TISKOVÁ ZPRÁVA KCP: Obchodník s cennými papíry Private Investors hodlá vyhlásit úpadek

21.5.2001 18:30

(Následuje úplný text tiskové zprávy KCP)
Společnost Private Investors, a.s., se sídlem 28. října 15, Praha 1, která má povolení Komise pro cenné papíry k výkonu činnosti obchodníka s cennými papíry, dnes oznámila Komisi svůj záměr vyhlásit úpadek.

Společnost jako důvod uvedla dlouhodobě nepříznivý vývoj na kapitálových trzích v USA. Podle názoru Komise však zřejmě došlo k selhání vnitřních kontrolních mechanismů obchodníka s cennými papíry.

Komise proto okamžitě zahájila příslušné kroky a ve společnosti bude provedena kontrola, která se zaměří zejména na prověření interní kontroly a dodržování interních limitů a pravidel obchodníka.

Podle zákona o cenných papírech zákazníci obchodníka s cennými papíry mají nárok uplatňovat v případě, že obchodník není kvůli své finanční situaci schopen plnit vůči zákazníkům své závazky, právo na náhradu z Garančního fondu. Zákazníci společnosti Private Investors, a.s., mají taktéž možnost podat trestní oznámení.

Komise zákazníkům společnosti Private Investors, a.s., doporučuje uschovat veškerou dokumentaci k obchodům uskutečněným prostřednictvím této společnosti tj. veškeré smlouvy, pokyn k obchodům, výpisy o vyúčtování obchodů, a to za účelem uplatnění jejich nároku na náhradu z Garančního fondu, případně pro účely soudního řízení.

Komise bude průběžně informovat veřejnost jak o svém dalším postupu v tomto případě, tak i o dalším doporučeném postupu zákazníkům této společnosti.

V Praze dne 21. května 2001

Radka Procházková