Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Frait: Potrvá dlouho, než budou sazby

Frait: Potrvá dlouho, než budou sazby "historicky normální"

18.10.2006 15:04
Autor: 

Bude trvat ještě dlouho, než sazby dosáhnou "historicky normálních" úrovní, říká člen bankovní rady ČNB Jan Frait. Mírné inflační tlaky nyní ospravedlňují opatrný přístup banky ze zvyšování sazeb, nedávné zářijové zpřísnění politiky podle Fraita spíše upravilo úroveň sazeb než aby začínalo sérii utahování politiky.

Na uzdě by inflaci mělo držet očekávané ochlazení ekonomické aktivity a pokles cen komodit. Podle Fraita tak není na místě dál šlapat na brzdu. Po každém zvýšení sazeb by se mělo počkat na analýzu dopadu a naplňování předpokladů, se kterými byly zvyšovány.

Jan Frait rovněž uvedl, že tržní prognózy pro sazby jsou nekompatibilní s očekáváním pevnější koruny.

(zdroj: Reuters)


Váš názor
  • To je zase v p...
    26.10.2006 15:50

    To snad neni mozny, u nas je v bankovni rade jen jeden rozumny clovek (tedy nepocitaje toho, co dnes chybel - ten se neprojevoval, a tak neni jasne, ma-li dost rozumu nebo ne. Jen doufam, ze brzy pujde pryc Tuma, ktery porad drzi sazby nesmyslne nizko.
    Honzik
  • Sazby jsou v pořádku.
    26.10.2006 9:24

    Inflace je podle posledních dostupných údajů v souladu s očekáváním ČNB(září 2,7%) a koruna dlouhodobě posiluje. Žádný skutečný důvod pro okamžité razantní zvýšení úrokových sazeb není. Z tohoto pohledu lze očekávat do konce roku zvýšení o 0,25% (max.0,5%). Z dlouhodobějšího pohledu je nejrizikovějším faktorem vývoj veřejných financí, ovšem ten se musí řešit jiným způsobem, než neustálým zvedáním úrokových sazeb.
    Pozorovatel
    • sazby nejsou v pořádku ani náhodou
      26.10.2006 10:06

      měl byste dodat, že dříve koruna dlouhodobě posilovala, nyní už několik měsíců oslabuje - zejména ke své sestře SKK, ale i k USD a mírně i k EUR. souhlasím se zvýšením do konce roku o 0,5% - to ale znamená každý měsíc o 0.25% - vždyť do konce roku chybí už jen dva měsíce :-) A pak bude rallye pokračovat zase od ledna.
      jirka
  • Sazby nebudou normální, dokud tam bude Frait
    24.10.2006 15:53

    Při současném vývoji inflace je jasné, že se sazby zase musí zvednout. A pokud ne tento týden, později to bude pro ekonomiku bolestnější a budou potřeba větší změny. Zatím se inflační spirála pomalu roztáčí, ale pokud jí dovolíme nabrat na síle, tak nám už nepomohou sazby ani 8% jako v Maďarsku a vrátíme se k 20-30% z počátku 90. let. P.S.: Historicky normální sazby jsou kladné reálné sazby a k těm se musíme dostat do konce roku, nebo bude zle.
    Dan z Mnichova
  • ad
    22.10.2006 9:22

    V jednoznačně proinflačních podmínkách ČR včetně veřejných financí bude ČNB tak dlouho otálet se šlapáním na brzdu,až bude muset brzdit každých 14 dní.Pokles cen komodit ? A kterých?Protiinflační česká koruna se rovněž postupně stěhuje do Humpolce.Jak dlouho chcete posuzovat dopad zvýšení o 25 bodů?Jaký to mělo dopad?Žádný.
    Karel Stehlik
  • ahoj ekonomove
    19.10.2006 11:54

    doufám, že jsou zde mezi vámi lidé, kteří pamatují úroky z úvěrů 18 % a sankční úroky 33 %. Tato politika zlikvidovala valnou část ,,nadšenců,, kteří se vrhli do podnikání po komunistickém puči č.2, v roce 1989.Ti ostatní co přežili a jsou zaměřeni na export většinou živoří a nízké úroky jim moc nepomohou, když se jim tržby snížili o 20 i více % vlivem posílení koruny. Takže autor článku , který ve svém úvodu píše o sazbách ,, historicky normálních,, je též mimo mísu, protože v této zemi nikdy nebyly sazby NORMÁLNÍ
    orada poisson
  • Pánové by si měli napřed zjistit skutečnou míru inflace
    19.10.2006 8:02

    Před tím než začnou někoho urážet. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného ročního indexu spotřebitelských cen se od počátku roku pohybuje okolo 2,9%. Viz. „http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/mira_inflace“ a nikoliv kolem 4% jak se něktří z Vás domnívají. Takže současná 2T Repo sazba ve výši 2,5% není zase tak daleko od věci.
    Pozorovatel
    • Díky za tuto poznámku
      19.10.2006 10:01

      Index CPI je pouze jedním ze způsobů, jak měřit inflaci. Existují určité názory, že současná metodika výpoctu tohoto indexu záměrně stlačuje jeho nominální výši (toto se netýká pouze ČR, je to obecný ekonomický problém). To na okraj. Jinak, i kdyby byla inflace 2,9 pct, reposazba 2,5 pct pořád znamená negativní reálné sazby, jež jsou za daných ekonomických podmínek (růst 6pct a vysoký deficit veřejných rozpočtů) neadekvátní.
      Pavel Krupka
      • Díky za poznámku II
        19.10.2006 10:37

        Žádná centrální banka nefunguje jako automat na stanovení svých sazeb přesně dle inflace (ponechme stranou nekonečné diskuze o tom, který její výpočet je ten pravý :-). V tržním prostředí je CB zodpovědná za cenovou stabilitu, což samozřejmě zohledňuje i vliv změny sazeb na kurzové pohyby vůči ostatním měnám. Špecifíkum naší roklinky je to, že po roce 1989 zde byl vytvořen tzv. "kurzový polštář" a i zde bude trvat ještě dlouho, než kurzové pohyby vůči ostatním světovým měnám dosáhnou "historicky normálních" úrovní (podívejte se např. na pohyby měnového páru CZK/USD od roku 1990 ...).
        PaulC
        • Robot
          19.10.2006 11:22

          CB nefunguje jako robot to máte pravdu, ale ukažte mi jedinou zemi, kde je centrální banka tak stimulující jako u nás. Musím zopakovat, že zde máme šestiprocentní růst a vysoké deficity. Co se týče kurzu měny, nechápu Vaši poznámku. Na jednu stranu se posílení bojíte, na druhou stranu tvrdíte, že je koruna uměle podhodnocená, tak nevím, co jste tím chtěl říci. Mohl byste to upřesnit?
          Pavel Krupka
          • Ke změnám kurzu
            20.10.2006 10:40

            Jaký je ten jediný "správný" :-) kurz naší měny Vám nebude schopný říci nikdo (nehledě na to, že i pokud by se to povedlo někomu uhádnout, tak i ten "správný" kurz se průběžně mění, že :-). Pro exportéra bude "správná" co "nejměkčí" koruna, pro importéra naopak co "nejtvrdší". Já jsem upozorňoval na příliš velké skoky, kdy pohyby (devalvace a revalvace) dosahuje (od roku 1990) značných výkyvů (viz. např. u páru CZK/USD) a bude trvat ještě nějaký čas než se výkyvy dostanou do normálních mezí.
            PaulC
            • Není člověk ten aby se zavděčil lidem všem
              20.10.2006 15:24

              CB obecně nemá šanci se všem zavděčit. Vždycky na ni bude někdo nadávat. To je její úděl. Problém je v tom, že by neměla zacházet do extrémů a být stabilizujícím prvkem ekonomiky. Ani jedno neplatí pro ČNB. Znovu opakuji, mít záporné reálné sazby za stávající makroekonomické situace je extrém.
              Pavel Krupka
  • Pan Frait neříká celou pravdu
    18.10.2006 23:25

    Česká národní banka má za úkol udržovat cenovou stabilitu. Hospodářský růst a zaměstnanost by neměly být jejím problémem. Každá vláda se samozřejmě snaží tlačit na centrální banku v tom smyslu, aby úrokové sazby byly co nejnižší, aby podporovaly růst a umožňovaly levně financovat vládní deficit. Česká národní banka však vychází politikům vstříc více než je její povinnost. Inflace je 4pct., jak tady někdo poznamenal, a reposazba 2,5 pct. to vše za šestiprocentního růstu HDP a deficitu veřejných financí vyšším, než povoluje Maastricht. Česká národní banka tak působí jako destabilizující prvek systému. Tento setup může ještě nějakou dobu vydržet. Ovšem nerovnováhy, které se tím v systému zakořeňují budeme muset později zaplatit zpomalením růstu a nedejbože krizí. Takže pane Fraite méně arogance a více zodpovědnosti prosím!
    Pavel Krupka
  • Nutnost okamžitě zvýšit sazby aspoň na 3,5%
    18.10.2006 15:27

    Vzhledem k okolním ekonomikám nám vážně hrozí, že pokud se naše sazby aspoň nevyrovnají eurovým, tak koruna začne naopak rychle ztrácet a pak budeme přijímat euro v kursu nějakých 40 Kč. To znamená, že průměrný plat u nás bude pod 500 eur se všemi důsledky pro zdejší obyvatele. Staneme se žebráky Evropy, ale to asi pan Frait a jemu podobní právě chtějí.
    ekonom
    • Ekonom
      22.10.2006 9:35

      Konečně fundovaný názor,to pánové z ČNB slyší neradi, oni jsou přece CMS/centrální mozek lidstva/.Jalové diskuze a používání nic neříkajících cizích slov-to je obraz ČNB, místo adekvátní protiinflační reakce.Reposazbě 2,5 pct. už vČR neopovídá nic,nadšení ze silné protiinflační koruny se už taky v moudrech neobjevuje.Nyní je v modě spekulace na snižování ceny ropy,ale ta taky dlouho nevydrží.Suma -ČNB by měla začít něcotaky dělat,protože když naprosto nesplňujeme kriteria pro přijetí eura, tak aspoň v základní sazbě jim to ukážeme.Tam na nás nemají.My a Švýcarsko jsme už tam, kde se EU ani nesnilo.
      Patriot j.
    • Proč ztrácet?
      18.10.2006 18:12

      Proč by jen kvůli nízkým sazbám měla začít naše měna ztrácet? Nemá větší vliv na kurz např. obchodní saldo a struktura investic v dané zemi (tzn. kdo a kdy potřebuje určité větší sumy nacpat dovnitř nebo ven)? Vždyť k čemu je např. u dolaru vyšší úroková míra (pokud bych to bral pouze z kurzotvorného pohledu), když vůči naší měně poslední roky výrazně ztrácí. Myslím, že tento jev je v rozporu s tím, co píšete.
      Zdenda
      • není to pravda
        18.10.2006 18:21

        Kdyby měl dolar nižší sazby, díky těm ostatním důvodům (které správně zmiňujete) by ztrácel ještě mnohem více. A fundamentálním důvodem pro vliv sazeb na kurs je existence úrokového diferenciálu, to je snad jasné. Takže žádný protimluv a důkaz proti, ale naopak důkaz podporující ekonomův příspěvek.
        taky ekonom
        • souhlas
          19.10.2006 11:25

          Svuj nazor jsem psal "selskym rozumem" informatika :-). Tzn. neznam vsechny atributy ovlivnujici kurz, takze s pohledem, jaky pisete se dokazu take ztotoznit, jen jsem si nedokazal predstavit situaci, ze bychom meli vyssi sazby a dolar proti nam ztracel jeste vice - to by asi polozilo cely nas export.
          Zdenda
    • vyspele ekonomiky
      18.10.2006 17:40

      Vsechny vyspele ekonomiky se brani posilovani men a dobre vi proc.(Japonsko,USA)Dokonce chytre komunisticke zeme drzi kurz nizko.(Cina)Tak ze my se mame snazit o posilovani nasi meny? Co tim docilime?Ze investori pujdou jinam a ceske firmy nebudou?Pane vy nejste ekonom vy jste socan.Divate se pouze na to co vam to prinese ted hned do kapsy,ale vubec vas nezajima budoucnost.
      vasek
      • Cha cha, dobře jsem se zasmál
        18.10.2006 18:17

        Zdá se, že když nemáte žádný argument, taháte z kapes urážky, čtenáři vasku. Ze sociologického hlediska je velmi zajímavé, že slovo socan je v současnosti užíváno stejně, jako za předešlého státního uspořádání slovo bourgeois (čti česky buržuj, příslušník nenáviděné buržoazie) - totiž jako ta nejhrubší urážka. Zjevně je to tak, že kdo nelíže pánům zadek, na toho se kydá špína a pokud možno je zcela vyřazován ze společnosti. Každá lepší knížka tomu říká totalita :-)
        Provozovatel
        • Mam argumenty
          19.10.2006 15:42

          USA,JAPONSKO
          vasek
          • spatny argument, taky argument
            20.10.2006 10:02

            Jen v kratkosti: v Japonsku vami chvalena politika vedla k dlouhodobe hospodarske krizi, v USA se nyni snazi chyby minulosti napravovat sazbami nad 5%, ale ne prilis uspesne. Chceme se opravdu ridit podle toho, o cem uz nyni s jistotou vime, ze to bylo spatne?
            znalec sveta
            • cha cha cha
              20.10.2006 15:14

              Jste me opravdu rozesmal.
              vasek
            • spatny argument, taky argument
              20.10.2006 13:08

              USA se vysokými úrokovými sazbami snaží udržet na uzdě inflaci, způsobenou především obrovským deficitem zahraničního obchodu. A v Japonsku nulové sazby vedly k Japonskému hospodářskému zázraku.
              vexlák
              • Japonsko
                20.10.2006 16:24

                Obecne je znamo, ze v poslednich desetiletich se Japonsko potykalo s vleklou ekonomickou krizi. Pokud takovou krizi pokladate za zazrak, pak se muzeme tesit, az tento zazrak zavita i k nam... (a asi uz to nebude ani dlouho trvat, pri takove extremni politice CNB)
                znalec sveta
              • Japonsko
                20.10.2006 15:20

                mělo nulový ekonomický růst a deflaci. U nás je růst šest procent a inflace.
                Pavel Krupka
              • USA
                20.10.2006 15:10

                Obchodni schodek neni pro USA zadnym problemem.Naprosto spolehlive je kryty prilivem investic.
                vasek
                • prodam vam sve USD
                  20.10.2006 16:21

                  vasku, kdyz si myslite, ze USA nema problem s obchodni bilanci, jiste ode me rad koupite USD, davam jeden za 37 Kc (cena z roku 2001) - ze jste to vy, bylo to i za 42 Kc.
                  znalec sveta
                  • Vite co je zajimave
                    22.10.2006 20:47

                    Vite co je zajimave.American si za ten jeden dolar koupi porad stejne.(inflace kolem 2%)To znamena,ze propad k jinym menam jsme americanum zaplatili my.Na amiky makame my a jine rozvojove zeme a naprosto v pohode tim finacujeme americky obchodni schodek.Protoze oni jsou investori a berou zisky a my se chvastame tim,ze nam roste HDP a pri tom jsme jen nadenici za mzdu a makame pro ne.Pokud jste americanem a pred 5 lety jste za 10 milionu dolaru nakoupil ceskou korunu tak dnes mate bez prace 17 milionu dolaru,ale zbozi dovezene z cech si v USA koupite jen 15% draz nez v roce 2001.A navic se konsolidovala americka ekonomika.(viz vyvozy)A to vse dokazaly nizke uroky a snizeni dani.
                    vasek
                    • v jedne veci se hluboce mylite
                      23.10.2006 11:22

                      Ano, mate pravdu, ze cely svet pracoval na blahobyt Amiku. Ale to v dobe, kdy dolar rostl na 42 Kc. Nyni, kdyz klesa, je to uz prave naopak - Amici maji totiz sve prijmy zejmena v dolarech a nas si najimaji za korunky - tj. jsme ted pro ne mnohem drazsi a mohou si toho ted dovolovat mnohem mene nez pred peti lety. Proto by nejradsi, abychom jim platili i za jejich soukrome valky o ropu...
                      znalec sveta
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university