Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Vypoví Medveděv Západu

FT: Vypoví Medveděv Západu "studenou" válku ?

05.03.2008 12:26
Autor: ČTK

Sovětský vůdce Nikita Chruščov v roce 1956 vyhrožoval Západu slovy "My vás pohřbíme!". Teď se čerstvě zvolený ruský prezident Dmitrij Medveděv vrátil s vylepšenou nabídkou: "Koupíme vás!", napsal britský list Financial Times.

V jednom projevu Medveděv přesvědčoval ruské podnikatele, že mají následovat Číňany v globální nákupní horečce, aby získali nové technologie a nové trhy. "To je velice důležitý úkol," naléhal.

Rusko má určitě spoustu peněz na utrácení. Jeho valutové rezervy ve výši 464 miliard dolarů (7,6 bilionu Kč) jsou třetí největší na světě. Rusko zřídilo stabilizační fond ve výši 127 miliard dolarů (více než dva biliony korun), který smí investovat v zahraničí. Státní plynárenský monopol Gazprom, donedávna řízený Medveděvem, se těší na nákupy aktiv v západní Evropě.

Být koupený je jistě zajímavější nabídka než být pohřbený. Ale na Západě jsou lidé, kteří si myslí, že ruské banky jsou stejná hrozba jako kdysi ruské tanky. "Čelíme lidem (Rusům), kteří nám chtějí ublížit a oslabit nás. Jejich hlavní zbraní je naše největší slabina: peníze. Jako jsme se dříve báli ruské palebné síly, bychom se měli bát desítek miliard v ruských sejfech," míní autor knihy Nová studená válka Edward Lucas.

Zní to děsivě - ale vyvolává to i dvě důležité otázky. Opravdu Rusové chtějí "ublížit"? A i kdyby chtěli, mohli by to učinit?

Odpověď je více uklidňující, než by si to přáli hlasatelé nové studené války. Opravdu není třeba se dlouho bavit s ruskými představiteli, abychom odhalili silné nepřátelství ke Spojeným státům a Evropské unii. Kreml tvrdí, že Západ bezohledně využil oslabení Ruska v 90. letech. Teď jsou Rusové odhodláni vrátit úder.

Ale ruské zájmy jsou příliš spjaty se Západem, než aby bylo možné pustit se prostě do střetu, zvláště mluvíme-li o podnikání a obchodu. Ruský stát teď kontroluje "strategická" odvětví ruské ekonomiky. Ale použít tuto sílu jako politickou zbraň je obtížnější, než by se zdálo.

Hlavním nástrojem obrozené ruské moci jsou ropa a plyn. Rusko zbohatlo díky rostoucím cenám a to vyvolalo v Kremlu pocit, že konečně má v rukou mocnou páku.

EU se obává, že v příštích sporech by ji Rusko mohlo použít. Momentálně unie kryje přibližně 30 procent své spotřeby plynu z Ruska. A Medveděv přebírá moc právě v okamžiku, kdy Gazprom v cenovém sporu s Ukrajinou seškrtil o dodávky o čtvrtinu.

Hrozba vypnutého topení uprostřed zimy by jistě pojmu studená válka dodala nový výklad. Ale ruská energie je těžko využitelná zbraň.

Skoro všechna vypnutí - a několik jich bylo - byla krátkodobá. A byla zaměřená proti přímým sousedům a ostentativně motivovaná podnikatelskými zájmy. Použití energie jako dlouhodobé strategie zamířené do srdce EU výlučně kvůli politickým cílům by bylo obří a nepravděpodobnou eskalací této taktiky.

Rusko může reálně využít svého bohatství jedině prodejem plynu a ropy. Všechny důležité plynovody Gazpromu míří na Západ. Rusové vědí, že pokud se kdykoliv skutečně pokusili donutit západní Evropu, aby se podvolila, navždy by tím zničili svou pověst dodavatele. Úsilí EU snížit závislost na Rusku je až dosud mizivé. Ale Evropa by byla mnohem odhodlanější, kdyby se ukázalo, že ruské energetické válčení je možné.

Nejen ruský stát má silný zájem zachovat hospodářské vztahy s evropskými klienty. Hluboké propojení politiky a podnikání v novodobém Rusku znamená, že nejmocnější lidé v zemi mají často osobní zájem na pokračování prosperity v západní Evropě. Mají podnikatelské styky, které potřebují udržet, investice, které musí chránit, vily v jižní Francii, děti na britských školách.

Ruské investice do "strategických" aktiv EU budou nevyhnutelně pozorně sledovány. Ruští investoři ale by před rozhodováním, které by vyhovovalo Kremlu, spíše dali přednost cestě, jež by nevedla k naprosté konfrontaci. Vykupovat evropskou ekonomiku a pak úmyslně vyprovokovat konflikt s EU by bylo gólem do vlastní branky.
 
Neznamená to, že Evropa může být úplně klidná. Přílišná závislost na jakémkoliv jednotlivém dodavateli energie - ruském či jiném - by byla chybou. Dokonce i v případě, že Rusové nikdy nepoužijí energii jako politickou zbraň proti EU, nízká produktivita a malé investice do tohoto odvětví mohou způsobit, že se Rusko v příštích 20 letech stane mnohem méně spolehlivým dodavatelem. A tak zůstává naléhavým úkolem hledání alternativních zdrojů.
Nepochybně existuje Rusko a.s. Dokonale to vystihuje Medveděvova kariéra z Gazpromu do prezidentského křesla. Ale sepětí ruského byznysu s ruským státem nemusí být špatná zpráva pro zbytek světa. Skutečnou hrozbou je obnovující se nacionalismus v Kremlu. Ale lidé se zájmy v mezinárodním obchodu netíhnou k nacionalismu. Prostě si to nemohou dovolit.


Váš názor
  • Porad trapni Rusove
    05.03.2008 20:07

    Medvedev je stejne smesny jako Chruscev mlatici v OSN botou do pultu s krikem - My vas pohrbime. Rusove si toho moc nekoupi. Tech par set miliard by jim nestacilo ani na koupeni Exxonu. Krome toho cena ropy pujde zase drive ci pozdeji dolu. O tom, ze Rusove chteji ublizit Zapadu, neni pochyb. Proto by mel Zapad s nimi prerusit veskere styky, i kdyby cena ropy mela vylezt na 300 USD. Aspon by se nalily penize do vyzkumu.
    DanD
  • MR. Lucas
    05.03.2008 13:24

    kolik již západ investoval v Rusku.
    tak to by mě zajímalo
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data