Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Blýskání se na lepší časy v úpadkovém právu?

Blýskání se na lepší časy v úpadkovém právu?

15.10.2004 13:06
Autor: 

Zákon o konkursu a vyrovnání je i přes jeho současných 22 novel jedním z nejčastějších terčů kritiky v našem novodobém právním řádu ze strany domácích i zahraničních podnikatelů.

Poukazováno je zejména na zdlouhavost konkursů či na možná "spojení" konkursních soudců a správců konkursní podstaty. Po vícerých nedotažených pokusech, jak danou situaci změnit, prohlásila za jednu ze svých priorit v legislativní oblasti - změnu úpadkového zákona i současná vláda.

Aktuálně připravovaná novela zákona o konkursu a vyrovnání je přitom poslaneckým návrhem (iniciovaným napříč politickými stranami), který je již ve 2. čtení (obecná rozprava), tedy v poměrně pokročilém stádiu projednávání v Poslanecké sněmovně.

Smyslem navrhované právní úpravy je podle důvodové zprávy zejména posílení postavení věřitelů a zvýšení jejich aktivní účasti na konkursním řízení, zjednodušení, zrychlení, zlevnění a celkové zefektivnění konkursního řízení, zvýšení míry právní jistoty jak osob zúčastněných na konkursním řízení tak i třetích osob zavedením insolvenčního rejstříku (veřejného seznamu vedeného elektronickou formou) a odstranění některých aplikačních problémů stávajícího zákona.

Z dílčích vylepšení se do zákona nově zavádí možnost, aby do konkursu přihlásili své pohledávky i tzv. nekonkursní věřitelé, nově se zavádí tzv. žaloba z lepšího práva, tedy nárok na vydání bezdůvodného obohacení získaného zpeněžením majetku, který nepatřil do konkursní podstaty, přímo z podstaty. Vyhovuje se požadavkům Světové banky i Mezinárodního měnového fondu na uspokojení oddělených věřitelů do výše 100% výtěžku (dnes přednostně pouze do výše 70%) zajištění pohledávky. Navrhuje se dále zrušit dosavadní dělení věřitelů do 1. a 2. třídy.

Nově zpracovaná část pátá upravující úpadek institucí poskytujících finanční služby je do zákona vkládána k zajištění implementace směrnic Evropské unie. Především je zde upravován úpadek bank, spořitelních a úvěrních družstev, zahraničních bank a zahraničních osob oprávněných vydávat elektronické peněžní prostředky podnikajících na území České republiky. Doplňuje se ustanovení, kterým se naplňuje požadavek směrnice 2001/24/ES na informaci o opatřeních vůči bance, která se dotýkají klientů pobočky této banky ve členském státě EU. Navrhovaná úprava rovněž obsahuje zmocňovací ustanovení pro ministerstvo spravedlnosti k vydání příslušných prováděcích předpisů.

Závěrem lze konstatovat, že předkládaný návrh novely zákona o konkursu a vyrovnání naplňuje hlavní cíle a požadavky stanovené věcným záměrem zákona o úpadku a oproti dosavadnímu stavu je krokem vpřed směrem k posílení práv konkursních věřitelů a většímu prostoru pro jejich aktivitu v konkursním řízení.

I tolik upřednostňované posílení postavení konkursních věřitelů v celém průběhu konkursu má však již dnes své kritiky. Jejich obava spočívá zejména v tom, že upřednostněni budou v podstatě pouze velcí věřitelé (hlavně banky) sledující své specifické zájmy v konkursu (např. na odkoupení nemovitostí či pohledávek z konkursní podstaty), a to na možný úkor věřitelů malých. Sladění posíleného postavení konkursních věřitelů v připravované novele s nezastupitelným postavením konkursního soudce jako nezávislého orgánu dozorujícího průběh konkursu tak může patřit k dále diskutovaným problémům tolik potřebné rekodifikace našeho úpadkového práva.

Barbora Měchurová

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university