Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB zvažuje snížení sazeb, společná měna míří dolů

ECB zvažuje snížení sazeb, společná měna míří dolů

20.06.2005 16:15
Autor: 

Evropská centrální banka uvažuje o snížení úrokových sazeb, čeká ale na nová makroekonomická data, která ukážou, zda by bylo snížení opodstatněné. Bankovní rada je rozdělená v otázce, jestli by nižší sazby pomohly pomalé ekonomice, uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroje z ECB.

Otázkou je, jak přimět domácnosti a firmy, aby více utrácely - zde panuje rozpor, zda může pomoci snížení sazeb. Klíčová pro rozhodnutí také budou data v dalších měsících a jestli prokáží známky oživení. ECB očekává, že by k němu mohlo v druhé polovině roku dojít, ale současná data jistě nezlepšila ekonomický výhled, tak jak ECB doufala. "Myslím, že budeme mít brzy jasnější představu o tom, jestli potřebujeme pozměnit naše předpoklady pro druhou polovinu roku v tom směru, aby byly vhodné nižší sazby," uvedl jeden ze zdrojů.

Argument proti snížení sazeb je přetrvání inflačních tlaků, a to přes prognózy, podle nichž jsou spotřebitelské ceny pod kontrolou. Podle některých představitelů ECB jsou inflační rizika zvládnutá a nezabraňují snížení sazeb. Podle dalších je poptávka slabá a nejsou zde známky sekundárních inflačních efektů z drahé ropy.

Růst se zpomaluje a celkový inflační výhled je příznivý, takže argumenty proti snížení sazeb nevypadají příliš silné. Na druhé straně měnové podmínky se už přizpůsobují, proto je dikutabilní, zda snížení sazeb by motivovalo spotřebitele a společnosti více utrácet.

Pokud by data byla nadále vrtkavá, pak by v srpnu ECB pravděpodobně diskutovala případ snížení sazeb na podzim, možná už v září, uvedl další ze zdrojů. Snížení by směřovalo hlavně ke zvýšení důvěryhodnosti, ECB je přesvědčená, že současné výpůjční sazby nejsou překážkou pro aktivity investorů ani spotřebitelů.

Jiný zdroj ale varuje, že snížení sazeb z důvodu podpory důvěryhodnosti může být dvousečné. Může být totiž také nahlíženo jako panická reakce a způsobit ještě větší nejistotu. "Pouze pokud by se reálná ekonomická data ukázala být výrazně horší, než se čekalo, a inflace jasně podstřelovala cíl pro stabilitu cen, byl by zde prostor pro snížení sazeb," uzavírá další ze zdrojů.

Zpráva o tom, že ECB uvažuje o snížení sazeb, byla dnes jedním z negativních faktorů pro euro. Společná měna začala oslabovat proti dolaru a aktuálně se obchoduje na 1,2140 USD/EUR. Proti koruně se euro drží na hranici 30,00 Kč/EUR.

(zdroj: Reuters)


Váš názor
  • nechapu
    19.07.2005 14:34

    Proc by mela ECB snizovat sazby.Naopak by je mela zvysit.Vzdyt jeste nedavno jsme tady mohli cist jak vysoky kurz EURa nevadi,jak si s tim evropsti vyrobci skvele poradili.V dobe kdy se EVROPA stava nejvetsi a nejsilnejsi ekonomikou sveta by prece byla obrovska chyba pujcovat penize na nizky urok.A pri ocekavanem osmi procentnim rustu v CR ktera zajiste brzy prijme jednotnou evropskou menu dostane EURo dalsi vzpruhu.A to nemluvim o tom jak se projevi rostouci spotreba v CR.Myslim Ze EVROPU i EURO cekaji zlate casy a proto by snizovani urokovych sazeb bylo obrovskou chybou.
    dodo
  • co ty zadlužená gumo
    20.06.2005 18:57

    máš dluhy co,a proto chceš nízkou úrokovou sazbu a ta lůza , jak ty říkáš by ti měla půjčovat peníze zadarmo ty jeden inteligente.
    t
    • cgumoo ty zadlužená
      21.06.2005 7:53

      Hmm, neubránil jsem se reagovat. Takhle primitivní dialog jsem si na patria nepředstavoval. Pane "co ty zadlužená gumo" Vy jste ale GUMA....nízkou úrokovou sazbu už máme !
      Krtek
      • reakce
        21.06.2005 9:19

        Ono je to s urokovymi sazbami trochu dvojsecne. Napriklad Nemecko by potrebovalo zcela urcite nizsi nez 2%. Portugalsko ale zase vyssi, tak asi 4% nebo 5%. ECB je v moc nevdecny uloze. Ale snizit sazby by mela, minimalne z duvodu konkurenceschopnosti Evropy proti USA, ktera je pri dnesnim smennem kursu vice nez diskutabilni.
        Hlina
  • Neuveritelna bezradnost ECB
    20.06.2005 17:36

    Je az udivujici jak je ECB bezradna a jak vaha se snizenim urokove sazby v pohode o pul procenta... Samozrejme tim podpori ekonomiku EU. O otom ze uspory ktere ma luza v bankach a sporitelnech budou ztracet na hodnote vlivem nizkych uroku ale to uz je vec druhorada. Lide maji sve uspory zhodnocoivat jinak nez tim ze jejich penize lezi v bankach. ECB mela mit uz ted urokovou sazbu na 1% a byt pripravena ji zvedat v pripade inflacnich tlaku - na priklad vlivem drahe ropy a vsech energii. Zda se ze ECB brzy nebude mit prostor kam ustupovat. Muze se stat ze zeme EU se budou rychle vzdavat spolecne meny a vrati se ke svym narodnim menam. Podobne jako ceska koruna ( CNB ) jsou totiz podstatne pruznejsi. Zavest v soucasne dobe v CR Euro by byla ekonomicka sebevrazda.
    Thyronx
    • Vtip dne..
      28.06.2005 21:53

      ........"Otázkou je, jak přimět domácnosti a firmy, aby více utrácely - zde panuje rozpor, zda může pomoci snížení sazeb."...... Jak je prinutit utracet? Snizenim DPH. Cela Eurozona ma dvoucifernou DPH (sales tax). Cim vic se zdanuje (jedno kde a jakou dani) tim hloubeji si spotrebitele schovavaji penizenky v kapse. Stare pravidlo ktery zna i prezident Bush - ze kdyz je ekonomicka nepohoda, je potreba snizit dane.Uz treti rok nam tak snizuje federalni dan z hrubych vydelku o 0,5% na dnesnich 15%.Mimochodem sales tax (DPH) se pohybuje okolo 5-6% Tam kde je nezamestnanost se maji snizovat dane,urokova sazba,a vytvaret nova pracovni mista. Trh ma byt otevreny a regulovany nikoliv statem ci Unii ale jen konkurenci,poptavkou a nabidkou. Socialni stat se da budovat jedine za predpokladu ze je plna statni ci Unijni pokladna. Ceska vlada ale udrzuje vykonnost ekonomiky jen na zaklade pujcek,uveru a dluhopisu.Veskere privatizace ktere prinesly nejake penize jsou projedene.
      Thyronx
      • eu
        01.07.2005 20:22

        pes je zakopanej v Bruselu.... skloubeni socialistickych a liberalnich ekonomik pod jednou urokovou sazbou se zda nemozny.. a zda se ze nejaka vyznamnejsi reforma je tezko mozna.. vypada to zas jen na kompromisy.
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university