Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lufthansa a budoucnost báječných firem na létajících strojích

Lufthansa a budoucnost báječných firem na létajících strojích

28.04.2020 17:26

Akcie Lufthansy odepsaly za poslední tři měsíce asi 50 % své hodnoty, či přesněji řečeno ceny. Business Insider (a další) píší o tom, že řada leteckých společností zbankrotuje, konzultanti z CAPA tvrdí, že většina z nich dokonce do konce května. Téma nám je blízké i kvůli naší ČSA a já bych se mu dnes chtěl trochu věnovat, zejména skrz optiku současné valuace německé Lufhtansy.

Business Insider připomíná, že letecké společnosti začaly omezovat provoz ještě před rozšířením viru po celém světě a oficiálních restrikcích. Z velké části proto, že lidé nechtěli riskovat a sami omezovali pohyb po zeměkouli. Což je možná dobré si připomenout i v rámci makroekonomické diskuse o tom, zda platí „otevřete to a oni přijdou“. Já bych se dnes chtěl podívat na to, co ohledně dalšího vývoje v odvětví „predikuje“ nacenění akcií Lufthansy. Ta je podle (dřívějšího) počtu zaměstnanců největší firmou v odvětví na světě a podle tržeb byla třetí, za dvěma společnostmi americkými. Nejde mi pak o to říkat, že cena akcií Lufthansy je nad, nebo pod jejich hodnotou. Jde mi o pohled opačný – co o dalším vývoji ukazuje smýšlení trhu odražené v současných valuacích.

Tržní kapitalizace Lufthansy se v době psaní této úvahy pohybuje kolem 3,72 miliard eur. S betou na hodnotě 1,31 a výnosy německých bundů v záporu se požadovaná návratnost může pohybovat kolem 6,7 %. Onu kapitalizaci pak může podle mých jednoduchých kalkulací ospravedlnit například následující tok volné hotovosti (toho, co zbude po investicích a je k dispozici pro akcionáře):
graf 1 cash flow

Na volném toku hotovosti firma od roku 2015 v průměru vydělávala více než 0,8 miliardy eur. Z uvedeného grafu vidíme, že na ospravedlnění současné kapitalizace by například stačilo, aby letos firma nevydělala na volném toku hotovosti nic a pak postupně během deseti let najela na (o 2 % dlouhodobě rostoucí) úroveň kolem 0,25 miliardy dolarů. Tedy dlouhodobě méně než třetinu toho, co v průměru vydělala za poslední tři roky.

Mohli bychom to tedy vnímat tak, že u Lufthansy se počítá s tím, že věci se zlepší, ale ani dlouhodobě se (minimálně) tato firma nevrátí ani zdaleka tam, kde byla zvyklá se pohybovat. Tato úvaha ale mimo jiné stojí na jednom podstatném předpokladu – rizikové prémie se na akciovém trhu vrátí hodně rychle tam, kdy byly před současnými tenzemi. Tedy v mých kalkulacích někam kolem 5,5 %. Pokud by byly dlouhodobě například o jeden procentní bod vyšší, musel by se onen tok hotovosti dlouhodobě přibližovat 0,35 miliardám eur – viz další graf. Jinak řečeno, pokud jsou nyní rizikové prémie vyšší, tak jsou investoři ohledně budoucího toku hotovosti podle současné kapitalizace optimističtější. Ale stále jde o částky dlouhodobě znatelně pod historickým standardem posledních třech až pěti let (ale jde o číslo podobající se tomu, co firma vydělala v roce 2019).
graf 2

Výše uvedené také ale neukazuje na nějaký bankrot, ale v podobných případech je dobré mít na paměti, že vedle hodnoty plynoucí z dalšího fungování společnosti je možné uvažovat i o takzvané hodnotě likvidační. A také o tom, že akcie se v podobných extrémních případech mohou stávat (reálnou) opcí a jejich hodnota se pak odvíjí jen od pozitivních scénářů. V neposlední řadě tu je pak samozřejmě téma státních zásahů a pomoci a také konsolidace.

Centrum.cz dnes píše, že „v největší německé letecké společnosti Lufthansa v důsledku koronavirové krize zanikne zhruba 10 tisíc pracovních míst. Předpověděl to šéf podniku Carsten Spohr. Očekává rovněž, že firma bude po skončení krize provozovat o stovku méně letadel“.


Čtěte více:

Bryant: Duopol Airbus - Boeing je extrémně vychýlený
29.01.2020 5:57
Vždy, když to vypadalo, že Airbus Boeing už už dožene, tak se něco pok...
Víkendář: Máme přestat s létáním?
01.02.2020 10:01
Nassim Nicholas Taleb je úspěšným autorem několika knih a známým odbor...
Evropské akcie se silně propadají, zásahům centrálních bank navzdory. Praha nejníž od finanční krize
16.03.2020 10:25
Evropské akcie zahájily týden masivním propadem, nejvíce ztrácejí bank...
Delta Air Lines končí hrůzné čtvrtletí s první ztrátou po pěti letech
22.04.2020 14:22
Americké aerolinky Delta Air Lines prodělaly v prvním čtvrtletí tohoto...

Váš názor
  •  
    28.04.2020 18:58

    To podstatné je, kolik hotovosti za hodinu "spálí" a jak dlouho s tou co mají (4 mld Eur) vydrží. Když máte zesplatněn hedge na ropu za 60 USD, jde to fakt rychle.
    Zvonička
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data