Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vnější nerovnováha – staronové téma v ČR ... schodek běžného účtu v 1Q: 6,8 % HDP

Vnější nerovnováha – staronové téma v ČR ... schodek běžného účtu v 1Q: 6,8 % HDP

04.06.2004 10:18
Autor: 

komentář doplněn
Schodek běžného účtu platební bilance se v 1. čtvrtletí letošního roku prohloubil na 16,7 miliardy korun a ve srovnání s loňským prvním kvartálem se zdvojnásobil. V poměru k HDP se schodek propadl na 6,8 % z loňských 6,5 %. Přebytek finančního účtu se ve srovnání s loňským prvním kvartálem zmenšil na desetinu a dosáhl pouhých 3,6 mld. Kč.

Za zvýšením schodku běžného účtu stojí především skutečnost, že loňské údaje příznivě ovlivnily mimořádnými převody ze zajištění českým pojišťovnám a snížením rozsahu zahraniční pomoci z fondů Evropské unie v souvislosti s likvidací následků povodní. V bilanci běžných převodů kvůli tomu přebytek loni v 1. čtvrtletí dosáhl 9,3 mld. Kč, zatímco letos činil jen 1,6 mld. Kč. Příjmy z dopravy i turistického ruchu se sice o několik miliard zvýšily, výdaje za finanční služby, stavební práce, telekomunikační a IT služby ovšem rostly ještě rychleji a přebytek bilance služeb se ztenčil na 1,8 mld. Kč z 3,2 mld. Kč před rokem. Negativně běžný účet ovlivnila také bilance výnosů. Předběžná měsíční statistika sice ukazovala na schodek v této části platební bilance 15,8 mld. Kč, dnešní data uvádí 19,2 mld. Kč, tj. o 2,8 mld. Kč více než před rokem. Jediným pozitivním prvkem je pokles schodku obchodní bilance o 3,3 mld. Kč na 0,9 mld. Kč. Nebýt ovšem zlepšení směnných relací, propadl by se obchodní deficit na 10,3 mld. Kč. Schodek běžného účtu se prohlubuje, ať již zohledníme či nezohledníme reinvestované zisky, na něž se často svaluje vina. Saldo běžného účtu nezahrnující reinvestované zisky se meziročně zhoršilo zhruba o 13 miliard a přebytek 0,6 % HDP loni v 1. čtvrtletí se proměnil na tříprocentní schodek v poměru k HDP.

Přebytek finančního účtu se ztenčil z 34,5 mld. Kč loni v 1. čtvrtletí na pouhých 3,6 mld. Kč, což je nejméně od 4. čtvrtletí 1997. Důvodem je pokles krátkodobých depozit zahraničních subjektů v českých bankách a investice domácího bankovního sektoru v zahraničí. Příliv přímých zahraničních investic se zvýšil o 4 miliardy na 31,5 mld. Kč. Účet portfoliových investic dosáhl přebytku 25,6 mld. Kč díky poptávce zahraničních investorů po českých akciích a dluhopisech.

V souhrnu byla v 1. čtvrtletí platební bilance „deficitní“ (účetně je samozřejmě vždy vyrovnaná), což koresponduje s relativní slabostí kurzu koruny. Za celý letošní rok očekáváme schodek běžného účtu na úrovni 165 mld. Kč, tj. 6,4 % HDP. Přebytek na finančním účtu by se měl pohybovat kolem šesti procent HDP. Mezi šesti a sedmi procenty HDP se schodek běžného účtu, hlavní měřítko vnější nerovnováhy, bude patrně pohybovat i v dalších letech v souvislosti s investiční aktivitou zvyšující dovoz strojů a jiného investičního zboží. Druhým faktorem bude posun v cyklu zahraničních investic tj. zvyšující se objem reinvestovaných a později i repatriovaných zisků. Pokud nebude vykazovat česká ekonomika jiné známky nerovnovážného vývoje (kurz, inflace, veřejné rozpočty), je vnější nerovnováha tohoto rozsahu pro rozvíjející se či tranzitivní ekonomiku akceptovatelná. Největší hrozbou pro stabilitu směnného kurzu je tak nyní především vláda, resp. její fiskální nezodpovědnost. Každopádně je schodek běžného účtu v teritoriu, kde je nutné pozorně ho sledovat. Vyšší byl jen v roce 1997.

Na závěr ještě informace o dopadu na HDP. Výkonová bilance je součástí hrubého domácího produktu. Ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku se sice o půl procentního bodu snížil záporný příspěvek zahraničního obchodu k reálnému růstu HDP, kladný příspěvek bilance služeb ve výši 0,4 procentního bodu se ovšem změnil na záporný příspěvek 0,5 procentního bodu. Celkem by měl čistý export ubrat z tempa růstu HDP 2,6 procentního bodu.

David Marek, Patria Online


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university