Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Vláda chce snížit deficit veřejných financí na 3 % v roce 2008, první reformní zákony předloží letos v červnu

ČTK: Vláda chce snížit deficit veřejných financí na 3 % v roce 2008, první reformní zákony předloží letos v červnu

07.03.2007 17:22
Autor: ČTK

Praha 7. března (ČTK) - Vláda chce první legislativní změny související s reformou veřejných financí předložit poslanecké sněmovně letos v červnu tak, aby byly schváleny v září. Změny by se měly týkat nejen výdajů státního rozpočtu, ale i například výše daně z příjmu fyzických osob i podniků a sazby DPH. Cílem je změnit výši daní od počátku roku 2008. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády, která debatovala o reformě veřejných financí, to řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Vláda ve svém programovém prohlášení počítá i se zavedením rovné daně mezi 17 až 19 procenty a na stejné úrovni i se základní sazbou DPH. Zároveň by měly být zrušeny majetkové daně, jako daň z nemovitostí nebo daň dědická a darovací.

V případě, že by vláda nepřistoupila k žádným změnám ve výdajích i příjmech rozpočtu, bude deficit státního rozpočtu činit v roce 2008 podle místopředsedy vlády Petra Nečase údajně již 150 miliard korun, a to pouze za předpokladu, že budou valorizovány jenom důchody. "Pokud by proběhla valorizace i dalších sociálních dávek, tak deficit se bude pohybovat mezi 160 až 180 miliardami korun," dodal s tím, že stav veřejných financí je výrazně horší, než bylo možné předpokládat před dvěma měsíci.

Důvodem špatného stavu veřejných financí je podle Nečase nárůst sociálních výdajů kvůli zákonům schváleným před rokem. Dalším důvodem je i povinná zákonná valorizace řady sociálních dávek.

Podle Kalouska vláda představí celý scénář reformy veřejných financí na přelomu března i dubna, včetně konkrétních návrhů. Ty dnes odmítl specifikovat. Reforma by měla být rozdělena do více etap. "Cílem vlády je snížit deficit veřejných financí na tři procenta HDP v roce 2008, na 2,6 procenta v roce 2009 a dále 2,3 procenta v roce 2010," uvedl Kalousek. Pokud bude chtít země přijmout jednotnou evropskou měnu, měla by mít deficit veřejných financí po třemi procenty.

Podle studie společnosti Patria Finance by zavedení rovné daně u fyzických osob pro některé příjmové skupiny tak, jak s ní počítá v hrubých rysech program trojkoaliční vlády Mirka Topolánka (ODS), znamenalo zvýšení placených daní a snížení čistých příjmů.

"Lze odhadnout, že při 17procentní rovné dani by si pohoršili lidé s hrubými příjmy do 24.000 korun měsíčně, při 18procentní rovné dani lidé s příjmy nižšími než 28.000 korun měsíčně a při 19procentní rovné dani lidé s příjmy pod 32.000 korun měsíčně," uvádí například studie.

Při zachování současných odečitatelných položek by lidé s nižšími a středními příjmy platili na daních více. Například lidé, kteří vydělávají do 15.000 hrubého, dnes mají sazbu daně 12 procent.

Kalousek ovšem již dříve uvedl, že lidé, kteří nyní spadají do nejnižší sazby daně z příjmu fyzických osob, by měli slevu na dani nejméně dvojnásobnou proti té nynější. Dnes je sleva na dani 7200 korun na poplatníka, 4200 korun na vyživovanou osobu, na manželku a 6000 na dítě.

Podle místopředsedy ČSSD a bývalého ministra financí Bohuslava Sobotky je navrhovaná vládní daňová reforma zaměřena pouze na skupiny s vysokými příjmy. Podle něj se výrazně sníží daňové zatížení pouze u deseti procent obyvatel s největšími příjmy a nejlepšími majetkovými poměry.

Na letošní rok ministerstvo financí naplánovalo schodek rozpočtu 91,3 miliardy korun. Státní rozpočet na rok 2007 podle prognózy MF předpokládá překročení dříve schválených výdajových rámců. Proto cíl stanovený pro rok 2007 v konvergenčním programu 2005, tedy podíl deficitu veřejných rozpočtů na HDP ve výši 3,3 procenta, zřejmě nebude podle lednové prognózy naplněn. Ve chvíli, kdy bude ČR přijímat jednotnou evropskou měnu, by měl deficit činit maximálně tři procenta HDP.

Negativní vývoj v oblasti deficitu veřejných financí předpovídá ČR i OECD. Deficit by podle ní v letošním roce měl vzrůst na 4,1 a o rok později na 4,3 procenta HDP.

ČTK

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data