Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Online rozhovor: Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas!

Online rozhovor: Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas!

10.10.2007 15:45
Autor: 

Právě jste vstoupili do online rozhovoru s Petrem Nečasem, ministrem práce a sociálních věcí. Pan ministr Nečas začne odpovídat na otázky čtenářů v 16:00 hodin a rozhovor skončí v 17:00. Otázky můžete klást kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře.

Kdy budeme odcházet do důchodu? Z čeho se budou v budoucnu financovat důchody? Kdy se české platy vyrovnají mzdám v západní Evropě? Proč dávky v nezaměstnanosti rostou rychleji než mzdy? Jak přimět dlouhodobě nezaměstnané k práci? Měli bychom se více otevřít zahraničním pracovníkům? Jsou odbory přežitek?

Petr Nečas se narodil 19. listopadu 1964 v Uherském Hradišti, studoval fyziku na Přírodovědecké fakultě Univerzity J.E. Purkyně v Brně, kde v roce 1988 získal doktorát. V roce 1991 vstoupil do ODS, od června 1992 je jejím poslancem. V září 1995 byl jmenován prvním náměstkem ministra obrany. V prosinci 1999 byl zvolen místopředsedou ODS a znovu zvolen do této funkce byl i na kongresu v roce 2002. Od roku 1998 byl stínovým ministrem obrany. Od 4. září 2006 zastává funkci místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí. V současné době ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje reformu důchodového systému, změny na trhu práce a v sociálních dávkách.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (M.F., 16:56) -
    Dobrý den, pane ministře. Kdy se podle nás české platy vyrovnají německým? Vstupem do unie se srovnaly ceny, ale platy pořád nic... Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Petr Nečas, 17:09) -
    Děkuji vám za položené otázky a zároveň se omlouvám těm, kterým jsem nestihl odpovědět. Bohužel mé další dnešní pracovní povinnosti mne nutí se s vámi rozloučit. Přeji všem hezký den. Petr Nečas.
  • ---
  • Otázka (Karel Nováček, 16:38) -
    Dobrý den pane ministře. Jakým způsobem hodláte zpřísnit vyplácení podpory v nezaměstnanosti a další zneužívání štědrého sociálního systému? Do naší společnosti hledáme řadu pracovníků, ale neúspěšně (podotýkám, že nepotřebujeme žádné výrazné odborné znalosti). Lidé, kteří příjdou z úřadu práce se vymlouvají na různé problémy a jejich jediným cílem je získat potvrzení. Jak chcete tyto lidi donutit pracovat ? Děkuji, přeji hezký den a hodně zdaru v práci.
  • Odpověď (Petr Nečas, 16:58) -
    První opatření byla již přijata, po 12ti měsících nezaměstnanosti bude nezaměstnaný dostávat existenční minimum nikoliv minimum životní. Další opatření chystáme. Budou jednoznačně motivovat k aktivnímu chování a penalizovat zneužívání systému.
  • ---
  • Otázka (matrix, 16:33) -
    Dobrý den. Zajímal by mě Váš názor na odbory. Jistě s nimi máte úzké zkušenosti. není podle vás jejich moc v dnešní společnosti přiliš velká? tyhle organizace byly užitečné v 19. století, ale co dnes? děkuji za odpověď
  • Odpověď (Petr Nečas, 17:03) -
    Odbory jsou jedním z mnoha legálních občanských sdružení. Dnes reprezentují méně než pětinu zaměstnanců, nereprezentují tedy zaměstnance jako celek. Především ČMKOS vystupuje jako dobře organizovaná, hlasitá a agresivní nátlaková skupina spjatá s konkrétní politickou stranou. Oč nižší byla přirozená autorita odborů a nižší jejich členská základna, o to více si vedení odborů ve spolupráci s vládami ČSSD vynucovalo do legislativy různá privilegia ve svůj prospěch, která vůbec neodpovídají výrazně minoritnímu postavení odborů mezi zaměstnanci. Odborová organizovanost klesá a bude klesat nadále.
  • ---
  • Otázka (RL, 16:27) -
    Dobrý den, mám pocit, že politici berou důchovou reformu jako věc, která vyřeší důsledky malé porodnosti. Uvažuje někdo taky o tom, že za několik desetiletí např. taky zcela neúnosně stoupnou zdravotnické výdaje pro přestárlou populaci a že když budou do zdravotnictví plynout stejné peníze jako dnes nebo spíš míň, tak se žádné prodlužování věku nebude konat? Nebylo by lepší přemýšlet. jak víc podpořit a ještě lépe zaangažovat mladé lidi, aby měli děti a to víc než jedno? Angažovaností myslím napč. to, aby se při hodnocení nároku na důchod a jeho výši nějakým způsobem přihlíželo k tomu, kolik dětí kdo řádně vychoval. Zatím vidím jen opačné tendence ve formě zrušení dřívějšího odchodu do důchodu žen - matek.
  • Odpověď (Petr Nečas, 16:56) -
    Jedním z důsledků dřívějšího odchodu do důchodu žen-matek je i to, že ženy mají nižší penze. V důchodové reformě chceme ale vázat počet dětí na zvýhodnění těch penzistů, kteří mají děti a řádně je vychovali. Do zdravotnictví vzhledem k demografickému vývoji bude muset v budoucnosti natéci více fin.prostředků, ne však prostřednictvím státem organizovaného daňového a odvodového systému, tedy např.zvýšením daní či odvodů, ale prostřednictvím individuálně motivovaných soukromých zdrojů.
  • ---
  • Otázka (Jaroslava B., 16:27) -
    Dobrý den pane Nečasi, všude píší, jak se ekonomii daří a všecko roste a jak nám přibývá milionářů a miliardářů. Ale důchodcům vždy přidáte pár korun, ale všechno kolem zdražíte o stokoruny!!! Vy jste mladý, vám je hej. To se to plánuje reforma. Ale myslíte i na nás? Děkuji, Jaroslava B., Klatovy
  • Odpověď (Petr Nečas, 16:52) -
    U důchodu jako u jediné sociální dávky zůstalo zachováno automatické valorizační schéma, důchody se tedy vždy zvýší o nárůst cen a jednu třetinu nárůstu mezd. V příštím roce počítáme vlivem netržních daňových změn, tedy zvýšením snížené sazby DPH z 5% na 9% a zavedením spotřebních daní na energie, se zvýšením měsíčních nákladů u samostatného důchodce ve výši asi 115,-Kč. Proto zvyšujeme základní výměru důchodu o 130,-Kč a procentuální výměr důchodu o 3%, dohromady tedy o téměř 4%. Celý nárůst cen v příštím roce bude plně kompenzován další valorizací.
  • ---
  • Otázka (Kateřina Muchová, 16:26) -
    Dobrý den, kdy už začne skutečná důchodová reforma ne pouze parametrické úpravy 1.pilíře. Je už dosaženo politického konsenzu? Děkuji, Kateřina
  • ---
  • Otázka (Viktor Kubrt, 16:26) -
    Pane ministře zdravím Vás. Jak se díváte na zahraniční pracovníky? Třeba zedníka dnes člověk aby pohledal. Není namístě trochu pootevřít hranice?
  • Odpověď (Petr Nečas, 16:53) -
    Připravujeme program tzv.Zelených karet, které by měly usnadnit příchod zahraniční pracovní síly, bez které by se nedařilo udržet tempo ekonomického růstu. Zelené karty budou v jednom dokumentu sjednocovat povolení pobytu a pracovní povolení.
  • ---
  • Otázka (učitel, 16:20) -
    Pane ministře, jakým způsobem se bude od ledna řešit mateřská. Synovi budou v dubnu 3 roky a mnželka má nastoupit v září 08 opět učit do školy. Bude tedy brát do dubna 7600,-a pak 0,- nebo od ledna 3800,- s tím, že v září stejně nastoupí do práce? Proč se vlastně systém mění pro ty, kteří se podle něj zařídili minulý rok s tím, že tato mateřská platí až do 4 let dítěte. Proč neustále měníte pravidal.Dá se vám vůbec věřit?
  • ---
  • Otázka (munik, 16:15) -
    Pane mnistře, jsem ročník 1975. Myslím, že nejen mně, ale celé generaci třicátníků, dluží politici odpověď na to, jak bude vypadat náš důchodový systém. DOČKÁME SE VUBEC NĚJAKÉ DUCHODOVÉ REFORMY? Možná by měli politici místo řešení pseudoproblémů začít v tomto směru něco dělat.
  • Odpověď (Petr Nečas, 16:48) -
    Naprosto s Vámi souhlasím, důchodová reforma je jednou z priorit této vlády a mou základní prioritou. Počítáme se třemi etapami důchodové reformy, které chceme stihnout zrealizovat ještě v tomto volebním období. V současné době máme v již paragrafovém znění napsanou 1.etapu důchodové reformy a intenzivně ve spolupráci s Ministerstvem financí pracujeme na 2.etapě důchodové reformy. Více podrobností naleznete ne webovských stránkách MPSV.
  • ---
  • Otázka (princ, 16:12) -
    Dobrý den, jaký je váš názor na to, že máme stále více vzdělaných lidí a čím dál tím méně dělníků. Nemůže se stát, že jednou budou Evropě scházet dělnické profese a bude spousta nezaměstnaných vysokoškoláků?
  • Odpověď (Petr Nečas, 16:46) -
    Zatím to vůbec nehrozí. Vysokoškoláků máme stále v porovnání s vyspělým světem málo. Jsem přesvědčen, že v dlouhodobém horizontu budou vysokoškoláci s bakalářským titulem postupně nahrazovat dnešní absolventy středních škol s maturitou a v budoucnosti nebude výjimkou ani vysoce kvalifikovaný dělník (např. NC obráběč) s bakalářským titulem. Těžiště ekonomiky a zaměstnanosti se také v Evropě i v naší zemi bude postupně přesouvat do sektoru služeb.
  • ---
  • Otázka (michal kříž, 16:08) -
    Pane ministře, jak bude placené (neplacené) OČR v roce 2008. Platí i zde 3 dny zdarma?
  • Odpověď (Petr Nečas, 16:24) -
    U OČR 3denní karenční lhůta nebude platit.
  • ---
  • Otázka (Conquest, 16:01) -
    Dobrý den, kdy a jak by se mohl implementovat systém podpory zaměstnanosti, t.j. buď rekvalifikace nebo žadná soc.podpora. Diky a držím palce.
  • Odpověď (Petr Nečas, 16:21) -
    Připravujeme rozsáhlou novelu Zákona o zaměstnanosti a chceme jí mít hotovou do konce letošního roku. Jejím základním záměrem bude bonifikovat aktivní chování na trhu práce a manifikovat pasivitu a penalizovat zneužívání.
  • ---
  • Otázka (Wilson, 15:57) -
    Dobrý den pane ministře, mám na Vás dotaz týkající se penzijního připojištění. Ačkoliv jsem ještě mladý člověk (21), rád bych si už začal spořit na důchod (neustálé strašení mladých ohledně důchodu funguje), ale problém je, že nevím, kdy začít. Dnešní penzijní fondy musí investovat jen do dluhopisů, což je, značně nevýhodné, když investice do akcií je ve 40letém horizontu výnosnější. Zajímalo by mě, kdy povolíte penzijním fondům, aby mohli investovat do akcií. Obávám se, že když začnu spořit už teď, tak se po změně zvětší nabídka penzijních fondů a já budu muset zbytečně platit vysoké poplatky za přestup mezi nimi. Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Petr Nečas, 16:21) -
    Jste odpovědný člověk a postupujete velmi správně, pokud ve svém věku již uvažujete o penzijním připojištění. Váš postřeh je naprosto správný, chceme rozšířit možnosti investic fondu důchodového připojištění. Dnes tyto fondy investují 80procent svých prostředků do dluhopisů a státní pokladničních poukázek. Úprava systému fondu důchodového připojištění bude součástí 2.etapy důchodové reformy a příslušné návrhy chceme předložit a schválit v příštím roce. Připomínám jen, že z hlediska kompetenčního zákona problematika penz.připojištění nespadá pod mé ministerstvo, ale pod Ministerstvo financí.
  • ---
  • Otázka (Karel V., 15:56) -
    Dobrý den, stále zvyšujete sociální dávky, příspěvky pro prvňáčky, porodné. Nemyslíte si, že snížením daní by se plošně přispělo všem rodinám a ne pouze těm, které sociální systém zneužívají a žijí na úkor daňových poplatníků ?
  • Odpověď (Petr Nečas, 16:17) -
    Sociální dávky nezvyšujeme, ale v rámci první stabilizační etapy reformy veřejných financí zpřísňujeme. Snižujeme také přímé daně a část soc.dávek tak nahrazujeme vyššími daňovými slevami.
  • ---
  • Otázka (H()L()T4, 15:53) -
    Bohužel nemám dnes kolem čtvrté hodiny čas a nemůžu se tak pana ministra zeptat přímo. Využívám proto této diskuze, abych ho aspoň upozornil na následující fakta. Jsem bývalý zaměstnanec ČSSZ a jako takový vím, jak se hospodaří s prostředky určenými na rozvoj informačního systému. V dnešních HN je v článku věnovaném digitalizaci procesů ČSSZ zmíněna závislost mezi objemem svěřených prostředků a termínem dokončení digitalizace... Jsem toho názoru, že prostředků je dostatek a čeho se nedostává je kontrola jejich čerpání. Není vyjímkou že několik systémů zajišťujících tu samou agendu je v chodu zároveň a za všechny se platí servisní poplatky, případně přímo pronájem... Za účelem kontroly hospodaření je v ČSSZ vytvořen odbor interního auditu. Jeho odnož, odbor auditu IS, je stejně bezzubý, jako jsem byl ve svých snahách já... Opravdoví odborníci totiž pracují jen v dodavatelských firmách!! Ať už se pokusíte získat dodatečné prostředky jakýmkoliv způsobem, poprosím Vás především o větší kontrolu hospodaření... S tím je spojen i můj dotaz! Jaké důvody Vás vedly ke zrušení oddělení interního auditu přímo na MSPV? Ačkoliv to z mého dotazu není patrné, jsem rád, že jste ministrem a držím Vám palce...
  • Odpověď (Petr Nečas, 16:17) -
    Děkuji, budu věnovat problematice IT ČSSZ velkou pozornost, včetně oblasti hospodaření. Co se týče tzv. zrušení odd.interního auditu na MPSV, tak se jedná o krok, který byl proveden na základě procesního auditu a toto odd.nebylo zrušeno, ale rozšířeno o interní audit prostředků EU.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    10.10.2007 17:06

    Proč stát zajišťuje náhradní ubytování dlouhodobým neplatičům nájemného, kde nevidí ani snahu z jejich strany dluh částečně uhradit. Není to nemotivující ? Proč platit nájem, když se o mě stát postará ?
    P.O.D.
  •  
    10.10.2007 17:05

    Nemyslíte si, že zrušením povinnosti uhradit dlužné alimenty starší než jeden rok, pouze přesouváte problém na vychovávajícího rodiče ?
    L. Průcha
  •  
    10.10.2007 17:04

    Co hodláte dělat proti „obchodování“ se sociálními byty ?
    Derry
  •  
    10.10.2007 17:04

    Aktuální statistiky z trhu práce ukazují, že nabídka práce značně převyšuje poptávku. Proč podporujete nezaměstnané stále vyššími dávkami. Nemělo by to být naopak ? Neberete jim tím motivaci aktivně práci hledat ?
    Petr
  • Důchovodá reforma
    10.10.2007 17:02

    Mohl byste nějak blíž přiblížit "individuálně motivovaný soukromý zdroj"? Nedovedu si pod tím pojmem nic představit.
    RL
  •  
    10.10.2007 16:58

    Pane ministře, jak vysoká nezaměstnanost by měla být do roku 2010? Máte nějaké konkrétní číslo, kterého chcete dosáhnout?
    Antonín Truhlík
  •  
    10.10.2007 16:56

    Dobrý den, pane ministře. Kdy se podle nás české platy vyrovnají německým? Vstupem do unie se srovnaly ceny, ale platy pořád nic... Děkuji za odpověď.
    M.F.
    •  
      10.10.2007 16:59

      To je zase nesmyslnej dotaz. Cenová hladina v CŘ je podle posledních údajů EUROSTATU na úrovni 60,2% cenové hladiny EU 27!!!!
      fifo
  •  
    10.10.2007 16:38

    Dobrý den pane ministře. Jakým způsobem hodláte zpřísnit vyplácení podpory v nezaměstnanosti a další zneužívání štědrého sociálního systému? Do naší společnosti hledáme řadu pracovníků, ale neúspěšně (podotíkám, že nepotřebujeme žádné výrazné odborné znalosti). Lidé, kteří příjdou z úřadu práce se vymlouvají na různé problémy a jejich jediným cílem je získat potvrzení. Jak chcete tyto lidi donutit pracova ? Děkuji, přeji hezký den a hodně zdaru v práci
    Karel Nováček
  •  
    10.10.2007 16:33

    Dobrý den. zajímal by mě Váš názor na odbory. Jistě s nimi máte úzké zkušenosti. není podle vás jejich moc v dnešní společnosti přiliš velká? tyhle organizace byly užitečné v 19. století, ale co dnes? děkuji za odpověd
    matrix
    •  
      14.02.2008 7:06

      V našem městě Lanškroun je spousta invalidních důchodců, kteří se k důchodu doslova propili a tento důchod propíjejí dál. Hlavně v nonstop TROPICU. Je to doslova výsměch postiženým lidem, kteří řeší stále otázku peněz a na vyhazování nemají. Je u nás také dost lidí, kteří dostávají sociální podpory a přitom v našem městě jsou velké firmy, které navíc zaměstnávají cizince a navíc svážejí zaměstnance z okolních vesnic a měst.Takže práce je tu dost. Nevím , jaké pravomoce mají státní zaměstnanci z pracovního úřadu , ale určitě o těchto lidech vědí. Náš úřad práce je například pár metrů od tohoto TROPIC baru.
      Bednářová Lída
  • Důchodová reforma
    10.10.2007 16:27

    Dobrý den, mám pocit, že politici berou důchovou reformu jako věc, která vyřeší důsledky malé porodnosti. Uvažuje někdo taky o tom, že za několik desetiletí např. taky zcela neúnosně stoupnou zdravotnické výdaje pro přestárlou populaci a že když budou do zdravotnictví plynout stejné peníze jako dnes nebo spíš míň, tak se žádné prodlužování věku nebude konat? Nebylo by lepší přemýšlet. jak víc podpořit a ještě lépe zaangažovat mladé lidi, aby měli děti a to víc než jedno? Angažovaností myslím napč. to, aby se při hodnocení nároku na důchod a jeho výši nějakým způsobem přihlíželo k tomu, kolik dětí kdo řádně vychoval. Zatím vidím jen opačné tendence ve formě zrušení dřívějšího odchodu do důchodu žen - matek.
    RL
  •  
    10.10.2007 16:27

    Dobrý den pane Nečasi, všude píší, jak se ekonomii daří a všecko roste a jak nám přibývá milionářů a miliardářů. Ale důchodcům vždy přidáte pár korun, ale všechno kolem zdražíte o stokoruny!!! Vy jste mladý, vám je hej. To se to plánuje reforma. Ale myslíte i na nás? Děkuji, Jaroslava B., Klatovy
    Jaroslava B.
  • důchodová reforma
    10.10.2007 16:26

    Dobrý den, kdy už začne skutečná důchodová reforma ne pouze parametrické úpravy 1.pilíře. Je už dosaženo politického konsenzu? Děkuji, Kateřina
    Kateřina Muchová
  •  
    10.10.2007 16:26

    Pane ministře zdravím Vás. Jak se díváte na zahraniční pracovníky? Třeba zedníka dnes člověk aby pohledal. Není namístě trochu pootevřít hranice?
    Viktor Kubrt
  • mateřská
    10.10.2007 16:20

    Pane ministře, jakým způsobem se bude od ledna řešit mateřská. Synovi budou v dubnu 3 roky a mnželka má nastoupit v září 08 opět učit do školy. Bude tedy brát do dubna 7600,-a pak 0,- nebo od ledna 3800,- s tím, že v září stejně nastoupí do práce? Proč se vlastně systém mění pro ty, kteří se podle něj zařídili minulý rok s tím, že tato mateřská platí až do 4 let dítěte. Proč neustále měníte pravidal.Dá se vám vůbec věřit?
    učitel
  • reforma důchodů
    10.10.2007 16:15

    Pane mnistře, jsem ročník 1975. Myslím, že nejen mně, ale celé generaci třicátníků, dluží politici odpověď na to, jak bude vypadat náš důchodový systém. DOČKÁME SE VUBEC NĚJAKÉ DUCHODOVÉ REFORMY? Možná by měli politici místo řešení pseudoproblémů začít v tomto směru něco dělat.
    munik
  • Nedostatek dělníků
    10.10.2007 16:12

    Dobrý den, jaký je váš názor na to, že máme stále více vzdělaných lidí a čím dál tím méně dělníků. Nemůže se stát, že jednou budou Evropě scházet dělnické profese a bude spousta nezaměstnaných vysokoškoláků?
    princ
  • nemocenská a OČR
    10.10.2007 16:08

    Pane ministře, jak bude placené (neplacené) OČR v roce 2008. Platí i zde 3 dny zdarma?
    michal kříž
    • Re: nemocenská a OČR
      21.11.2007 9:05

      Vážený pane ministře,stále slyším ,že máme v sociálním málo peněz lidé si naříkají jak je o ně špatně postaráno. Myslím si ,že opak je pravdou a stát se bohužee neumí o své peníze postarat.Nemohu pochopit jak je možné ,že nemocný s chřipkou je nyní doma dva týdny dříve tři dny ,nemocní dostávají vycházky i na celý den ráno od 8hod večer do 18hod.Když zavoláte na sociální odbor aby provedli kontrolu chtějí písemnou žádost,chtěl bych vědět proč? Copak to nejsou peníze statu a potažmo nás všech a oni je mají chránit ne si tvořit aliby.Takovýchto otázek by bylo spousta a je jen na Vás aby buď vy nebo vaši lidá sestoupily z výšin a přišli mezi normální prostředí.Vím,že hodně má na svědomí minulá vláda a lidem se lépe koruna přidá než halíř ubere,ale to chceme v tomto pokračovat? A to se neptám na to co se bude dělat dál s našimi nepřizpůsobivími spoluobčany.Stranu lodovou jsem sice nikdy nevolil ale pan Čunek řekl krutou pravdu,prosím zamyslete se i nad touto otázkou. Zdravím Vás a přeji Vám hiodně úspěchů ve Vaši práci. Váš volič
  • Zamestnanost
    10.10.2007 16:01

    Dobry den, kdy a jak by se mohl implementovat system podpory zamestnanosti, t.j. bud rekvalifikace nebo zadna soc.podpora. Diky a drzim palce.
  • Penzijní fondy
    10.10.2007 15:57

    Dobrý den pane ministře, mám na Vás dotaz týkající se penzijního připojištění. Ačkoliv jsem ještě mladý člověk (21), rád bych si už začal spořit na důchod (neustálé strašení mladých ohledně důchodu funguje), ale problém je, že nevím, kdy začít. Dnešní penzijní fondy musí investovat jen do dluhopisů, což je, značně nevýhodné, když investice do akcií je ve 40letém horizontu výnosnější. Zajímalo by mě, kdy povolíte penzijním fondům, aby mohli investovat do akcií. Obávám se, že když začnu spořit už teď, tak se po změně zvětší nabídka penzijních fondů a já budu muset zbytečně platit vysoké poplatky za přestup mezi nimi. Děkuji za odpověď.
    Wilson
  •  
    10.10.2007 15:56

    Dobrý den, stále zvyšujete sociální dávky, příspěvky pro prvňáčky, porodné. Nemyslíte si, že snížením daní by se plošně přispělo všem rodinám a ne pouze těm, které sociální systém zneužívají a žijí na úkor daňových poplatníků ?
    Karel V.
    • invalidní duchod plný
      13.02.2008 13:41

      mužete mi prosím sdělit jakmmám postupovat když mi chtějí odebrat plný invalidní duchod a chtějí mi dát častečný.mám po operaci hrtahu CA NEMOHU HOVOŘIT TĚŽKO SE MI DÝCHÁ A TO BYCH SI PAK MĚLA HLEDAT PRÁCI ABYCH VYŽILA MÁM DÍRU V KRKU JISTĚ SE MI NABÍDKY JEN POHRNOU JE MI 51 LET JISTĚ MI DÁTE PRÁCI NA MINISTERSTVU .TO MI ŘEKLI U POSUDKOVÉ KOMISE V HODONÍNĚ ŽE JSTE UDĚLALI TAKOVÝ ZÁKON.KDYŽ SE NĚKDO PROPIJE DO DUCHODU TO JE V POŘÁDKU DĚKUJI

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více