Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Dluhopisové výprodeje nabírají po americké inflaci na síle

Rozbřesk: Dluhopisové výprodeje nabírají po americké inflaci na síle

15.02.2018 9:14
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Vyšší americká inflace jenom přilévá do ohně dluhopisových výprodejů. Desetiletý americký výnos se znovu přibližuje 3% hranici, zatímco dvouletý atakuje skoro desetiletá maxima. Dluhopisoví investoři mají strach, že pod taktovkou vyšší inflace Fed v březnu nejen zvýší sazby, ale nakonec i odhadovanou trajektorii růstu sazeb pro tento rok. A po pravdě s podobnými čísly v zádech k tomu může mít důvod….

Nejrychlejší tempo růstu mezd za posledních devět let se  začíná pomalu viditelně odrážet i v jádrové inflaci, která v posledních měsících opět nabírá na síle (1,8 % y/y). Podle zpráv Wall Street Journal zdražuje řada služeb, jejichž ceny v minulosti spíše stagnovaly. Příkladem může být zvýšení měsíčních poplatků Amazonu za využívání služeb o skoro 20 % nebo zdražení vstupu do tematických parků Walta Disneyho. Právě zdražení těchto “zbytných služeb” ukazuje na sílící sebevědomí amerických firem v ekonomice, kde je delší dobu nízká nezaměstnanost a začínají zrychlovat mzdy. Odvaha těchto firem zkusit přenést rostoucí mzdové a jiné náklady na finální spotřebitele je něčím, co dlouho nebylo vidět. A je to důležitý průvodní jev pomalu se rozjíždějící mzdově-inflační spirály. Pokud Fed vezme v potaz ještě očekávaný silný rozpočtový stimul z dílny Donlada Trumpa, nemá rozhodně důvod držet se příliš zpátky. 

Na druhé straně je povzbudivé, že v tomto týdnu již rostoucí výnosy zdaleka tolik nevystrašily akciové investory. Přece jen zatím nikdo nevěří, že by vyšší výnosy měly ohrozit silný růst vyspělých ekonomik. A i proto index strachu VIX dál klesal. Ve finále i česká koruna zůstávala nehledě na globální dluhopisové výprodeje v klidu.

TRHY

CZK a dluhopisy
Česká koruna se nenechala tentokrát podobně jako globální akcie rostoucími globálními výnosy rozhodit. Měnový pár se pohybuje v okolí 25,35 EUR/CZK a pokud nervozita na globálních trzích bude dál klesat (index strachu VIX), může česká měna v nejbližších seancích spíše lehce sílit. Zvlášť pokud by v pátek, jak naznačuje náš nowcast, pozitivně překvapil český HDP.

Zahraniční forex
Nejdůležitější číslo včerejšího dne - americká lednová inflace - způsobila na eurodolarovém trhu výraznou volatilitu s nečekaným rozuzlením. Zrychlení meziměsíční inflace na 0,5 % překonalo trhem odhadovaný nárůst o 0,3 %, odhady překonala i jádrová inflace, vyšší oproti prosinci o 0,3 %. Taková čísla v prvním momentě pomohla dolaru, když se měnový pár EUR/USD propadl hluboko pod 1,23. Přesto se však eurodolar (navzdory výraznému nárůstu amerických úrokových sazeb) aktuálně obchoduje o dvě cifry výše. Kromě toho, že eurodolar mohly tlačit výše velmi slabé americké maloobchodní tržby (za leden), tak se ukazuje, že sentiment vůči americké měně zůstává stále velmi negativní.

Dnes si trh musí dát pozor na vystoupení hlavního ekonoma ECB Praeta a další americká data - index podnikatelské nálady Philly Fed a průmyslovou výrobu (obojí pomůže zpřesnit běžící odhady amerického HDP v první čtvrtletí).

Polský zlotý sice včera spolu s ostatními aktivy v emerging markets zpevnil, ale dnes si musí dát pozor na výsledek lednové inflace, která se v meziročním vyjádření zřejmě tak jako v celém regionu snížila.

Ropa
Cena ropy Brent stoupá, aktuálně se obchoduje nad úrovní 64 USD/barel. K růstu dopomohlo nižší než očekávané zvýšení zásob surové ropy (+1,8 mil. barelů), které včera reportovala EIA. Naopak žádný větší rozruch tentokrát nezpůsobil další nárůst americké produkce, již na 10,27 mil. barelů, tj. více než v současnosti těží Saudská Arábie.

Právě ze Saudské Arábie se včera cenám ropy dostalo ještě dodatečné podpory. Její energetický ministr Al-Falih totiž oznámil, že ve spolupráci s partnery budou pokračovat v omezování produkce i v případě, že by jejich jednání mělo za následek přílišné utažení trhu. To by mohlo ceny krátkodobě poslat výrazněji výše, nicméně jednalo by se o další pobídku americkým producentům a ohrožení tržního podílu kartelu.

 

Čtěte více:

Nejkrutější tah Amazonu a varování, které by neměl ignorovat
14.02.2018 18:11
Seznam obětí Amazonu je dlouhý a přirozeně mu dominují zejména tradičn...
Ztráty dolaru přerušila silná americká inflace
14.02.2018 17:07
Rušný den má dnes za sebou dolar, který po úvodní ztrátě zisků z posl...
Wall Street posílila čtvrtý den v řadě, S&P 500 +1,4 %
14.02.2018 22:03
Americké akciové trhy v průběhu seance postupně navyšovaly své zisky, ...
Evropské burzy zřejmě navážou na úspěšnou středu, Fortuna má valnou hromadu
15.02.2018 8:55
Evropské akciové trhy zřejmě navážou na úspěšnou středu. Futures na hl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data