Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB se nelíbí reforma daní. Přinese rychlejší růst sazeb?

Rozbřesk: ČNB se nelíbí reforma daní. Přinese rychlejší růst sazeb?

27.11.2020 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Guvernér ČNB vyjádřil své pochybnosti ohledně připravovaných daňových změn. ČNB si tak tentokrát jednoduše nemohla pomoci a opustila zažité pravidlo, že vládní politiku nehodnotí, ale pouze na ni reaguje nastavením politiky měnové. Guvernér Rusnok má pravdu, když mluví o tom, že podpora vyšších příjmových skupin skrze navrhovanou daňovou reformu je neefektivní, protože "u výše příjmových skupin skončí v úsporách a investicích ne zcela produktivního charakteru, například právě v nemovitostech". ČNB ovšem probíhající politickou debatu, ve které se relativně málo hledí na objektivní argumenty, bohužel ovlivní jen stěží. 

ČNB ovšem může na rozhodnutí vlády reagovat, a to ve dvou směrech. Z pohledu měnové politiky znamená silnější měnová expanze příklon k “fiskálnímu” scénáři ČNB, který počítá s růstem sazeb již na začátku příštího roku. Bankovní rada sice byla relativně skeptická i vůči základnímu scénáři (počítajícímu s růstem sazeb později v průběhu roku 2021) a mezi jejími členy převládal názor, že sazby mohou vzhledem k vážnějšímu průběhu pandemie jednoduše zůstat příští rok beze změny. Výraznější fiskální expanze ale může otázku růstu sazeb teoreticky v příštím roce vrátit do hry.

Z pohledu finanční stability se centrální banka zase více zaměří na sledování státního dluhu, modelování jeho udržitelnosti pravděpodobně připraví zátěžové testy zkoumající udržitelnost financování českého státu na trzích. Z pohledu centrální banky je to důležité, protože české banky drží výrazný objem státních dluhopisů a v tuto chvíli jsou rizikové prémie na českém vládním dluhu relativně nízké. Pokud by začal mít český stát příští rok problémy s upisováním masivních emisí a rizikové prémie šly vzhůru, podepsalo by se to negativně na bilancích finančních institucí.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Česká koruna se drží v okolí 26,15 EUR/CZK a ve světle včerejšího svátku v USA nezaznamenává výraznější pohyby. Varování guvernéra Rusnoka, že výraznější fiskální impuls může znamenat rychlejší růst sazeb, včera nijak výrazně obchodování neovlivnilo. Dál si myslíme, že minimálně krátkodobě může mít koruna problém rozšiřovat silné zisky z posledních týdnů. 

Zahraniční forex
Včerejší svátek v USA utlumil obchodování nejen na eurodolarovém trhu, ale i jinde. S ohledem na prakticky prázdný kalendář bude trh zřejmě vyčkávat na daleko zajímavější čísla, která přijdou příští týden (ISM a payrolls). Na druhou stranu dnešní “černý pátek” v USA předznamená, jak silné budou letos vánoční nákupy v USA – jednoznačně největší “nákupní košík” na světě. 

Ve střední Evropě (kde nemá “černý pátek” takovou tradici) se vyplatí sledovat spíše pandemická čísla. Zatímco v Polsku se situace (alespoň pokud jde o nové přírůstky nakažených) stabilizuje, tak pandemie naopak nabývá na síle v Maďarsku (včera zde přibylo 6360 nových nakažených koronavirem). Vedle pandemie však zlotý i forint musí primárně sledovat debatu o příštím rozpočtu EU, kde je klíčové datum 10.12. (kdy se sejdou lídři EU). 


 

Čtěte více:

Vesmírné akcie a makroekonomické šoky
26.11.2020 17:20
The Economist letos v souvislosti se společností pana Muska SpaceX psa...
Analytici Patrie: Volby v USA jsou passé. Na řadu přichází nové sektory, nahoru může jít i Praha
26.11.2020 15:49
Na trhu panuje optimismus. Americké volby jsou pro finanční trhy již p...
ČNB ponechala limity pro poskytování hypoték beze změny
26.11.2020 16:54
Česká národní banka dnes ponechala poměr výše hypotečního úvěru a hodn...
Dozorčí rada ČEZ prodloužila mandát Benešovi o další čtyři roky
26.11.2020 17:13
Dozorčí rada energetické společnosti ČEZ dnes prodloužila předsedovi p...
Bankovní dividendy čekají na verdikt, Evropa ale nemá žádné jasné východisko
27.11.2020 5:52
Evropští bankéři doufají, že měsíce otravných regulací skončí ještě př...
Začátek obchodování by v Evropě mohl být opatrný, S&P potvrdila rating ČEZu
27.11.2020 8:48
S koncem týdne by dnes na trzích mohla zavládnout opatrnost. Evropské ...
Českých 100 nejlepších: Škoda Auto před ČEZ a Kooperativou
27.11.2020 8:49
Soutěž Českých 100 nejlepších po jedenácté vyhrála společnost Škoda Au...

Váš názor
  •  
    30.11.2020 18:51

    Takže si to shrňme. Rusnokovi se nelíbí daňová politika vlády, do které mu nic není. Proto hrozí v krizi této zemi dřívějším zvýšením krátkodobých úrokových sazeb (budiž) a ponecháním výše dlouhodobých úrokových sazeb rozmarům spekulantů na trhu se státními dluhopisy? To snad né? V tomto hloupém vyjádření mu nezabránilo ani vědomí, že růst dlouhodobých úrokových sazeb by se v této krizi velmi negativně promítl nejen do kondice české ekonomiky ale i do již dnes krizí citelně zasažených bilancí bank. To vše přesto, že jedním z úkolů centrální banky je i zajištění stability bankovního systému? Za účelem zvýšení akceschopnosti centrální banky zákonodárce letos schválil rozšíření jejích pravomoci... Ptám se proč vlastně? Aby je centrální banka nevyužila, když se jí nelíbí daňová politika vlády? Guvernér centrální banky jde tak daleko, že se v této situaci naprosto nepochopitelně snad pokouší vyvolat "dluhovou krizi" v jedné z nejméně zadlužených evropských zemí? Namísto deklarace připravenosti centrální banky k zásahu na trhu se státními dluhopisy, připravuje zátěžové testy bank, aby zjistil jak velké výprodeje státních dluhopisů banky ustojí v situaci, kdy centrální banka bude jen pasívně přihlížet? Jak dlouho banky vydrží, než centrální banka využije své pravomoci? Nebo ho zajímá jen, jak dlouho vydrží, než padnou? To fakt? Proč to vlastně chtějí vědět? Na co jim to bude? To si to neumí spočítat? Musí kolem toho dělat ten absurdní testovací cirkus? Copak ti naši "odborníci" neví, že se jim takovéto hrátky mohou hodně nepěkně vymknout z rukou? To vše jen kvůli nesouhlasu se snížením daní bohatým? To opravdu? Všechny vyspělé země už dlouhá léta za účelem udržení nízkých dlouhodobých úrokových sazeb provádějí QE, jen ten náš guvernér musí mít něco extra? Chce snad naše centrální banka sedět se založenýma rukama a jen pasívně pozorovat, jak se řítí ceny státních dluhopisů k zemi a s nimi i tato země? To opravdu? Proč jako? Aby si guvernér mohl si u toho mumlat "já to říkal, nesnižujete ty daně"?
    Richard Fuld
    • mýlíš se rišo
      03.12.2020 12:50

      Kdo to je Rusnok? Ty to nevíš?? Takže jestliže si uvědomíš, kdo to je Rusnok, tak by ten tvůj příspěvek měl začínat asi takto: Starému dědovi z hradu se nelíbí daňová politika vlády, do které mu nic není ............:-)
      oradapoisson
      • Re: mýlíš se rišo
        03.12.2020 18:13

        Pak tím hůř. :-)
        Richard Fuld
  • kašpárci z čnb
    27.11.2020 13:05

    mají ukol zajištovat cenovou stabilitu to již pár let nedělají, pokud je inflace min.přes 3% tak i sazby mají být min.na takové výši udržování záporných reálných sazeb a vykupování stát.dluhopisů at přimo nebo nepřímo je pouze financování vlády cb howg :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: kašpárci z čnb
      27.11.2020 13:16

      Kámo, nasadit 3 procenta a ted by ekonomiku zabilo. Ty vidíš takové sazby v EU, USA neo Japonsku?
      Velkamedvědice
      • kašpárci z čnb
        30.11.2020 8:48

        čau kámo, nezabilo, jen vyčistilo, je to skryté přerozdělování a stojí to spořivé firmy a občany ročně min. 60 mld korun které podporují většinou zadlužené neschopáky typu anofert :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: kašpárci z čnb
          30.11.2020 9:47

          Já myslím, že ekonomika, kde se ročně přerozdělí 2 biliony, těch 60 miliard ročně navíc unese. Co myslíš? Navíc každý spořivý má úplnou svobodu se zadlužit.
          ..
          •  
            30.11.2020 10:01

            co ? jasně a s piráty přerozdělíme vše ale to už tady jednou bylo a nedopadlo to dobře že
            Mike -Green D. is killing Europe
            •  
              30.11.2020 10:23

              Téměř vše je otázkou míry, ale severské země přerozdělují okolo 60% a v žebříčcích kvality života a spokojenosti obyvatel jsou na špičce.
              ..
              • jo žebříčky
                30.11.2020 11:42

                to je jen marketing je dobré tam zajet a chvíli tam pobejvat a popít s nimi, pak Ti řeknou pravdu a divil by ses co si skutečně obyvatelé myslí, jinak lidi by se měli naučit že se vše nekupuje na dluh a kašpárci to mají regulovat přes sazby, pokud to neumí tak jejich blejky o vysokých cenách nemovitostí jsou stejné blejky jakoby hasiš čučel na ohen nehasil a tvrdil že to docela hoří :o)
                Mike -Green D. is killing Europe
                • Re: jo žebříčky
                  30.11.2020 12:06

                  Pár večerů se švédy ve veřejné turistické chatě jsem propil asi před 10 lety a k úplné spokojenosti jim chyběl jen levnější chlast. Ale student s Uppsaly nebo učitel z Umea to bude vidět jinak než policajt z Malmo.
                  ..
      •  
        28.11.2020 16:40

        Méďo, pokud ekonomika není schopna zvládnout sazby 3%, potom je tam něco shnilého....pamatuješ, jak FED v 80 (cca, přesně už nevím) nasadil sazby 20%....teď tam sedí kašpárci....
        abc1
        • abc1
          28.11.2020 16:46

          Tak to je jasný, že ekonomika frčí 10 let na kapačkách a to globálně..To je trend, kterým těžko někdo hne... A k těm sazbám. Pokud se nepletu, tak u nás v roce 98 taky byli kolem 10 procent..
          Velkamedvědice
          • Re: abc1
            30.11.2020 8:33

            psal jsem FED...tady v 97, když začali lidi šílet kvůli krachu IPB přeci došlo ke krátkodobému zvýšení sazeb na více než 30%....
            abc1
            • abc1
              30.11.2020 12:19

              Ahoj. Neipravoval sem tě. Vím, že si psal FED. Proto jsem psal taky...K ČR. Vím, že byla tehdy dvojciferná, ale že byla třicet procent, to si asi nepamatuji..Hezký den.
              Velkamedvědice
              • 30% inflace je
                30.11.2020 13:52

                čus kámo, taková inflace je ted za Andreje ( za cca 5 let ) a kašpárci spí a spí :o)
                Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    27.11.2020 11:46

    Nějak přestávám chápat pojem "Nezávislost centrální banky". Ano, vláda sice nemůže přímo nařizovat, co má centrální banka dělat, ale k čemu to je, když centrální banka stejně musí reagovat na fiskální politiku vlády? Jinými slovy vláda si nemůže nechat napřímo natisknout peníze od centrální banky, ale v k klidu může vygenerovat ohromný dluh, který pro centrální banku znamená riziko cenové nestability a tak pošle úrokové sazby k nule (případně i do záporu) a začne hromadně skupovat státní dluh. Je to nepřímá cesta, ale v zásadě centrální banka dělá to, co si přeje vláda. Dá se stále hovořit o nezávislosti?
    jackiee
    •  
      27.11.2020 12:32

      Jaký jiný smysl by měla banka mít, než vyvažovat a reagovat na ekonomicky vývoj, který je dán kroky vlády??? Od toho tam je.
      Velkamedvědice
      •  
        27.11.2020 13:17

        No přece udržovat cenovou stabilitu a ne sanovat dlužníky levnými penězi a vysokou inflací.
        jackiee
        •  
          27.11.2020 13:24

          Vidím, že si vzděláním taky bankéř, jako každý druhý na tomhle chatu. Fakt nejsme pupek světa.
          Velkamedvědice
          •  
            02.12.2020 23:22

            Kdybychom ale měli Euro, tak by to všechno vypadalo trochu jinak...
            jan45
  • Jaká reforma?
    27.11.2020 9:27

    Je urážkou pojmu "reforma" nazývat tak aktuální změny v dani z příjmu. Provádět změny v daňové soustavě s horizontem dvou let (navíc bez zakotvení této lhůty v zákoně) je zločin. Vytváří to nestabilní podmínky a zbytečné administrativní náklady. Na co si platíme tisíce úředníků MF ČR? Stejně jako je urážkou pojmu "důchodová reforma" říkat tak zvyšování důchodů bez jakýchkoli systémových opatření.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.