Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Víkendový krach jednání EU není překvapením, Merkelová a Macron mají trpělivosti dost

Rozbřesk: Víkendový krach jednání EU není překvapením, Merkelová a Macron mají trpělivosti dost

20.07.2020 9:12, aktualizováno: 20.7. 11:57
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Krach jednání o záchranném fondu EU asi dnes pošle trhy dolů, je to však tak velké překvapení? Po pravdě ne. Návrh, který dostaly národní delegace na stůl je totiž v mnoha ohledech revoluční…za prvé, objem společně rozdělovaných prostředků se oproti minulé finanční perspektivě více než zdvojnásobil - celkový objem peněz v následujících sedmi letech má překonat včetně prostředků ve víceletém finančním rámci 2 biliony eur (skoro 17% HDP). To už není jen “plácnutí do vody”, ale balík objemem srovnatelný nebo v jistých aspektech dokonce převyšující fiskální reakci Spojených států. A právě velikost fondu byla největším kamenem úrazu v průběhu víkendových jednání.

A nejde jen o objem. Evropská unie se poprvé chystá výrazně vystoupit mimo své tradiční výdajové politiky - zemědělská politika a podpora chudších regionů. Je to poprvé, co se připravuje společný “anti-cyklický” balík na podporu ekonomiky zotavující se z recese. Navíc se výměnou za společné peníze nebudou vyžadovat žádná domácí úspoprná opatření. Spořivější členské státy jsou tedy v celku přirozeně opatrnější a chtějí radši menší fond, který nebude rozdělovat “nevratné granty”, ale raději “vratné” půjčky. To by omezilo nárůst společného zadlužení - Komise by si totiž na nové výdaje sama půjčovala na trzích. Spořivé země by také rádi viděly jasněji definované podmínky, za kterých členské země mohou mimořádné prostředky dostat - ať už se jedná o strukturální reformy nebo dodržování základních práv EU.

Tím, že se debata o záchranném fondu navíc míchá s debatou o víceletém finančním rámci, je střet zájmů ještě komplikovanější. Střední a východní Evropa včetně Česka si chce pohlídat, aby na “novém” rozdělování prostředků nebyly bity. Nechtějí tedy, aby na úkor COVID pomoci byly škrtány prostředky na tradiční politiky (zejména pomoc chudým regionům) a současně je jim trnem v oku rozdělování “nových prostředků” na základě před-covidovského výkonu ekonomiky.

Angela Merkelová a Emanual Macron jako hlavní advokáti “velkého záchranného balíku” (přirozeně podporovaného Itálií a Španělskem) si bezesporu uvědomovali, že jednání budou složitá a odpor na některých frontách silný. Víkend však ukázel, že mají zatím dost trpělivosti a nechtějí jít do “kompromisu” za každou cenu. Věří, že odpor menších členských států jednoduše časem poleví...

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna pokračuje v líném letním obchodování a příliš nesleduje pohyby na globálních trzích. Krach jednání EU nad záchranným fondem je sice lehce negativní zprávou, měnový pár by se měl však i v následujících seancích pohybovat v pásmu 26,50-26,80 EUR/CZK.

Zahraniční forex

Víkendové setkání lídrů EU, které má vyřešit to jak unie fiskálně odpoví na korona-krizi se ukazuje být pro eurodolar velmi důležitým mezníkem. Přes víkend z Bruselu sice přicházely pesimistické zprávy o možné nedodě, avšak sotva dnes po ránu agentury reportovaný naději na konsensus, tak eurodolar poskočil o půl figury vzhůru. Jednat se tedy bude o evropském fiskálním balíku i dnes takže eurodolar bude na zprávy tohoto typu citlivý. Samozřejmě, že eventuální dohoda nad vznikem balíku v řadu stovek miliard eur (licituje se o tom zda to bude 700 či 750 mld.) by dosavadní zisky eura minimálně na čas zacementovala.

Ropa

Ropný trh zůstává ponořen do prázdninové nálady, které dominuje minimální volatilita. Od počátku července tak severomořská ropa Brent okupuje úroveň 43 dolarů za barel a zcela netečně tak reaguje například na rostoucí počet nově nakažených koronavirem ve Spojených státech, což s největší pravděpodobností přibrzdí svižné oživení ropné poptávky. Naopak, trh se v tuto chvíli může opřít o nabídkovou stranu, respektive disciplinovaný přístup států OPEC+ k omezování produkce, které citelně pomáhá vyrovnávat tržní bilanci.

Tento týden se ponese ve znamení tradičních fundamentální statistik. V úterý bude pozornost upřena na statistiky k zásobám od Amerického petrolejářského institutu, předskokana středečních oficiálních čísel od EIA. V pátek pak týden zakončí aktivita amerických producentů, kteří v posledním týdnu opět snižili celkový počet aktivních vrtných souprav.

 

Čtěte více:

Tři dny jednání o evropském záchranném balíku v objemu 750 miliard eur nepřinesla výsledek. Dnes se čeká nový návrh
20.07.2020 9:00
Třetí jednací den summitu Evropské unie skončil po téměř 20 hodinách r...
Microsoft: O práci letos může ve světě přijít čtvrt miliardy lidí
20.07.2020 8:27
O práci letos může přijít čtvrt miliardy lidí. Aby si našli novou nebo...
Dohoda na záchranném balíku zatím v nedohlednu. Evropské trhy otevřou opatrně
20.07.2020 8:45
Akcie v Evropě by po třech dnech zatím neúspěšných jednání evropských ...

Váš názor
  • prosím vás, v jakém je to psáno jazyce???
    20.07.2020 11:54

    "Spořivé země by tajé rádi viděli(?) jasněji definované podmínky..." Patria, zdá se, šteří na jazykově kompetentních zaměstnancích. Možná je čas zrušit maturitu nejen z matematiky, ale i czestiny.
    Shiroko
    • ČAU LIDI!
      20.07.2020 11:59

      samozrejme, zrušiť maturitu z čestiny. Však česky už nikto nevie nič.
      oradapoisson
  • plytvani
    20.07.2020 9:24

    Cekaji nas roky neefektivniho a casto kontraproduktivniho rozhazovani stamiliard za nesmysly. To nedopadne dobre.
    Ai-kun
    • Re: plytvani
      20.07.2020 10:35

      Všechny ty hádky o výši a způsobu rozdělení jsou pro Němce a Francouze jen krycím manévrem. V pozadí je hlavní cíl obou zemí t.j. větší integrace států EU ve které by Ně a Fr. hráli dominantní roli a vytvoření všech možných překážek pro případné záměry některých zemí o vystoupení z EU. Na tomto cíli se již Fr. a Ně.domluvili v Cáchách. Nostalgie za hvězdou částí historie - tedy Franské říše jež byla největší světovou mocností v 6. - 7. století stále táhne. Všechno ostatní je podružné a všechny ostatní země by měly být, tak jako za Franské říše jen statisty, dodavatelé otroků a málo placených služeb, zdrojem surovin a zdrojem dalších příjmů pro Německé a Francouzské firmy (např.dividendy)
      Drahokoupil
      • ČAU LIDI!
        20.07.2020 11:57

        Však správně vravíš. lebo najväčší podiel na rozdelovaní musíme mať my česi! My musíme rozhodovať v Eúrópe! Lebo tomu najviac rozumieme SME NAJLEPŠÍ. Oni naozaj chcú obnoviť Franské říše, aj tretiu ríšu a ostatné ríše. My sme vytvorili európu, my sme vytvorili blahobyt my sme ríša. My buděme o všetkom rozhodovať kdo koľko dostane. Ale EURO € nechceme! Nikdy EURO € nezavedieme. A keď nám nedajú najviac, tak vystúpime z tej zlodejskej európy a ona sa tým pádom okamžitě rozpadně. Budě líp!
        oradapoisson
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m