Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Česko snížilo závislost na ruském plynu z 97 procent na čtyři, řekl premiér Fiala

Česko snížilo závislost na ruském plynu z 97 procent na čtyři, řekl premiér Fiala

31.01.2023 16:38
Autor: ČTK

Česká republika v loňském roce snížila svou závislost na ruském plynu z původních 97 procent na aktuální maximálně čtyři procenta. Plyn z Ruska stát nahradil dovozem plynu z Norska a zkapalněným plynem LNG ze zámoří. Po dnešní návštěvě ministerstva průmyslu a obchodu to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). Do budoucna chce stát omezit závislost na ruském plynu úplně, nahradit jinými zdroji chce i dovoz ruské ropy.

Hlavním tématem dnešní bilanční návštěvy premiéra na ministerstvu byla energetika, ceny elektřiny a plynu a omezování tuzemské závislosti na Rusku. Česko i celá Evropa v této věci podle Fialy zažehnali hrozbu nedostatku plynu, což se už začíná projevovat na trhu. "Přesvědčili jsme trh, že zimu zvládneme, a proto klesají ceny energií," řekl Fiala.

Ke snižování cen podle něj přispěly také úspory ve spotřebě, která v Česku loni meziročně klesla o 19 procent. To se projevuje i v zásobách plynu. V tuzemských zásobnících je podle premiéra v současnosti přes 2,6 miliardy metrů krychlových plynu, což znamená jejich naplněnost ze 74 procent. To je podle premiéra pro toto období ve srovnání s předchozími roky dosud nejvyšší stav.

Současný pokles ceny elektřiny a plynu na energetickém trhu se bude v cenících odběratelů podle premiéra projevovat postupně. MPO se podle něj nyní snaží vytvářet co nejvíce přehledné prostředí, které by mělo přispět k přiměřenému zohlednění nižších cen surovin v cenách pro zákazníky.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) bude ministerstvo pokračovat k krocích, které by měly dál snížit dovoz energetických surovin z Ruska. V této souvislosti připomněl, že Česko má v nizozemském terminálu LNG rezervovány zhruba tři miliardy metrů krychlových plynu, což by při současné spotřebě vystačilo asi na 40 procent spotřeby. Kromě toho má stát opci na další miliardu metrů krychlových plynu, zatím ji však nevyužilo, protože chce své zdroje co nejvíce diverzifikovat. Do budoucna by ovšem LNG mohlo podle Síkely tvořit i více než poloviny tuzemské spotřeby. S tím souvisí i snaha o úplné omezení dovozu plynu z Ruska.

Spolu s tím chce stát omezit i závislost na ruské ropě. V současné do země proudí asi polovina zásob ropy z ruského ropovodu Družba, druhá polovina zásob teče ropovodem IKL z Německa, který je napojen na ropovod TAL z Itálie. Do budoucna chce Síkela ruskou část nahradit navýšením dodávek ropy z ropovodů IKL, respektive TAL.

Tématem jednání Fialy na MPO byl také další rozvoj energetiky z obnovitelných zdrojů. K tomu ministerstvo podle Síkely připravuje některá další opatření, která by měla dál usnadnit využívání obnovitelných zdrojů, a snižovat tak závislost na fosilních palivech.

 

Čtěte více:

Od prudce sešlápnutého plynu k prudkému brzdění. Kam nyní?
02.01.2023 17:12
Nyní panuje v podstatě konsenzus ohledně toho, že vysoká inflace v US...
Cena plynu pro evropský trh klesla pod 65 eur za megawatthodinu, je nejníže od podzimu 2021
04.01.2023 13:27
Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes pokračovala v poklesu a...
Amper Meteo: Spotřeba plynu loni v ČR meziročně klesla o 19 procent
09.01.2023 17:21
Spotřeba plynu byla loni v Česku v meziročním srovnání o 19,2 procenta...
Plyn pro evropský trh zlevňuje pod 60 eur za megawatthodinu. Je nejlevnější za více než rok
16.01.2023 10:54
Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes sestoupila pod 60 eur ...
Rozbřesk: Plyn dále prudce zlevňuje. Jak udržitelný je cenový pokles?
17.01.2023 9:07
Začátek nového roku se nese ve znamení povzbudivých zpráv z energetick...
Bloomberg: Německo se popasuje s náhradou ruského plynu do roku 2026
23.01.2023 17:33
Německu bude trvat ještě několik let, než se mu podaří nahradit kapaci...

Váš názor
  • Pošlem plyn pod čtyřicet
    02.02.2023 19:11

    https://www.reuters.com/business/energy/freeport-gets-us-ok-begin-early-steps-restart-lng-plant-texas-2023-01-26/ -- to mi úplně vypadlo z hlavy. Tak to nekopněte. NGAS USA 2.6 dolaru - upe obyč cena. V rajchu už jedou 3 nové terminály, minimálně další 3 do konce roku = kapacita komplet Jamalu. Pak nějaké novinky na Baltu, Finsku, jihu Evropy. A proč mi žádný s těch, co se sem chodí akorát vyblít, někoho poplivat, neuvedou, kudy sem ten plin Rusové pašujou. Trochu tvrdých dat místo laciného plivání. Ale oni mě nemají rádi. Nechcou si se mnou vykládat. Raději se dívají na videjka s Bobošíkovou. Fňuk, fňuk :(.
    Gyroskop
  •  
    02.02.2023 8:02

    Chlapy co blázníte. Nikdo se tu Ruska nezastává. Ale ten plyn nebo ropa, co připlují po moři jsou taky z Ruska. Na to najdete normální zdroje, ne nějaký Aeronet atd. To si fakt myslíte, že když se rozpadne Rusko, nebo kdyby tam začala občanská válka, že by to světová ekonomika neodskákala? Podívejte se na ty statistiky kolik ropy a plynu Rusko posílá do světa. Co by se stalo, kdyby to najednou nebylo? Nemá smysl debatovat nad demokracií v Rusku nebo nad dobrotou Putina a spol., není to nic, co by tady normální člověk chtěl. Ale nelžeme si do kapsy
    Tomis
    • blázníš akorát ty kvíčalo
      02.02.2023 8:27

      nesejčkuj tady hade, nejdřív jste kvičeli jak podsvinčata, že umrznem, potom, že se bez ruského plynu neobejdem, pořád ta stejná obehraná mísa hnoje. Co navrhuješ? kapitulaci Ukrajiny a napsat zvací dopis putinovi?
      oradapoisson
    •  
      02.02.2023 8:18

      Ideologům s černobílým viděním světa tohle nevysvětlíš. Pro ně je každá kritika ruská propaganda and každý kritik ruský špion. Skutečný původ odebíraného plynu se asi nikdy nedozvíme. Ono i předtím se tu tvrdilo, jak nebereme plyn plně od Rusů, ale část i od Němců a nevím ještě koho. Jenže tahle slavná "analýza" brala jako původ poslední článek v dodavatelské řetězci než se plyn dostal k nám. Takže Němec dostal plyn přes NS, přeprodal ho sem a hle - my bereme "německý plyn" :-)
      netix
      •  
        03.02.2023 15:27

        Šafrovo nemanželské dítko, bylo si odhaleno!
        Tublatanka
      •  
        02.02.2023 9:55

        A jak pak sem Rusini ten plyn dostavaj? To ho pasujou v kyblech? Nahahli zahradni hadice? Maji 6 terminalu na LNG a napr turkstreamem nejake extra velke bonusy neprotlaci.
        Gyroskop
      •  
        02.02.2023 8:39

        Bohužel je to tak. Hurá na rusa a do nich. Pánům bych doporučil nějakou literaturu týkající se vzpomínek účastníků válečných konfliktů (jedno jestli američanů, němců, britů nebo sovětů). Ona to není taková legrace jít po někom střílet. Předpokládám, že dotyčným je buď pod 18 let a hrajou hodně WoT nebo hodně přes 40 a případný konflikt by se jich tak netýkal.
        Tomis
        • Hele bacha, skryta mobilizace už probíhá
          02.02.2023 9:58

          A bude to jako v rusku. první půjdou jako potrava pro Ruska děla všichni prorusští dezoláti a propagátoři od 12 do 90 let. Tak sidej bacha apak mine breč žesi tonevědel!
          oradapoisson
      • a ty to tady vysvětlíš co :-)
        02.02.2023 8:29

        ty si ten fundovanej co bude točit klikou z voroněže co! Tak místo kvičení nám tady napiš co navrhuješ ty!!!
        oradapoisson
  •  
    01.02.2023 11:41

    I poslední ruzzácká hnída pochopí, že porušování lidských práv v Kataru, nebo jinde je nesrovnatelně méně hrozné než ten super hnusný mlýnek na maso, který spustila zrůda Putler.
    Yal
  •  
    01.02.2023 7:35

    Petře, to jsme borci že.....jenom, že závislí budeme stále na někom.....no hlavně, že nám porušování lidských práv v Kataru již vadit nebude....pokrytectví jak má být
    abc1
    • Ty opravdu závislej si
      02.02.2023 6:10

      Na rusku, dělám si o tebe starosti, až se to rozpadne. Nejdřív babiš a teď rusko, snad to dáš
      oradapoisson
    • abc
      02.02.2023 0:09

      tyto nikdy nepochopíš. Ukrajiny pro tebe budou náckové. Jedině v gulagu bys pochopil, koho se pořád zastáváš a co srovnáváš.
      Velkamedvědice
    •  
      01.02.2023 8:35

      Ruský plyn jsme nahradili plynem z Kataru. A do toho nám sem plují lodě s plynem, který se těžil bůhví kde, pak se xkrát přeprodal, takže nakonec je to vlastně plyn z Ruska ale cestou na tom trhla i něco Čína atd. Budovatelsky jsme splnili závazek na ušetření plynu. Sice tento rok skoro nemrzne, ale to je taky naše zásluha. Já si připadám jak za socialismu. Takový kra... a ti novináři to jenom odkejvají.
      Tomis
      • Hele, nebuď zoufalej
        02.02.2023 6:17

        Pomohu ti, mám na chatě ještě dvě lahve originál ruského plynu ještě před kovidem. Tak vem dvě prázdné bomby a prijeď si pro něj. Tobě ho dám zadarmo. Asisi na tom dost blbě, jak píšeš
        oradapoisson
      • prostě
        02.02.2023 0:08

        momentálně se doká.zali odprostit. Řvali jste, že to nejde. To sem jim povedlo. ty kraviny, že si přivlastňují oteplování si nech od cesty.
        Velkamedvědice
      •  
        01.02.2023 11:43

        To je možné, každopádně Ruzzké zrůdy vydělají méně než přímým prodejem do Evropy.
        Yal
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení