Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Největší odprodeje technologií za dekádu, ale korekce to být nutně nemusí...

Největší odprodeje technologií za dekádu, ale korekce to být nutně nemusí...

06.01.2022 12:16
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Od finanční krize neprodávali profesionální spekulativní tradeři tolik jako nyní. Nový rok hedgeové fondy zahájily zběsilým rozprodejem akcií výrobců softwaru a čipů. Ještě v prosinci přitom nabíraly akciové tituly charakteristické svým vysokým růstem a vysokou valuací. Korekce na trhu ale jistá není, podotýká Bloomberg. Loni v březnu utržily technologické akcie podobnou ránu, pak se ale dokázaly rychle zotavit.

Během čtyř posledních obchodních seancí do úterka dosáhly odprodeje ze strany hedge fondů nejvyšších úrovní v dolarovém vyjádření za více než deset let, ukazují data shromážděná službou prime brokerage americké banky Goldman Sachs Group.

Takto intenzivní likvidace pozic tak napomohly výprodeji technologických akcií, který se ve středu rozšířil na širší trh. Technologický index Nasdaq Composite ztratil od začátku týdne jeden bilion dolarů a vede si výrazně hůře než jeho širší indexový kolega S&P 500:

72

Jatka v technologických titulech se ve středu ještě zhoršila, když americká centrální banka zveřejnila zápis z prosincového zasedání. Podle něj by si oživování ekonomiky a růst inflace mohly vyžádat dřívější a rychlejší zvyšování úrokových sazeb, než se předpokládalo

„V čele propadů stály na sazby citlivé technologie, když technologické ETF obchodované pod zkratkou VGT pokleslo o 2,5 %, zatímco IYW odepsal dokonce přibližně 3 %,“ podotkl ve středečním večerním komentáři hlavní makléř Patria Finance Pavol Mokoš. O 9 procent se propadlo ETF

Hrozba agresivnějšího Fedu přinesla výprodej u technologií - Nasdaq si vedl nejhůře od března; volný pád pok... - https://t.co/rNRWhhAcje

ARK Innovation často zmiňované investorky Cathie Woodové, které fungovalo jako pomyslný poutač na extrarůstové tituly. Prudce dolů v novém roce skočily akcie technologických firem, které negenerují zisky (v grafu níže modře). Technologický index Nasdaq 100 včera završil největší dvoudenní propad od března (v grafu níže bílou barvou).

A nezůstává jenom u amerického trhu. Hongkongský Hang Seng Tech Index, který sleduje hlavně čínské giganty, zavřel dnes vyšší o 1,4 procenta. Ve středu se ale propadl o 4,6 procenta a dostal se k hodnotám, které značí přeprodanost.

73

“Čistě nákupní komunita poskytuje mnoha těmto technologickým jménům jenom minimální podporu, takže není nutné vyvinout nějaký větší prodejní tlak, aby se tyto tituly sesunuly prudce dolů, což obratem vyvolává další prodeje ze strany hedgeových fondů,” uvedl podle Bloombergu Mark Freeman, investiční ředitel v Socorro Asset Management.

Tradery žene vidina vyšších výpůjčních nákladů k tomu, aby důkladně zvážili svou dlouhodobou slabost pro akcie technologických firem. Techničtěji řečeno, vyšší úrokové sazby snižují současnou hodnotu budoucích zisků, což dopadá právě na akcie vysoko oceněných a silně rostoucích firem, namátkou třeba Datadog, Peloton Interactive nebo Crowdstrike Holdings. Ušetřeny ale nezůstaly ani velká jména. Hedgeové fondy se tak ocitly ve svízelné situaci. I když část pozic zavřely už koncem roku, jsou jejich koncentrované sázky na spekulativní software nadále zvýšené.

Pevně na nohou však technologická jména nestála ani před středečním zápisem Fedu. Rozprodej technologií započal jako rotace: Velcí investoři v ní prodávali tituly, u kterých kdysi viděli obrovitý potenciál, aby teď raději nakoupili firmy, které mají těžit ze zlepšující se ekonomiky. Klienti hedgeového fondu „goldmanů“ tak během čtyř seancí do středy naskakovali do akcií aerolinek, energetik a průmyslových firem. Jejich technologická expozice relativně k S&P 500 tím sestoupila na nejnižší hodnoty, které kdy tato americká banka zaznamenala.

Pokud bude Fed ještě více jestřábí a americké dluhopisové výnosy porostou, může být pro přespříliš napjaté akcie složité svoje valuace doložit. Podle dat, která shromáždila společnost Bernstein, se zhruba třetina všech technologických akcií v poslední době obchodovala na více než desetinásobku jejich tržeb. Index S&P 500 byl oceněn na 3,2násobku, ukazují data Bloombergu.

Dnešní start je zatím s otazníkem. Futures na Nasdaq 100 byly v 11:38 na červené nule, futures indexy DJIA a S&P 500 byly ale v zeleném. Desetileté americké výnosy zůstávají u 1,75 %, nejvýše za deset měsíců. Obchodní objemy přitom zůstávaly na hlavních indexech slabé a výrazně pod úrovněmi z poloviny prosince, kdy jestřábí obrat Fedu vyvolal na trhu výraznější kolísavost. 

Podle stratégů UBS Global Wealth Management vypadá nejnovější dip jako trochu přehnaný a vyhlídky růstu korporátních zisků by normalizace politiky Fedu neměla nahlodat.

Zdroje: Bloomberg

 

 
 
 
 

Čtěte více:

Dosáhnout pěkného zisku je na ESG fondech čím dál těžší, přesto zůstávají v oblibě investorů
06.01.2022 10:39
Udržitelné investice jsou v hledáčku mnoha investorů, ale dosáhnout na...
Kterým sektorům prospívá růst reálných sazeb a u kterých je to naopak? A jak se do nich promítají inflační očekávání?
05.01.2022 17:40
Některá aktiva jsou hodně citlivá na vývoj reálných sazeb – typickým ...
Nový rok odstartoval výprodeje technologií, evropské futures jsou dnes hluboko v červeném
06.01.2022 8:46
Nový rok odstartoval výprodeje technologií. Výkon indexu Nasdaq byl t...
Strach z agresivního Fedu posílá akcie dolů a posouvá očekávání
06.01.2022 11:42
Tržní reakce na prosincové zasedání Fedu byla rozpačitá. Fed nastavil ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.