Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak by si vedlo „NATO Evropa“?

Jak by si vedlo „NATO Evropa“?

19.07.2018 6:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle Leonida Bershidskyho z Bloombergu se NATO na Twitteru chlubilo, že čtyři nejlepší týmy na mistrovství světa, tedy Francie, Velká Británie, Belgie a Chorvatsko, jsou členy této organizace. Američané se na šampionát neprobojovali a „minimálně na hřišti si tak aliance vystačí bez USA. Přežila by ale i ve skutečnosti bez svého nejsilnějšího člena?

Tuto otázku si někteří experti kladou již od chvíle, kdy se Donald Trump stal prezidentem Spojených států. Alespoň na papíře by NATO bylo i bez USA schopno řešit regionální krize a odradit od možné agrese Rusko. Evropští členové NATO měli minulý rok dohromady 1,78 milionu vojáků. Američané jich měli 1,3 milionu, Rusko asi 1 milion. Mobilizace by tato čísla mohla změnit, ale „evropské NATO“ se 7 000 tanky, 2 612 vojenskými letadly a 382 útočnými vrtulníky by bylo schopno postavit se Rusku, míní Bershidsky.

Velká Británie a Francie mají mnohem menší jadernou sílu než Spojené státy, ale stále dost velkou na to, aby odrazovala případné útočníky. Francie má podle britské vlády až 300 funkčních jaderných hlavic, Británie dalších 120. Ve srovnání s Američany, kteří jich mají 4 000, to není mnoho. A to samé platí o Rusku, které disponuje 4 300 hlavicemi. Nicméně Francie je v této oblasti silnější než třeba Čína s jejími 270 hlavicemi. Francie a Británie navíc disponují asi 30 % hlavic nesených ponorkami. Výdaje na obranu u evropských zemí pak sice tvoří jen asi 36 % výdajů amerických, ovšem stále to je mnohem více než u jiných států, a to včetně Číny.

Bershidsky tvrdí, že velká část evropských výdajů na obranu se promrhá, protože udržují paralelní národní systémy a struktury a příliš mnoho rozdílných druhů zbraní. Tuto slabost lze ale také brát jako budoucí příležitost. Pokud by se totiž USA z NATO stáhly, donutilo by to evropské země k užší spolupráci a zvýšení efektivity. Center for Strategic and International Studies navíc tvrdí, že pokud se vezme do úvahy celková vojenská síla, hned několik zemí se na boji proti ISIS podílelo více než Spojené státy. A nejde o jediný důkaz, že evropské vojenské síly nestojí stranou konfliktů.

Odchod z NATO by pak podle Bershidskyho změnil i politiku Spojených států. Ty by mimo jiné musely mnohem více zvažovat vojenské operace ve vzdálenějších oblastech. Například v roce 2011 bylo v Afghánistánu 38 000 evropských vojenských jednotek a bez nich by Američané museli na vojenské operace v regionu dávat o desítky miliard dolarů více. Při útocích proti ISIS zase evropské země provedly asi třetinu všech náletů. A právě boj s ISIS byl jedním z hlavních volebních témat současného amerického prezidenta.

Trump před několika dny napsal na Tweeteru, že NATO prospívá Evropě mnohem více než Spojeným státům. „Prospívalo by jí ale i bez USA,“ píše Bershidsky. Ovšem dodává, že Spojené státy kritizují evropské země za nedostatečnou výši výdajů na zbrojení už dlouhou dobu. Předchozí americké vlády jen nebyly ochotny důsledně požadovat nápravu. Trump je v tomto ohledu jiný, ale „Spojené státy potřebují spojence stejně, jako oni potřebují je“. Evropa by se nakonec mohla začít starat o svou vlastní bezpečnost, i když v první fázi by to zřejmě budilo obavy.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Trumpův další cíl: NATO
18.06.2018 12:31
Setkání zástupců zemí G7 dopadlo katastrofálně a vedení NATO je nyní n...
Stoltenberg: O plynovodu kritizovaném Trumpem nerozhoduje NATO
11.07.2018 12:27
Otázka plynovodu Nord Stream, na který mají evropské země různé názory...

Váš názor
  • Bububuuuuuuuuu
    19.07.2018 10:37

    Putin chce dobyť europu!Oprava!Celý svet!!!A teraz tú o Červenej čiapočke poprosím....Tento článok svedčí o mentálnych schopnostiach ľudí ktorí to píšu a tých čo tomu veria.Tomu môže veriť len taký megablb ako Achjo,Havel,Kiska a spol
    Čierne Krušovice 12°
Aktuální komentáře
06.05.2024
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data