Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mzdy v příštím roce: návrat k realitě nebo prohlubování nerovnováhy?

Mzdy v příštím roce: návrat k realitě nebo prohlubování nerovnováhy?

04.11.2003 12:48
Autor: 

Dnes se sejdou členové bankovní rady ČNB se zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů k pravidelné konzultaci představ o inflaci a mzdách v příštím roce. Účelem schůzky je snaha alespoň částečně ovlivnit inflační očekávání odborů na příští rok tak, aby nebyla příčinou makroekonomických nerovnováh, mzdově-cenových tenzí a problémů ČNB při provádění měnové politiky.

Otázkou je, nakolik považují zástupci odborů schůzku za zdvořilostní záležitost nebo příležitost ke konstruktivnímu jednání. Loni se obě strany neshodly na očekávané inflaci a přiměřeném růstu mezd, a to poměrně výrazně. Zatímco ČNB šla na jednání s prognózou inflace nižší než dvě procenta, odboráři trvali na odhadu 3,5%. Na základě této prognózy považovali zástupci odborů za přiměřené zvýšení mezd v průměru o 7%. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma již tehdy prohlásil, že takový růst mezd by byl nepřiměřený. Realita je však ještě horší. Přesně podle představ odborů se průměrná nominální mzda v 1. pololetí letošního roku zvýšila o rovných 7%, jenže průměrná inflace v prvních třech čtvrtletích je záporná (-0,1%) a za celý rok pravděpodobně dosáhne nuly. Důsledkem rychlého růstu mezd převyšujícího růst produktivity práce bylo meziroční zvýšení jednotkových mzdových nákladů v 1. pololetí letošního roku o 3,0%. Za celý rok očekáváme zvýšení jednotkových mzdových nákladů zhruba o 2,5%.

O kolik by se mohly zvýšit mzdy v příštím roce, aby se neopakovala situace z loňského a letošního roku? K výpočtu potřebujeme odhadnout růst HDP v běžných cenách a vývoj zaměstnanosti. V našich projekcích předpokládáme zvýšení HDP v běžných cenách o 5,5%. U zaměstnanosti předpokládáme pokles o 0,1%. Jednotkové mzdové náklady by tedy zůstaly stabilní při růstu mzdových nákladů o 5,6%. Při průměrné inflaci v příštím roce 2,6% (odhad Patria Online) by se průměrná mzda reálně zvýšila o 2,9%.

Podle našeho výpočtu v roce 1994 činily náklady na práci (mzda + pojistné na soc. a zdrav. pojištění placené zaměstnavatelem) 48% hodnoty produkce, tj. náklady na práci při produkci zboží či služeb v hodnotě jedné koruny činily 48 haléřů. Letos již dosahují 56 haléřů. K zastavení eroze cenové konkurenceschopnosti je možné krátkodobě snížit jiné náklady, např. omezit investice. Z dlouhodobého pohledu je ovšem jediným řešením návrat k souladu vývoje mezd a produktivity práce. Návratem k realitě by byl průměrný růst mezd v příštím roce mezi pěti a šesti procenty.

David Marek


Váš názor
  • Návrat k realitě?
    06.11.2003 23:10

    Pan Marek by měl jít pracovat do Tesca za 7.000 Kč/měs. čistého na pár let aby se vrátil k realitě. Uvědomil by si že mzdy v ČR jsou myzerné pak by neměl tak blbý keci a přemejšlel by o jiném řešením.
    Visitor
    • Reálné mzdy
      07.11.2003 11:22

      Visitor zde odprezentoval ukázkový názor klasické české "lopaty". Lidem tohoto typu bohužel nedochází, že mzdy mohou pouze odpovídat výkonnosti našeho hospodářství. Práce je zboží jako každé jiné a její cena je určena nabídkou a poptávkou. Bohužel stranu nabídky práce tato vláda "likvidací" nestátních firem úspěšně omezuje, přičemž nabídka úřednických míst vzniklou nerovnováhu nevyváží. Na druhé straně chápu, že lidi s inteligencí "Visitora" o jiné kariéře, než zvyšení mzdy u kasy v Tescu těžko mohou uvažovat.
      Dummy
      • Are you a dummy or did you just spit the dummy?
        08.11.2003 4:23

        Vám nedochází že za stejnou práci tady lidi dostávají méně než v EU a více než v Turecku. Je to nespravedlivý. Blábol o výkonnosti hospodářství možná oblbnou Vás, ale nic to nemění na tom že lidi nedostávají "same pay for same work". Zboží je věc, práce je činnost. Nutíte li lidi pracovat laciněji, vytvoříte lacinější zboží. V kapitalizmu firmy bojuji mezi sebou a likvidujou jednu druhou ve snaze být nejúspěšnějším. To vede k tomu že práce se stěhuje tam kde je práce levná, tj Indie, Čína, atd. Capitalism will eat itself. Tato vláda, minulá vláda, příští vláda, je to úplně jedno, dělají to co jím nařídilo IMF. Rovnováhu,nerovnováhu, blábol, jen aby to znělo učeně, ale blábol. Stát zamněstnává úředníky tam dke mu bylo nařízeno že má vytvořit administrativní infrastruktůru:mikroregiony, makroregiony, kraje, magistráty, městské části, atd,atd. Papouškujete co jste někde vyděl a slišel, ale nechápete. Lidi pracující u kasy v Tescu jsou stejně hodnotný lidi jako Vy. Nepovyšujte se nad nimi. Je to považováno za ukázku nízké intelligence ve spolecnosti. Co podle Vás mají dělat když nikdy na jinou kariéru nebudou mýt? Jaký přínos pro svět je Vaše přáce že opovrhujete prací pokladní?
        Visitor
  • rust mezd
    04.11.2003 14:22

    pozitivni na tom je, ze to donuti podniky ke zvyseni efektivnosti - coz bohuzel znamena i propousteni - a odbory, jak znamo brani zajmy tech zamestnanych, nezamestnani je nezajimaji ;-(
    Vasek
    • Krachující podnikatelé
      04.11.2003 16:39

      Nejsem stejného názoru. Nepodniká se za účelem krachu. Jinými slovy pokud podnikám a jsem v zisku nemám problém s navýšením mzdy (i když se tomu bráním protože mi klesá zisk). Pokud ale zaměsnávám někoho zbytečně pak buď nejsem podnikatel ale blázen nebo jsem státní podnik a tam je jen dobře pokud k nějaké tenzi dochází.
      Jiří Havelka
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university