Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Teorie temné hmoty: globální ekonomická (ne)rovnováha

Teorie temné hmoty: globální ekonomická (ne)rovnováha

24.02.2006 12:55
Autor: David Marek

Gigantické schodky běžného účtu USA, obrovské devizové rezervy Japonska a Číny, fluktuace kurzu dolaru. Ve zkratce globální nerovnováha. Tento termín patří mezi nejčastěji skloňované v akademických makroekonomických diskusích i projekcích směnných kurzů. Základní myšlenkou je, že prohlubování schodku běžného účtu USA může být jen dočasně financováno nákupem amerických cenných papírů. Vnější nerovnováha americké ekonomiky není nic nového. Čistá investiční pozice USA se kvůli financování schodku běžného účtu přehoupla do záporných hodnot již v roce 1986 a stále narůstá. V okamžiku, kdy bublina dosáhne kritického bodu, praskne a dojde ke korekci propadem kurzu dolaru, růstem úrokových sazeb a poklesem poptávky v USA i jinde ve světě. V USA-centrickém světě to bude znamenat rozkolísání celosvětové ekonomiky. Ale kdy dojde světu trpělivost s rozhazovačností Američanů žijících stále na více dluh? Proč ona bublina už nepraskla? Mezitím dolar loni posílil o 13,4 procenta vůči euru, 10,9 procenta získal na britskou libru a 14,8 procenta na japonský jen.

Buď je iracionalita finančních trhů nečekaně vysoká a rezistentní vůči slovům moudrých ekonomů, nebo tu něco nehraje, něco chybí. Temná hmota (kapitál), říkají Ricardo Hausmann a Federico Sturzenegger z Harvardu!* V astrofyzice se tímto termínem vysvětluje, proč je vesmír stabilní, ačkoli k tomu gravitace známé hmoty nepostačuje. Hausmann a Sturzenegger si tento termín vypůjčili k vysvětlení americké, a globální, nerovnováhy. Nebo rovnováhy?

Ústředním bodem je následující zarážející fakt. V roce 1980 dosahovala čistá investiční pozice USA 360 miliard dolarů. Tento vyvezený kapitál generoval výnosy 30 miliard dolarů. V roce 2004 byla čistá investiční pozice USA záporná. Zahraniční investoři investovali v USA o 2,5 biliónů dolarů více než američtí investoři v zahraničí. Za vypůjčený kapitál se musí platit a USA by tedy měly mít záporné saldo bilance výnosů. Jenže v roce 2004 převyšovaly příjmy z amerických investic v zahraničí platby výnosů zahraničním investorům opět o 30 miliard dolarů!

Hausmann a Sturzenegger z toho vyvozují, že existuje americký kapitál, který generuje výnosy, ale není zachycen v oficiální statistice. Pokud je bilance výnosů USA v přebytku, znamená to, že skutečná čistá investiční pozice USA je kladná. Chybějící kapitál, onu temnou hmotu, ekonomové z Harvardu odhadli stejným způsobem jako se vypočítá hodnota firmy, když známe výnosy firmy a P/E poměr, nebo hodnota nemovitosti, když známe výši nájemného. Výnosy v tomto případě známe (přebytek bilance výnosů). „P/E“ Hausmann a Sturzenegger aproximovali výnosem krátkodobých amerických dluhopisů. Výsledkem je čistá investiční pozice USA se zahrnutím „temné hmoty“ ve výši 600 miliard dolarů. Rozdíl mezi touto cifrou a oficiální čistou investiční pozicí USA je 3,1 biliónu dolarů. Takový je tedy rozměr „temné hmoty“.

A co že ta „temná hmota“ vlastně je? Autoři uvádí tři příklady. Prvním příkladem je know-how. Americké investice v USA vynáší více než jiné investice, kvůli know-how, jež je součástí těchto investic. Druhým příkladem je ražebné, které je výnosem za to, že USA poskytují světu všeobecně přijímaný likvidní statek v podobě vlastní měny. Třetím potom rozdíl mezi výnosy na rozvíjejících se trzích a výnosy v USA, přičemž tuto prémii lze chápat jako pojištění rizik rozvíjejících se trhů. „Temnou hmotou“ jsou tedy znalosti Američanů, jejich měna a pojištění, které poskytují světu.

Z pohledu stability světové finanční architektury je v USA-centrickém světě klíčové, zda je kapitál v podobě „temné hmoty“ stabilní. Hausmann a Sturzenegger ukazují, že odpověď je kladná. V posledních 25 letech se objem tohoto kapitálu výrazně zvýšil a nyní již dosahuje 40 procent HDP. A nakonec to nejdůležitější. Pokud USA nejsou dovozci kapitálu, ale naopak jeho vývozci, musí být také situace ve zbytku světa jiná, než ukazují oficiální statistiky. Autoři přepočetli čisté investiční pozice, tj. zahrnuli „temnou hmotu“, také v případě EU, Japonska a souhrnně pro zbytek světa. Výsledek je takový, že v posledních zhruba dvaceti letech je čistá investiční pozice USA a EU více méně stabilní a žádná globální nerovnováha se nekoná. Pro krach dolaru podle této teorie tedy není důvod. A zdá se, že dolar to ví, zatímco většina ekonomů nikoli.

* U.S. and global imbalances: Can dark matter prevent a big bang?, Kennedy School of Government, Harvard University, November 2005.


Váš názor
  • Temno
    27.02.2006 9:31

    Temné teorie vždy přicházejí aby zakryly podstatu věci. Dosadíme-li v USA obvyklou míru pokrytectví ze vzorce vypadnou peněžní toky šedé a černé ekonomiky, včetně prodeje drog, zbraní, daňových optimalizací etc. Vzhledem k tomu, že autoři jsou američané, nelze se závěrům divit. I tak jim složí ke cti, že poskytli materiál pro ostatní "mezi řádky".
    VCR
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university