Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zahraniční obchod: přebytek aneb zakletá statistika

Zahraniční obchod: přebytek aneb zakletá statistika

06.08.2004 9:23
Autor: 

komentář doplněn
Obchodní bilance se v červnu překvapivě přehoupla do kladných čísel a dosáhla přebytku 0,9 mld. Kč. V předchozím měsíci bylo saldo stejné, jen s opačným znaménkem. Vývoz se meziročně zvýšil o 33,6 %, dovoz vzrostl o 28,8 %. Nejvíce se zlepšila bilance se členskými zeměmi EU, což by se po vstupu do EU dalo čekat. Jenže podrobnější pohled ukazuje, že se nejednalo o bilanci se západoevropskými zeměmi, nýbrž o obchod se Slovenskem.

Zahraniční obchod v současnosti ovlivňují následující faktory: zrychlení hospodářského růstu v západoevropských i středoevropských zemích, akcelerace domácí investiční poptávky, drahá ropa a příznivé směnné relace v ostatních kategoriích. Výkon západoevropských ekonomik není nijak zářný, přesto se mírné zotavení hospodářského růstu projevilo i na růstu českého vývozu do těchto zemí. Zlepšila se bilance v obchodu s Francií, Rakouskem a Itálií. Potíž je s Německem. Jisté zlepšení sice přišlo, ale je tak křehké, že váhají i tamní ekonomové a manažeři, jak ukazují výkyvy v Ifo a ZEW indexech. Dovoz do Německa proto stále roste rychleji než dovoz z Německa a bilance českého obchodu s Německem se zhoršuje. Loni v prvním pololetí byla tato dílčí bilance v přebytku 23 mld. Kč, letos je kladné saldo zhruba poloviční. Slovensko je sice relativně malou ekonomikou, vzhledem ke společné minulosti a přetrvávajícím vazbám však má stále poměrně velký význam pro český zahraniční obchod. No a Slovensku se letos daří. V 1. čtvrtletí se HDP zvýšil o 5,5 % a sektorové statistiky naznačují, že druhý kvartál také nebude špatný. Výsledkem je zvýšení přebytku v obchodu se Slovenskem téměř o tři miliardy ve srovnání s loňským červnem.

Zrychlení domácí investiční aktivity s sebou přineslo vyšší dovozy investičního zboží. Dovoz strojů a dopravních prostředků se meziročně zvýšil o 14 mld. Kč (29 %). Opomenout ovšem nelze ani skutečnost, že poměrně svižně roste také dovoz průmyslového spotřebního zboží (meziroční zvýšení o 4,1 mld. Kč, resp. 37 %). Se spotřebou domácností to asi nebude nijak zlé ani ve druhém čtvrtletí.

Ropa už zase zlobí všechny, kdo nemá vlastní vrty. Dovoz ropy do ČR byl kvůli vysokým cenám letos v červnu o 3 miliardy vyšší než loni v červnu. V červenci a srpnu bylo na trhu s ropou ještě hůř a českou obchodní bilanci to jistě zatíží. Navíc kromě ropy zdražují také chemikálie z ní vyráběné, což dále zatěžuje obchodní bilanci.

Ostatní ceny zahraničního obchodu se ovšem vyvíjí příznivě, tj. vývozní ceny rostou rychleji než ceny dovozu. Podle našeho odhadu by bylo saldo obchodní bilance o 2,3 mld. Kč horší, kdyby letos v červnu byly ceny vývozu a dovozu stejné jako loni v červnu. Schodek obchodní bilance v 1. pololetí činil 11,7 mld. Kč, loni ve stejném období 17,4 mld. Kč. Jenže nebýt příznivého vývoje směnných relací bylo letošní pololetní saldo cca -29 mld. Kč. Reálně se ve 2. čtvrtletí vývoz meziročně zvýšil o 25,7 %, dovoz o 26,2 %. Negativní příspěvek čistého vývozu k růstu HDP by se měl zvýšit zhruba o 0,5 procentního bodu.

Zahraniční obchod je zakletou částí ekonomické statistiky. Jeden rok se zjistí, že si celníci a statistici zcela neporozuměli a přepočítávají se desítky miliard korun. Rok na to se změní systém sběru dat i metodika, což zrelativizuje srovnatelnost s předchozími čísly, a to jak na celkové úrovni, tak v průřezových statistikách. Data i interpretaci je tak nutno brát s určitou rezervou, nic jiného ovšem k dispozici nemáme.

Za celý letošní rok nyní počítáme se schodkem obchodní bilance na úrovni 60 mld. Kč.

David Marek, Patria Online


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
22:14Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
22:01Wall Street lehce v záporu  
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data