Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Česko si připomíná 17. listopad. Tématem jsou události let 1989 a 1939 i válka na Ukrajině. Konají se piety, koncerty i demonstrace

Česko si připomíná 17. listopad. Tématem jsou události let 1989 a 1939 i válka na Ukrajině. Konají se piety, koncerty i demonstrace

17.11.2022 11:17, aktualizováno: 17.11. 13:34
Autor: ČTK

Aktualizováno

Česko si dnes připomíná 33 let od událostí, které vedly k pádu komunismu, a 83 let od uzavření vysokých škol nacisty. K památníku 17. listopadu na Národní třídě od časného rána lidé chodí zapalovat svíčky a stojí u něj čestná stráž skautů a sokolů. Národní třída je uzavřena pro tramvajový i automobilový provoz. Na místě dohlíží policie v uniformách i v civilu. Podle premiéra Petra Fialy připomíná 17. listopad nacistickou i komunistickou totalitu a křehkost i nesamozřejmost svobody a demokracie. Je třeba o ně pečovat. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila je třeba si připomínat minulost, aby ČR neztratila svobodu a demokracii. Předseda hnutí ANO a kandidát na prezidenta Andrej Babiš ráno položil květiny u pamětní desky 17. listopadu. Několik lidí na něj křičelo. Na shromáždění na Albertově dopoledne dorazily stovky lidí. U Hlávkovy koleje řečníci připomněli boj studentů za pravdu i pomoc druhým. Pro slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou má letošní 17. listopad specifický rozměr vzhledem k tomu, že Česko i Slovensko čelí zvýšené míře frustrace, nespokojenosti až nenávisti.

Centrem dění je tradičně pražská Národní třída, kde se tvrdý zákrok policie proti studentské demonstraci 17. listopadu 1989 stal spouštěčem událostí vedoucích k pádu komunistického režimu. Tehdejší události si u pamětní desky připomínají nejen představitelé státu, ale i běžní občané. Na Národní třídě bude po celý den studentská slavnost, kterou již tradičně pořádá spolek Díky, že můžem pod heslem "O svobodu se musíme starat". Výstavy, pouliční představení a koncerty doplní brunch na podporu samoživitelek nebo debaty věnované nadcházejícím prezidentským volbám, evropským tématům či ruské agresi proti Ukrajině.

Fiala: Výročí 17. listopadu připomíná křehkost demokracie a svobody

Dvojité výročí 17. listopadu připomíná nacistickou i komunistickou totalitu a nesamozřejmost i křehkost svobody a demokracie. Ukazuje na to, že je třeba o svobodu a demokracii pečovat, řekl dnes na pražské Národní třídě premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj si je naprostá většina mladých lidí vědoma významu svobody a demokracie. To je pro celou českou společnost naděje, že si je zachováme, dodal.

Fiala připomněl odpor studentů proti nacistické okupaci v roce 1939 i sametovou revoluci proti komunistickému režimu v roce 1989. "Sedmnáctý listopad je v mnoha směrech svátkem mladých lidí. Byli to studenti, kdo se postavili nacistické okupaci, byli to studenti, kteří spustili v roce 1989 ten řetěz událostí," řekl.

"Vím, že jsou pro mladé lidi svoboda a demokracie samozřejmost, ale současně jsou si vědomi jejich hodnoty," uvedl premiér. Podle něj je pro zachování demokracie důležité, aby v ni věřili právě mladí. Fiala vyjádřil přesvědčení, že naprostá většina mladých lidí takové hodnoty zastává.

Podle Fialy je v současnosti víc než dřív patrný význam svobody. "Teď, kdy nedaleko nás je válka, musíme o svobodu, demokracii pečovat," řekl. Varoval, že v Česku působí proruská dezinformační scéna, která se snaží zdejší obyvatele znejistit.

Fialu ale nezneklidňují protesty, které se proti jeho vládě dnes chystají. "I protesty a vyjadřování radikálních názorů patří k demokracii. To mě nezneklidňuje, naopak to ukazuje sílu naší demokracie," řekl. Podle něj je demokracie kritickou diskusí, při níž ale lidé musí dodržovat zákonná pravidla.

Premiér dorazil na Národní třídu společně s dalšími lídry koalice Spolu Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). U památníku 17. listopadu 1989 ho vítal potlesk, ale i výkřiky "Fiala je kolaborant".

Fiala se na Národní třídě setkal také se studentskými aktivisty, kteří v uplynulých dnech organizovali vysokoškolskou stávku za klima. Odmítl ale jejich kritiku, že kabinet dělá málo pro ochranu klimatu. "Respektuji vaši nespokojenost, vnímám ji. Vláda v této věci není lhostejná, dělá kroky, postupujeme kupředu. Jsme přesvědčeni, že pro to děláme hodně a tak rychle, jak můžeme, abychom si s klimatickou změnou poradili," řekl.

Vystrčil: Česko si musí připomínat minulost, aby nepřišlo o svobodu

Česko si musí připomínat minulost, aby nepřišlo o svobodu a demokracii. Při připomínce 17. listopadu 1989 na pražské Národní třídě to dnes řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podle něj země nyní čelí snaze zkreslit vzpomínky na totalitu. Vystrčil také apeloval na to, aby ve společnosti byla větší snaha o spolupráci při odstraňování problémů.

"Největší nebezpečí, kterému čelíme, je, že si zkreslíme minulost," řekl Vystrčil. Parafrázoval přitom knihu 1984 britského spisovatele George Orwella, že kdo ovládá minulost, ovládne budoucnost. Podle Vystrčila je třeba připomínat pravou tvář komunistického totalitního režimu, který znemožňoval lidem svobodně se vyjadřovat nebo studovat.

Podle předsedy Senátu je i dnes na Národní třídě cítit určitá nejistota, protože doba není jednoduchá. Apeloval proto na snahu o společná řešení. "Pokud to nebudeme dělat, bude hledání správných řešení pomalejší," řekl.

Vystrčil také zdůraznil, že je potřeba spolupracovat i s okolními státy a společně se snažit uchovat svobodu, demokracii i suverenitu. "Je třeba pomáhat těm okolo nás, kteří o svobodu a demokracii bojují, nebo je jim kradeno území," řekl.

Vystrčil dorazil na Národní třídu společně s dalšími členy vedení Senátu. Po položení svíček a květin u památníku společně zazpívali státní hymnu.

Společně s Vystrčilem přišla uctít památku 17. listopadu i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) s dalšími členy vedení Sněmovny, s novináři ale nemluvila. Ještě jednou by měla k památníku přijít dnes v 11:00 s dalšími lídry koalice Spolu Petrem Fialou (ODS) a Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Rakušan: Výročí 17. listopadu má letos nový rozměr kvůli válce a krizi

Představitelé STAN dnes před 10:00 položili květiny u pamětní desky 17. listopadu na Národní třídě. Doprovázelo je překřikování příznivců a odpůrců vlády. Letošní výročí sametové revoluce má podle předsedy STAN a ministra vnitra Víta Rakušana nový rozměr, protože se kousek od českých hranic válčí a země je v krizi, kterou Evropa od druhé světové války nezažila.

"Největším nebezpečím pro demokracii jsou líní demokraté, to znamená lidé, které ten systém berou jako samozřejmost a konzumují ty výdobytky, které demokracie přináší. Ale ve chvíli, kdy přichází nějaké problémy, konfrontace, tak nejsou ochotni se za něj postavit," uvedl Rakušan po položení květin u pamětní desky. Podle něj je v současné situaci hlavní zaktivizovat právě ty "líné demokraty".

Rakušan rovněž zmínil, že 17. listopad je i výročím událostí z roku 1939, kdy se stateční studenti postavili nacistické totalitě. Jeho přítomnost doprovázeli někteří přítomní lidé výkřiky: "Hanba vládě" a "Rakušan fašista". Podle Rakušana je výdobytkem demokracie i to, že si každý může vykřikovat co chce.

Babiš položil květiny k památníku 17. listopadu, lidé na něj křičeli

Předseda hnutí ANO a kandidát na prezidenta Andrej Babiš dnes ráno po 08:00 položil květiny u pamětní desky 17. listopadu, který se podle něj pojí se svobodou vyjadřování názorů nebo možností cestovat. Několik lidí na Babiše při pokládání květin křičelo.

Babiš podle svých slov přišel vzdát úctu lidem, kteří bojovali proti totalitnímu režimu a hlavně demonstrantům, kteří byli na Národní třídě zmláceni komunistickou policií. "17. listopad pro mě v první řadě znamená svobodu pohybu, žádné výjezdní doložky, dále svobodu slova, svobodné volby a možnost podnikat," řekl novinářům.

Bývalý premiér nezakrývá svou komunistickou minulost. Byl jsem však řadový člen strany, nebyl jsem nijak aktivní, uvedl. K údajné spolupráci s komunistickou státní bezpečností dodal, že pracoval v podniku zahraničního obchodu a jako takový byl StB sledovaný. Nikdy ale nic nepodepsal, zopakoval dnes. Soud mu podle jeho slov dal třikrát zapravdu.

K výročí 17. listopadu se Babiš vyjádřil ráno také na svém twitterovém účtu: "Málokdo by tušil, že po více než 30 letech od listopadu bude snaha razit jeden správný názor, o některých věcech se lidé na veřejnosti raději nebudou bavit a za slova bude hrozit i vyhazov z práce," napsal. Na místě novinářům řekl, že by na výročí 17. listopadu na Národní třídu chodil i v případě zvolení prezidentem. Zároveň by chtěl zlepšit komunikaci s vládou například o ekonomických problémech nebo energetické krizi.

Květiny s Babišem položili i místopředsedové hnutí ANO Karel Havlíček a Alena Schillerová. Schillerové se v době sametové revoluce narodil syn a 17. listopad pro ní znamená přechod z nesvobodného světa ke svobodě. Havlíček zmínil význam 17. listopadu jako dne studentstva.

Už v předchozích letech dorazil šéf ANO k Pamětní desce 17. listopadu vždy ráno, loni ještě za tmy. Chtěl se tak zřejmě vyhnout setkání se svými kritiky. Babiš v minulosti opakovaně čelil při oslavách 17. listopadu protestům veřejnosti. Lidé na něj křičeli a pískali, obviňovali ho ze zneuctění pietního místa a připomínali mu jeho údajnou spolupráci s StB (komunistickou tajnou službou). V roce 2018, kdy Babiš pokládal květiny na Národní třídě 17. listopadu už krátce po půlnoci, vyhodili lidé Babišovu kytici do koše.

Letos bylo na místě jen několik jednotlivců, kteří na Babiše pokřikovali v souvislosti s jeho komunistickou minulostí a údajné spolupráci s StB. Na jednom transparentu se objevilo heslo: "Květiny od STBáků a normalizačních komunistů tady nechceme".

Šmarda varoval před ohrožením společenské soudržnosti

Předseda ČSSD Michal Šmarda si dnes dopoledne na pražské Národní třídě připomněl památku 17. listopadu 1989. Po položení květin u památníku varoval, že demokracie je v ohrožení vždy, když je ohrožena společenská soudržnost. Česká společnost podle něj musí najít sílu i k překonání současné krize.

Šmarda uvedl, že 17. listopad 1989 je pro něj momentem, kdy se česká společnost osvobodila od toho, co ji utlačovalo. I dnes ale česká společnost stojí před hrozbami spojenými s extremismem, které mohou posunout zemi od demokratického zřízení, varoval. "Jako sociální demokrat vždycky vidím to, že demokracie je ohrožena, když je narušen sociální smír a soudržnost společnosti," řekl.

Podle něj je třeba bránit tomu, aby krize postavila silné proti slabým, staré proti mladým a chudé proti bohatým. "Jako se ukázalo před 33 lety, že česká společnost je schopna se vymanit z velkých problémů, tak stejným způsobem musíme najít sílu vymanit se z krize, která přichází," řekl.

Před zástupci ČSSD uctil památku 17. listopadu na Národní třídě i zástupce Hradu. "K pamětnímu místu na Národní třídě položil květinu se stuhou prezidenta republiky Miloše Zemana ředitel Sekce administrativní Kanceláře prezidenta republiky (Jan Novák)," uvedl Hrad na twitteru.

U Hlávkovy koleje řečníci připomněli boj studentů za pravdu i pomoc druhým

Oběť studentů z roku 1939 i solidaritu tehdejších škol v zahraničí, zejména v Británii, připomněli řečníci dnes ráno na tradiční pietě u Hlávkovy koleje. Ta se konala jako jedna z prvních událostí, jimiž si dnes Česko připomíná výročí událostí z listopadů let 1939 a 1989. Řečníci vyzdvihli také pomoc dnešních českých studentů Ukrajině zmítané válkou a zdůraznili potřebu dialogu v dnešní společnosti ovlivněné dezinformacemi a válečným konfliktem i potřebu vzdělání a kritického myšlení pro zdraví společnosti.

Připomněli také to, že prezident Miloš Zeman letos vyznamenal in memoriam několik studentů popravených nacisty v roce 1939. "I tento akt má symbolický význam a vyjadřuje vztah současné České republiky k demokratickým tradicím české státnosti. Zahrnuje také úctu k obětem nacistické perzekuce bez rozdílu na jejich politické přesvědčení," řekl předseda nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových Václav Pavlíček.

Letos podle něj lidé vzpomínají na události z roku 1939 ještě z dalšího důvodu. "Je výročím, kdy se realizovala solidarita s československými vysokými školami a jejich studenty ze strany britských vysokých škol a institucí. Řadě studentů se podařilo z území okupovaného Československa uprchnout a pokračovali v boji proti nacistickému Německu a jeho spojencům v zahraničí," uvedl. Studenti také tehdy mohli na britských univerzitách dokončit svá studia.

U Hlávkovy koleje dnes vystoupili také předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová, rektor ČVUT Vojtěch Petráček, rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková a Zdeňka Valouchová, dcera důstojníka československé armády, který byl nacisty zavražděn. Předseda Studentské komory Rady vysokých škol Michal Farník připomněl vedle odkazu statečných studentů z roku 1939 také odhodlání dnešních studentů.

"Rok za rokem se ukazuje, že v případě potřeby to jsou studenti, kdo jsou připraveni pomáhat lidem v nouzi. Všichni víme, co se na Ukrajině děje i přes snahu dezinformátorů. Musím zde ocenit snahu českých a slovenských studentů zejména během prvních dnů ruské agrese pomoci na hranicích, při ubytování uprchlíků, pořádání sbírek, pomoc na univerzitách nebo doučování. Veškerá tato aktivita, energie se objevila po dvou letech pandemie. Zdá se, že studenti jsou neunavitelní, zvlášť když jde o možnost pomáhat," řekl.

Po dalších projevech a české hymně se většina přítomných vydala do Žitné ulice k pamětní desce připomínající smrt studenta Jana Opletala a dělníka Václava Sedláčka, obětí nacistů z roku 1939.

Česko si připomíná pietními akcemi i demonstracemi výročí 17. listopadu

Česko si připomíná Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. V Praze a v dalších městech se uskuteční pietní akce, happeningy a demonstrace. Tématy akcí budou nejen události let 1989 a 1939, ale také například ruská válka proti Ukrajině a její dopady. Jen v hlavním městě budou policisté dohlížet na 21 shromáždění a pochodů.

S tímto tématem bude souviset odpolední Pochod na podporu demokracie nebo konference Hybridní válka Ruska proti demokratickému světu, na které vystoupí premiér Petr Fiala (ODS) či představitelka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská.

Kritici současného uspořádání ohlásili na poledne demonstraci za demisi Fialovy vlády na pražskou Letnou. Odpoledne by měl z Opletalovy ulice vyrazit průvod k České televizi, kde by se měla konat další protivládní demonstrace. V podvečer se na Václavském náměstí uskuteční Koncert pro budoucnost a večer v Národním divadle převezmou protinacističtí a protikomunističtí odbojáři Ceny paměti národa, které uděluje společnost Post Bellum.

Pro Čaputovou má letošní 17. listopad specifický rozměr, apelovala na slušnost

Pro slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou má letošní 17. listopad specifický rozměr vzhledem k tomu, že Česko i Slovensko čelí zvýšené míře frustrace, nespokojenosti až nenávisti. Řekla to včera večer novinářům poté, co položila kytici k památníku na Národní třídě.

"Tento rok má pro mě 17. listopad specifický odkaz vzhledem k tomu, čemu čelíme v obou zemích. To je zvýšená míra frustrace, nespokojenosti až nenávisti," řekla Čaputová. "Odkaz 17. listopadu pro mě tento rok je, že slušnost není slabost," doplnila i s ohledem na sametovou revoluci, protože slušnost podle ní byla tehdy schopna změnit i režim, ač je možná "tišší a nenápadnější".

Včera dopoledne se Čaputová setkala na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem, ústředním tématem jednání byla podle ředitele hradní diplomacie Rudolfa Jindráka válka na Ukrajině. Odpoledne slovenská prezidentka navštívila Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy nebo Knihovnu Václava Havla. Program označila za intenzivní, obohacující a příjemný, více se k němu nevyjádřila.

Na Čaputovou na Národní třídě čekalo i v deštivém počasí několik příznivců, kteří při jejím příchodu tleskali. Jeden muž naopak vyjadřoval nesouhlas s přítomností slovenské prezidentky.

 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data