Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Propad akcií stáhl slovenskou korunu až k úrovni 32,55 SKK/EUR... a další devizové zprávy

Propad akcií stáhl slovenskou korunu až k úrovni 32,55 SKK/EUR... a další devizové zprávy

18.03.2008 9:28
Autor: 

Přestože si včera česká koruna připsala nová historická maxima vůči USD, na měnovém páru EUR/CZK se to nakonec nijak zásadně neprojevilo. Měnový pár tudíž i nadále setrval v relativně úzkém pásmu v blízkosti hranice 25,0.
 
Dnes bude koruna stejně jako ostatní středoevropské měny vyčkávat na rozhodnutí Fedu. Nepředpokládáme přitom, že by informace o tom, že vláda spolu s ČNB připravují plán, jak zakonzervovat budoucí privatizační příjmy, aby nedocházelo k posilování koruny, mělo trh nějak zásadně ovlivnit (ČNB také hodlá tlačit na vládu, aby nevydávala v zahraničí eurobondy). Jinak agresivní snížení sazeb ze strany Fedu by mělo být z definice pro korunu pozitivní, otázkou je, zdali to bude dostatečný impuls pro to, aby se pár EUR/CZK probudil z letargie, ve které setrvává posledních pět týdnů. 

Po ranním dosažení nových maxim těsně nad hranicí EUR/USD 1,59 se situace na trhu eurodolaru přece jenom mírně stabilizovala, když relativně mírné ztráty amerických akciových trhů vedly k tomu, že měnový pár se dokonce ocitl zpět pod úrovní 1,57.

Dnes bude pochopitelně v centru pozornosti zasedání FOMC. Agresivní snížení o 100 bazických bodů by mělo dostat dolar opět pod tlak a měnový pár by mohl v nočních hodinách opět směřovat k rezistenci na 1,59. V průběhu dne trh eurodolaru může spíše než makroekonomická data reagovat na zprávy přicházejících z kreditní a akciových trhů. 

Slovenská koruna včera ráno postupne oslabila až k úrovni 32,550 . Ráno sme začínali zhruba na 32,300 a externé prostredie postupne donútilo domácu menu oslabiť nad hladinu 32,50. Popoludní už koruna oscilovala v pásme 32,30-32,40. Za týmto sa skrýva najmä pokles hodnoty akcií na svetových trhoch a celkovo menej priaznivá nálada voči rizikovejším aktívam. EUR/SKK by nemal mať dôvod sa príliš vzďaľovať smerom na sever od hranice 32,50. Odhadujeme, že konverzný kurz by nemal byť slabší ako táto hodnota. Dnešná miera nezamestnanosti by mala ostať mimo záujmu trhu. V centre pozornosti však bude večerné rokovanie Fedu, od ktorého sa čaká razantná akcia. Dnešné obchodovanie s korunou bude v závese za pohybom hlavných akciových indexov a kurzu EUR/USD. Popoludní môže karty zamiešať americké PPI a ovplyvniť stávky na redukciu sadzieb Fedu. Obchodovanie tak môže byť volatilnejšie. 

Zlotý začátkem týdne posílil, po ranních EUR/PLN 3,5510 končil den na 3,5350. Růst únorových mezd byl opět vyšší, 12,8 % y/y než se čekalo, a to posílilo přesvědčení o zvýšení sazeb ještě na březnovém zasedání Výboru pro měnovou kontrolu. V podobném duchu se vyjádřil i jeho člen D. Filar.

Dnešní pohyb zlotého bude záviset zřejmě na zájmu investorů o rizikovější aktiva, konkrétně pak o akciové trhy. Pokud podle očekávání porostou evropské akciové trhy, má i zlotý šanci ještě posílit. 

Forint včera posílil, po úvodních EUR/HUF 260,50 uzavíral na 259,60. Důvodem bylo vyjádření člena Bankovní rady Petera Bihariho, který zdůraznil potřebu zvýšení sazeb kvůli rostoucím inflačním rizikům a zhoršení podmínek na trzích. Z jeho výroků nelze usuzovat na intenzitu zvýšení sazeb, protože však v radě platí za holubici, má jeho prohlášení váhu.

Dnes nejsou zveřejněna žádná čísla, měnový pár by tak mohl zažít klidnější obchodování. Očekávané razantní snížení amerických sazeb a možnost jejich zvýšení v Maďarsku by ale mohlo forint i dnes ještě posílit.
 

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

 
Celou denní analýzu si můžete stáhnout v pdf formátu v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data