Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Starý světový řád je pryč a už se nevrátí

Víkendář: Starý světový řád je pryč a už se nevrátí

16.09.2018 12:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Bývalý německý velvyslanec v USA Wolfgang Ischinger v rozhovoru pro Der Spiegel tvrdil, že americký prezident Donald Trump „ohrožuje světový řád“. A pro Německo tento „epochální posun“ znamená ztrátu identity. Poprvé si začínající úpadek starého řádu podle svých slov uvědomil v únoru 2007, když ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu v Mnichově „extrémně agresivně zpochybňoval vůdčí roli USA“. Pak přišla válka v Gruzii, kterou ale Západ ignoroval a „v podstatě ignoroval realitu až do roku 2014, kdy došlo k zabrání Krymu“. Pak ji již dál ignorovat nešlo.

„V období po rozpadu Sovětského svazu nebyla ve světě situace ještě nikdy tak nebezpečná, jako nyní. Primárním důvodem je zmizení vzájemné důvěry. Můžeme jen zhruba odhadovat, jak bude vypadat nová éra. Novou roli hraje Rusko, Čína expanduje, po celém světě vidíme násilné konflikty jako například válku v Sýrii, jejíž důsledky pociťuje zejména Evropa. Turecko bývalo spolehlivým partnerem, ale to se mění, a výrazná nestabilita je patrná i v EU,“ míní Ischinger. Dodává však, že největší hrozbu pro globální liberální řád představuje Donald Trump.

Příčin popsaných změn je hned několik. Končí hegemonie Spojených států, ve stejnou dobu roste vliv Číny. Otázkou je, kdo bude garantovat globální řád, když Spojené státy tak činit nehodlají? „Spojené státy dělají pro NATO stále více než celý zbytek dohromady. Jenže bohužel to není to jediné, na čem záleží. Jde i o slova, a Trumpova slova jsou jako jed, který ničí soudržnost Západu,“ míní Ischinger.

Nejcitelněji podle bývalého diplomata pociťují současné změny Němci, protože ti mají za sebou sedmdesátiletou cestu zpět na Západ, a tudíž „nyní téměř pociťují ztrátu identity, ztrátu, která je mnohem horší než u Francouzů nebo Britů“. Trump přitom ale nemůže za všechno, protože „už Barack Obama odmítal starat se o všechny problémy“. Německo zase bylo po celá desetiletí zvyklé přesouvat zodpovědnost za svou obranu na jiné země. Šlo o „relativně harmonický vztah mezi velmocí a jejími podřízenými partnery z Evropy“. Jenže tento vztah se blíží ke svému konci a ve své předchozí formě se už nevrátí.

Ischinger ovšem nesouhlasí s hlasy, které tvrdí, že Němci stále nejsou ochotni dávat větší částky na svou obranu. Poukazuje na nedávný průzkum veřejného mínění, který ukazuje, že pro zvýšení výdajů na obranu je větší část společnosti, než se předpokládalo. „Je ale třeba vysvětlovat, proč je takový krok v našem zájmu a že jej nečiníme jen proto, že nám to řekl Trump,“ tvrdí Ischinger. A dodává: „Pokud chcete v Německu vyhrát volby, není dobrým tahem tvrdit, že přichází nezvratitelná změna. Stejně tak ale nejde stále voliče uspávat, protože reformy v oblasti bezpečnosti jsou potřebné.“

„Jednu věc jsem se za posledních 40 let naučil: Diplomacie bez schopnosti prosazovat své zájmy vojensky není ničím než pouhým politickým symbolismem. Ten si může dovolit nějaká malá evropská země, ale ne Německo. Pokud se Německo omezí v boji proti Islámskému státu na pár fotek z průzkumného letadla a namísto něj tam pošlou stíhačky Dánové, kterých je jen 5 milionů, něco není v pořádku. Německo často nabízí jen naprosté minimum, a to není recept, jak vést ostatní,“ řekl Ischinger. Nejde přitom podle něj o to, aby se z Německa stal významný globální hráč, ale o to, aby Evropa byla schopná rezolutně a důvěryhodně bránit zájmy svých více než 500 milionů obyvatel.

Zdroj: Der Spiegel

 
 

Čtěte více:

Medveděv: Sankce bude Rusko považovat za vyhlášení obchodní války
10.08.2018 8:36
Jakékoli sankce USA, které se dotknou ruských bankovních operací nebo ...
Víkendář: Největším nebezpečím pro Německo jsou Němci
12.08.2018 9:26
Jestliže během letošního léta navštívíte Německo, uvidíte zemi, které ...
Víkendář: Německo dalo světu Goetheho i Goebbelse. Co nabídne nyní?
09.09.2018 10:45
Když východoněmeckým městem Chemnitz minulý týden pochodovali pravičác...
Anonymní článek v NYT hovoří o odporu v Trumpově administrativě
06.09.2018 14:30
List The New York Times (NYT) zveřejnil ve středu na svém webu názorov...
Rusko a Čína se společně otáčí proti USA
12.09.2018 14:35
Pokud ruský prezident Vladimir Putin dlouhodobě uznává některého ameri...

Váš názor
  •  
    16.09.2018 20:21

    Evropa má rezolutně a důvěryhodně bránit zájmy svých více než 500 milionů obyvatel ? To je pěkná blbost. Němci mají svoje zájmy, Francouzi své a třeba Poláci taky své. No a ti noví voliči evropských socanů, kteří se hrnou z Afriky a Arábie do Evropy pro sociální dávky (už jsou jich miliony, plus ty miliony z dřívějších let), ti mají taky svoje zájmy. Tak o jakých zájmech ti Germáni vlastně mluví ?
    Peté13
    • Slepý
      17.09.2018 9:05

      Každý stát má jistě své zájmy, ale své zájmy má i evropské společenství. A to zejména proto, protože každý evropský stát je sám o sobě ve světovém měřítku směšně bezvýznamný.
      Pracovitý Prosecký
  •  
    16.09.2018 20:15

    Západ válku v Gruzii neignoroval, ale způsobil. Tak dlouho všemožně podporovali toho požírače kravat, až si ten mamlas myslel, že si může dovolit všechno, vč. ostřelování města plného civilního obyvatelstva.
    Peté13
  • Ten Špígl taky otiskne každou bl bost
    16.09.2018 15:04

    Pak přišla válka v Gruzii, kterou ale Západ ignoroval a „v podstatě ignoroval realitu až do roku 2014, kdy došlo k zabrání Krymu“. Pak ji již dál ignorovat nešlo. Jinými slovy: Západ toleroval realitu do té doby, dokud Rusko, rozložené otřesy po rozpadu Sovětského svazu a vedené šaškem bez programu Jetzinem jen přitakávalo akcím Západu, nebo na ně nereagovalo co se týče zahraniční politiky. Co se ekonomiky týče, "v pořádku" bylo, že západní firmy si mohly brousit zuby na nerostné bohatství. Logicky od chvíle, kdy tomu tak není, troubí západní kapitál na poplach proti ruskému imperializmu. Důvěřivé duše, v našich českým podmínkách často ovlivněných událostmi z r. 68 neprokouknou, že je tomu úplně naopak. Jestřábí politika rozlívání EU stále na východ, do tradiční sféry Ruska, následovaná vojsky NATO - to není jasná provokace? Uvědomme si, že ospravedlnění není, respektive je jedině v obvinění Rusů z agresivity. Metry kterými se měří, musí být dva: na zabrání Krymu, ruské obavy z vývoje v Kyjevě, na druhé straně všechno ostatní. Potlačení referenda v Katalánsku nikoho v EU nedojalo, vyjmenovávat řadu agresí USA po světě ve svatém jménu demokracie je nošení dříví do lesa. Obehraným argumentem protiruských jestřábů jsou polské obavy z Ruska. Na místě je zmínit, že jde o historické rivaly od raného středověku a jeden národ druhému nikdy nic nedaroval.
    Ullsperger
    • .
      17.09.2018 18:19

      Vy zjevně ani nechápete, že je přirozeným právem každého suverénního národa spolupracovat s tím, koho si za partnera vybere. Vy znáte jen ruské imperiální zájmy a nic jiného Vás nezajímá. Pak se nedivte, že Vaše názory ostatní vůbec nezajímají a žvanit o obkličování Ruska si můžete tak maximálně u Vás na toaletě...
      stanislav.hrouzek
    • Re: Ten Špígl taky otiskne každou bl bost
      17.09.2018 9:06

      Raději budu součástí toho vašeho "agresívního" Západu než ruské říše.
      Pracovitý Prosecký
      •  
        17.09.2018 9:48

        Svatá pravda, pane Pracovitý Prosecký, já také budu raději bohatý a krást, než nemajetný a čestný.
        svokas
        • zvíře
          17.09.2018 19:27

          Čestně nás okupovali slinte
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení