Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

29.11.2005 14:41
Autor: 

Slovensko
Slovenská výnosová krivka sa v minulom týždni posunula smerom dolu, keď výnosy poklesli približne o 18 bps. Na začiatku týždňa síce výnosy ešte rástli, pričom hlavne krátky koniec krivky ovplyvňovali silnejúce očakávania ohľadom možného zvýšenia sadzieb centrálnou bankou. V strede týždňa však prišlo na trhu ku korekcii. Stáli za tým dva dôvody – jednak posilňujúca sa koruna a jednak pokles eurovej krivky. Vstup do ERM-2 sa odrazil aj na bondovom trhu. Ročné sadzby poklesli približne o 40 bps, dlhopisy s 2-ročnou splatnosťou asi o 32 bps a dlhý koniec krivky približne o 20 bps.

Najdôležitejšou udalosťou tohto týždňa bude zasadnutie centrálnej banky. Hoci ešte v minulom týždni časť trhu počítala s možnosťou zvýšenia úrokových sadzieb, po pondelňajšom posilnení koruny už sadzby FRA žiaden takýto pohyb nezahŕňajú. Napriek tomu však bude zaujímavá tlačová konferencia a sprievodné vyhlásenie NBS, ktoré môžu vniesť viac svetla do ďalších krokov centrálnej banky.

Takmer s určitosťou možno povedať, že sadzby zostanú nezmenené. Inflácia bola mierne pod očakávaniami centrálnej banky a tá sa už predtým vyjadrila, že bude čakať hlavne na možné sekundárne efekty zvyšovania cien a nebude bezprostredne reagovať na rast inflácie. Takisto bude dôležitá štruktúra silného rastu ekonomiky, ktorá bude zverejnená 8. decembra. Podľa našich informácií však za rastom stáli hlavne investície a lepší čistý export. Ak sa potvrdia, odpadli by tak obavy ohľadom možných dopytových tlakov.

To či a kedy príde k zmene menovej politiky bude vo veľkej miere závisieť hlavne na vývoji kurzu koruny. Pokiaľ bude koruna pokračovať i v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch v zhodnocovaní, môže sa stať, že sadzby zvýšené nebudú. Na druhej strane však posledné vyjadrenia šéfa ECB Tricheta o pripravenosti banky zvyšovať sadzby môže skrátiť obdobie ich rastu aj na Slovensku.

Polsko
Minulý týden byl pro polské dluhopisy výjimečně úspěšný. Otevíraly na výnosech 4,89 % u dvouletého dluhopisu, 5,34 % u pětiletého dluhopisu a 5,53 % u desetiletého dluhopisu. Výnosy přitom na krátkém konci výnosové křivky za týden spadly o 15 bps, zatímco na dlouhém konci až o 30 bps. Za pozitivním vývojem stál na jedné straně dobrý vývoj na klíčových zahraničních trzích, na straně druhé posilující zlotý. Další vzpruhu zaznamenaly dluhopisy po lepším výsledku jádrové inflace. Trhy pak nereagovaly na výroky představitelů výboru pro měnovou politiku (MPC) Haliny Wasiliewske-Trenker ani jejího kolegy Anrzeje Slawinskeho. Náladu zhoršilo až čtvrteční vystoupení Mariana Nogy, který naznačil, že prostor pro pokles sazeb je minimální. Zisky dluhopisů by pravděpodobně byly také vyšší, pokud by investory nepřekvapily nečekaně úspěšné maloobchodní tržby. V reakci nakonec výnosy kratších splatností vzrostly o 10 bps, zatímco u delších o 3 bps.

Domníváme se, že v úterý zveřejněný HDP a především jeho struktura budou hrát ve prospěch středečního snížení sazeb o 25 bps. Trhy všeobecně očekávají, že snižování úrokových sazeb se konat nebude, a proto, pokud jsou naše předpoklady správné, můžeme tento týden očekávat výrazný propad výnosů. Dluhopisy mohou také dostat dodatečnou podporu, pokud vláda představí dodatečná úsporná opatření v rozpočtu na rok 2006.

Maďarsko
Dluhopisy minulý týden těžily z oživení amerických a evropských dluhopisů, kterým pomohl jak mírně „holubičí“ zápis ze zasedání FOMC, tak slabé výsledky německého indexu IFO. Ačkoliv měla agentura AKK na počátku minulého týdne problém upsat jednoměsíční pokladniční poukázky, zlepšená nálada v průběhu týdne zajistila úspěch pěti a desetiletého dluhopisu, která byla vysoce přeupsána. Obchodování v průběhu minulého týdne tak mimo jiné ukázalo, že 7 % hranice představuje pro výnosy ve středním a dlouhém konci výnosové křivky poměrně silnou rezistenci.

Poté co trh absorbuje informace z včerejšího zasedání bankovní rady a čerstvě publikované inflační zprávy, obrátí opět pozornost k trhům dluhopisů ve vyspělých zemích, zejména k evropskému trhu, který bude s napětím čekat na zasedání ECB. Všeobecně se očekává, že ECB zvýší svoji repo sazbu o 25 bazických bodů. Spíše než samotné rozhodnutí ECB o nastavení oficiální úrokové sazby bude tisková konference, jež bude následovat po zasedání rady guvernérů. Pro maďarské dluhopisy bude klíčové zda ECB naznačí, že zvyšování repo sazby je pravděpodobné i na počátku roku 2006. Pokud by ECB doprovodila svůj krok jestřábím komentářem zareagují na to maďarské dluhopisy velmi negativně a zisky z minulého týdne mohou být snadno vymazány. V opačném případě bude trh pravděpodobně dále redukovat svá očekávání ohledně růstu základní sazby MNB.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university