Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Globální pozornost věnovaná nízkopříjmovým zemím musí vytrvat

Project Syndicate: Globální pozornost věnovaná nízkopříjmovým zemím musí vytrvat

28.11.2020 16:07

Vlivem pandemie covidu-19 zakouší globální hospodářství nejstrmější propad od Velké hospodářské krize. Třebaže však strádají všichni, nedostane-li se větší pomoci nejchudším zemím světa, zaplatí nejvyšší cenu právě ony.

Zhruba 1,5 miliardy lidí žije v rozvojových zemích s nízkými příjmy, které se lopotně vypořádávají s chatrnými veřejnými zdravotnickými soustavami, omezenými institucionálními kapacitami a v mnoha případech s vysokými hladinami zadlužení. Všechny tyto země vešly do krize s omezenou schopností s ní zápasit. Stály před dramatickým zvýšením potřebných výdajů právě ve chvíli, kdy pandemie zapříčinila pokles příjmů z cestovního ruchu, remitencí a cen komodit. Zatímco aktivity na ochranu podniků a pracujících ve vyspělých ekonomikách dosáhly zhruba 20 % HDP, v zemích s nízkými příjmy tato podpora činila jen kolem 2 %.

Hrozí, že dnešní hluboký ekonomický propad, vystavující letos riziku skluzu do krajní chudoby až o 115 milionů víc lidí, vymaže dvě desetiletí přírůstků životních úrovní. Současná újma přetrvá mnoho let do budoucna, jelikož děti – zejména dívky – zanechají školní docházky, zhorší se kvalita zdravotnických služeb a zůstanou stlačené úrovně zaměstnanosti.

Význam to má pro všechny z nás. Nejistota v chudých zemích se promítá do nestability ve zbytku světa. Ještě důležitější je, že dokud nebude krize covidu-19 poražena všude, nebude nikdy skutečně za námi.

Chudým zemím musí za tím účelem pomoci mezinárodní instituce a bilaterální dárci, zatímco pracují na vytváření správných ekonomických podmínek pro zotavení domácího hospodářství. Mezinárodní měnový fond dál svým členům poskytuje praktickou odbornou asistenci a průpravu a pomáhá vládám zvládat dluh, zvyšovat příjmy a spravovat veřejné finance tak, aby byly efektivně zajištěny nezbytné služby, včetně zdravotnických. Nizozemsko tyto snahy podpořilo příspěvkem ve prospěch účelových tematických fondů MMF a sítě regionálních center MMF k rozvoji kapacit v subsaharské Africe, na Středním východě a v Karibiku.

Zásadním úkolem je teď pomoci rozvojovým zemím s nízkými příjmy překonat současnou krizi a do budoucna posílit jejich odolnost. Programy půjček MMF doplňují bilaterální dárci jako Nizozemsko cílenými intervencemi podporujícími zdravotnictví, školství a tvorbu pracovních míst a dále prostřednictvím programů, které řeší změnu klimatu a ozeleňování ekonomiky.

Je také nezbytné udělat víc na pomoc zemím s neudržitelnými dluhovými břemeny. Už před pandemií se zhruba polovina zemí s nízkými příjmy ocitala v dluhové tísni nebo byly ohroženy vysokým rizikem skluzu do dluhové tísně. Teď když má řada zemí nanejvýš omezený přístup k novému tržnímu financování, potýkají se s příšerným hledáním střední cesty mezi podporou svého lidu během pandemie a obsluhou dluhu.

Mezinárodní společenství podniká důležité kroky k vyřešení tohoto problému. S podporou 13 bilaterálních dárců, včetně Nizozemska, MMF už svým 29 nejchudším členům poskytl roční úlevu od dluhové služby ve výši přibližně 500 milionů dolarů a teď shání dodatečné zdroje k prodloužení této úlevy na období po dubnu 2022. Přivítaly jsme prodloužení Iniciativy G20 k odkladu dluhové služby, která už nejchudším zemím v dočasných úlevách od obsluhy dluhu poskytla pět miliard dolarů. MMF také podporuje zřízení ambiciózního nového Společného rámce G20 a Pařížského klubu pro řešení dluhů, který spojuje standardní přístup k rozhodování věřitelů s individuálním přístupem k úlevě od dluhu případ od případu.

Kromě řešení dluhu nízkopříjmové rozvojové země potřebují silnější mezinárodní finanční podporu. Od nástupu pandemie MMF zdvojnásobil čerpání fondů nouzového financování a 47 zemím v této skupině poskytl nouzové prostředky ve výši 11 miliard dolarů. MMF zůstává odhodlaný zajišťovat dostatečnou přístupnost takových úvěrů v nadcházejících letech.

Aby byl schopen toho dosáhnout, MMF spoléhá na nejbohatší členské země, že úsilí podpoří poskytnutím nových úvěrových zdrojů k financování programů zvýhodněných půjček. Od počátku pandemie si MMF zajistil dodatečných 22 miliard dolarů a teď usiluje o mobilizaci grantů s cílem na těchto úrovních zajistit bezúročné půjčky, k čemuž Nizozemsko také přispěje. Mnozí bilaterální dárci také posílili vlastní programy podpory nízkopříjmových zemí. Nizozemsko například nedávno dalo dohromady 500 milionů eur, aby udrželo nad vodou stávající rozvojové snahy a finančně zajistilo nové, které chudým zemím pomohou v boji proti pandemii.

Konečně země s nízkými příjmy teď víc než kdy dřív potřebují obchod. Během uplynulých dvou desetiletí se dramaticky snížily globální úrovně chudoby, neboť tyto země posílily svou účast na mezinárodních trzích. Pandemie a probíhající obchodní pnutí však tento pokrok ohrožují. Pro zajištění globální ekonomické stability, inkluzívního a udržitelného růstu a dlouhodobé prosperity zůstává naprosto nezbytný otevřený, stabilní a transparentní obchodní systém založený na pravidlech.

MMF neustává v podpoře oživení globálního obchodu úsilím o zachování otevřených trhů a prosazováním další reformy politik. Nizozemsko a Francie v rámci Evropské unie naléhají na obchodní politiky, které budou klást větší důraz na udržitelnost a zodpovědné podnikatelské chování.

K uspokojení mnoha nenaplněných potřeb nízkopříjmových zemí budou nezbytná další společná úsilí bilaterálních dárců, včetně národních veřejných rozvojových bank a multilaterálních institucí. Společně dokážeme nejzranitelnějším zemím a společenstvím pomoci zotavit se z pandemie. Vybudujeme tak odolnější a inkluzívnější svět pro každého.

Kristalina Georgieva je výkonnou ředitelkou Mezinárodního měnového fondu. Sigrid Kaag je nizozemskou ministryní zahraničního obchodu a rozvojové spolupráce.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

Krugman: Přichází Bidenův boom
26.11.2020 12:09
Následující měsíce nebudou v USA jednoduché, příčinou je pandemický vý...
Atradius: Světová ekonomika se letos propadne o 4,3 %
25.11.2020 17:35
Světová ekonomika se letos propadne o 4,3 procenta. Negativní dopad pa...
Vesmírné akcie a makroekonomické šoky
26.11.2020 17:20
The Economist letos v souvislosti se společností pana Muska SpaceX psa...
Rozbřesk: ČNB se nelíbí reforma daní. Přinese rychlejší růst sazeb?
27.11.2020 9:12
Guvernér ČNB vyjádřil své pochybnosti ohledně připravovaných daňových ...

Váš názor
  •  
    11.12.2020 14:55

    Tak to bych chtěl vidět ten seznam. Když člověk vidí ty kvanta aut a postavených mrakodrapů v Africe tak to vypadá že chudáci jsme my a dělají si z nás prču.
    HenryFord
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení