Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Česká pojišťovna za 1Q meziročně ztrojnásobila zisk a zvýšila předepsané pojistné

29.04.2004 11:22
Autor: 

Následuje úplné znění tiskové zprávy ČP:
Praha (29. dubna 2004) – Česká pojišťovna vytvořila za první čtvrtletí letošního roku čistý zisk 1,6 miliardy korun. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se zisk téměř ztrojnásobil a ČP se tak daří plnit letošní ambiciózní plán. Na výrazném růstu zisku se podílely především výnosy z finančního umístění a vysoký objem obchodní produkce. Díky růstu předepsaného pojistného se tržní podíl ČP zvýšil z 36 na 39 procent.

Celkové předepsané pojistné České pojišťovny během prvních tří měsíců roku 2004 činilo 13,1 miliardy korun, když meziročně vzrostlo o téměř 2 miliardy, tedy o více než 17 procent. Hlavním tahounem růstu byla tentokrát oblast životního pojištění, kde dynamika přesáhla 42 % a celkové předepsané pojistné činilo více než 4,4 miliardy korun. „Ve výsledku se odráží naše nová produktová politika. Loni na jaře jsme začali na trh uvádět produkty životního pojištění, které lze tzv. ušít na míru každému klientovi, a obchodní služba ČP s nimi slaví velký úspěch,“ vysvětlil náměstek pro životní pojištění Ivo Foltýn. Životní pojištění DYNAMIK se během krátké doby stalo jednoznačně nejprodávanějším životním pojištěním v České republice a letos získalo ocenění Zlatá koruna 2004 za nejoblíbenější finanční produkt roku. „Posílení naší tržní pozice si slibujeme i od dětského životního pojištění, které jsme pod názvem SLUNÍČKO uvedli na trh v letošním roce,“ dodal Foltýn.

Meziroční dynamika u neživotního pojištění dosáhla po očištění o vliv postupného vyrovnávání počtu klientů povinného ručení v lednu a v jiných měsících roku 16 procent při předepsaném pojistném 8,7 miliardy korun. „V povinném ručení totiž na začátku roku 2000 měli všichni řidiči lednovou splatnost pojistného. S nákupy a převody vozidel v průběhu jednotlivých let ale váha v lednu hrazeného pojistného z celoročního pohledu klesá ve prospěch dalších měsíců,“ upozornil náměstek pro neživotní pojištění Jan Ježdík. Bez zohlednění vlivu povinného ručení předepsané pojistné vzrostlo o více než 7 procent. „Havarijní pojištění meziročně narostlo o 27 procent, pojištění domácností a staveb pak o 24, respektive 21 procent,“ doplnil Ježdík.

Vlastní kapitál České pojišťovny k 31.3.2004 přesáhl 17 miliard korun. Bilanční suma ČP se meziročně zvýšila o 6,5 miliardy na 125,4 miliardy. Výše technických rezerv dosáhla 91 miliard korun.

Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav s tržním podílem 39 procent. Schopnost České pojišťovny udržet si dominantní tržní podíl v životním i neživotním pojištění oceňují i ratingové agentury Moody´s a Standard & Poor´s. Agentura S&P v listopadu 2002 zvýšila dlouhodobý rating finanční síly a úvěrový rating ČP na úroveň BBB- a přiřadila těmto ratingům stabilní výhled. Tento rating agentura potvrdila v září 2003. Moody´s v červenci 2003 udělila České pojišťovně ohodnocení finanční síly Baa3 se stabilním výhledem. Uvedená hodnocení patří do tzv. investičního stupně. ČP se tak řadí mezi nejvýše hodnocené tuzemské finanční instituce. Kromě vedoucí tržní pozice vyzdvihují obě agentury rovněž dobré provozní výsledky a vynikající likviditu. Česká pojišťovna spravuje 14,5 milionu pojistných smluv. Hlavním akcionářem České pojišťovny je společnost CESPO B.V. ze skupiny PPF. Podíl skupiny PPF na základním kapitálu ČP dosahuje 85 procent.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university