Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vrtěti psem aneb předvolební sliby o platech a nezaměstnanosti

Vrtěti psem aneb předvolební sliby o platech a nezaměstnanosti

11.01.2006 14:23
Autor: David Marek

Zdá se, že česká politika se profesionalizuje. Politické strany se kromě kazatelů vybrané ideologie stávají firmou na průzkum veřejného mínění a mediální agenturou. Svědčí o tom volba témat komunikovaných ČSSD ve volebním programu. ČSSD mimo jiné slibuje, že do roku 2010 stoupne průměrná mzda v ČR na 25.000 Kč a míra nezaměstnanosti klesne na šest procent.

Vlivu ekonomických faktorů na volební preference jsme si již několikrát věnovali. Naposledy v analýze Ekonomická predikce výsledků příštích parlamentních voleb z července loňského roku. Při hledání vhodného regresního modelu popisujícího vztah voličských preferencí vlády a stavu ekonomiky jsme zjistili, že jedinými signifikantně významnými proměnnými z výše uvedených jsou míra nezaměstnanosti a tempo růstu mezd. Zbraně, jež do svého arzenálu zařadila ČSSD, byly zvoleny správně.

Háček tkví v tom, že je obtížné slibovat něco, co máme pod kontrolou jen nepřímo. Politické strany mohou slibovat, že vyhrají-li volby, sníží tu či onu daňovou sazbu nebo změní počet úředníků o xy procent. Slibovat se dá i určitý vývoj veřejných financí, i když zde je již řada faktorů jiných než chování vlády. Průměrná mzda a míra nezaměstnanosti už jsou ale hodně vzdálené cíle.

V případě průměrné mzdy má vláda pod více či méně pod kontrolou tři čtvrtě milionu zaměstnanců nepodnikatelské sféry. Mzdy pro další čtyři miliony osob zaměstnaných či podnikajících v soukromém sektoru může ovlivnit jen velmi nepřímo přes stabilizační hospodářskou politiku, zušlechťování institucionálního prostředí, případně podporu investic, vědy a výzkumu. Nicméně když ČSSD slibuje něco, co může za čtyři roky ovlivnit jen částečně, míří dobře. Naše dlouhodobé projekce vycházející z vývoje cenové hladiny a produktivity práce říkají, že v roce 2010 by mohla průměrná hrubá mzda v ČR dosahovat zhruba 25.800 Kč.

Míra nezaměstnanosti nyní dosahuje 8,9 procenta. ČSSD slibuje pokles tohoto ukazatele na šest procent. Nejdříve bychom si mohli hrát s čísly. Měr nezaměstnanosti je totiž více. Například ta, která je počítána v rámci výběrového šetření pracovních sil ČSÚ, nyní dosahuje hodnoty 7,8 %. Vida, hned máme o procentní bod méně. Jak dále snížit nezaměstnanost? Na hospodářský cyklus, který vydatně pomáhá v závěru volebního období současné vládě, se již příští vláda nebude moci spolehnout. Jak podle našich výpočtů, tak odhadů ministerstva financí se mezera výstupu uzavřela na přelomu loňského a předloňského roku. Samozřejmě ekonomika ještě může vystoupat výše na současné cyklické obrátce, ale dříve či později ji zarazí obezřetná měnová politika. Klíčem k trhu práce je politika zaměřená na snížení strukturální nezaměstnanosti. A na tomto poli se neděje prakticky nic. Kromě hodnocení na základě mezery výstupu o tom svědčí také vývoj dlouhodobé nezaměstnanosti či analýza prostřednictvím Beveridgeovy křivky. Strukturální (nebo chcete-li sezónně a cyklicky očištěná) míra nezaměstnanosti spočítaná na datech z výběrové šetření pracovních sil již šest let stagnuje na úrovni osmi procent. Klesající nezaměstnanost není trendem, jak se někteří domnívají, ale jen cyklickým výkyvem. Mezi recepty na snížení strukturální nezaměstnanosti bývají nejčastěji uváděny omezení štědrosti sociálních dávek, resp. pasti chudoby jako takové, snížení restriktivních ochranných opatření na trhu práce, která odrazují firmy od najímaní nových zaměstnanců, omezení role odborů při vyjednávání o mzdách, zvýšení mobility pracovních sil a snížení daňového zatížení práce. Až na poslední bod se neděje, a ani neslibuje, nic podobného.

Sliby o platech a nezaměstnanosti mi připomněly snímek Vrtěti psem, skvělý film o „politickém marketingu“. Už chybí jen fenomenální Dustin Hoffman …


Váš názor
  • Jak se stát "úspěšným" politikem:
    12.01.2006 12:54

    1) Podívat se přes rameno několika dobrým analytikům a slíbit voličům vše pozitivní, co z těch analýz vyplývá. Že to nebude má zásluha je jedno. --- 2) Pochlubit se vším pozitivním, čeho bylo dosaženo, aniž jsem se o to zasloužil, a distancovat se od všeho negativního, i když jsem to zavinil. To naházet na hlavu opozici bez ohledu na to, že to neměla šanci zpackat neboť naši ji vždy přehlasují. Stejně jako senát i prezidenta. --- 3) Zaměřit se na skupinu voličů, která mi to všechno sbaští i s navijákem a je přitom naštěstí pro mne dostatečně početná.
    Jirka
  • V rámci objektivity a osvěžení paměti...
    12.01.2006 9:30

    ...je dobré také připomenout, že "marketingovou fintu" v podobě slibu vysokých mezd použil ve volební kampani před 8 lety už Klaus (uvedl konrétní výši, pochopitelně nadstřelené). S nadsázkou se dá říci, že si podobnými výroky profesor ekonomie koleduje o odejmutí titulu. Pochopitelně obě strany očividně vaří z vody.
    M.
  • Co dodat?
    11.01.2006 18:00

    Snad uz jen to,ze v roce 2010 bude nekde v Praze poslednich 5 zivnostniku.A to jeste budou znami spicek CSSD.Zbytek populace bude sice mit hrubou mzdu 25 800 Kc,ale cisteho bude mit stejne jako ted nebo mozna min.Samozrejme budeme vsichni pracovat pro zahranicni firmy,kterym jsme zaplatili vsechny tzv.investicni pobidky.Blizi se nam zlate casy.Je asi nejvyssi cas ucit se cinsky nebo korejsky.
    dodo
    • souhlas
      12.01.2006 8:20

      k tomu neni co dodat. a tak nejak to za vlady CSSDKSCM dopadne.
      ppetr
      • Svedsky vzor...
        23.01.2006 16:06

        CSSD dela politiku presne podle svedskeho vzoru. Cilevedome odrovnava neprubojnou opozici, devastuje stredni a vyssi tridu spolecnosti a drzi si pod palcem financemi obrovske zahranicni oligarchy. Danove prazdniny na 10 let pro Hyundai jsou jen jeden pripad. CSSD v pohode znici zivnostniky, male podnikatele ( pomoci dani) a naopak snizi dane lidem neschopnym , nevzdelanym na minimalnich platech. Tato skupina lidi nikdy nic nevrati zpet ekonomice. Ti lide jsou pasivni a na ekonomice se pouze prizivuji. Ekonomiku CR tvori podniky a fiirmy. Zivnostnici. Jsou to oni, kdo musi platit usle dane prave za takove jako bude Hyundai. Ta dalsi otazka vsak je kam se pozene cena ropy. Pokud vystoupa na pres sto dollaru za barrel, pak Hyundai stejne jako ostatni zavrou dvere a potichu odejdou. Desetitisice lidi z ruznych firem ktere vyrabeji pro auto-prumysl, budou na ulici. At uz je to Auto Skoda, Hyundai, ci Kolinska automobilka, ale i vyrobci plastu (Peguform) stoji na autech, sklo, kabelove svazky,brzdove trubicky, gumy, to vse dela pro ruzne automobilky a to se zastavi. Ze ne? Ze to neni mozne? Hmmm O.K. ja Vam to jen preju. Tak jako si to preju sam sobe: Pracuji totiz ve Fordu ve state Michigan, kde pracovni mista umiraji po desetitisicich rocne. MI je postaven na vyrobe aut.
        Thyronx
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university