Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tři dny jednání o evropském záchranném balíku v objemu 750 miliard eur nepřinesla výsledek. Dnes se čeká nový návrh

Tři dny jednání o evropském záchranném balíku v objemu 750 miliard eur nepřinesla výsledek. Dnes se čeká nový návrh

20.07.2020 9:00, aktualizováno: 20.7. 9:16
Autor: ČTK

Aktualizováno

Třetí jednací den summitu Evropské unie skončil po téměř 20 hodinách rozhovorů dnes krátce před 06:00 bez dohody na parametrech fondu obnovy a budoucího sedmiletého rozpočtu. Prezidenti a premiéři se sejdou opět v 16:00. Oznámil to mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michel. Po oficiálním konci jednání ovšem odpůrci poskytnutí přímých dotací na úkor úvěrů byli ochotni přistoupit na snížení objemu grantů na 390 mld. euro, citovala agentura Bloomberg představitele EU.  "Šetřivá skupina" dříve lobovala za snížení objemu poskytnutých půjček až na 350 mld. euro, návrh Michela počítal s 450 mld. v přímých grantech a dalšími 300 miliardami v úvěrech. 

Jeden z hlavních předstvitelů "šetřivé čtyřky", nizozemský premiér Rutte prohlásil, že vidí při jednáních EU určitý pokrok a se současnými návrhy ekonomických reforem je spokojem. Podle Rutteho nyní Charles Michel nyní pracuje na novém návrhu. "Byli jsme velmi blízko k neúspěchu a věci se stále ještě mohou rozpadnout," varoval ale Rutte.

Lídři unijních zemí se ani po třech dnech zatím nedokázali shodnout na celkovém objemu fondu na pomoc ekonomikám zasaženým pandemií ani na poměru grantů a úvěrů. Zatímco Nizozemsko, Rakousko, Dánsko a Švédsko navrhly zmenšit celý balík a ubrat na přímých dotacích, Itálie a Španělsko jako největší příjemci peněz se snažily omezování co nejvíce zmírnit.

Klíčový spor zablokovaného jednání se během nočních rozhovorů vedl o peníze ve fondu o navrhovaném objemu 750 miliard eur (asi 20 bilionů korun). Michel již v sobotu upravil poměr grantů a úvěrů na 450 ku 300 miliardám eur, když přemístil 50 miliard do kolonky půjček. Skupina fiskálně konzervativních zemí obávajících se velkého společného zadlužení unie ale podle diplomatů navrhovala další omezení grantů až na 350 miliard, což se vedle jihoevropských zemí nelíbilo ani lídrům největších ekonomik Německa a Francie, kteří jsou hlavními zastánci rychlého dosažení dohody.

Michel po nedělní společné večeři přes noc na dnešek absolvoval sérii oddělených jednání. Během nich svým kolegům připomněl, že v souvislosti s novým typem koronaviru v celém světě zemřelo už více než 600.000 lidí a že je na nich, aby krizi čelili společně. Šéf unijních summitů se spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, jejíž země EU předsedá, snaží s ohledem na aktuální ekonomickou krizi tlačit na rychlou dohodu, Nizozemsko a jeho spojenci však chtějí co nejvíce snížit společný dluh. Evropská komise si hodlá peníze na fond bezprecedentně vypůjčit na finančních trzích a země označované za šetrné chtějí, aby bylo čerpání peněz co nejpřísněji spojeno s plněním stanovených reforem.

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová v neděli prohlásila, že bude lepší, když se lídři dohodnou na ambiciózní finanční pomoci, než aby uzavřeli rychlou dohodu za každou cenu.

Dalším ze sporných bodů zatím zůstává podmíněnost čerpání z fondu dodržováním principů vlády práva. Zatímco západoevropské země trvají na tom, aby se tato podmínka dodržovala co nejpřísněji, Maďarsko s Polskem ji chtějí vypustit.

Diplomaté očekávají, že Michel dnes na základě nočních rozhovorů předloží lídrům nový návrh parametrů fondu a rozpočtu.

Premiér Babiš: ČR vyjednala ze všech zemí nejvyšší nárůst peněz

Česká republika by mohla z unijního fondu obnovy díky změně kritérií získat skoro o 2,8 miliardy eur (75 miliard Kč) více, než podle původního návrhu Evropské komise (EK). Po skončení druhého dne summitu Evropské unie věnovaného fondu obnovy ekonomik po koronavirové krizi a budoucímu sedmiletému rozpočtu to řekl premiér Andrej Babiš. Podle upraveného návrhu šéfa Evropské rady Charlese Michela by mohla Česku přibýt miliarda eur (asi 27 miliard Kč) ve víceletém rozpočtu v rámci kohezní politiky. Dohoda se však podle Babiše zatím nerýsuje a hlavním sporným tématem sobotního jednání byla podmíněnost čerpání peněz respektováním vlády práva.

Ke zvýšení částky podle premiéra pomůže nový klíč pro rozdělování grantů z fondu, s nímž počítá návrh, který Michel předložil lídrům v sobotu. "Ze všech zemí je to největší nárůst, to je velice dobrá informace," řekl novinářům Babiš. Česko mělo podle původního návrhu EK získat na grantech přes osm miliard eur.

Sobotní Michelův návrh přidává Česku také miliardu ve strukturálních fondech na rozvoj regionů. Podle informací Radiožurnálu budou tyto peníze určeny i na podporu růstu a zaměstnanosti.

Babiš také řekl, že zmíněných v přepočtu 27 miliard Kč je součástí oněch 75 miliard Kč, které Česko dostane navíc. "Já myslím, že to už je asi na strop. Uvidíme, jak to vůbec dopadne s tím rozdělením," řekl Babiš. O zvýšení objemu peněz pro Českou republiku se podle premiéra jednalo už od konce května, miliarda eur navíc je ale až výsledkem sobotních jednání.

"Od 27. května se nám povedlo navýšit o 75 miliard a v tom je i těch 27 miliard," řekl předseda vlády.

 
 

Čtěte více:

Fed by měl změnit svou politiku
20.07.2020 6:32
Známý odborník na americkou monetární politiku Tim Duy na svém blogu T...
Velký letní webinář už dnes od 18:00: Na čem vydělat v nejisté době? Ještě se stíháte přihlásit!
22.07.2020 14:11
Koronavirová pandemie vyvolala zemětřesení ve světě úspor a investic. ...
Víkendář: Německo sází na Čínu a nachází společnou řeč s Itálií
18.07.2020 9:06
Těsně poté, co německá vláda poskytla obrovskou finanční pomoc společn...
Víkendář: „Spravedlnost“ davu
19.07.2020 9:13
Během posledních let různá hnutí na internetu poukázala na řadu neprav...
Netflix po výsledcích v červeném, Moderně může pomoci Evropská unie
17.07.2020 22:03
Wall Street zakončila obchodní týden poklidnou obchodní seancí, kdy js...

Váš názor
  • ČAU LIDI!
    20.07.2020 11:08

    nič někrachlo! Som to zasatvil. Zlodějov európských. Chceli mňa okradnúť! 750 miliard eur (asi 20 biliónov korún). Michel již v sobotu upravil pomer grantov a úvěrov na 450 ku 300 miliardám eur, ale to je zle! Česká republika (ja a holding) musí čerpať najviac, lebo my to najviac potrebujeme! Dojednám tých 300 milárd len pre Agrofert Českú republiku! Potom Vám postavím čapí hnízdo v každom okresnom meste. A keď nie ta výstúpime z tej zlodejskej únie! Stop migrantom a Kalúskovi!
    oradapoisson
Aktuální komentáře
16.04.2024
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  
7:03Výsledková sezóna v USA začala. Toto je výběr taktických akcií podle Goldman Sachs  
14.04.2024
15:43Alphabet míří na kapitalizaci 2 bilionů dolarů, zatímco investoři oceňují pokrok na umělé inteligenci
9:58Víkendář: Neobchodovat na základě emocí a toho, co se zrovna děje na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m