Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důležité zprávy z devizového trhu... tisková konference ECB byla pro euro zklamáním

Důležité zprávy z devizového trhu... tisková konference ECB byla pro euro zklamáním

11.05.2007 9:26
Autor: 

Česká koruna se opět včera vydala opačným směrem než zbytek měn v regionu, když důvodem zřejmě nebyla ani tak překvapivě vysoká dubnová inflace, ale nárůst averze vůči riziku na globální trzích. Ten přivodil oslabení ostatních středoevropských měn avšak koruně, která je používána k financování dlouhých pozic v rizikovějších měnách, prospěl. Měnový pár EUR/CZK tak včera uzavřel seanci prakticky nezměněn na úrovni 28,24.
Kromě inflace se pro korunu objevila včera ještě jedna zajímavá zpráva v podání názoru ministra financí Kalouska. Ten uvedl, že je rozhodnut na srpnovém zasedání vlády, kdy se bude projednávat strategie ČR pro přijetí eura, prosazovat stanovení oficiálního termínu pro přijetí na 1. ledna 2012. Pokud by Kalouskův návrh vládou prošel, byla by to pro korunu určitě dobrá zpráva. Pro takto brzký termín přijetí eura, který by fakticky znamenal vstoupit do systému ERM2 na přelomu 2008/9 však ve vládě nepanuje velké nadšení, a tak se domníváme, že bude spíše zvolen kompromis v podobě stanovení pozdějšího vstupu (na rok 2013, eventuálně 2014).

Tiskovka ECB znamenala pro euro určité zklamání, když Trichet nevypustil do etéru nic nového, coby trhy již před zasedáním neočekávaly. Měnový pár EUR/USD tak pokračoval v sestupu jižním směrem a propadl se až k hodnotě 1,3480. Dolaru v cestě za dalšími zisky dokonce neublížil ani fakt, že USA byl zveřejněna data, která implikují slabší růst ve druhém čtvrtletí roku.
Jak se zdá, dolar poté, co euro nedokázalo měnový pár vytlačit za hranici EUR/USD 1,368, získává půdu pod nohama. Dnešní slabší americké maloobchodní tržby by však mohly měnový pár mohly vytlačit opět výše nad úroveň 1,35.
Zůstane-li nálada na emerging markets negativní, mohla by být i dnes koruna opět mírně podpořena uzavíráním pozic carry trade a návratem do české měny. V praxi by to pak mohlo znamenat, že měnový pár EUR/CZK by mohl stagnovat, popřípadě se vydat zpět k úrovni 28,20.


Slovenská koruna včera mierne oslabila, išlo však len o pohyb v rámci úzkeho pásma 33,51 – 33,60 EUR/SKK. Hlavným dôvodom bola korekcia na poľskom a maďarskom trhu. Čísla z reálnej ekonomiky (tržby a mzdy) neprekvapili. Dnes budú publikované dva zaujímavé údaje – inflácia a obchodná bilancia. Vplyv na kurz by očakávame iba v prípade, že by sa údaje o zahraničnom obchode výrazne odlišovali od trhového konsenzu. Inak budú dominovať opäť externé faktory. V posledný deň pred víkendom by sa však už nič podstatné nemalo zmeniť a kurz by nemal vybočiť z pásma 33,50 – 33,70 EUR/SKK.


Zlotý včera spolu s ostatními středoevropskými měnami krom české koruny oslabil, když po ranních EUR/PLN 3,7430 uzavíral na 3,7795. Důvodem bylo při absenci domácích událostí jak posílení dolaru vůči euru tak především snížení výhledu agentury Fitch na Turecko z pozitivního na stabilní.
Ani dnes nejsou na pořadu žádné statistiky. Po včerejším poklesu zlotého ale díky příznivým domácím fundamentům není pro jeho další ztráty důvod. Polská měna by sice z počátku mohla ještě mírně oslabit, později by ale měla včerejší ztráty již korigovat.


Forint ve čtvrtek vůči euru ztrácel, po úvodních EUR/HUF 246,90 končil na 249,90. Také maďarská měna utrpěla po oslabení eura a změně ratingu Turecka, k nímž se přidala slabá poptávka po nové emisi domácích dluhopisů.
Dnes bude zveřejněna dubnová inflace. Díky zvýšení cen železniční a částečně i autobusové dopravy i potravin klesne zřejmě jen nepatrně a neměla by mít na měnu výraznější vliv. Případná nižší inflace pak zvýší očekávání poklesu sazeb a mohla by forint dále oslabit.


(ČSOB - denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data