Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Petr Koblic: Regulace je zločin. Vraťme trhům jejich logiku

Petr Koblic: Regulace je zločin. Vraťme trhům jejich logiku

18.12.2018 11:18
Autor: Redakce

Z kapitálových trhů se vytrácí původní logika. Stále větší prim hrají soukromé trhy a pasivní strategie. Naopak malé a střední evropské firmy, které jsou páteří ekonomiky, investory tolik netáhnou, říká v rozhovoru s Patria.cz ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic. Střední kapitálové trhy „zabíjí“ i evropská regulace. Nový projekt START pražské burzy, který má upozornit na malé české firmy, Koblic označuje za úspěch. Vadí mu ale přístup některých velkých hráčů na trhu.

Patria.cz: Podívejme se na končící rok 2018. Jak byste jej zhodnotil, co byste zdůraznil?

Rok 2018 nepředstavoval žádnou pozitivní revoluci, jak bychom si všichni přáli. Zdá se ale, že vidíme jemná světélka na konci tunelu. Snažili jsme se oživit trh naším projektem START, to bych vypíchl především. Možná se podařilo trochu zastavit trend poklesu objemů, který je do značné míry importován vnějšími faktory. Rok tedy nehodnotím úplně negativně. K jásotu to ještě není, doufejme ale, že vidíme obrysy světlých zítřků. Aby bylo jasno, komentuji hlavně vývoj objemu obchodů a nové emise, nikoli pohyb indexu.

Patria.cz: Jak pohlížíte na aktuální prostředí na trzích a jaká jsou Vaše osobní očekávání budoucího vývoje?

Poslední dva roky říkám, že největší riziko na trzích je riziko politické. Riziko toho, co se stane s různými faktory, které jsou nyní ve hře. Samozřejmě tu je hospodářský cyklus, který se z pohledu některých analytiků už spíše láme dolů. To bych ale ještě nepovažoval za takovou katastrofu. Nás hlavně zajímá, jestli nás nečekají těžké šoky, které mohou přijít z politického prostředí. Nejistota kolem brexitu. Nejistota kolem Itálie. To bych vnímal jako největší dvě rizika, která mohou zásadně s trhy v příštím roce zahýbat.

Krásnou laboratoří toho, co všechno se může stát, je dění kolem debat o švýcarské ekvivalenci, kdy Švýcarsko v zásadě není schopno se s EU dohodnout na prodloužení ekvivalence finančních trhů. Nyní to probíhá tak, že na obě strany odcházejí dopisy typu „obchodování švýcarských akcií mimo Švýcarsko bude kriminální čin“, a tak dále. Věřím, že se to nakonec podaří vyřešit. I tato otázka je ale de facto kartou ve hře brexit. Jak je tedy vidět, svět je jinde, a to, co bychom před pěti lety považovali za naprosto nemyslitelné, se nyní na trhu běžně děje.

Patria.cz: Jak velkým rizikem Vašima očima brexit pro trhy je?

Brexit hraje obrovskou roli a není to o tom, jestli londýnské banky budou dělat byznys z Frankfurtu. Hraje se o to, jestli evropští investoři budou moci kupovat britské akcie, jestli fondy, které jsou spravovány z Británie, budou moci působit na evropském trhu. Hraje se o stovky miliard eur v aktivech. Kdyby se jakkoli musely začít významně omezovat, posouvat nebo mizet z Evropy, byly by to tektonické posuny na evropských kapitálových trzích. To není legrace.

Patria.cz: Jaké pozorujete na kapitálových trzích obecnější tendence a trendy?

Zmínil bych dvě, které sledujeme v celé Evropě a Česká republika není výjimkou. Kapitálové trhy se přesouvají z „public“ (veřejných) trhů do „private“ (soukromých – uzavřených) trhů. Pozorujeme stahování emisí, stále více privátních než veřejných transakcí, vidíme čím dál více emisí, které jdou M&A cestou. Je to posun „public to private“. Samozřejmě je snadné říci, že to je generováno jenom útěkem před regulací. To je velký faktor, ale není jediný.

Další tendencí je zužování veřejných trhů. Stále větší množství investic je spravováno pasivními fondy, nikoli aktivně spravovanými fondy. Vedle toho navíc dochází k neúnosnému navyšování regulace retailového obchodování, retailových produktů a jejich nákladů. Takže nám mizí nebo minimálně neroste skupina retail investorů a aktivně řízených fondů, která vždy přinášela objem do menších a středních firem. Zůstávají pasivně spravované fondy, které pouze kopírují index, což je v případě emerging markets většinou MSCI Emerging Markets Index. Ve chvíli, kdy jakákoli akcie v tomto indexu není, má výrazně omezené možnosti.

Je-li někde na obchodovaných akciích opravdu velký objem, je to jenom na akciích z indexu, a zbytek trhu trpí.

Pokud se nám tyto tendence společnými silami nepodaří v Evropě zastavit, tak se nad veřejnými kapitálovými trhy trochu smráká. A tak to chodí na celém světě. Například v USA zmizelo z trhu téměř 4000 firem za posledních 20 let.

Patria.cz: Letos jste byl zvolen prezidentem Federace evropských burz cenných papírů. Co vnímáte jako klíčová témata, za která je třeba bojovat?

Krátkodobá agenda je zejména o tom, jakým způsobem na evropských kapitálových trzích zajistit „level playing field“, jednotná pravidla hry. Na jednu stranu není možné jakkoli legislativně preferovat obchodování přes OTC platformy, kde nefunguje řádně cenotvorba nebo transparence, a porovnávat tyto platformy s tím, co dělají burzy. Burzy jsou price-maker, přinášejí cenotvorbu. Šedesát nebo 70 procent objemů se přitom odsunulo někam jinam. To ale není proto, že by burzy byly špatné. To je proto, že někdo uniká transparentnosti a systému, který byl předepsán.

Nejenom u nás, ale v celé Evropě platí, že ve chvíli, kdy burzu vypneme, třeba kvůli technickému problému, tak všechny ostatní systémy mlčí. Nikde není cena. I historicky je mnoho důkazů, že když byla vypnuta burza, neexistovala cenotvorba. Nikdo neví, kde je trh. A když je burza zapnutá, tak je spousta řečí, že ostatní systémy jsou mnohem lepší a efektivnější.
Dalším krátkodobým sporem jsou poplatky za data z burz. Podle nás mají poplatky za data hodnotu v cenotvorbě, nejenom v tom čísle.

No a samozřejmě je tu brexit. Ale to by bylo na dlouhé povídání.

Patria.cz: A jaké jsou dlouhodobé cíle?

Dlouhodobým cílem je opětovně posílit evropské veřejné kapitálové trhy, vrátit na ně střední a malé firmy.

Rozpětí malých a středních firem, jak je známe v České republice, je možná nižší, než co bývá označováno za SMEs v Německu nebo ve Francii. Cíle je ale stejný: Vrátit trhy k původní logice. Investoři by měli podporovat lokální evropské firmy a rozvíjet kapitálový trh tak, jak to fungovalo. Když se toto ztratí, vznikne podle mne velký problém. Odřízneme evropskou střední třídu od možnosti investovat do SME’s, které jsou páteří ekonomiky. Tím se vytratí sounáležitost investorů s fundamentálním fungováním ekonomiky a států, a pak nastane „demokratický deficit“. Lidé přestanou mít pocit, že jsou toho součástí, a začnou rozlišovat na my a na oni. Je to jedno z přímých ohrožení evropské demokracie.

Patria.cz: Přes tuto rovinu se můžeme přenést na trh START pro malé střední podniky. Jaký je Váš pohled, když se podíváme na fungování tohoto nového trhu pražské burzy, jeho prvních několik měsíců?

Projekt START jsme reálně odstartovali loni na podzim. Kdyby mi před rokem někdo řekl, že bude pět emisí, tak tomu věřit nebudu. To je nepochybně úspěch.

Šampaňským se ale neopíjíme, nemůžeme zavírat oči před negativy, která jsme na trhu viděli. Zjistili jsme, že tu je velký problém s distribucí. Velké subjekty na kapitálovém trhu nás v zásadě nepodpořily.

Technicky ale připraveny byly, právně to taky fungovalo. Všechny instituce, které drží rozumný podíl na hlavním trhu, nakonec aspoň pár objednávek poslaly. Ale nebyla to tedy žádná smršť, odvedená práce v „sales“ pro nás byla hlubokým zklamáním.

Se všemi účastníky se teď musíme bavit a problém řešit. Je zde několik věcí, kde uznáváme, že mají těžkou situaci. Po MiFID II je těžké komunikovat s klienty, což beru. MiFID II naprosto přestřelil. Půjdu ještě dát, Market Abuse Regulation (MAR) je zločin na evropských kapitálových trzích. Předpisy jako tento je třeba zrušit nebo omezit pouze na pár největších blue-chips. Lidem z Evropské unie to říkám do očí. Zabíjí to střední kapitálové trhy. Stejně tak odluka financování analýz od poplatků za obchodování je další zločin. Nefunguje to a je to nesmysl.

Nicméně nikdo z lidí zodpovědných za prodej instrumentů a cenných papírů v institucích, které mají nejvíce klientů, mi nemůže říci do očí, že se opravdu snažili a že cenné papíry, které tu byly, opravdu aktivně nabízeli svým klientům. Bez aktivního „sales“ ze strany velkých institucí se nedají dělat IPO. Naši členové na jednu stranu neváhají tvrdit do médií, že je místní kapitálový trh příliš úzký, chybí zde diverzita, atd. a na druhou stranu, když mají možnost něco udělat, slyšíme spíše výmluvy. Tento postoj mne opravdu trápí. S velkými institucemi, které působí na kapitálovém trhu, budu mít další kolo velice nepříjemných rozhovorů, protože to skutečně nechápu.

Abych končil tuto sekci pozitivně – velký dík těm, kteří START podpořili!

Patria.cz: Co si z první roku trhu START odnesla Burza cenných papírů Praha?

My jsme se na tom hodně naučili. Je vidět, že do značné míry musíme banky zastoupit my a vytvořit PR prostředí, pozitivní obrázek firem. Konečně hlavně díky tomu se nám první rok podařil. Do budoucna víme, že naše angažovanost v celém procesu bude spíše růst.

Doufám, že příští rok uvidíme mnohem více institucionálních investorů. Letos tam byly první vlaštovky. Na ně přitom nebylo původně mířeno. Věděli jsme, že institucionální investoři nebudou moci na úplně nový trh začít hned vstupovat. Nakonec se však ukázalo, že někteří jsou velmi odvážní, a já doufám, že se jim to velmi vyplatí. Zde vidíme pozitiva.

Patria.cz: Když se podíváme na skladbu investorů, bylo by možné říci, odkud zejména se rekrutovali investoři do prvních pěti emisí na trhu START?

Každá emise byla trochu jinak upsaná. V některých bylo stěžejních pár institucionální investorů a dále vícero jednotlivých. Některé emise byly poskládány pouze po jednotlivých individuálních investorech. Z licencovaných institucionálních investorů se k tomu trhu postavila čelem investiční společnost CONSEQ. Zbytek byli různě velcí privátní investoři, od největších family officů - zde zmíním jméno Ondřeje Tomka, kterému se projekt velmi líbil od začátku. Pak tu byli investoři, kteří si kupovali po jednom lotu. Přišli na naši prezentaci a pak horko těžko přesvědčovali obchodníka, aby jim dovolil poslat objednávku. Někdy to byla hrůza.

Patria.cz: Co je nejvíce spalující na MiFID II, za Vašeho pohledu napříč trhem? Jaké vidíte nejbrutálnější dopady na trh a burzu?

Objem obchodů není zasažen nejvíc. Jsme rok po MiFID II a objem v zásadě zůstal stejný nebo celkově trochu vyrostl. Podle mě je nejhorší nárůst administrativy, compliance požadavků, nutných investic do systému a toho, co vše se musí evidovat. Je prostě mnohem komplikovanější a hlavně dražší obchodovat.

Myslím si, že to ani nikdo nemohl chtít. Je zcela nesmyslné snažit se regulovat stejným způsobem a stejnými pravidly nadnárodní gigantickou americkou banku s pobočkou v Londýně, která bude obchodovat na největším evropské burze za 100 milionů dolarů derivát na úrokové sazby LIBOR, a současně stejnou míru regulace aplikovat například, jako když si přes Patria Finance někdo chce koupit deset kusů akcií Kofoly. To je asi jako bychom stejným způsobem regulovali víkendový výlet na Říp a cestu na Mars.

Od obchodníků také slyším, že je velký problém financovat analýzy. Zde připravujeme vlastní iniciativu, to ale ještě musíme projednat s obchodníky na příští rok. Trápí nás, že analýz na malé firmy je čím dál méně, nebo nejsou vůbec, a chceme se do toho vložit, aby to fungovalo lépe.

Patria.cz: Co bude s trhem START příští rok jinak?

Budou tři upisovací obchodní dny, protože dva dny na jaře 2019 nám v kombinaci pozdních Velikonoc a květnových svátků krátce po sobě nedávaly smysl. Přespříští rok se pravděpodobně vrátíme k systému dvou obchodních dnů na jaře. Sekundárně se bude obchodovat každý měsíc.

Jednáme s 20, 30 firmami, které se za poslední rok objevily. Je mezi nimi pochopitelně i spousta takových, které START považují za výbornou cestu, jak prodat svoje akcie a vyexitovat. S nimi se snažíme rozumně hovořit. START není žádná bonanza, kde je můžete „vylít“, co nikdo jiný draze nekoupil na přímo. Vy musíte investory přesvědčit, proč si to mají koupit, proč s vámi mají nastoupit na loď, co z toho budou mít, jaký budou mít výnos.

Patria.cz: Bylo by možné poodhalit, kdo je mezi těmito 20, respektive 30 firmami?

Máme tam několik IT firem, dále firmy z potravinářského sektoru, atd. Je to opravdu pestré. Jsou tam firmy, které vyloženě získávají peníze na další rozvoj, nebo firmy v takovém stadiu vývoje, že jeden akcionář vystupuje a ostatní chtějí zůstat. Nechci být moc konkrétní. Doufám, že příští rok jich bude aspoň pár. Plánů pro první dva roky (fungování STARTu) moc nemáme, uvidíme, jak to půjde. Nejde nám o kvantitu, ale o kvalitu. Raději třeba tři firmy než šest s pochybnou kvalitou.

Patria.cz: Jak pohlížíte na dosavadní portfolio firem na STARTu?

Na začátku jsme měli strach, že přijde příliš mnoho developerů. Čistý real estate byla nakonec jediná firma. Upsala se, je výborná, transparentní, funguje. Když se na ty firmy podíváme, je to neuvěřitelná oborová škála. Kdybych měl jenom dva developery a jenom jednu firmu, která by byla drahá, tak mi někdo může říkat „Ty máš na trhu špatné firmy, a proto tam nejsme“. Tohle si ovšem nikdo nemůže dovolit říct. Je tu pět úplně rozdílných firem velikostí, byznysem, stadiem vývoje, pohledem managementu, všechny jsou charismatické, každý trochu jinak. To mě hodně těší.

Patria.cz: Po pár měsících fungování STARTu je možná brzy, zajímá nás ale vztah mezi tímto trhem a hlavním trhem. Vnímáte již nějaká pozitiva směrem od STARTu na hlavní trh, nebo naopak - byť třeba slovo kanibalizace úplně nechceme použít…

Paradoxně já bych kanibalizaci viděl rád. Mně by až tak dalece nevadilo, a nechť se pánové z velkých blue-chipů neurazí, kdyby se domácí investoři, kteří mají zainvestováno do ČEZ, Komerční banky, Monety, rozhodli dát 0,1 procenta těchto peněz – což je pořád velká částka - do akcií na STARTu. To by byla kanibalizace, kterou bych s nimi oslavil. To se ale vracíme k problémům prodeje a aktivního nabízení na straně některých našich členů, které zatím pořád vázne.

Když burzy na celém světě otvíraly malý trh, hodně z nich říkalo, že to je taková „školka“ pro akcie, které poté přejdou na hlavní trh. Tento přesun je ve skutečnosti relativně malý a velmi pozvolný.

U nás je co do tržní kapitalizace největší Primoco. Pokud by se jeho tržní kapitalizace „jenom“ zdvojnásobila, tak by kandidátem na hlavní trh být mohlo. Možná nejsme tak daleko. Vyzískat ze STARTu každý rok jednu firmu na hlavní trh, ale také nebylo cílem. Cílem bylo jím oživit kulturu investování do akcií, upozornit na to, že existují malé české firmy, které za to stojí a které nejsou jenom pro velké family office, které si je koupí ze 100 procent. Umožnit lidem, aby obchodovali v sektoru, který je normálně dostupný jenom pro venture kapitalisty a private equity.

Patria.cz: Jak by trh START mohl být zajímavý pro zahraniční investory? Hovoříte s nimi o tom a co přitom akcentujete?

Bavíme se s nimi o tom. Je to podobné jako s domácími institucionálními investory. Zahraniční institucionálové existují, třeba speciální fondy na mikro-capy v Evropě, a hledají investice tohoto druhu. My jsme zatím ve styku s asi dvěma. Debata se vede o tom, zda je zmíněný trh už tak velký, že by se vyplatilo překlopit ho celý do angličtiny. To jsou náklady v řádu stovek tisíc, které bude muset někdo vytáhnout z kapsy. Pro budoucí rozvoj to dříve nebo později uděláme. Neříkám, že jsme rozhodnutí, že v únoru bude všechno v angličtině. Vidíme ale, že možnost tu je.

Patria.cz: Když se podíváme na velké emise a na otázku možných vstupů na burzu, letos se zmiňovala jména jako ČD Cargo a komunikace kolem nich nebyla zrovna šťastná…

V nynější politické situaci bych o privatizacích nemluvil. Cokoli privatizačního typu vidím jako naprosto nereálné.

A na privátní straně… Jsou firmy, které se dívají na možnost exitu nynějších akcionářů. Pohříchu to je většinou exit, většinou to nejsou firmy, které by chtěly získat kapitál na další rozvoj. V situaci, kdy je na trhu něco přes 40 miliard eur v kapsách family officů, ultrabohatých československých fyzických osob, které působí v České republice, je velice složité si představit, že se takové transakce na kapitálový trh dostanou. Ne že by se transakce neděly, ale ve chvíli, kdy se objeví něco zajímavého, tak to family office koupí napřímo. Je to obrovský problém.

Patria.cz: Pozoruje dopad na trh nebo na burzu ze sporů většinových akcionářů v rámci firem, zmiňme v této souvislosti možná nejmarkantnější případ ČEZ?

Doufám, že se ČEZ ve spolupráci s jeho hlavním akcionářem podaří, pakliže by k nějaké takové transakci z jakéhokoli důvodu došlo, udělat ji minimálně stejně profesionálně, jako byla stejná transakce provedena v Německu. Jak E.ON, tak RWE se v posledních letech rozdělily, a bylo to provedeno naprosto transparentně, profesionálně pro minoritní akcionáře a pozitivní pro kapitálový trh. Není nic jednoduššího než to udělat zhruba stejně.

Patria.cz: Co vnímáte jako možnou vzpruhu pro akciový trh, co by ho mohlo zatraktivnit?

Pokud odhlédnu od daňových impulsů, které v některých zemích fungují, speciálně pro menší a střední trhy, a od penzijní reformy, které je v nynější politické situaci z různých důvodů nemožná, tak zůstáváme u evropské politiky.

Mnoho lidí v Bruselu začíná rozumět, že ne vše se na kapitálovém trhu povedlo, že především trhy menších investičních bank a menších emitentů trpí, a že je potřeba výrazně zvýšit objem investic evropských peněz na evropských kapitálový trh evropských firem. Není ještě úplně jasné, jak to udělat. Jen málokterý evropský úředník, a musí být vrcholně osvícený, je ochoten přiznat, že se v minulosti stala chyba a nejlepší by bylo to zrušit a vrátit do stavu předtím. Společnými silami se musíme snažit vrátit evropské investory na kapitálový trh.

Petr Koblic působí na Burze cenných papírů Praha od roku 2004. Rovněž je členem představenstva Wiener Börse, předsedou představenstva společnosti Centrální depozitář cenných papírů a předsedou burzovní komory společnosti POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE. Letos v říjnu byl zvolen prezidentem Federace evropských burz cenných papírů (FESE), která zastupuje 36 burz v oblasti akcií, dluhopisů, derivátů a komodit. Před příchodem na Burzu cenných papírů Praha působil v řadě finančních společností. V letech 1997 – 1998 byla mezi nimi také společnost Patria Finance, a.s.

Rozhovor s Petrem Koblicem vedli Jana Knechtlová a Josef Němeček. Uskutečněn byl ve čtvrtek 13. prosince 2018.




 
 
 

Čtěte více:

Finančník Igor Fait: Vysoce aktivní trh M&A nám vyhovuje
04.09.2018 11:47
V červnu prodal s více než šestinásobným zhodnocením jednu ze svých fi...
Galerista Matyáš Kodl: Prodej současné tvorby má skvělé výsledky
06.09.2018 10:16
Zájem o koupi uměleckých děl nepolevuje ani letos. Autorské rekordy ča...
Jan Kovalovský: Růst měsíčních investic do ETF nás hodně překvapil
20.09.2018 12:17
Je to už několik měsíců, co renomovaný obchodník s cennými papíry Patr...
Finanční šéf ČEZ Novák: Současné ceny elektřiny přinesou zvýšení ziskovosti v následujících letech
09.11.2018 6:43
Rostoucí ceny elektřiny mohou mít na hospodaření ČEZ pozitivní dopad, ...
Stratég K2 Advisors: Před nevšímavostí je dobré mít se na pozoru
19.11.2018 10:31
Podle některých vědeckých studií předjímají trhy hospodářský cyklus o ...

Váš názor
  •  
    02.01.2019 20:13

    Můj názor je,že socialisté burzy potopily.Pokud budou vládnout tak se vše jen sesype.Švýcarsko je ještě nejvíc svobodný stát a to EU vadí.To je ale ubohé,vyhrožovat jim.Protože nechtějí Německu platit výpalné daně,tak je chtějí perzekuovat.A pan Koblic by si měl vzpomenout na tunely na pražské burze u malých firem.Žádné zprávy o tom,že jsou před krachem,okradení malých akcionářů.Do Prahy už nikdy.Je to jen tunel na malé lidi.Prostě hnus.A k tomu stát rozdělí OKD,no to je přece jistě pozvánka pro investory.Stát si znárodní prosperující část a tunel nechá akcionářům.No pan Koblic,mě můžou investice do pražských tunelů už jen udělat nazdar.Už mě to nezajímá.TUNELÁŘI
    viking
    •  
      13.05.2019 14:18

      Je to tak, vzpomeňte si na ECM, ORCO, AAA, (Zentivu), KIT digital, NWR tam jsem hezky zahučel. ČEZ teď rozebírá Bureš se svojí partou, chce zdanit banky atd. Je to všechno na houno, už se nedá ani plánovat co dále jak to vše grázlové rozobcovali..
      karel777
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university