Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Niedermayer (ČNB): Turbulence na finančních trzích nás nepřekvapují

Niedermayer (ČNB): Turbulence na finančních trzích nás nepřekvapují

17.08.2007 10:12

Poslední vývoj na finančních trzích nebyl pro ČNB nijak zneklidňující, uvedl viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny.  „O problému s americkými hypotékami se mluví a píše už dlouho – a teď, když k očekávanému pádu tak trochu došlo, najednou je spousta lidí strašně překvapená. Zejména ti, kdo do těchto fondů investovali,“ říká viceguvernér. Při těchto otřesech se podle něj ukázalo i to, jak investoři vnímají ekonomiky ve střední Evropě. „Jejich přízni se z mnoha důvodů těší Slovensko, mnohem větší obezřetnost je vůči Maďarsku, do jisté míry vůči Polsku. My máme s výjimkou veřejných rozpočtů velmi dobrá čísla, takže z tohoto hlediska není třeba mít velké obavy,“ uvedl Niedermayer.

To, k čemu došlo v Americe, by podle viceguvernéra u nás nemohlo nastat, protože v Evropě je úplně jiný systém financování hypoték. „V Americe banka poskytne hypotéku a obratem ji prodá do specializované agentury, která ji ,přebalí´ do různého typu cenných papírů. Od bezpečných až po vysocí rizikové (jedné třídě se dokonce říká ,jaderný odpad´). Pokud se začnou objevovat potíže se splácením hypoték, investorům se to okamžitě promítne do jejich cenných papírů. Někdy dost razantně,“ podotýká. „V Evropě banka poskytne hypotéku a drží si ji. Vedle toho může vydávat cenné papíry, jejich vazba na hypotéku je ale velmi omezená. I naše hypotéční zástavní listy jsou především cenným papírem vydávaným bankou – až druhotně, jaksi navíc, obsahují i dodatečně zajištění nemovitostmi.“

V případě problémů by se podle něj nákaza nešířila skrz celý finanční trh. „Mohlo by dojít k tomu, že vkladatelé začnou mít obavu, jestli některá banka nemá příliš mnoho problematických hypoték. Ale banky mají relativně dobře rozložené investice, jsou kapitálově poměrně silné, a ačkoli i u nás chtějí získávat víc klienty a slevují ze svých požadavků, nejdou v agresivitě tak daleko jako v Americe,“ říká Niedermayer.


Váš názor
  • Je dobré si všimnout drobné poznámky
    17.08.2007 10:22

    O problému s americkými hypotékami se mluví a píše už dlouho – a teď, když k očekávanému pádu tak trochu došlo, najednou je spousta lidí strašně překvapená. Zaujalo mě: "k očekávanému pádu tak trochu došlo". Ano skutečně tak trochu, protože dnes se nadýchneme a zítra či trochu později znovu pod hladinu. Jako lovci perel budou vyopadat ti, kteří vystihnou situaci v "kohoutku".
    Franz
    • Re: Je dobré si všimnout drobné poznámky
      19.08.2007 10:35

      Franzi,to už patří ke koloritu akciových trhů
      Pepa
    • Úloha centrálních bank
      17.08.2007 10:39

      Naprosto chápu, že centrální banky to vůbec nepřekvapilo a málokdo vidí, kdo je opravdových viníkem. Ano, jste to Vy centrální banky, které naprosto nezodpovědnou a uvolněnou měnovou politikou umožnily zaplavit světovou ekonomiku levnými penězy. Dnes jen sklízíme plody, které se zasadily před několika lety. Bohužel to zaplatí většina z nás! Vydělají jenom banky.
      guru
      • Re: Úloha centrálních bank
        17.08.2007 17:18

        Máte naprostou pavdu ale tu pravdu neuzná ta většina zadlužených. Ano centrální banky a vlády mnoha zemí jsou za tento stav odpovědny.
        k
      • Naprosto nechápu
        17.08.2007 11:49

        jestli tě chápu dobře tak by sazby měli být nastavené standartně v jedné výši (např. 5%) nehlědě na inflaci nebo na ekonomický růst, nezáleželo by na co by se peníze půjčovali a komu, zkrátka všem stejně. A na nakonec b se mohly centrál. b. zrušit? Takže tě vlastně naprosto nechápu a říkám centr. banky za to nemůžou, aspoň ne nastavováním úrok. sazeb, za to si můžou banky (komerční) samy a ještě pouze některé.
        začátečník
        • Re: Naprosto nechápu
          17.08.2007 16:44

          Pro vysvětlení. CB stanovují sazby, za které půjčují KB, sazby KB jsou tak determinovány sazbami CB. Když sazby CB budou příliš nízko (oproti sazbě, která by normálně na trhu převládla) lidé si budou hodně půjčovat, tj. přijdou do KB, tak jim půjčí a sama si na tuto půjčku půjde vzít prostředky do CB. No a v oběhu máme naráz více peněz, což se promítne do růstu CPI.
          GF
        • Re: Naprosto nechápu
          17.08.2007 14:46

          Zkus se zamyslet ještě jednou. Nemějme falešnou představu o tom, že sazby mají být zahnízděný na nějaké úrovni. To je klamný přízrak pro veřejnou. Jdi dále a koukej se na růst peněžní zasoby M2 či M3 a až uvidíš dvouciferný čísla, tak se nediv, že skoro všechno zdažuje a teď to nejlepší, indikátory CPI nic neukazují. Probuď se do inflační reality! A banky dělají maximum co jim dovolí centrální banky. Zisk je jejich hlavním motorem a riziko je pochopitelně na někom jiném. Vítej v realitě.
          guru
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data