Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sociální dávky pro každého: vyrazila ODS do protiútoku?

Sociální dávky pro každého: vyrazila ODS do protiútoku?

09.07.2003 14:27
Autor: 

Na počátku léta rozvířil již tak dosti chaotickou situaci na poli „fiskální reformy“ (nebo „nereformy“, záleží na úhlu pohledu) návrh stínového ministra financí Občanské demokratické strany Vlastimila Tlustého na zavedení „plošné sociální dávky“ ve výši cca 4,000 korun. Na tuto dávku by patrně měli mít nárok všichni občané České republiky a zároveň by podle Vlastimila Tlustého měly zaniknout úplně všechny ostatní sociální programy, od mateřské přes nemocenskou až po důchody. Návrh poslance a stínového ministra nebyl nijak precizně formulován a zjevně šlo o pokus zaujmout, bez nějaké hlubší analýzy a bez skutečné snahy tento návrh prosazovat. Přesto se mu dostalo téměř jednomyslného odmítnutí, jako nezodpovědnému a neproveditelnému plánu.

Jak návrh poslance Tlustého, tak reakce na něj jsou zajímavé spíše pro politology či psychology (je-li v tom nějaký rozdíl...). Nicméně, i ekonom si může najít své. Co většině pozorovatelů uniklo je fakt, že kombinace „rovné daně“ ala ODS a „plošné sociální dávky“ ala Tlustý dává dohromady systém negativní důchodové daně (NDD). Tento systém navrhovali již v 50. letech minulého století tak rozdílně uvažující ekonomové, jako byli Milton Friedman (liberální ekonom par excellance) a James Tobin (představitel „středního proudu“ americké ekonomie – což by ho ovšem v českých podmínkách zařadilo velmi doprava...). V 80. letech se pod modifikovaným názvem Basic Income Scheme stal na krátkou dobu hitem britské Labour Party.

Systém NDD funguje na papíře velmi jednoduše: každý občan má právo na fixní částku od státu. Její vyplácení nezávisí na vůbec ničem, nezáleží na věku, pohlaví, pracovní aktivitě, zdraví či čímkoliv jiném. Na druhou stranu je veškerý osobní příjem zdaněn fixní sazbou a to již od první koruny výdělku (ne jako dnes, kdy určitá suma není daněna). Nejjednodušeji lze systém NDD popsat rovnicí:
Čistý příjem = sociální dávka + hrubý příjem (1- daňová sazba)

Systém NDD fascinoval ekonomy hned z několika důvodů. Za prvé je velmi jednoduchý. Vše se řídí pomocí dvou proměnných: sociální dávkou - neboli vlastně zaručeným minimálním příjmem – a daňovou sazbou. Pomocí různých kombinací těchto dvou proměnných lze nastavit systém NDD jako velmi sociální (bude-li sociální dávka i daňová sazba vysoká) i jako velmi úsporný (budou-li dávka i daně nízké). Druhá výhoda systému NDD, alespoň jak si to ekonomové představovali v minulém století, byla jeho stimulace pracovní aktivity. V systému NDD nedochází k tzv. „pasti chudoby“, která postihuje všechny sociální systémy, kde se sociální dávky postupně snižují s tím, jak se zvyšuje vlastní příjem. Například v českém systému je pro rodinu s dvěma dětmi jakýkoliv pracovní příjem až do hranice přibližně 15,000 Kč naprosto anulován snížením sociálních dávek o stejnou částku. V systému NDD o základní sociální dávku nikdy nikdo nepřijde a odpadá tak problém pasti chudoby.

Je zajímavé, že když se americká vláda rozhodla systém NDD vyzkoušet alespoň experimentálně, fungoval naprosto opačně: lidé, zahrnutí do systému pracovali ještě méně než ti, kteří zůstali v tradičním systému sociální péče. Chovali se tedy přesně opačně než Friedman a Tobin předpokládali. Důvody tohoto překvapivého výsledku mohly být dva. Za prvé, hladina minimální sociální dávky byla stanovena příliš vysoko a účastníkům experimentu tento příjem stačil. Druhým důvodem mohl být efekt experimentu: do systému NDD se rodiny mohly přihlásit dobrovolně a zřejmě se přihlásily právě ty, kterým nastavení parametrů vyhovovalo. V každém případě se od 70. let systém NDD vyskytuje opět jen v učebnicích, jako zajímavý, ale neúspěšný experiment.

Návrh poslance Tlustého by zřejmě narazil na obdobný problém, jako experiment v USA. Pokud by skutečně mělo být sociální minimum na osobu (včetně dětí, což ovšem návrh ODS nespecifikuje), měla by rodina 2+2 nárok na 16 tisíc korun čistého měsíčně. To je ještě více než v dnešním systému a je otázka, jestli by rakový systém nevedl k ještě větší nezaměstnanosti než dnešní „sociální past“. Je zkrátka těžké být zároveň populární, vyhrávat volby a zároveň vymyslet jednoduchý a efektivní sociální systém.

Ondřej Schneider
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.


Váš názor
  • Lumpenparlamentarismus
    14.07.2003 18:38

  • pan Tlustý
    09.07.2003 22:48

    Mezi moje vlastnosti zrovna nepatří kritika jiných, ale kritizovat stínového ministra financí si rozhodně neodpustím. Předminulou sobotu jsem sledoval pořad "Sedmička", kde společně vystupoval s ministrem Sobotkou. Pan poslanec Tlustý pokračoval ve svém zaběhlém scénáři, zkritizovat vše co navrhne někdo jiný než ODS. Já jsem pravicový volič, s razancí reformy rozhodně nesouhlasím, ale v současném návrhu je řada bodů se kterými se ztotožňuji. Politici ODS na mě v poslední době působí, jako by za každou cenu chtěli vyvolat jakýkoliv způsobem předčasné volby. Nedovedu si ale představit jak se ODS zachová po volbách. I když ODS vyhraje, vytvoří pravicovou vládu, tak rozhodně tento "geniální" návrh pana Tlustého vše nezachrání. A pak ODS bude muset sama navrhnout ono "škrtání", které nyní bojkotuje. Jen pevně doufám, že u toho nebude pan poslanec Tlustý ve funkci ministra financí. Jsem pevně přesvědčen, že v ODS je řada lidí, kteří by tuto funkci zvládali lépe.
    Petr Doubravský
    • Reakce
      10.07.2003 8:07

      Plně souhlasím. Myslím si ale, že v ODS nejsou dnes k dispozici lidé, kteří by tuto funkci zvládali lépe.
      Petr Forst
      • Nejsou lidé ?
        10.07.2003 8:27

        Všude je dost schopných lidí. O co se autor tohoto blábolu opírá, že nejsou v ODS jiní lidé než pan Tlustý ??? Mimo to mohou také přijít další a prosazovat svoje názory. Jen je třeba něco dělat a ne jen blbě kibicovat a čekat že se o všechno někdo postará a někdo všechno zaplatí a někdo všechno udělá.
        Jirka
        • Reakce
          11.07.2003 8:01

          Jirko, tak začni něco dělat a přestaň jen blbě kibicovat ! Kdyby ODS ty schopné lidi měla, tak by byli dávno vidět v jejím čele. Navíc je o naši zemi všeobecně známo, že má nejneschopnější manažery. Navíc mimoto se píše dohromady a ne zvlášť.
          Petr Forst
  • Nevím co si mám myslet
    09.07.2003 18:12

    Vzhledem k výroku, že ODS navrhne reformu až po volbách, mám obavy, že se tohoto experimentu opravdu dočkáme. :-(( Vzhledem k tomu, že vyplatit každému občanovi 4000 Kč měsíčně za nic zní populisticky, mám obavy, že Parlament po volbách bude jednobarevný.:-((( Pokud dá Patria (nebo kdokoliv jiný seriozní) výzvu ke sbírce na velmi seriozní ekonomicko-sociologický rozbor o dopadech experimentu pana Tlustého na tuto zemi, přispěji desetinou svého měsíčního platu týmu, který rozbor vypracuje. Skutečně bych se rád někde souhrnně dočetl, na co se má člověk připravit, a to dříve, než ODS vyhraje volby - vždyť mohou být předčasné!!! (Mám obavy o tento národ, protože podle mě by s tímto experimentem alkoholik použil dávku na alkohol, kuřák na cigarety, letní turista na letní dovolenou v Chorvatsku, abonent Homecreditu na splátky zboží, čerstvý absolvent na letenku za prací, početně rodiny na letenky do zemí bez rasové diskriminace, někdo jiný na leasingovou splátku 3500 Kč za Fabii - to by Škoda auto jásala:-)), prostě každý by ty peníze ihned spotřeboval. Samozřejmě by byli tací, kteří by dávku investovali, jenomže tito lidé už investují do stavebního spoření, penzijního připojištění atd. a tací, kteří částku 4000 Kč utratí za jednu večeři. Jak se bude vyjímat to nejméně 1% flegmatiků, kterým je jedno co se s nimi kdy stane? Kdo a z čeho jim zaplatí rakve? Ale, proč se vlastně starám o někoho cizího - to se dnes nenosí. Starám se o sebe a rodinu jak umím, to co politici sem tam prohlásí nekomentuji, protože na to nemám čas kvůli tomu abych se zabezpečil na stáří, děti už mám, takže zabezpečím jejich přípravu do džungle této Země. A život jde dál. Ale jedno vím, ačkoliv k volbám nechodím, tentokrát půjdu nepodpořit (S)myšlenku jistého pána jisté politické strany. Proto bych byl rád, kdyby tuto věc podrobil někdo analýze. Založte doménu, zveřejněte ji a budu posílat spektra pohledů na věc. Opravdu mě to téma chytlo!! Kdo má na toto téma názor, napište ho, uveďte profesi, věk a pohlaví (nebo i neuvádějte) a pošlete na adresu vsichni4000@quick.cz.
    honza
    • Komoušský kecy
      10.07.2003 7:44

      Ty jseš asi prototyp starýho komouše - udělejte a zaplaťte za mně (třeba doménu) a já pak budu kibicovat, kecat, nic kloudnýho nedělat ale mluvit za hlupáky a obluzovat všechny kolem za cizí peníze a práci. Nevím proč bych se měl finančně starat o takový iqváče, kteří si nic neuspoří a nijak se nepojistí a vše jen prokouří a propijí. Ať si pak třeba chcípnou hlady! Každý ať si nese odpovědnost sám za sebe a svoji rodinu! Aspoň by konečně bylo jasně definováno, co každý dostává od státu za to, že do něj pumpuje polovinu svého výdělku na daních a SZ pojistném.
      Jirka
    • Aha
      09.07.2003 18:37

      Zatímco když dnes alkoholik dostane dávky vyměřené dnešním systémem, tak je neutratí za alkohol? Co pořád všichni mají s tím okamžitým spotřebováváním peněz? Proč se to zrovna v tomhle tak liší od současného systému? ... Nevysvětlil to ten pan Tlustý lidem opět poněkud neobratně?
      • je to tak
        10.07.2003 9:20

        Jasne, nepracujici alkoholik je v dnesnim socialnim systemu schopen ze statu "vydojit" vic nez 4 tisice, takze ma na alkohol a jeste treba neco uspori i na alkohol do duchodu :-). Zatimco pracujici nealkoholik mu na to neprimo prispiva. Tomu se rika solidarita.
        Filipos
        • alkoholik na odstrel
          10.07.2003 9:36

          Mame v dome jednoho takoveho, ktery se uspesne propil az do invalidniho duchodu. 3x byl na leceni, nikdy to nepomohlo, poslali ho do inv. duchodu a ted z tech penez chlasta spokojene dal. Je mu asi 45 let a kdyz rano popiji svuj rum, kdyz ja jdu do prace... tak bych ho zarazila do zeme... Zajimalo by me, kolik uz se do tohoto darebaka investovalo penez... je to pritom jen jeho chyba a jeho volba!!!!
          Tana
      • re
        09.07.2003 19:20

        On to nevysvětlil vůbec. Každý z nás na to máme nějaký názor, celkem jich je spousta. Ale pouze ten názor pana Tlustého (on ho možná jenom reprodukoval, možná není jeho) má sílu moci.
        honza
  • teoreticky v pořádku, prakticky neuskutečnitelné
    09.07.2003 17:54

    Návrh p. Tlustého je jistě podnětný a pro některé by mohl být i vhodný. Bohužel, v naší společnosti neuskutečnitelný. Dosud nezaměstnaného, který nedělá ani dnes, by stejně nic nemotivovalo k práci pro společnost a spíše by došlo k tomu, že by se zvětšil počet těch, kteří se budou snažit najít zadní vrátka a na tomto zase vydělat. Jarmila
  • moc dobry
    09.07.2003 16:07

    Vzkaz pro p. Schneidera - velmi zajimavy a ctivy komentar...
    Vlasta K.
  • Omyl autora-věcná poznámka
    09.07.2003 16:03

    O návrhu poslance Tlustého jsem sice slyšel jen v rozhlase, mám však dojem, že plošnou dávku navrhuje jen pro občany starší 18 let. Pak by rodina s x dětmi musela vystačit s 8 000 Kč, což je obdobna situace jako na Slovensku. Myslím, že to není demotivující.
    jah
    • -->
      09.07.2003 17:25

      Ano, take si myslim, ze by NDD system byl pro lidi motivujici a prispel by k akceleraci ceske ekonomiky. Z neuspechu americkeho experimentu nelze odvodit nemoznost uspechu v ceskych pomerech. Ceska ekonomika neni tak vykonna jako americka a proto by si podobne vysoke nastaveni parametru nemohla dovolit. Kazdy, kdo ma moznost si vydelat neco navic nad zivotni minimum to urcite udela, pokud ovsem mu to stat jako Janosik hned nesebere a neda to nekomu jinemu. Pravidlo "cim vic si vydelam, tim vetsi procento z toho zaplatim na socialnim pojisteni a na dani" je demotivujici. K cemu vlastne ze svych dani platime uredniky na sprave soc. zabezpeceni, kdyz jejich funkci mohou prevzit financni urady, aniz by je to podstatne zatizilo?
      Filipos
    • To si nemyslím...
      09.07.2003 16:25

      Sám neznám _skutečné_ znění toho návrhu, ale nemyslím si, že by to bylo tak, jak říkáte. Pokud to má být JEDINNÁ sociální dávka, tak by si potom chudší lidé prostě a jednoduše děti nemohli dovolit. Žádné přídavky na děti, žádné daňové úlevy ... prostě nic, co by uznalo, že se dítě narodilo a že to stojí peníze! To by prostě nemohlo fungovat....
  • ale
    09.07.2003 16:02

    Ta dávka může brána snad jako sociální podpora. Ovšem, pokud si dobře pamatuji, Tlustý předpokládá, že si občan bude z této dávky šetřit na důchod a pracovní neschopnost. Ale co s takovými, kteří z nějakého důvodu neušetří nic. Bude-li tato dávka dostatečně vysoká, aby zajistila těmto lidem solidní přežití, pak mnoho z nich nebude chtít pracovat. Bude-li dávka nižší, budeme se muset postarat o ty, kteří se nechovali zodpovědně. Dokáži si představit i možnost zvýšení kriminality. Asi problém nebude tak triviální, jak se na první pohled jeví. Jako bojový výkřik v Sedmičce na Nově to bude asi vpořádku. :-).
    Václav
  • Jednoduchy socialni system
    09.07.2003 15:28

    Reseni je velmi jednoduche.Zadne davky.Rano a vecer polivku a rohlik.Jinak snizit dane na minimum.
    Jiri Krizik
  • Stát je zloděj.
    09.07.2003 14:43

    Pokud by stát neukradl každému pracujícímu či podnikajícímu občanu 3/4 jeho příjmů, tak bychom žádné sociální dávky nepotřebovali a jedinými nezaměstnanými by zůstali nemakačenkvé a politici.
    Mike
    • Pokračování
      10.07.2003 8:15

      Dále by mezi ně patřili nenasytní soudci, doktoři, piloti, učitelé, úředníci státní správy a především líní Pražáci !!!
      Petr Forst
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university