Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pavel podepíše důchodovou novelu, musí ji podle něj ale přezkoumat Ústavní soud

Pavel podepíše důchodovou novelu, musí ji podle něj ale přezkoumat Ústavní soud

15.03.2023 17:26
Autor: ČTK

Prezident Petr Pavel se rozhodl podepsat spornou vládní novelu o snížení červnové valorizace důchodů. Je ale nezbytné, aby zákon přezkoumal Ústavní soud (ÚS), řekl na dnešní tiskové konferenci v Hrzánském paláci. Pokud by se opozice nakonec neobrátila v souvislosti s novelou na ÚS, učiní tak Pavel.
      
Předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová už oznámila, že poslanci ústavní stížnost podají, a to kvůli retroaktivitě a způsobu projednání.

Důchody mají při mimořádné červnové valorizaci vzrůst podle novely v průměru o 760 korun. Podle nyní platných zákonných pravidel by to bylo průměrně o 1770 korun. Kabinet snížení zdůvodnil snahou o stabilizaci veřejných financí v letošním roce i v dalších letech.

Pavel uvedl, že rozumí právním námitkám opozice, která je podle něj přesvědčena o tom, že vláda prosadila novelu protiústavním způsobem z důvodu retroaktivity a projednání ve stavu legislativní nouze ve Sněmovně. "Skutečně v tomto případě byl použit sporným způsobem," řekl Pavel.

Za pravdu ale dává i vládě. "Její argumenty, stejně jako argumenty ekonomických odborníků, hovoří jasně o tom, že zpomalení růstu penzí za stávající situace je nezbytné," poznamenal prezident. Má výhrady kvůli tomu, že kabinet o celé záležitosti nedostatečně komunikoval. Vadí mu i to, že vláda nezahrnula potřebné peníze na mimořádnou valorizaci penzí do rozpočtu, přestože na to byla opakovaně upozorňována.

V případě, že by Pavel novelu vetoval, Sněmovna by už pravděpodobně nestihla přehlasovat jeho postoj včas. Kabinet poukazuje na to, že předloha musí vyjít ve Sbírce zákonů do 22. března, což je poslední den pro vydání vládního nařízení k červnovému navýšení penzí podle platných pravidel.

Pavel nebyl po schůzce s ANO ještě rozhodnut, zda podepíše valorizaci penzí

Po dnešní schůzce se zástupci ANO před tiskovou konferencí ještě prezident nebyl rozhodnut, zda novelu o snížení valorizace důchodů podepíše. Řekl to dnes dopoledne serveru Deník.cz. Vláda i opozice podle něj mají dost relevantních argumentů.

"Rozhodnutý stále ještě nejsem, protože relevantních argumentů na obou stranách je dost," řekl. Proces podle něj komplikují i emoce a řada různých pochybení a nesprávných rozhodnutí. Kdo za pochybeními stojí, nechtěl rozebírat.

Zopakoval, že problém nemá vyloženě dobré řešení, ale pouze špatné a méně špatné. "Ať už moje rozhodnutí bude jakékoli, tak vždycky se negativně dotkne poměrně velké skupiny lidí," podotkl. Záležitost se podle něj nedotkne pouze důchodců, ale i dalších občanů, kteří jsou v tíživé sociální a ekonomické situaci, jako jsou samoživitelé nebo lidé s postižením. Poukázal také na to, že takto razantní zvýšení důchodů zvýší základy, ze kterých se budou vypočítávat další důchody. "A to samozřejmě bude znamenat ohrožení rozpočtu pro všechny občany této země," doplnil.

Řekl, že neposuzuje pouze ekonomická a ústavně-právní kritéria, ale "běžná lidská", jak opatření bude "na koho působit" a jak ovlivní důvěryhodnost státních institucí a politiků. Připomněl také, že se ústavní právníci neshodnou na tom, jak by se k otázce postavil Ústavní soud, na který se chce obrátit opozice. Řekl, že pokud by ústavní soudci novelu odmítli, Česko by se dostalo do komplikované právní, ale i ekonomické situace.

 

Čtěte více:

Štafetu panikáře na bankách přebírá Credit Suisse (až -30 %). Hlavní akcionář rozhodně nedodá nový kapitál
15.03.2023 12:10
Evropské bankovní tituly jsou ve středu znovu pod silným tlakem a zdro...
Zamrazilová: Předpoví-li ČNB růst mezd o 10 procent, hrozí zpřísnění měnové politiky
15.03.2023 13:13
Pokud by nová prognóza České národní banky v květnu předpověděla růst ...
Pravděpodobnost letošního poklesu sazeb a pozor na to, co si kdo přeje
15.03.2023 15:37
Již řadu měsíců hovoří řada ekonomů o tom, že tržní očekávání letošníh...
Britská ekonomika letos podle vlády zpomalí, ale vyhne se technické recesi
15.03.2023 16:24
Britský Úřad pro rozpočtovou odpovědnost (OBR) zlepšil svůj odhad vývo...

Váš názor
  • Exsoudkyně Ústavního soudu jasné a stručně
    25.03.2023 16:58

    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/eliska-wagnerova-snizeni-valorizace-duchodu-legislativni-nouze_2303250500_jgr#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_vert_ab=0&dop_vert_id=leg0&dop_req_id=vKTD9SCUFpa-202303251548&dop_id=20042117
    drahota
  • HOT NEWS: Prezident Pavel má podcast
    22.03.2023 20:08

    https://m.youtube.com/watch?v=FdHBDZwsh8A&feature=youtu.be.........https://twitter.com/prezidentpavel/status/1638603823907217412
    Študák
  • Petr Miller
    21.03.2023 6:53

    první polistopadovy ministr práce a sociálních věcí: " 33 let, tedy od Federálního ministerstva práce a sociálních věcí, byl princip valorizace důchodů koncipován, a diskutován zároveň s tím, jak budou důchody vypadat mnoho let dopředu. Tuším, že to bylo v roce 1991 na FMPSV, kdy pod vedením prof. Tomeše a týmu skutečných odborníků i ze zahraničí, důchodový systém včetně jeho valorizace začal nabývat konkrétní obrysy. V té době, plné euforie a nadšení si nikdo nepřipouštěl, že zákonem stanovené principy valorizace by mohla jakákoliv vláda porušit. Dnes se to stalo, a dokonce se pro takový krok hledají důvody, které by to aspoň nějak ospravedlnily. Protože takové důvody neexistují, tak to je přece silný signál pro ministra práce a sociálních věcí, tedy pokud jím opravdu je, aby vstal a bouchl pěstí do stolu a vládě, Parlamentu, do medií a lidem, o jejichž kvalitu života má tu čest pečovat, řekl nahlas, že cesta k spravedlivému státu nevede přes žonglování s tím, co se vládě nehodí. Ano, můžeme být solidární, ale to má své limity. Zcela jednoznačně je to kodifikováno ve Výzvě za mír a spravedlnost, kterou jsem podepsal: „Šetříme, abychom mohli válčit. Odkládáme investice, abychom mohli válčit. Zadlužujeme se, abychom mohli válčit. Válka si postupně podmaňuje všechna rozhodnutí západních vlád i té naší, včetně toho kostelníka ze zapadlého vesnického kostelíka. A co je nejhorší, že nikdo neřekl nebo smysluplně nevysvětlil, proč a v koho zájmu se to děje. Místo toho vidíme jen přihlouplý úsměv opřený o kolektivní alibismus dočasně vládnoucí podivné pěti sestavy. "
    drahota
  • Jak to dopadá,
    19.03.2023 18:10

    když se stane programové prohlášení vlády cárem papíru https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/495662-vlada-hleda-kde-usetrit-penize-mezi-ministry-vznikaji-prvni-spory#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
    drahota
  • Když tak čtu některé názory zjišťuji,
    18.03.2023 8:58

    že někteří přirovnávaji způsob konání generála ve vztahu k nynější valorizaci důchodů k útěku z boje (ve vojenské terminologii). https://cnn.iprima.cz/pavel-si-vybral-pstrosi-taktiku-jeho-argumentace-k-valorizaci-byla-utekem-z-boje-rekl-kubacek-207633#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context
    drahota
  • Jakoby mně Šlachta mluvil z duše
    16.03.2023 22:48

    "Bizarní na celé věci je prezidentovo prohlášení, že má o ústavnosti náhlého snížení valorizací pochybnosti, jedním dechem však dodává, že ho i přes své výhrady podepíše. Proč podepisuje něco, o čem má pochybnosti? To opravdu nechápu. Na druhou stranu musím přiznat, že tento vývoj jsme v Přísaze předpovídali, a jak se ukazuje, nemýlili jsme se. Dosavadní prezidentovy kroky mne nepřesvědčily o tom, že Petr Pavel dokáže být protiváhou vlády, naopak, jen mne utvrdily v tom, že bychom vůči jeho aktivitám a rozhodnutím měli být ostražití a nedůvěřiví. Jsem rád, že jsem nepodlehl strachu z případné kritiky veřejnosti, když se nezúčastním druhého kola prezidentských voleb. Mám čisté svědomí vůči svým příznivcům a stojím si za správností svého tehdejšího rozhodnutí."
    drahota
    • Re: Jakoby mně Šlachta mluvil z duše
      18.03.2023 12:15

      má pochybnosti, tak chce aby to přezkoumal ústavní soud. Je na tom něco, co jste v Přísaze nepochopili? Pokud to bude v pořádku, bude to platit a nedojde k prodlení ;-)
      lunatic with skateboard
      •  
        18.03.2023 13:43

        Ústavní soud není přítel na telefonu.
        drahota
  • Bude Milion chvilek trhat na Letné Ústavu?
    16.03.2023 22:31

    Ústavní soud se k zákonu snižujícímu valorizaci penzí do 1. června nevyjádří, míní ústavní právník Jan Kudrna. Pokud novelu později shodí, bude muset stát lidem rozdíl v důchodech vyplatit zpět. Zákon je podle něj retroaktivní a neměl být schvalován ve stavu legislativní nouze. https://www.novinky.cz/clanek/domaci-omezeni-valorizace-nemelo-byt-schvalovano-v-legislativni-nouzi-rika-pravnik-kudrna-40425966#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=abtest217_krokovy_redesign_feedu_varD&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
    drahota
  •  
    16.03.2023 14:33

    K zamyšlení při odpoledním kafíčku: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Konec-demokracie-Vlada-nevi-co-to-je-Hrozi-nebezpeci-731970
    drahota
  •  
    16.03.2023 11:56

    Na možnost zmrazení platů politiků, někteří vládní politici reagují pouze tím, že jejich platy podléhají automatickému nastavování. Jako kdyby valorizace důchodů nepodléhala automatickému valorizačnímu mechanismu také. Buď tito politici nemají mozky v pořádku, nebo spoléhají na to, že bazální problémy s myšlením má drtivá většina občanů této země. Politici by si neměli pouze zmrazovat platy, protože po rozmrznutí ty platy všechno zase doženou. Rozhodnutí o platech politiků by mělo mít stejně trvalé negativní účinky na jejich platy, jako má jejich rozhodnutí trvalé účinky na snížení valorizace důchodů. Žádné následné rozmrazovaní platů by nemělo být vůbec ani uvažováno.
    Richard Fuld
    •  
      16.03.2023 14:05

      Nedal vládě náhodou Rajchl ultimátum k odstoupení? V opačném případě za měsíc další demonstrace a prý blokáda. Že by Pražské jaro?
      drahota
      •  
        16.03.2023 14:21

        Z tohoto mraku pršet nebude... :-)
        Richard Fuld
        •  
          16.03.2023 14:22

          Zaprší z jiného.
          drahota
          •  
            16.03.2023 16:33

            To ty už tady nebudeš. Češi zase tak hloupí nejsou, aby zvolili SPD, tvůj vzor.
            Velkamedvědice
          •  
            16.03.2023 14:43

            no mokro bude, az tyhle proruske smejdy kteri parazituji na normalnich dane platicich lidech bude rozhanet policie. A taky se nebojim ze je Rajchl poradne podoji :D treba jako s temi predrazenymi autobusy co je svazely na tu posledni demosku :D :D
            Make_CEZ_1200Kc_again
            •  
              16.03.2023 17:02

              Jen aby ta policie nerorozhanela ty, co je platí ze svých daní.
              drahota
              • To nikoho neopravňuje ji napadat
                16.03.2023 17:19

                , nabadta bodovy a násilně strhávat vlajky Ivane.
                Velkamedvědice
                • Re: To nikoho neopravňuje ji napadat
                  16.03.2023 17:50

                  Kdo konkrétně?
                  drahota
                • Re: To nikoho neopravňuje ji napadat
                  16.03.2023 17:21

                  ...ji napadat, napadat budovy a strhávat vlajky. Co jste za chudáky byli dobře vidět, jak jste napadli to Ukrajinské auto a pokusili s ezbít za řidiče za nadšeného povzbuzování. Zmanipulovaná náckovská svoloč.
                  Velkamedvědice
                  •  
                    16.03.2023 17:50

                    Kdo konkrétně?
                    drahota
                    •  
                      16.03.2023 17:53

                      Ty a tvůj brácha.
                      Velkamedvědice
                      •  
                        16.03.2023 18:13

                        Uplatňování kolektivní viny je v Česku na vzestupu a je třeba ji odmitnout. Poslouchej, přemýšlej o tom, co jsi napsal a pochopíš, co jsi zač. Poslouchej pozorně https://www.mujrozhlas.cz/prolomit-vlny/uplatnovani-kolektivni-viny-je-v-cesku-opet-na-vzestupu-je-treba-odmitnout
                        drahota
                        •  
                          16.03.2023 18:17

                          Jak kolektivní, Vždyť jste jen dva.
                          Velkamedvědice
                          •  
                            16.03.2023 18:29

                            Problém je v tom, že o nás nic nevíš nebo jsi nenávisti zhloupnul do té miry, že to nedokážeš ani spočítat a nechápeš rozdíl mezi chlapem a ženou. Nakonec tvůj nick v tomto směru o tobě ledacos vypovídá. Jsi chlap nebo ženská? Musíš se u toho zjištění koukat do kalhot?
                            drahota
                            •  
                              18.03.2023 11:20

                              To je dobrej vtip od nekoho, kdo tu vystupoval pod nickem Monika...
                              ..
                              •  
                                18.03.2023 13:45

                                To nebyl vtip.
                                drahota
                                • Ne, to nebyl
                                  18.03.2023 13:46

                                  jen ukázka tvého křiváctví.
                                  Velkamedvědice
                                  • Re: Ne, to nebyl
                                    18.03.2023 13:50

                                    Nedeleguj na mě tvoje špatné svědomí, že jsi volil za prezidenta bývalého nemenklaturniho komunistu a rozvedcika.
                                    drahota
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data