Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sunak řekl, že jako britský premiér vyřeší hospodářskou krizi a obnoví stabilitu

Sunak řekl, že jako britský premiér vyřeší hospodářskou krizi a obnoví stabilitu

25.10.2022 13:43
Autor: ČTK

Nový britský premiér Rishi Sunak dnes prohlásil, že byl jmenován částečně proto, aby napravil chyby, kterých se dopustila jeho předchůdkyně Liz Trussová. Británii varoval, že zemi čekají obtížná rozhodnutí, aby překonala "hlubokou hospodářskou krizi". Sunak ve svém prvním projevu před sídlem premiérů v Downing Street slíbil, že v centru jeho pozornosti bude "ekonomická stabilita a důvěra".
 
"Chci vzdát hold své předchůdkyni Liz Trussové. Nemýlila se, když chtěla zlepšit růst v této zemi. Je to ušlechtilý cíl," uvedl Sunak. "Udělala však některé chyby, které se nezrodily ze zlé vůle nebo špatných úmyslů. Právě naopak. Ale přesto to byly chyby. A já jsem byl zvolen vůdcem své strany a vaším premiérem částečně proto, abych je napravil," dodal.
 
Sunak uvedl, že jeho hlavní prioritou bude řešení ekonomické krize, kvůli níž mají miliony Britů problémy s placením účtů za potraviny a energie. "Naše země čelí hluboké hospodářské krizi. Důsledky covidu stále přetrvávají. Putinova válka na Ukrajině destabilizovala energetické trhy a dodavatelské řetězce po celém světě," řekl Sunak. "Hospodářská stabilita a důvěra jsou pro mě ústředním bodem programu této vlády. To bude znamenat, že přijdou těžká rozhodnutí," uvedl.
 
Sunak se stal premiérem po sedmitýdenním působení Trussové, jejíž plány na snížení daní způsobily v zemi finanční chaos. Sunak byl v pondělí vybrán vládnoucími konzervativci, aby Trussovou nahradil. Premiérem ho dnes jmenoval britský král Karel III., který předtím přijal rezignaci Trussové. Panovník zároveň Sunaka pověřil sestavením kabinetu. Očekává se, premiér novou vládu představí ještě dnes.
 
Pro Karla III. bylo jmenování ministerského předsedy premiérou, Trussovou do funkce krátce před svou smrtí uvedla ještě královna Alžběta II.
 
Sunak je už třetím britským ministerským předsedou za poslední dva měsíce. Začátkem září premiérský úřad opustil Boris Johnson, jehož nahradila Trussová. Ta byla premiérkou nejkratší dobu v britské historii. Její rychlý konec v Downing Street způsobily kontroverzní vládní plány na řešení ekonomické krize, které vyvolaly paniku na trzích a pád libry.
 
Dvaačtyřicetiletý Sunak se stal v pořadí 57. premiérem Spojeného království a je nejmladším šéfem vlády za posledních 200 let. Je také prvním britským premiérem, který není běloch.
 
O složení Sunakovy vlády se zatím pouze spekuluje; čeká se, že premiér jména členů svého kabinetu oznámí ještě dnes. Britská média shodně píší, že své posty si zřejmě udrží ministr financí Jeremy Hunt nebo ministr vnitra Grant Shapps. Povýšení pravděpodobně čeká Penny Mordauntovou, která až do pondělka se Sunakem soupeřila o podporu konzervativních zákonodárců. Dosud v kabinetu zastávala roli koordinátorky vládní agendy v Dolní sněmovně, nově by mohla usednout do křesla šéfky diplomacie, uvedla stanice Sky News.
 
Ve vládě mají šanci být i Suella Bravermanová a Kemi Badenochová, které Sunaka v souboji o místo nového lídra vládní strany podpořily. Vedení některého z resortů podle deníku The Times možná čeká i Dominika Raaba, Michaela Govea nebo Olivera Dowdena.
 
Trussová před cestou ke králi naposledy vystoupila v Downing Street
 
Mnoho úspěchů ve funkci britského ministerského předsedy dnes popřála odcházející šéfka vlády Liz Trussová svému nástupci Rishimu Sunakovi, když se loučila s premiérským sídlem v londýnské Downing Street. Před cestou do Buckinghamského paláce za králem Karlem III. prohlásila, že její krátké setrvání v úřadu ji přesvědčilo o tom, že Británie potřebuje "odvážnou změnu politiky".
 
Trussová začala svůj projev na rozloučenou slovy, že jí bylo "obrovskou ctí" být premiérkou a vést národ při truchlení nad smrtí královny Alžběty II. a při vítání nástupu krále Karla III. Její vláda podle ní jednala "naléhavě a rozhodně", aby pomohla tvrdě pracujícím rodinám. Trussová řekla, že pomohla tisícům podniků vyhnout se bankrotu a Británie díky ní získala zpět energetickou nezávislost, takže "již není závislá na zlovolných zahraničních mocnostech".
 
Trussová uvedla, že díky svému působení v premiérském křesle je "více než kdy jindy přesvědčena", že Spojené království potřebuje odvážnou změnu politiky. "O mnohé věci se nepokoušíme ne proto, že by byly těžké, ale proto, že na to nemáme odvahu," citovala končící premiérka římského filozofa Senecu.
 
"Prostě si nemůžeme dovolit být zemí s nízkým růstem, kde vláda přebírá stále větší podíl našeho národního bohatství," řekla Trussová s odkazem na kontroverzní ekonomické plány, které se snažila prosadit. "Musíme využít našich brexitových svobod a dělat věci jinak. To znamená zajistit více svobody pro naše vlastní občany. A obnovit moc demokratických institucí. Znamená to snížit daně, aby si lidé mohli ponechat více peněz, které vydělají," dodala. Poté Trussová poděkovala za podporu a popřála mnoho úspěchů Sunakovi.
 
Trussová oznámila svoji rezignaci ve čtvrtek 20. října po zhruba šesti týdnech ve funkci. Rezignace byla vyvrcholením vládní krize, kterou prohloubily kontroverzní ekonomické reformní plány, především ničím nevyvážené daňové škrty. Trussová od svých záměrů byla nucena upustit po bouřlivé reakci finančních trhů a hlubokém propadu libry. Navzdory tomu, že vyměnila v čele resortu financí Kwasiho Kwartenga za Jeremyho Hunta a že se za své chyby omluvila, nepodařilo se jí uklidnit nevoli ve vlastní straně.
 
Premiérkou byla Trussová nejkratší dobu v britské historii. Na druhém místě je George Canning, který byl v úřadu 119 dní do své smrti v roce 1827.
 
List The Guardian přirovnal poslední projev Trussové ke stylu, jakým skončil její předchůdce Boris Johnson, protože "se neomluvila a nevyjádřila vůbec žádnou lítost nad problémy, které nejen své straně, ale celé zemi způsobila rozhodnutími, jež přijala jako premiérka". "Ale nejen to; klíčovým argumentem projevu bylo, že vlastně nakonec měla pravdu a že Spojené království potřebuje přesně takový ‘odvážný’ politický program, jaký nabízela," napsal deník.
 
Podobně hodnotil projev Trussové i politický reportér BBC Chris Mason. Projev byl podle něj "pozoruhodný svou vzdorovitostí: její vládní program se ukázal jako katastrofální, ale trvala na tom, že jeho hlavní cíl, extrémně rychlé popohnání hospodářského růstu, byl správným úmyslem ve správný čas," napsal Mason. "Nebyla to žádná omluva," dodal.

Čtěte více:

Trussová oznámila zrušení ekonomických plánů a odvolala ministra financí, sama hodlá zůstat
14.10.2022 14:07
Britská premiérka Liz Trussová oznámila, že se již dále nebude snažit ...
Nový britský ministr financí: Získáme zpět důvěru finančních trhů
17.10.2022 8:40
Nový britský ministr financí Jeremy Hunt slibuje, že získá zpět důvěru...
Britská premiérka Liz Trussová rezignuje. Nový lídr by měl být znám do týdne
20.10.2022 14:41
Britská premiérka Liz Trussová oznámila rezignaci. Na své postu zůstan...
Bývalý ministr financí Rishi Sunak je lídrem britských konzervativců a stane se novým premiérem. Libra posílila
24.10.2022 16:20
Britská Konzervativní strana dnes potvrdila Rishiho Sunaka jako svého ...

Váš názor
  • Bůh všemohoucí
    26.10.2022 8:17

    Tak se poporvé v historii lidstav stal premiérem Bůh všemohoucí. Nikdo jiný totiž krizi z pozice vlády nevyřeší. Krizi neřešeí vláda, ale tržní síly odstraňující nerovnováhy.
    Pracovitý Prosecký
  •  
    25.10.2022 20:42

    Nikdy nepochopím , jak Britové provolili do takové “zadele”!? Sunak s tím neudělá nic, je to globalista a pod direkcí WEF. Stejně jako jeho předchůdci za dvě dekády…
    Český Čert
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m