Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

20.03.2007 11:16
Autor: 

Slovensko
Ceny dlhopisov sa v minulom týždni posunuli smerom hore hlavne pod vplyvom domácich faktorov. Silná koruna a odmietnutie časti dopytu v repo tendri sa podpísali pod pokles výnosov hlavne na krátkom konci krivky, keď ročné výnosy spadli o 10 bps. Dlhý koniec krivky bol viacmenej stabilný a poklesol cca o 2 bps.

V tomto týždni sme bez výraznejších impulzov, ak neberieme do úvahy utorňajší repo tender. Obchodníci budú čakať hlavne na závere mesiaca, keď zasadá NBS.

Posilnenie koruny na nové historické maximum a následná revalvácia centrálnej parity opäť oživili otázku znižovania úrokových sadzieb. Trhové kotácie majú v sebe započítaný pokles sadzieb o 50 bps v najbližšom období a ďalších 25 bps počas nasledujúcich trhoch mesiacov.

Napriek tomu, že stále očakávame uvoľnenie menovej politiky v druhom polroku, berúc do úvahy súčasnú situáciu trhu sa pravdepodobnosť skoršieho zníženia sadzieb zvýšila. Guvernér Šramko pre agentúru Bloomberg však povedal, že inflačné riziká bránia NBS bojovať s korunou prostredníctvom zníženia sadzieb.

My si však myslíme, že silná apreciácia kurzu významne znižuje obavy z nesplnenia inflačného kritéria. Preto by NBS mohla sadzby znížiť skôr, než sa čaká, aby vyvážila výrazné sprísnenie menových podmienok cez kurz, ktorého sme svedkami v súčasnosti. Na najbližšom zasadnutí NBS 27. marca tak sadzby zrejme zostanú bez zmeny, hoci to pravdepodobne bude tesný výsledok.

Polsko
Statistiky minulého týdne přinesly sice jen málo nečekaných změn, o překvapení se však postaraly výroky členů Výboru pro měnovou politiku (inspirované zmíněnými daty). Nejzajímavějším pak bylo bez pochyby čtvrteční vyjádření Andrzeje Wojtyny, které krátký konec výnosové křivky dluhopisů zvýšil o 5 bps, mírně pak ve středu křivky, delší konec ale zůstal prakticky beze změny.

Podle zmíněného vyjádření trh chybně interpretoval únorové zasedání Výboru jako více holubičí než to lednové. Jako důsledek pak výnosová křivka ve čtvrtek mírně zploštěla, ačkoliv z hlediska celého týdne výnosy výrazně vzrostly v nejlikvidnějším pětiletém segmentu, a to kvůli globální averzi k rizikovějším aktivům a oslabení zlotého vůči euru.

Dnešní průmyslová výroba by měla naznačit vývoj jednotkových pracovních nákladů, a to by mělo být klíčové pro krátký konec výnosové křivky. Silný růst mezd a rekordní zvýšení zaměstnanosti spolu s odhadem průmyslové výroby by měly zvýšit očekávání rychlejšího růstu úrokových sazeb a tedy i další zvýšení výnosů především na kratším konci křivky. Delší konec křivky naopak může reagovat na posílení zlotého a křivku zploštit. Trh s dluhopisy ale mohou opět ovlivnit členové Výboru pro měnovou politiku, kteří budou zřejmě komentovat makroekonomické statistiky.

Maďarsko
Minulý zkrácený týden (ve čtvrtek a v pátek byl v Maďarsku státní svátek) byl pro dluhopisy velmi klidný, když ani klíčová statistika - spotřebitelská inflace, která skončila v podstatě na konsensu, neměla na maďarský dluhopisový trh v podstatě žádný vliv.

Zajímavější byla středeční aukce 5 a 10letých benchmarků, která ukázala, že investoři stále Maďarsku věří. Díky vysoké poptávce zvýšila agentura pro správu dluhu objem prodávaných 5letých dluhopisů z 45 mld. HUF na 50 mld. HUF. Bez problémů byl upsán i celý objem (40 mld. HUF) 10letých dluhopisů. Po úspěšné aukci dluhopisy s delšími splatnostmi mírně posílily. Celkově za minulý týden výnosy poklesly, ale pouze mírně, do 5 bazických bodů.

Tento týden nebude z hlediska domácích událostí příliš zajímavý. Určitou pozornost by v úterý mohlo přitáhnout zveřejnění lednového růstu mezd, nicméně se nedomníváme, že ani výrazně vysoký růst mez by mohl oživit spekulace ohledně zvyšování sazeb maďarskou centrální bankou.

Domníváme se, že krátký konec výnosové křivky by tak tento týden přílišné výkyvy vykazovat neměl, pro dlouhý konec bude určující regionální sentiment.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university