Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
G. Bush ztrácí podporu, částečně i ve vlastní straně...

G. Bush ztrácí podporu, částečně i ve vlastní straně...

07.05.2004 15:38
Autor: 

S tím, jak se stále větší počet amerických vojáků vrací z "ropné" války v Iráku v zinkových rakvích a na světlo se dostávají drobné přehmaty v dodržování ženevských konvencí (sice se zpožděním cca 4 měsíců, ale přece), pomalu klesá podpora prezidenta G. Bushe. Není se čemu divit, být Američanem, asi by se mi to taky nelíbilo.

Podle posledního průzkumu, prováděného Wall Street Journal/NBC, se 37 % republikánů domnívá, že americké jednotky by měly Irák opustit nejpozději za 18 měsíců. V březnu bylo přitom toto číslo na 27 %. Podobný počet republikánů (tj. 37 %) se také domnívá, že Spojené státy "situaci v Iráku již nekontrolují". Podle dvou zástupců vybraného vzorku - republikána Roberta Teetera a demokrata Petera Harta - představují tito nespokojení republikáni pro budoucí kandidaturu resp. volební vítězství G. Bushe poměrně závažný problém. Průzkum také ukázal, že diskreditační kampaň prezidenta Bushe proti jeho oponentovi J. Kerrymu ve vztahu k jeho službě ve Vietnamu nejspíše nefunguje - 71 % republikánů se domnívá, že Kerry sloužil "své vlasti ke cti". O G. Bushovi toto řeklo jenom 25 % demokratů a 43 % nezávislých.

Druhý průzkum - nyní pod taktovkou agentury Associated Press-Ipsos - vyznívá velmi podobně. 43 % dotázaných je přesvědčeno, že G. Bush si při správě americké ekonomiky moc dobře nevede (jde o nejnižší hodnocení od roku 2002). Podpora G. Bushe ve vztahu k zahraniční politice klesla na 50 % (tj. -5 % jenom za poslední měsíc). Jenom 46 % respondentů souhlasí s postupem USA v Iráku, naopak 51 % hrubě nesouhlasí.

Volby budou těsné ...

Petr Žabža, Patria Direct


Váš názor
  • O Rumsfeldovi ...
    25.05.2004 10:17

    O tom, jaká je Rumsfeld hlavička (dle tvrzení jiného vejlupku jeden z nejlepších ministrů obranu, jeké kdy USA měly :-))) svědčí jeho nápad na zákaz používání digitálních fotoaparátů v Iráku, čímž se bezesporu omezí násilí ve věznicích (tedy hlavně to, co by mohli ostatní vidět v televizi a novinách - a o to přeci jde ...) Více viz. http://www.novinky.cz/03/26/56.html
    PaulC
  • trochu spekulace
    09.05.2004 14:27

    ferda
    • trochu spekulace
      09.05.2004 14:30

      buffett vyhlásil veřejnou podporu Kerrymu a jeho fond je majitelem akcií washington post, který přišel s fotkama týraných zajatců. Může tohle mít souvislost??? Díky
      ferda
      • Yep
        29.05.2004 3:21

        Mas pravdu, o provazanosti americkych medii s politikou nema ani cenu polemizovat. Ziju momentalne v USA a muzu potvrdit ze tomu tak bezpochyby je. Na obou stranach barikady - jak u republikanu, tak u demokratu.
        Filip Baburek
  • hmm
    07.05.2004 16:01

    Krasna snaha vydupat z niceho h..... Tesne jsou preference uz dost dlouho... Nazyvat valku v Iraku "ropnou" je spekulace a jeste k tomu chybna. Stejne tak je naivni i predstava autora ze Bush je horsi nez Kerry. Porad lepsi, ne uplne bystry a rozhazovacny republikan nez socialisticky liberalni, nudny a teple populisticky demokrat. Pokud ovsem autor nema USA rad to te miry ze jim preje jen to nejhorsi...:-)
    PANDA
    • no nevim
      29.05.2004 3:15

      Sleduju tady volby v Americe dost na to abych si vsim, ze Kerry je mnohem lepsi kandidat nez Bush. Pojdme se chvili bavit o zahranicni politice USA. To je asi predevsim to co by nas Cechy melo zajimat. Bush predstavuje typickou americkou aroganci vuci zbytku sveta. Dovolil si jit do Iraku bez podpory spojenych narodu pod zaminkou umele vytvorene koalice nekolika zemi, kde jsme mimochodem figurovali i my, ackoliv jsme se nikdy k mozne valce v Iraku JASNE nevyjadrili. Timto krokem samozrejme zpochybnil mandat cele organizace a poslapal zakladni myslenku, proc tato organizace vznikla. Tato organizace ma udrzovat na zemi mir, jednat ve spolecnem zajmu JAKO CELEK. To je hlavni pointa. Bushova vlada dokazala, ze spojene narody nenarody, nakonec si stejne udela co si zamane. Ani se nebavim o dukazech o tom, ze Irak disponuje zbranemi hromadneho niceni, ktere Powell predlozil na summitu UN. Par nespecifickych nahravek udajnych telefonnich rozhovoru mezi prislusniky Saddamovi gardy o presouvani zbrani hromadneho niceni. To samozrejme UN nepresvedcilo. Saddam je v tahu, coz je samozrejme pozitivni zivot lidi v Iraku a budoucnost Iraku. Ale byl Saddam nebezpecny pro svet ? Mel zbrane hromadneho niceni, financova mezinarodni terorismus ? Rok ve valce a nikdo nepredlozil jediny dukaz, ze tomu tak je. Ted se ukazuje jak osemetna a nebezpecna je takova akce v cizi zemi, Americane to pocituji na vlastni kuzi. Takovou akci si je treba stokrat rozmyslet a mit pripravenou strategii na udrzeni miru, predani vlady a stahnuti vojsk. K tomu je treba do puntiku rozumet mistni mentalite, o jejiz naproste odlisnosti se ani nema cenu bavit. To v soucasne dobe, zda se, americe utika mezi prsty. Uvidime, jak to vse dopadne. Jednou uz je po valce, tak snad se to v dobre obrati.
      Filip Baburek
    • Irák & Ropa
      14.05.2004 8:41

      Pár faktů k ropě: "Poptávka po benzinu ve Spojených státech minulý týden dosáhla 9,37 miliónu barelů za den. Jde o nejvyšší úroveň, jakou kdy Spojené státy v květnu zaznamenaly. Země dovážející ropu se čím dál více obávají hospodářských problémů, které by jim mohly způsobit vysoké náklady na energii. Nárůst cen ropy ve druhém čtvrtletí, kdy je světová poptávka po ropě na sezónním minimu, vyvolává nejistotu ohledně vývoje cen ve zbytku roku, v němž se spotřeba opět zvýší." Více viz. http://www.novinky.cz/03/19/70.html A cena ropy v USA ? Také na maximu 41,17 za barel. A kdo je ochoten těžbu bleskurychle zvýšit ? "Saúdská Arábie oznámila, že je připravena a schopna zvýšit dodávky ropy, aby vyhověla celosvětovému růstu poptávky." Čili ponechme s úsměvem tvrzení pana Podhradského o "snižování závislosti USA na ropě" a PANDĚ doporočuji si zjistit, ve které zemi na Blízkém východu to má US ARMY "pod palcem". S "rozvojem" Číny a Indie je nárůst světové spotřeby ropy brutální a není náhoda, že Američané mají své vojáky ve státech se dvěmi největšími nalezišti na světě. Pokud by se měly všechny státy přiblížit ve své spotřebě surovin na jednoho obyvatele k USA, tak bude velice rychle GAME OVER naší zatím modré planety.
      PaulC
      • irák +ropa+voda
        14.05.2004 10:01

        Milý PauleC, chtěl bych vás uklidnit, nepanikařte game není over. Vaší narážce na nějakého p. Podhradského o snižování závislosti USA na ropě, rozumím tak, že podíl ropy na americkém HDP klesl za posledních třicet let na polovinu. Pokud to p. Podhradský tvrdí, pak má pravdu. Já jdu ještě dál. Ano, přeji si aby šla cena ropy nahoru a všechny ostatní surovinové a energetické zdroje se tím pádem staly konkurence schopné. Až si budeme doma čepovat do aut vodu, tak snad i největší pesimisté pochopí, že modré planetě nic nehrozí.
        Lucky
        • Rozum do hrsti
          14.05.2004 10:40

          Je sice pěkné napsat až, až. Realita je jiná: alternativní pohonné systémy zpracovávající vodík nemá zatím ani americká armáda, která do těchto projektů vrazila už slušný peníz a pohonné hmoty jí spolknou polovinu rozpočtu. A k Vašemu názoru na další zvýšení cen ropy - zřejmě nemáte ponětí co se z ropy vyrábí a kde se dále tyto produkty všude používají. Zkuste si projít např. skanzen v Rožnově pod Radhoštěm a porovnat ho s dnešní domácností - to bude nových věcí ... (motoristy nechme stranou i Amíci by se ve městech nakonec naučili jezdit MHD).
          PaulC
          • no právě
            14.05.2004 11:11

            Dobře, vemte si jakou krizi vyvolalo zastavení ropných kohoutů v 70 letech. Situace dnes je opravdu jiná, např. vysoká cena ropných produktů nevyvolala v podstatě žádnou inflaci v USA. Důvodem je právě odlišná struktura ekonomiky. Dnes je cítit tlak díky rostoucí Číně a nestabilitě na Středním východě. To nepopírám. Mějme však na mysli horizont nějakých 20 let. Není žádný důvod domnívat se, že současný trend nahrazovaní klasických surovin (navíc umocněn jejich vysoku cenou) by se měl otočit.
            Lucky
            • Inflace & Cena ropy
              17.05.2004 9:51

              Nevím, jak je konstruován spotřební koš pro výpočet inflace v USA (hlavně jakou tam má položka benzín váhu), ale je mi divné, že se zvyšející cena ropy dostatečně neodráží v inflaci. Když si vezmeme pouze spotřebu benzínu (kdo nemá auto, jakoby nebyl), tak to každý pocítí každý den. Ostatní položky spotřebního koše by tedy musely slevňovat a to se mi příliš věřit nechce.
              PaulC
              • inflace
                17.05.2004 10:18

                Souhlasím, toto je relevantní námitka.
                Lucky
    • Vazeny pane
      13.05.2004 16:15

      Vazeny pane,nic si znize uvedene kritiky nedelejte.Z vlastni zkusenosti vim,ze vetsina Cechu at uz naturlizoanych nebo ne v sobe socialisticko komunisticke koreny nezapre ani po 30 letech pobytu v zahranici.Vzdyt se podivejte na vetsinu debat na strankach Patrie.Jen a jen kritika USA.Ze vetsina Evropy je ovladana socialisticko-komunistickymi vladami,ze rust evropske ekonomiky je nulovy atd atd.o tom tady obycejne nenajdete ani zminku.A ze Nemecko neni v Iraku jen z duvodu,ze na to proste nema.To stejne nikdo nepochopi.
      dodo
    • 07.05.2004 17:12

      Je zajimave, jak naturalizovani obcane v USA se svymi extremnimi fasizujicimi nazory serviruji, ze Bush je neomylny jako Pan Buh a cela GOP (republikani) tu stoji v rade za nim jednoznacne a nekriticky, jako kdysi KSSS za soudruha Brezneva. Nevim obcane Pando, kde v USA zijete, ale v mem docela konzervativnim state je rada republikanu, kteri se za Bushe stydi nebo je prinejmene rozcarovana jeho jak domaci, tak i vnitrni politikou. Deficitni hospodarstvi a zvysovani ulohy statu a kontroly federalu je neco co je v protikladu s myslenkou republikanstvi. Mam v armade nekolik dobrych znamych, a in-laws, vcetne tech, kteri jsou ted v Iraku. Jejich nespokojenost je znacna. Od nedostatku temer vseho: vyzbroje, spatne lekarske pece. Pred nekolika dny jsem oslavoval stastny navrat jednoho meho kamarada z Iraku, vim od nej, ze rada vojaku je s Bushem nespokojena. Jako vrchni velitel vojsk je vsak nemozne ho kritizovat z pozice armady, protoze nikdo nechce byt souzen za treason. Ujednejte si radeji fakta a hlavne at prestanou naturalizovani extremiste z USA sirit ty nesmyslne bushofilske nazory na ceskych chatech. V cesku nikdo americke politice nerozumi a akorat to zivi protiamericke nazory v domovine.
      Kaja
      • omyl
        07.05.2004 17:21

        Nejsem naturalizovany american ale brit.:) Nerikam ze Bush je neomylny a nejlepsi a ani ze za nim stoji cela GOP. Jenom rikam ze je porad tisickrat lepsi nez Kerry a demokrati. Ze skusenosti tady ve VB vim jake liberalni neosocialiste dokazou napachat skody. Pres vsechny chyby ktere G Bush nepochybne ma je porad sance ze zprivatizuje social security, health care a snizi dane. To za demokratu nepada v uvahu.... Pochopitelne ze Mc Cain by byl lepsi. Nebo Jesse Helms, kdyby mu bylo tak o 30let min:)
        PANDA
        • nevim co jste chtel rici
          19.05.2004 23:29

          Vas clanek nedava smysl. Demokrate v USA nejsou automaticky nejaci socialni liberalove, reknete to o byvalem clenu KKK za stat WV jako je Byrd (haha), tak jako republikan neni vyhradne nejaky fanaticky evangelista. Rada z nich jako Voinovich (OH) ci Mc Cain jsou nazorove opacni vuci GWB. Vas odkaz na Helmse je uz zbytecne komentovat, navic jeho vek nehraje roli, kdyz uz Reagan je starsi nez on. Healthcare je v USA vice mene privatni, o tom, ze by nekdo chtel privatozivat Medicare a Medicaid slysim poprve z UK! O nesmyslnosti privatizovani SS uz komentoval i Greenspan, no asi to budete vedet lepe nez on.
          Kaja
        • O Bushovi
          13.05.2004 10:34

          Dobře, že neříkáte, že Bush je nejlepší a neomylný - protože jestli ho porovnáváte i se sebou, musel bych si o Vás udělat ne moc dobré mínění. Bushův recept na oživení ekonomiky je u konce s dechem - další zadlužování státu stěží a kam by dolar měl ještě klesnout ? Ne že by to bohužel ještě nešlo ... A k slavné americké health care dvě poznámky: jedny z nejdražších léků na světě (stejné či srovnatelné lze zakoupit v jiných státech podstatně levněji) a její "dostupnost" pro široké vrstvy obyvatelstva. Ona taková infekční choroba totiž nerozlišuje mezi bohatými a chudými a i pro bahatého je hodně nepříjemné léčit se z TBC. Bush se rád ukazuje na obrazovce jako mistr všech mistrů (jednoho podobného máme bohužel doma taky :-(, ale pokud se nad jeho snímky člověk chvilku zamyslí, tak ... Např. jeho slavná fotka z Bagdádu, kdy na den Díkuvzdání krájel gumového krocana ... nebo když se nechal vyfotit ve škole s pořádným úsměvem jako šiřitel vzdělání a knížku držel naopak ... O čistkách na jejich úřadu pro životního prostředí nemluvě (rázem byly všechny ekologické problémy vyřešeny nebo nelze prokázat jejich původce - alespoň podle dokumentů těchto "odborníků"). Čili mně byl Clinton mnohem sympatičtější a myslím si, že i pro "zbytek světa" toho udělal víc než tento synek z lepší rodiny, za války ve Vietnamu uklizený u letectva daleko daleko od posledního nepřátelského letadla - ňákej metál na něho taky zbyl a rázem je z něho dnes "válečný" pilot přistávající na letadlové lodi ... Ve volební kampani budou mít velký vliv peníze a Bush zřejmě opět naškudlí 100 mil. dolarů, takže uvidíme jak se mu podaří ostatní zblbnout. Inu jak říkal kolega Goebles: 100x opakovaná lež ....
          PaulC
        • ????
          09.05.2004 8:08

          Zdravim Pane PANDA. I kdyz budete mit asi pravdu, vubec nevim, co se vlastne snazite rict: Pokud je Bush lepsi, nez (kterykoliv) demokrat, tak to jeste neznamena, ze neni........ (jakekoliv sproste slovo vas napadne). V jistem smyslu se da rict, ze G. Husak byl lepsi, nez J.V.Stalin, ale to vubec neznamena, ze by to delal dobre. Najit nekoho, kdo je jeste horsi, dokaze kazdej.... USA je lokomotiva veskere svetove ekonomiky - jak se mu dari\nedari ovlivnuje opravdu temer vsechny. Je tedy logicke, ze jakekoliv jejich spatne rozhodnuti je podrobeno kritice. S osobnimi preferencemi pana autora to jiste nema nic spolecneho. Zdravim vsechny a preji hezky den.
          Kajuga
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university