Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA: Slabý dolar a klesající ceny nemovitostí lákají cizince k nákupu domů v atraktivních lokalitách

USA: Slabý dolar a klesající ceny nemovitostí lákají cizince k nákupu domů v atraktivních lokalitách

20.02.2008 15:37
Autor: ČTK

Miami 20. února (Reuters/ČTK) - Také kanadský penzista Sheldon Kovensky se podobně jako stále více zahraničních kupců nechal zlákat slábnoucím dolarem a nízkými cenami nemovitostí na slunné Floridě. Proto nyní jezdí mezi známými přímořskými letovisky v Miami Beach a Palm Beach na jihu Floridy a shání třípokojový byt s výhledem na moře, který, jak doufá, získá o 20 procent levněji než v minulých letech, píše agentura Reuters.

"Kanadský dolar je skoro na stejné úrovni (s americkým) a na floridském trhu s nemovitostmi se prodává o 20 až 30 procent levněji, takže člověk toho za svůj peníz dostane docela dost," říká rodák z města Unionville v kanadské provincii Ontario, které je nyní zavaleno sněhem. Kovensky si podle svých slov brousí zuby na apartmán v hodnotě zhruba milionu amerických dolarů (17 milionů Kč), který prý nyní pořídí za 80 procent původní ceny.

Realitní makléři, analytici i kupci shodně tvrdí, že relativně silný kanadský dolar, euro a další cizí měny činí v kombinaci s klesajícími cenami amerických nemovitostí Spojené státy velmi atraktivními pro cizince, kteří zde chtějí koupit dům či byt.

Podle loňské studie Národního sdružení realitních kanceláří (NAR) je Florida mezi zahraničními kupci bezkonkurenčně nejžádanější destinací - dům si zde koupilo 26 procent cizinců, kteří investovali do nemovitosti v USA. Florida tak s přehledem předstihla Kalifornii, kde si reality koupilo 16 procent cizinců, ale třeba i Texas nebo Arizonou.

Nizozemský obchodník s hračkami Jan de Vetten si nedávno založil realitní agenturu, jejímž prostřednictvím pomáhá svým známým a spolupracovníkům kupovat domy a byty na Floridě. Podle Vettena se stává, že zájemci seženou floridskou nemovitost i za polovinu původní ceny. "Většinou se vyjedná koupě za cenu o 25 až 30 procent nižší než byla ta původní. A protože za euro je nyní skoro dolar a půl, člověk na tom zřejmě vyzíská dalších deset až 15 procent," říká de Vetten.

Zájem cizinců se sice soustředí na Floridu, v kurzu jsou ale i domy v Arizoně nebo v New Yorku. Podle obchodníků s nemovitostmi zaplavili třeba arizonský Phoenix bohatí Kanaďané, kteří utíkají před krutými zimami doma. V Phoenixu prý skupují luxusní domy s velkými pozemky. "Ve městě nyní cinkají kanadské peníze," říká realitní agentka Julie Goodmanová, která prý v poslední době prodala šest domů a ještě do konce února jí mají přijet na prohlídku nabízených domů další čtyři zájemci z Kanady.

Ceny nemovitostí začaly na Floridě i jinde v USA klesat po loňské krizi na trhu s nestandardními hypotékami. Největší poklesy zaznamenal západ Floridy, zejména města jako Punta Gorda nebo Fort Meyers, kde se snížily ceny nemovitostí až o 50 procent. V hlavním městě Miami je pokles cen oproti těmto místům relativně mírný.
Největší zájem o koupi realit na Floridě mají podle prodejců zájemci z kontinentální Evropy, Kanady a Skandinávie. Neklesá však ani zájem tradičních kupců z Jižní Ameriky, především z Venezuely.

Podle Vaniho Ungapena z Floridského sdružení realitních kanceláří se po nových domech v různých okresech Floridy ohlížejí i Britové, kteří bývali tradičně usazeni kolem města Orlando v okrese Orange County. "Většina z nich si kupuje hodně luxusní domy. Většinou mají zájem o velký dům s bazénem - což v Londýně nekoupíte," říká Ungapen.

Italy, Francouze a Němce prý nejvíce lákají lokality kolem jižní části přímořského letoviska Miami Beach, Rusové se prý kumulují v severněji položeném letovisku Sunny Isles Beach a Venezuelané skupují domy ve městě Doral.

Pro Čechy však Amerika již tak atraktivní není. "USA určitě není pro Čechy tradiční zemí pro investice do nemovitostí a v budoucnu asi ani nebude," řekl ČTK realitní odborník René Hradecký ze společnosti Bonafide Communications. Tuzemci se podle něj při nákupu nemovitostí v zahraničí orientují tradičně na Španělsko, Chorvatsko nebo Itálii. Největší zájem je však nyní o domy a byty v Bulharsku.

Realitní agentka Brigitte Benichayová z Miami říká, že v poslední době přichází do kontaktu s mnoha francouzskými podnikateli, kteří se chtějí připojit ke zhruba třicetitisícové francouzské komunitě v Miami a plánují zde podnikat. "Díky silnému euru většinou platí hotově," říká.

Frank Nero z miamské developerské agentury Beacon Council říká, že počet projektů, na kterém se podílejí zahraniční podnikatelé, se v oblasti za poslední roky zdvojnásobil. Tyto společnosti na Floridu lákají své zaměstnance, kteří mají zájem o koupi místní nemovitosti. "Ekonomický trh se zde velmi diverzifikoval. Už nejsme závislí jen na jednom odvětví jako je turismus, nebo na jedné oblasti, jakou je Latinská Amerika," uzavírá Nero.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data