Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA chce uvalit cla na 1300 čínských výrobků, Čína reaguje 25% cly na dalších 106 amerických produktů

USA chce uvalit cla na 1300 čínských výrobků, Čína reaguje 25% cly na dalších 106 amerických produktů

04.04.2018 12:31, aktualizováno: 4.4. 12:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Čína uvalí dodatečná 25procentní cla na 106 druhů zboží ze Spojených států včetně sojových bobů, automobilů, chemikálií, některých typů letadel a obilovin, mimo jiných zemědělských produktů, uvedlo ve středu čínské ministerstvo financí. Hodnota produktů, které nově podléhají clům, v roce 2017 dosahovala 50 miliard dolarů. Dodatečná cla budou uvalena také na whisky, doutníky a tabák, některého typu hovězího, maziva a propanové a jiné plastové produkty, uvedlo ministerstvo financí ve zprávě. 

Futures na hlavní americké akciové indexy se po oznámení dodatečných čínských cel propadly. Akcie Boeingu odepisovaly v předburzovní fázi více než 5 %. Níže jsou také evropské burzy, exportně orientovaný německý akciový index DAX ztrácel naposledy 1,6 %. Propad prohloubily také ceny ropy (WTI naposledy -1,9 %), zatímco japonský jen, který je trhy považován za bezpečnější přístav v dobách zvýšené nervozity, připisoval k dolaru 0,5 %. Roste i cena zlata, která byla naposledy kolem 1 341,4 USD za unci s přírůstkem 0,7 %.

Čínské ministerstvo obchodu pak uvedlo, že uvalení cel na 1 300 čínských výrobků Spojenými státy napadne u Světové obchodní organizace (WTO). Americké opatření je podle Bílého domu reakcí na údajné čínské krádeže amerického duševního vlastnictví.

Seznam čínských výrobků vybraných Američany, který byl zveřejněn v úterý, je podle agentury Bloomberg zaměřený na technologicky špičkové výrobky. Figurují v něm například motocykly, televize, polovodiče, lithiové baterie, informační technologie, výrobky leteckého a zdravotnického průmyslu. Cla se týkají čínského zboží v hodnotě téměř 50 miliard dolarů (kolem jednoho bilionu Kč).

Peking americká cla "důrazně odsuzuje a neústupně odmítá". "Takový jednostranný a protekcionistický krok vážně porušuje základní principy a hodnoty WTO," uvedla dnes čínská ambasáda ve Washingtonu. Podle čínské strany americké opatření neslouží ani jedné ze zúčastněných zemí, "a tím méně globální ekonomice".

"Čínská strana využije mechanismu pro urovnávání sporů WTO a v souladu s čínskými zákony podnikne odpovídající protiopatření stejného rozsahu a intenzity namířené proti americkým výrobkům," informovalo čínské zastoupení v USA. Čínský seznam by mohl obsahovat dopravní letadla Boeing či sójové boby, napsala agentura AP s odvoláním na ekonomy a obchodníky.

Spojené státy seznam zveřejnily poté, co Čína v úterý zavedla cla ve výši až 25 procent na 128 amerických výrobků v ceně tři miliardy dolarů (zhruba 62 miliard Kč). Peking jimi reagoval na uvalení cel na dovoz oceli a hliníku do USA, které v březnu nařídil prezident Donald Trump.

Roztržka mezi Pekingem a Washingtonem ilustruje rozpor mezi Trumpovým slibem vyrovnat obchodní deficit s Čínou a rozvojovou strategií čínské komunistické strany. Ta podle agentury AP i vyšetřování Bílého domu podmiňuje působnost na čínském trhu tím, že američtí investoři musí poskytovat důležité technologie čínským podnikům.

 


Peking loňský obchodní přebytek se Spojenými státy vyčíslil na 275,8 miliardy dolarů (5,7 bilionu Kč), zatímco Washington uvádí hodnotu obchodního deficitu vyšší - rekordních 375,2 miliardy dolarů (7,74 bilionu Kč).

Desítky obchodních svazů zastupujících přední americké podniky minulý týden vyzvaly Trumpa, aby cla na dovoz z Číny neuvaloval. Varovaly před jejich negativními dopady na ekonomiku Spojených států i na americké spotřebitele.

Zdroje: ČTK, BBG, FT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

V Číně běžné ekonomické zákony nefungují, korupce a dluhy dokonce pomáhají
27.03.2018 6:16
Mimořádný ekonomický úspěch, kterého Čína dokázala dosáhnout v posledn...
Project Syndicate: Jak se vyhnout americko-čínské obchodní válce
26.03.2018 10:56
Oznámení Trumpovy administrativy, že Spojené státy uvalí na Čínu sankc...
USA a Čína prý v tichosti hledají řešení, jak předejít obchodní válce
26.03.2018 17:28
Čína a USA údajně začaly vyjednávat o zlepšení přístupu USA na čínské ...
Čínské akcie už ekonomika nezajímá, hraje se konsolidační hra
30.03.2018 7:35
Po celé roky byla patrná silná korelace mezi růstem čínského produktu ...
Project Syndicate: Vysoká cla na čínský dovoz by oslabila Ameriku
01.04.2018 16:05
Až do 70. let byl zahraniční obchod Spojených států do značné míry vy...
Čína uvalila cla na 128 produktů z USA včetně vepřového či vína
02.04.2018 10:44
Čína s platností ode dneška zavádí cla ve výši až 25 procent na 128 vý...
Summary: Walmart chce získat zdravotní pojišťovnu, USA a Čína řinčí cly
02.04.2018 18:06
Cla USA/Čína V neděli uvalila čínská administrativa slibovaná cla na ...

Váš názor
  •  
    04.04.2018 15:05

    VM se tady celkem správně odvolával na právo. Donald Trump argumentuje "krádežemi duševního vlastnictví". To bohužel není právní pojem. Porušuje Čína patentovou ochranu, nebo ochranu chráněného vzoru ? Pokud si to USA firmy v Číně nedali patentovat mají smůlu. Pamatujete na kontaktní čočky? Super vynález českého vědce Otta Wichterleho, bohužel kvůli šlendriánu a nedostatku deviz v bývalé ČSSR nepatentován v USA, kde se pak rozjela mnoha set miliardová výrobní a obchodní akce. Byli jsme hloupí - měli jsme smůlu. Nezaregistroval jsem žádní mezinárodní soudní spor ohledně porušování USA patentového práva Čínou. Jak to tedy je s těmi "krádežemi duševního vlastnictví". Nějak tomu nerozumím.
    hb
    • Nebyla to otázka hlouposti
      04.04.2018 22:49

      Měkké kontaktní čočky nevynalezl Wichterle, ale jeho kolega Drahoslav Lím. Ten je také držitelem patentu. Lím ovšem emigroval do USA, tedy i s patentem.
      Dan
      • Re: Nebyla to otázka hlouposti
        05.04.2018 9:42

        JJ. Podíval jsem se na WIKI. Bylo to zřejmě komplikovanější a bylo tam zřejmě více patentů i společných s Wichterlem. Do jaké míry to byly patenty osobním vlastnictvím není uvedeno. Ovšem to nic nemění na kritizovaném faktu, že know-how bylo vynalezeno tehdy v ČSSR, na státním výzkumáku a za státní peníze. Ovšem prospěch z toho měla tehdy ČSSR minimální. To že Lím utekl do USA jen opět potvrzuje fakt, že poskytováním lepších podmínek, USA získává chytré mozky z celého světa a ohromně z toho profituje. Je samozřejmě otázka, proč i naše vědecká a výzkumná pracoviště neposkytnou srovnatelné podmínky, aby mozky neutíkaly. A jsme u toho - prostě jsme chudá země a nemáme na to. Tedy asi vše podle práva, ale fakt, že USA takto získávají (kradou) duševní vlastnictví je nabíledni.
        hb
  • A opět lhaní?
    04.04.2018 12:18

    "Americké opatření je podle Bílého domu reakcí na údajné čínské krádeže amerického duševního vlastnictví". Tak to můžeme být v EU klidní. Ta spojencům a přátelům v USA jistě duševní vlastnictví nekrade a není tedy důvod pro zavedení cel na export oceli a hliníku z EU. Alespoň ČR by mohlo být clo odpuštěno (přes 4 miliardy CZK ročně). Snad je toto tržní cena Nikulina, kterou vyjednal s USA ministr spravedlnosti Pelikán prostřednictvím Babiše s Paulem Ryanem ve smyslu já pán ty pán.
    ZYX
    • Re: A opět lhaní?
      04.04.2018 12:30

      Bože to jsou kecy. Bylo postupováno dle platných zákonů. Vyskakují Rusové, Mynář a Ty. Dolož, který zákon byl porušen agente a proč by něměl být vydán pro aktuálnější, závažnější čin a první žídost v pořadí. děje se přesně, co sem čekal, ačkoliv hrad neí nárok dělat zahranišní politiku s rozporem z vládou, dělá ji i v případě vyhoštěných diplomatů a dělá tak ČR ostudu. Naštěstí Babiš má rozum e nenchá si diktovat prezidentem. Podotýkám, že Mynář nemá co kafrat a opěy zpochybňovat českou justici v zájmu rusů. Za koho kopeš ty je jasné dávno. A nezapomeň citovat ústavu a ¨žvanit o volbách a symbolech.
      Velkamedvědice
      • VM
        04.04.2018 12:49

        Obchod je obchod i Nikulin má svoji cenu. Mně je jedno, komu je vydán. Důležitý je profit Česka. Každý hraje na sebe a cla zavedená Trumpem jsou toho jasným důkazem.
        ZYX
  • Trade War
    04.04.2018 10:57

    Kazdopadne burzy pofici dolu...:-(
    Ticino
  • Obchodní válka o vlastní dominanci
    04.04.2018 10:41

    Čína krok USA napadne u WTO? To se mine podobně účinkem, jakoby bylo USA napadeno u Rady bezpečnosti OSN z důvodu jimi vedených válek v jiných zemích bez mandátu této organizace. USA se nikdy nikoho na nic neptaly, podobně jako sama Čína nebo Rusko. Každý z nich má vlastní zájmy a tak je bezohledně prosazují na úkor ostatních slabších. Pravda je to, že USA přestávají být onou dominantní velmocí mezi několika dalšími. A pravda je také to, že umírající kobyla nejvíc kope kolem sebe. Možná právě zde jsou ony motivy chování nevyzpytatelného Trumpa. Nechce dát vlastní kůži zadarmo.
    ZYX
    • Re: Obchodní válka o vlastní dominanci
      04.04.2018 12:04

      Pologramotný křupan byl zvolen v přímých volbách a chová se jako americký patriot a řídí se heslem America first. To že, vyvolá obchodní válku, či skutečnou je naprosto v pořádku má přece mandát od voličů a Ameriku na prvním místě.
      ..
  • Zloděj
    04.04.2018 10:20

    křičí chyťte zloděje. Myslím, že co se týká krádeží duševního vlastnictví si USA a Čína nemá co vyčítat. Že Čína kopíruje mnohé sofistikované západní technologie je samozřejmě známo, ale málokdy se vzpomene jak USA kradou mozky po celém světě - tedy hodně také z Číny. Všechny ty lukrativní granty na USA prestižních univerzitách, výzkumných zařízeních, kde nabízí jinde těžko překonatelné podmínky pro vědce a šikovné techniky jsou také krádeže. USA se pak nesmí divit, když Čína a teď i Rusko láká své vědce, nositele mnoha špičkových vědomostí zpět a nabízí jím srovnatelné, nebo i lepší podmínky dotované státem, aby zmírnily odliv mozků. USA pak tomu říkají krádeže duševního vlastnictví. Uvažme kolik tato taktika stojí ČR. Kolik investic je v ČR vloženo do výchovy šikovného studenta - vědce, který pak podlehne vábení USA campusů. A to ještě nevzpomenu ani krádeže technologií v minulosti po válce (Škodovka Plzeň a pod.) a to v celé Evropě. Viz např. Verner von Braun.
    hb
    • Re: Zloděj
      04.04.2018 12:07

      Nechtěl bys zavést moderní otroctví? Chodil jsi v ČR do mateřské školy a pěti tříd ZŠ, tak tu do smrti budeš otročit v montovně za námi stanovených podmínek.
      ..
    • Re: Zloděj
      04.04.2018 11:09

      Krádež mozků?? To zní hodně totalitně...Oni mouhou ukrást mozek????? Ti lidé tam snad chodí dobrovolně...Je snad svoboda pohybu...Tohle srovnání z čínskámi krádežemi je neuvěřitelně komunistický totalitní názor.. Je snad každého věc, kde cche žít. To je teda ztělesný ďábel, to USA, že poskytnou lepší podmínky
      Velkamedvědice
      •  
        04.04.2018 12:57

        Před tím, než začneš urážet, tak se zamysli. Tzv. "krádeže mozků" je normální termín spadající do oblasti vědy o regionálním rozvoji. Je to široká problematika, na kterou tady není prostor. Jen dva příklady. Pokud si student bude platit VŠ ze svého, nebo z půjčky, ať si jde kam chce. Pokud tomu tak není, není úplně čestné zdarma vystudovat, pumpnout daňové poplatníky a zdrhnout bez návratu na lepší. 2, Pokud z určitého území pod jakoukoli záminkou odsaješ ty nejschopnější, region se dostane do situace, že již není schopen se pozvednout vlastními silami. Zůstává pak zaostalý a jen jako zdroj levné pracovní síly. Odborně se tomu říká "Sicilizace území". Bohužel, to co platí na území jednotlivých států latí i pro svět obecně. Proč myslíš, že EU má Eurodace? Neobhajuji Čínu. Napsal jsem, že krade technologie, ale USA krade lidi s know-how po celém světě. Tím, že má vysokou životní úroveň jsou schopné tyto mozky přilákat a tím si opět zvýšit rozdíl v životní úrovni proti světu atd. atd. Možná se ti to zdá normální, ale mně ne. Vzhledem k volnosti pohybu se tomu dá jen těžko bránt. Snad jen tak, jak jsem psal, že Čína enormně dotuje svá vědecká pracoviště a láká "mozky" i z USA. Pak na okraj USA selektivním zavedením cel jednoznačně porušily pravidla WTO.
        hb
        • hb
          04.04.2018 13:43

          Zabránit odchodu schopných mladých lidí za lepšími penězi do zahraničí je možné pouze zvyšováním platů. Za poslední čtvrt století se tak příliš nedělo, mzdy se začínají hýbat až v posledním či dvou posledních letech. Není to pouze o tom, že máme minimum šikovných řemeslníků, ale je zoufalý nedostatek např. lékařů, stomatologů a absolventů technických škol. Chybí až 150 tisíc dárců krve. V místě mého bydliště odchází jeden stomatolog do důchodu a pacienty nemá kdo převzít. Všechny zbývající ordinace jsou plné. Lidé jsou doslova zoufalí a hledají ordinaci v okruhu až 70 km od svého bydliště. Nedokážu si představit staré lidi, že budou takto cestovat. V tomto se vracíme zpět o několik desetiletí.
          ZYX
        •  
          04.04.2018 13:17

          A k WTO. Trumpa se často zastáváš tz, ne já..A o WTO podmínkách jsem psal už včera..Pokud nejsous tudijní npodmínkz ošetřenz závazkem, o krádež se nejdná, ať budeš bezhlavě citovat kohokoliv
          Velkamedvědice
          •  
            04.04.2018 13:30

            Samozřejmě, že je to legislativně v pořádku, ale já psal o morálním rozměru tohoto fenoménu. Alternativou je z uvedených důvodů zavést školné. Tak jak to dělají mnohé firmy ve světě. Zaplatíme ti studium, ale pak u nás odpracuješ třeba 10 let, jinak školné i s úroky vrátíš.
            hb
            • HB
              04.04.2018 13:46

              Souhlas. To sem myslel závazkem.
              Velkamedvědice
        •  
          04.04.2018 13:10

          Fakt nevím, čím jsem tě urazil. Umyslně jsem vznechal repliku, jestli neukradli moyek Tobě, abzch se tě nedotknul. Trvám na každém písmenu. Srovnávat nelegální okopírování auta a zajistit lepší podmínky je totalitní přístup. Krádež mozku je užívano v nadsázce a nemá oporu v zákoně. Nemohu ya Tvé jednostrané vidění. Porušil student zákon??? Tak o jaké krádeži mluvíš. Ano, bzlo toho tolik roykradeno, že mohůli mít vědci daleko lepší podmímky. Proč místo toho kupujeme předražené obrněnce atd se yeptej jinde. Jako když dělám v JZD a škodovka mi nabídne lepší podmínkz, tak mi němci ukradli mozek????
          Velkamedvědice
          •  
            04.04.2018 13:42

            Já ti rozumím. Je to velmi těžké kvalifikovat. Jsem svobodný člověk, co mám v hlavě je mé. Pokud jsem neporušil zákon, nebo smlouvu, mohu své vědomosti a dovednosti použít a využít jak se mi zlíbí. Třeba v Burundi. nezdá se mi však fér, pokud se takovýto systém nastavuje cíleně. To je předmětem mé kritiky USA a samozřejmě taky jiných vyspělých zemí, které dělají totéž. Platí granty šikovným studentům, aby je přilákaly a udržely je ve své ekonomice. Bohužel my (ČR) se snažíme dělat totéž (Slováci u nás studují zdarma a za stejných podmínek jako mají čeští studenti) Cílem je přilákat k nám co nejvíce šikovných Slováků. To, podle mne také není zcela "košér".
            hb
          •  
            04.04.2018 13:32

            .. neuvěřitelně komunistický totalitní názor.... No promiň, ale ke komančům mám dál než k Alfa Centauri.
            hb
      •  
        04.04.2018 11:58

        Přesně, to by pak mohli někteří obviňovat i jednotlivé firmy, že kradou mozky...
        achilles
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data