ? Myslíš nemovitost, do které cpeš stále peníze a stát Tě za to kasíruje ? Nebo kde jsi vypotil, že se člověk z normální výplaty vyhrabe na miliardáře ? A takoví mají volební právo .... ach jo.
      Peté13
  • Lidí je moc
    22.01.2018 16:36

    A proto budou chudí.Komunisti sebrali vše bohatým a všichni zchudli.Tak to prostě je.Sebereme bohatým a zchudneme všichni,protože chudých neubude,ale o to víc se namnoží
    mc
  •  
    22.01.2018 16:23

    Paní Byany... má sice pravdu , ale co s tím ? Všechny státy vč. českých elitářů vidí jedinou možnost úspěchu ve vzdělanosti . Takže všichni budeme mít akademické tituly , ale makat nikdo nebude . Na to abychom pracovali jsme nemuseli studovat, že? Jednoho dne ale ta bublina zákonitě praskne a co bude poté raději nedomýšlet . Ti těžce fyzicky pracující asi ohledy na ty elitáře brát nebudou . Na straně druhé , lepší bohatí lidé , než bohaté státní pokladny . Bohatý stát začne podporovat elitářské nemakačenky , různá zbytečná občanská sdružení , která spotřebují to bohatství ve zbytečných nebo dokonce pro stát škodlivých aktivitách . I naše země je před rozhodnutím , kudy dál ? " Makat " není slušné , je třeba dělat nesrozumitelnou koaliční politiku . Nejhorší na tom ale je , že většina voličů koaliční politiku za uplynulých pomalu 30 let jaksi prokoukla , ale dělat se nám také nechce - montovny nechceme , budeme se vzdělávat . Akademici v čele politických stran , ani akademický kandidát na prezidenta již asi nepřesvědčí . Minulé elity těžce zklamaly.
    český občan
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení