Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co by měli mocní tohoto světa zvažovat na možné cestě k recesi

Co by měli mocní tohoto světa zvažovat na možné cestě k recesi

26.08.2019 17:47

Investiční společnost BlackRock přišla před několika dny s rozsáhlou úvahou nad tím, co se dá a nedá dělat v případě, že ekonomiku zasáhne další výrazný útlum, či recese. Tato analýza si mi líbí, protože nezavírá oči před evidentním. Podívejme se na ni s několika dodatečnými poznámkami.

Míříme k penězům z vrtulníků?

BlackRock konstatuje, že monetární politika nebude mít dost prostoru pro oživení ekonomiky v případě, že by přišel výraznější útlum. Možná bychom měli dodat, že hovoříme o tom, co nazýváme tradičními nástroji této politiky, tedy o snižování sazeb. Důvod je prostý a obecně známý – sazby jsou již nyní povětšinou dost nízko a nemohou tak stimulačně klesnout ani zdaleka tolik, jako při předchozích recesích.

Větší prostor by tak při snahách o zabránění propadu hospodářství měla dostat fiskální politika. Tento prostor prý v nejedné zemi díky přívětivému poměru tempa nominálního růstu a sazeb existuje, nicméně BlackRock tvrdí, že samotná fiskální politika toho také moc nezmůže. Řešení tedy spočívá v nějaké formě a míře koordinace obou politik a typů stimulace. Ta nejměkčí by spočívala v tom, že si monetární a fiskální politika nebudou alespoň navzájem překážet a půjdou obě stejným směrem.

Pokud by tato měkká forma nestačila, zbývá „jít napřímo“. V takovém případě by centrální banka musela najít způsob, jak dostat nově vytvořené peníze přímo do rukou domácností a firem tak, aby je utratily. A tím zvedly strádající poptávkovou stranu ekonomiky (celá věc implicitně počítá s tím, že hovoříme o poptávkové recesi). V praxi by efektivita takového kroku záležela zejména na tom, (i) zda by fiskální i monetární instituce byla zodpovědná za dosažení jasně definovaného cíle, (ii) zda by existoval systém, jak vše provést efektivně a v neposlední řadě (iii) na jasně definovaném procesu exitu.

Má poznámka první: Destruktivní destrukce radši ne 

Ve svém minulém příspěvku jsem shodou okolností psal o tom, že pokrizová „inflační“ logika investic do zlata je trochu složitější, než nám podsouvá řada investorů a analytiků. Výše uvedené vlastně hovoří o nějaké formě „peněz z vrtulníků“, což může také vyvolávat obavy z toho, že vše skončí hyperinflačním kolapsem ve stylu Zimbabwe. Zde ale nehovoříme o tom, jak vyšponovat ekonomický růst na úroveň, kterou není ekonomika svými zdroji schopna dlouhodobě zajistit. Jde o to, jak zajistit rozumné využití jejích zdrojů tak, aby zejména nedocházelo k ekonomicko-společenským tragédiím ve formě dlouhodobě vysoké nezaměstnanosti.

Často zmiňovanou alternativou je „kreativní destrukce“ měkčích či tvrdších forem. Což je ale podle mne značně znásilňovaný koncept, který má svou největší relevanci na úrovni vzájemné konkurence firem, ale ne na rovině makroekonomické. Tam je v podstatě ekvivalentem snahy ničit plevel na záhonu jahod tím, že jej úplně přestaneme zalévat v době sucha. Ano, plevel zničíme. Ale jde o destrukci destruktivní. Tím neříkám, že i zalévat se musí umět (musí se umět stimulovat nedostatečnou poptávku). A že zaléváním třeba částečně nepodpoříme i růst plevele – třeba tzv. zombie společnosti. Ale na ně by měla platit zejména dobře fungující konkurence, otevřené flexibilní trhy, atd. – tedy pravá kreativní destrukce.

K onomu umění zalévat bych pak podotknul, že podle mne mohou být „peníze z vrtulníků“ mnohem spravedlivějším stimulačním nástrojem, než třeba QE. To sice bylo je politicky a společensky mnohem přijatelnější, ale působilo zejména na ceny aktiv, tudíž dost selektivně. A to se promítá i do toho, jak je rozdělena společnost v USA a některých dalších zemích.

Poznámka druhá: Hodně spoříme, vrcholí konzum 


Čtenář se může domnívat, že se to trochu přehání s neustálými obavami o nedostatečnou poptávku. Souhlasím s tím, že nesmíme zapomínat i na potenciál ekonomiky, produktivitu, atd. Faktem se ovšem zdá být to, že poptávka trendově strádá a příčinou je převis zamýšlených úspor nad zamýšlenou poptávkou po nich – viz následující graf od BlackRocku s globální mírou úspor (pozor, měřítko je obrácené).

0

Důvodů k rostoucí snaze spořit je jistě řada. Podle mne jich řada souvisí s tím, co nazývám konzumním vrcholem. Každopádně to nevypadá, že by tento problém jen tak zmizel a všechny úvahy o penězích z vrtulníků a podobně tak rozhodně nejsou jen teoretickými cvičeními.

Poznámka třetí: Odvaha a čistota úmyslů mocných tohoto světa (a nás všech).

Já se podobně jako BlackRock domnívám, že prostor pro monetární stimulaci existuje, jen bychom se museli vydat za hranice toho, co je nyní přijatelné. V tom nejlepším případě toho nakonec nebude nikdy třeba. V tom nejhorším případě toho třeba bude, ale my razantní krok neučiníme (nebude odvaha) a projdeme si nějakou další Velkou depresí. Nebo se o to pokusíme, ovšem bez čistoty úmyslů. Nástroj se pak v podstatě zákonitě otočí proti nám a škody budou opět nemalé. Hovořím o tom, že chyba pak není v nástroji, ale v tom, jak a proč se skutečně používá. Platí to často, od ohně až po cla, či stimulaci. A my sice víme, že strom poznáme po ovoci. Jen dobrý sadař ale dokáže kvalitu ovoce odhadnout už dlouho před sklizní.

 

Čtěte více:

Bank of America: Očekávání globální recese do roka prudce roste
13.08.2019 13:46
Valuace na řadě druhů aktiv na trhu jsou mimořádně napjaté po letech m...
NABE: Část ekonomů čeká do dvou let v USA recesi
19.08.2019 9:35
Část amerických ekonomů je natolik znepokojena riziky hospodářské poli...
Výhled Bundesbank: Německá ekonomika přes léto dále zeslábla. Je tedy už v recesi?
19.08.2019 13:59
Německá ekonomika přes léto pravděpodobně dál zeslábla, protože kvůli ...
Německo by v případě krize mohlo utratit dalších 50 mld. euro
19.08.2019 15:53
Ministr financí Olaf Scholz v neděli uvedl, že finanční krize z let 20...
Pimco: Pravděpodobnost recese roste, ale Fed nakonec zakročí
22.08.2019 12:18
Investiční společnost Pimco si všímá toho, že „čtrnáctého srpna se roz...

Váš názor
  • svět stárne
    27.08.2019 0:05

    a na stáří jsou třeba uspory, jestli je necháme zničit, vytvoříme komunismus, všichni si budou rovni protože budou mít stejné prd :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: svět stárne
      27.08.2019 10:38

      Dobrý den, máte pravdu s potřebou úspor na stáří. Úkolem odpovědných a dovolím si říci nepopulistických ekonomů je ale podle mne poukazovat na to, že nelze spořit bez toho, aby si někdo půjčoval (úspory/pohledávky musí být zároveň něčím závazkem). Pokud po Vašich úsporách není poptávka, třeba proto, že všichni spoří na stáří, cena úspor (úroková sazba) nutně klesá. A to je svět, ve kterém se pohybujeme. Hezký den, JS
      jirka002
      • Bankovnictví částečných rezerv vs. úspory
        27.08.2019 22:32

        "poukazovat na to, že nelze spořit bez toho, aby si někdo půjčoval (úspory/pohledávky musí být zároveň něčím závazkem). " Je tato věta takto jednoduše pravdivá v bankovnictví částečných rezerv? Kdybychom se bavili o P2P půjčkách 1:1, pak mohu tvrdit, že o mé peníze má někdo za nějaký úrok zájem. V bankovnictví částečných rezerv ale nemusí být divu, že o mé peníze není takový zájem, když mých např. 100k úspor kryje 900k půjčených nových peněz. Pojmy "cena úspor" a "poptávka po úsporách" jsou v tomto systému poněkud zkresleny peněžním multiplikátorem. Nebo se mýlím?
        tomas_p
      •  
        27.08.2019 14:13

        Vy opravdu vidíte, že si lidé enormně spoří na stáří? Kolik má u nás průměrný padesátník naspořeno? Kolik má třeba v 3.pilíři? Já tedy naopak vidím plné nákupní koše, auta, dovolené i Vánoce na dluh, bydlení na hypotéku, atd... A jinde to není o moc jiné. Podle mě je docela pravděpodobné, že dříve lidé "na stáří a na horší časy" akumulovali daleko větší procento jejich důchodů. __________________________________________________________________________ Navíc ekonomika nefunguje podle nějakých pěkných grafů a makroekonomických rovnic. To je jen představa centrálních plánovačů, že mají nějaké kolečko, kterým jednoduše podle nějaké poučky můžou ovládat ekonomiku a moudře ji držet na "optimu". Jednak ti plánovači jsou jen lidé hledící si hlavně vlastních zájmů (v případě politiků nutně velmi krátkodobých, protože za 5 let u vesla pravděpodobně nebudou) a jednak i kdyby byli superinteligentními anděly, tak centrální plánování nefunguje, protože z principu nemůže (viz. např. Joseph Salerno) - jednoduše nemají a mít nemohou informace (už jen statistiky inflace jsou dost tendenční a jak chcete něco řídit, když ta oficiální po X změnách metodik vám tvrdí 2% a ta neoficiální 6% - která je lepší a proč?). Ty všechny fiskální i monetární stimulace fungují jen zdánlivě (viz "Co je vidět a co není vidět") a dočasně. Reálně mají X na první pohled neviditelných důsledků (neefektivní alokace kapitálu, plýtvání, zombie firmy spalující kapitál, morální hazard, dobývání renty, ...).
        Hayek
  • Vykrást bankovní konta
    26.08.2019 18:50

    Natištěním dalších dluhopisů.Až tam nic nebude jsem zvědavý jak to vysvětlí dalším generacím
    viking
    • Re: Vykrást bankovní konta
      27.08.2019 0:51

      Která bankovní konta vykrádají dluhopisy?
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m