Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Vláda schválila daňové a sociální reformy

ČTK: Vláda schválila daňové a sociální reformy

03.04.2007 8:10
Autor: ČTK

Praha 3. dubna (ČTK) - Koaliční vláda včera večer jednomyslně schválila daňové a sociální reformy, které mají zastavit zadlužování země. Detaily o chystaných změnách zveřejní dnes. Reformy ještě musí schválit parlament. Podle opozice budou vládní záměry výhodné jen pro nejbohatší.
Podle vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) se největší spory vedly kolem škrtů v jednotlivých resortech. Úspory postihnou všechna ministerstva, uvedl po pětihodinovém zasedání kabinetu.
"Vláda jednomyslně schválila koncept reformy veřejných financí," řekl ČTK a České televizi ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). "Jde o snížení přímých daní, zastavení exploze sociálních výdajů, reformu sociálního a daňového systému," popsal chystané změny.
Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) uvedl, že je s výsledkem dnešního jednání spokojen, ani on ale nechtěl sdělit podrobnosti. Spolu s Nečasem a premiérem Mirkem Topolánkem zveřejní reformní plán v úterý v 16:00. "Dozvíte se o zásadních legislativních změnách na výdajové i příjmové straně veřejných rozpočtů. To znamená jak reformu daňových sazeb, tak reformu sociálních výdajů," řekl novinářům. Připravené změny zahrnují základní parametry vývoje veřejných financí do roku 2010 tak, aby se Česko vyhnulo dluhové pasti a vydalo se na cestu "dlouhodobě udržitelných veřejných rozpočtů".
Podle dostupných informací chystá kabinet snížení daní z příjmu občanů na jednotnou sazbu 15 procent, která se ale bude vypočítávat z hrubé mzdy včetně sociálního a zdravotního pojištění, které platí zaměstnavatel. Snížená sazba DPH se zřejmě zvýší z pěti na devět procent, základní má zůstat na úrovni 19 procent.
Součástí reformy bude razantní snižování státních výdajů na sociální podpory a dávky. Hovoří se třeba o snížení porodného, zrušení pohřebného či takzvaného pastelkovného pro rodiče prvňáčků. Nečas chce také prosadit takzvanou třírychlostní rodičovskou dovolenou - při kratší době by lidé dostávali příspěvek vyšší, při delší nižší. Kromě penzí by již navíc dávky neměly být automaticky valorizovány.
Politici ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se dohodli, že s prosazením reforem spojí další existenci společného kabinetu.

Jednotlivé body reformy veřejných financí podle dosud zveřejněných neoficiálních informací:

- Jednotná daň z příjmu fyzických osob ve výši 15 procent (daň bude ovšem počítána z tzv. superhrubé mzdy)

- Snížení daní podnikům na 19 procent v roce 2010

- Zvýšení snížené sazby DPH z pěti na devět procent

- Zvýšení základní slevy na dani na 2070 korun ze současných 600; zvýšení odpočtu na jedno dítě na 870 z 500 korun a slevy na partnera bez příjmu na 2070 z 350 korun

- snížení daňových úlev na hypotéky a životní pojištění

- snížení porodného ze současných 17.500 korun

- třírychlostní rodičovská dovolená

- snížení stropu pro nárok na přídavek na děti

- zrušení pastelkovného

- zrušení pohřebného

- o rok odložení výplaty nemocenské zaměstnavatelem za první dva týdny nemoci. První tři dny pak by neměly být placeny vůbec

- v rámci sociální reformy chce ministr těm, kteří zneužívají sociální dávky, dávat místo peněz kupony, za které si pak nakoupí potraviny

Váš názor
  • reforma
    03.04.2007 10:29

    Bohužel se naše země pořád nachází v období nicoty.Jak jsem očekával nic nezlepší ani výměna politických stran.Tato země nemá další volební období absolutně žádnou šanci hnout se ku předu.Komediantské daňové reformy jsou pro lidi znovu pouze výsměchem a ztracenou iluzí.V této zemi nelze v současné době dělat absolutně žádné reformy.Všichni se chtějí mít stejně dobře a to bez toho,aby se o to sami museli přičinit.Socialismus, který zde prozatím neskončil nelze měnit reformami.Jsme v období srovnatelném s dobou po nástupu Husáka.Komunisti též pořád na svých sjezdech dělali reformy a perestrojky, až se jim systém rozpadl.V současné době je to identické, budeme dělat stále tyto komediantské reformy, je jedno kdo je bude dělat, jestli Paroubek, nebo Topolánek, protože výsledek bude stejný - nicota nicotná.Naše země se bude neustále zadlužovat, prodáme svůj domov zahraničnímu kapitálu a staneme se nádeníky cizích společností ve vlastní zemi. Vinu na tom nemá ani Paroubek, ani Topolánek, vinu na tom má celý národ,jeho společenské vědomí národa.Vrstva inteligentní elity národa si svojí vlastní cestu najde, paradoxem je že se to všechno obrátí právě proti těm, kteří na tomto systému parazitují.
    oradapoisson
    • Nechapu prispevek
      04.04.2007 13:18

      Prispevek od oradapoissona tvrdi, ze se jedna o komediantske danove zmeny. S tim souhlasim, rovnou dan z prijmu ve vysi 15% nema zadna civilizovana zeme, jenom nekolik postkomunistickych. Ale ze by byly zmeny melke? Opravdu je to melke, kdyz se duchodcum zvedne cena potravin o 3.8%? A dan z prijmu se snizi z 32% na 15% (i kdyz se snizeni redukuje i vyssim zakladem) nebo kdyz se zrusi nemocenska v prvnich 3 dnech nemoci? Cesko se tim definitivne odpoutalo od civilizovanych zemi a pripojilo se k Rusku, Ukrajine a Slovensku. To je malo? Melo se vzdalit jeste vice, nekde do africkych podminek? Doufam, ze se podari prodlouzit obdobi pro omezeny pohyb pracovnich sil z Ceska po EU, jinak po milionech Polaku, Slovaku a Litevcu se prihrnou statisice nebo dokonce miliony Cechu.
      Rilev
      • Skoro nikdo nechápe
        05.04.2007 9:34

        Napsal jsi : Doufam, ze se podari prodlouzit obdobi pro omezeny pohyb pracovnich sil z Ceska po EU, jinak po milionech Polaku, Slovaku a Litevcu se prihrnou statisice nebo dokonce miliony Cechu. moje odpověď :Naše země se bude neustále zadlužovat, prodáme svůj domov zahraničnímu kapitálu a staneme se nádeníky cizích společností ve vlastní zemi. Vinu na tom nemá ani Paroubek, ani Topolánek, vinu na tom má celý národ,jeho společenské vědomí národa.Vrstva inteligentní elity národa si svojí vlastní cestu najde, paradoxem je že se to všechno obrátí právě proti těm, kteří na tomto systému parazitují. Jestli jsi to nepochopil tak ti schopní inteligentní a pracovití si svojí cestu najdou - někteří odejdou pracovat do zahraničí, někteří budou podnikat tak, aby se vyhnuli okradení od tohoto státu a někteří budou pracovat pro zahraniční firmy u nás, ale výplata jim půjde v zahraničí, někteří zde budou mít své firmy, ale zároveň budou mít i svojí firmu v zemi, kde jsou lepší podmínky a tam zdaní zisky, možností, jak se nenechat okrást je velmi mnoho. Já si přeji pro všechny tvořivé a pracovité lidi, aby omezený pohyb pracovních sil skončil již dnes. tato země se může hnou dopředu pouze, pokud si dosedne pořádně do sraček - (pozn. autora rozuměj výkaly!)
        oradapoisson
    • tak hrozné to snad není nebo nebude ?
      03.04.2007 11:09

      na dávky od státu kašlu, ty stejně nemám. Ať mi raději míň berou a nic mi nedávají ( kromě těm opravdu potřebným ), ale nezkousnu platit daň z něčeho co se ke mně ani nedostane - ta superhrubá mzda. Já jsem tušil, že Kalousek s lidovcama zku.ví co může. Pořád sedí v každé vládě, do všeho mluví a pokaždé svedou vše na předchozí vládu ...
      milan brno
      • úspora ?
        03.04.2007 11:42

        ušetřit po velkým humbuku s 15% daní při 20.000 příjmu u fyzických osob 38 Kč - to ať si nacpou někam a ušetří si námahu
        milan brno
  • Reforma k ničemu
    03.04.2007 8:23

    Z hlediska fixkálního dobré, z hlediska strukturálního nejhorší možná varianta. Postihne nejvíce střední vrstvy, zjednoduší život bohatým, nemotivuje ty, co jsou na podpoře, aby si hlediali práci, finančně (a zejména psychologicky) dstraší řadu mladých od toho, aby měli děti. Problémy s důchody opět neřeší, ale pouze odsouvá. Toto je reforma veřejných financí, která řeší problémy krátkodobě, ale nedává z dlouhodobého hlediska smysl. Progresivní daňový systém postupně mění na lineární či degresivní. To je ovšem český folklór. Vzhledem k rigiditě mezd směrem nahoru (ve srovnání se zisky společností), ovšem dolů také, lze počítat s krátkodobou stagnací hrubých mezd a poklesem čistých mezd. Pán bůh nám pomáhej, jestli tato vláda bude pokračovat.
    bobecek
    • Reforma k ničemu
      03.04.2007 10:01

      Člověče docela mě mrzí , že nejsi tvůrcem reformy ty. Všivhni chápem ,co by to asi chtělo ale poraď jak to udělat v koalici se zelenými a lidovci ? Tady je asi zakopanej pes. Lidovci klasicky tu nalevo tu napravo , zelený nechtějí čmoudíky ani těžit uhlí ,ale ani atom. Jejich ministrině prohlásí , že temelín nevyrábí teplo ale jenom elektřinu , Bursík mění žárovky na hradě , se socanama lezou zelený do zadku euroabsurdistánu , zkrátka to se to vládne. Jinak s tebou souhlasím,že se o reformě moc mluvit nedá, ale zaplaťpánbůh alespoň něco.
      Karel
      • Jenže Karle,
        03.04.2007 23:07

        daně ze superhrubé mzdy měla ODS už v Modré šanci. Tehdy jsem si naivně myslel, že snad jde o překlepy. No, nešlo. Dostali muj hlas poprvé a naposledy. Ne že by ho měl dostat někdo jiný.
        Frakul
    • reforma až později
      03.04.2007 8:54

      Připravované změny dávají smysl jako záchranná brzda. Reforma je příliš nadnesený pojem. Díky aspoň za tu záchrannou brzdu a dá-li bůh přijde jednou i reforma.
      classic
      • stredni vrstva to odskace
        03.04.2007 9:16

        Snizeni dani z prijmu prinese obrovsky vypadek prijmu verejnych rozpoctu - jsem zvedav, jestli vlada ma dostatek odvahy provest adekvatni skrty na vydajove strane. Z ciste makroekonomickeho pohledu ta reforma prichazi dost nevhodne - pri tak robustnim rustu HDP by fiskalni politika mela spis brzdit (tj. nesnizovat prime dane a hlavne skrtat vydaje, aby si udelala dostatecny prostor pro jejich mozne zvysovani v recesi).
        Michall
        • to snad ani není možné !?
          03.04.2007 9:46

          pokud z dostupných informací je pravda platba 15% daně ze super hrubé mzdy, tak mi hlava nebere proč bych měl platit daň 15% ještě i z velmi vysokého odvodu na sociální a zdravotní .....takže 2x danit ????!!!
          milan brno
          • to Milan
            03.04.2007 10:19

            Protože ve většině případů se skutečně odváděná daň zvedne téměř o 30 % , a navíc ještě Ti zvednem téměř na dvojnásobek DPH u Tvého spotřebního košíku.
            Logic
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data