Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Dolar navzdory Rusku stále dominuje, Apple je neatraktivní a my máme jen malý stát

Perly týdne: Dolar navzdory Rusku stále dominuje, Apple je neatraktivní a my máme jen malý stát

27.09.2019 14:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve světě…

Nejméně oblíbený býčí trh v historii: Investiční společnost Bespoke se v jedné ze svých posledních analýz zaměřuje na „nejméně milovaný býčí trh v historii“. Jde o býčí trh současný a Bespoke jeho mimořádně nízkou oblíbenost dokumentuje vývojem býčího sentimentu podle American Association of Individual Investors. „Během devadesátých let tento indikátor obvykle mířil nahoru, ale během posledních patnácti let klesal a každé další maximum bylo níže, než to předchozí. Index S&P 500 přitom v posledních letech dosahoval nových maxim a nyní se ve srovnání s rokem 2000 obchoduje zhruba na dvojnásobku“, píše Bespoke a přikládá následující graf:
0
Příčinou popsaného vývoje mohou být stále živé vzpomínky na poslední finanční krizi, ale Bespoke se domnívá, že svou roli hraje pravděpodobně i demografický vývoj. Starší investoři jsou totiž podle společnosti obecně opatrnější a „můžeme předpokládat, že průměrný věk lidí tázaných v průzkumech se zvyšuje“.

Boháči čekají recesi v roce 2020: Většina „ultraboháčů“ podle CNBC čeká recesi do roku 2020. Toto tvrzení se zakládá na průzkumu banky UBS, který provedla mezi 360 organizacemi spravujícími rodinné bohatství, v průměru dosahující 1,2 miliardy dolarů. Banka tvrdí, že 55 % z těchto rodin se domnívá, že recese přijde příští rok a 45 % z rodin podle toho již mění svá investiční portfolia. To mimo jiné znamená, že zvyšují váhy obligací a realit. Podíl hotovosti pak zvyšuje 42 % z těchto domácností. Podle CNBC před recesí varuje i řada známých ekonomů a investorů, patří mezi ně například Jeffrey Gundlach a David Rosenberg.

Apple již není atraktivní:
Analytik Andy Hargreaves z KeyBanc Capital Markets podle CNBC varuje investory před tím, že posun Applu směrem ke službám je „rizikový přesun na vysoce konkurenční trh“. Tento příběh je podle analytika navíc již odražen v ceně akcií společnosti a valuace Applu už ve srovnání s porovnatelnými servisními službami není atraktivní“.

Apple se přesunuje na trh, kde „firmy padají, či prosperují v závislosti na tom, jaké zisky jsou schopny generovat ze svých uživatelů“. Podle analytika to není pro Apple ta nejlepší zpráva - poukazuje na to, že „zisk na uživatele během posledních pěti let klesal ročně o 10 %“. „Pokud máme Apple považovat za společnost poskytující služby, měli bychom její hodnotu odvozovat od měřítek jako je růst počtu uživatelů a zisk na uživatele. Počet uživatelů ale u Applu ztrácí na tempu růstu, protože trh je saturován. A hrubý zisk na uživatele klesá. Takže tyto ukazatele nejsou moc atraktivní“, dodává analytik, který je podle CNBC špičkou ve svém oboru.

Hargreaves se také domnívá, že u Applu nemá velký smysl dělit tržby a zisky na část generovanou hardwarem a na část generovanou službami. Tyto dvě oblasti jsou totiž spojeny. Trh s luxusnějšími chytrými telefony je pak podle něj již značně saturován a uživatelé vlastnící iPhony tak svými počty neporostou tak rychle, jako doposud. Podle analytika je nyní atraktivnější například Facebook, či Google.

Dolarová dominance pokračuje: Známý ekonom Eswar Prasad na stránkách Brookings uvažuje nad tím, zda dolar ztrácí svou globální dominanci. Poukazuje na to, že došlo k poklesu podílu americké měny na globálních rezervách o čtyři procentní body, a to z 66 % v roce 2015 na 62 % v roce 2018. Podle něj jde ale „pravděpodobně o statistický artefakt související s tím, jak jsou rezervy vykazovány“. Konkrétně má jít o to, že Čína a některé další země, které dříve strukturu svých rezerv nezveřejňovaly, tak začala postupně činit. A to se projevilo sníženou vypovídací schopností dat ve srovnání s historií.

„Podle některých měřítek dolar opět získal dominantní pozici na trhu mezinárodních plateb a z prvního místa odsunul euro. Mezi lety 2012 a 2019 se například podíl dolaru na mezinárodních platbách prováděných přes systém SWIFT zvýšil o deset procentních bodů na 40 %. Podíl eura klesl o deset procentních bodů na 34 %. Podíl renminbi opět klesl pod 2 %“, tvrdí ekonom. A pokračuje:

„Řada centrálních bank, a zejména ruská a čínská, nakupuje zlato. Během roku 2018 prodala ruská centrální banka americké vládní obligace v hodnotě dosahující asi 100 miliard dolarů a rezervy přesunula do renminbi a aktiv denominovaných v eurech. Podobné kroky geopolitických rivalů Spojených států a další vývoj na finančních trzích ale nesnížily celkovou globální výši dolarových rezerv. Jejich výsledkem byly v globálním měřítku nakonec změny vah u druhořadých měn, včetně eura. Krátce řečeno, euro ztrácelo, renminbi stagnovalo a nadvláda dolaru pokračuje“.

Ekonom Tim Talor se pak v souvislosti s touto studií táže, zda může renminbi ohrozit dolar v delším období. Jeho současná role v globálních financích je podle tohoto ekonoma limitována neochotou čínské vlády plně otevřít přeshraniční tok kapitálu a ponechat kurz renminbi v rukou tržních sil. Pokud by mělo renminbi získat silnou pozici na celosvětové úrovni, muselo by podle ekonoma dojít k „významným změnám ekonomických a někdy i finančních struktur“. To je v dohledné době nepravděpodobné a dolar bude tudíž dál v dominantní pozici.

Migrační vlna opadá: Eurostat se tento týden věnuje vývoji počtu žadatelů o azyl, jejich čtvrtletní počty od roku 2014 ukazuje následující graf. Podle něj začaly počty žadatelů o azyl v evropských zemích prudce klesat v druhé polovině roku 2016 a od roku 2017 se drží zhruba na stabilních úrovních. Podle statistiků pak bylo v prvním čtvrtletí letošního roku nejvíce žadatelů ze Sýrie (11 %), z Venezuely (7 %) a Afghánistánu (také 7 %).
0

Eurostat také tvrdí, že ceny nemovitostí v EU vzrostly mezi lety 2010 a 2018 celkem o 16 % a v následujícím grafu vidíme meziroční růsty v tomto období:
0

… a u nás doma

Slovensko s nižšími daněmi a vyššími dluhy: Seznam.cz tento týden píše o tom, že „Slovensko odvážně a razantně snižuje daně. V Česku se o tom už ani neuvažuje.“ Celkové daňové zatížení je podle portálu „na Slovensku znatelně nižší než v Česku. Země přitom nyní schválila další snížení některých daní. Ekonomové to považují za celkem dobrý nápad, jak pomoci k růstu zpomalující ekonomice. Česko jde v oblasti daní opačným směrem a o snížení daní vláda Andreje Babiše (ANO) ani neuvažuje“.

Slovensko snížilo daň z příjmu menším firmám i živnostníkům z 21 na 15 procent a snížilo daň z přidané hodnoty na některé druhy potravin z 20 na 10 procent. Vládní koalice ale zároveň zvýšila i některé sociální dávky jako rodičovský příspěvek a přiznává, že opatření zhorší hospodaření rozpočtu. Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek k tomu řekl, že celkové daňové zatížení je na Slovensku znatelně nižší. Celkem loni vybrané daně činily 32,8 procenta HDP, zatímco v Česku to bylo 35,8 procenta HDP. „Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka je aktuální snížení daní ze strany Slovenska poměrně odvážný krok, zvlášť když navíc musí stále hospodařit s deficitem a jeho dluh odpovídá téměř polovině HDP. V případě Česka dluh nedosahuje ani třetiny ročního HDP“, píše seznam.cz.

Malý český stát: Ihned.cz zase píše, že „český stát je stále „malý“, na daních a odvodech si bere relativně málo. Přerozdělování vévodí Francie či Finsko“. Vyjádřeno poměrem k HDP dává stát málo na důchody či armádu, o to více peněz zůstává lidem či firmám k jejich vlastní spotřebě. Oproti jiným evropským zemím má Česko podle portálu v poměru k hrubému domácímu produktu příliš nízké sociální výdaje.

Portál pak v jiném článku poukazuje na to, že „Češi stráví v důchodu v průměru 24 let a tři měsíce. Od začátku tisíciletí se tato doba protáhla o více než čtyři roky“. Věk pro odchod do důchodu se přitom v Česku každý rok zvyšuje, a to u mužů o dva měsíce a u žen obvykle o čtyři měsíce. „Průměrný důchodce se v roce 2002 dožíval 77 let a důchodkyně asi 79,5 roku. Loni to bylo u penzistů v průměru 79,67 roku a u penzistek 83,58 roku“, píše ihned.cz.


Čtěte více:

Víkendář: Evropané jsou vůči imigrantům ještě brutálnější než Američané
14.07.2019 8:24
„Na břehu řeky Rio Grande leží mrtvá těla otce a jeho dcery. Óscar Alb...
Ján Hladký: V prezentaci Applu zaujaly hlavně produkty ve službách
11.09.2019 17:34
Včera proběhlo dlouho očekávané odhalení nových produktů od technologi...
Recese na straně zisků v S&P 500 se nejspíš ještě prohloubí
20.09.2019 10:43
Americký akciový index S&P 500 poprvé po třech letech oficiálně vstou...
Evropské soudy dnes rozhodly o Starbucks, Fiatu a Googlu. Apple sbírá munici
24.09.2019 12:55
Tribunál EU dnes rozhodoval o daňových pobídkách pro nadnárodní firmy....

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.