Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Viděno zvenčí: Jsme nyní u konce primární růstové vlny?

Viděno zvenčí: Jsme nyní u konce primární růstové vlny?

15.06.2009 11:55
Autor: 

Po více jak třech měsících silného růstu cen akcií a komodit si investoři musí klást otázku, zda je tento růst nyní u konce nebo zda se jedná o teprve první fázi nového růstového trhu.

Existují dva tábory investorů a analytiků. První si myslí, že začal nový BULL trh, druhý tábor je zase přesvědčen o tom, že poklesy, které budou ještě silnější než ty dosavadní, budou v příštích měsících obnoveny a pokles bude pokračovat. Myslím si dnes, že pravdu mohou mít tak trochu obě skupiny. Zní to jako paradox, ale pokusím se to vysvětlit:

1. Možnost, že začal nový BULL trh – předchozí poklesy, které započaly v říjnu 2007, byly extrémně silné a trvaly 17 měsíců. Na trzích funguje něco jako zákon akce a reakce – silný pokles může vyvolat silnou protireakci, protože mnoho traderů a investorů vidí nízké ceny jako velkou příležitost. Tříměsíční růst není dostatečnou korekcí předchozích propadů. Spíše by celkový korekční růst co do délky a velikosti mohl připomínat skutečně nový BULL trh - s tím rozdílem, že nových maxim nebude dosaženo a jednoho dne bude obnoven dlouhodobý pokles. Předpokládám, že současný růst je zřejmě jen první růstovou vlnou. Po prvním růstu by měla přijít korekce a po ní ještě jedna růstová vlna předtím, než bude dlouhodobý pokles obnoven. Celkový růst by mohl při pohledu na týdenní cenové grafy opravdu připomínat nový růstový trh.

2. Poklesy trhů budou pokračovat - v některých svých předchozích článcích zveřejněných na serveru www.akcie.de a na svém blogu jsem uvedl mnoho důvodů, proč předpokládám z dlouhodobého hlediska pokračování poklesů. Jen zopakuji ty nejpodstatnější, z hlediska Elliotovy teorie vycházím z argumentace Roberta Prechtera:

  1. V roce 2000 vyvrcholila pátá růstová vlna cyklu a supercyklu ve smyslu Elliotovy teorie. Vyvrcholil tak růst trhů, jehož počátek se klade do roku 1784. Poslední pátá růstová vlna supercyklu započala v roce 1932 a trvala tak bezmála 70 let, poslední cyklická vlna začala v roce 1982 a trvala 28 let. Index DJIA vzrostl od roku 1932 352krát, od roku 1982 do svého maxima v roce 2007 18,5krát (korekční vlna b převýšila ortodoxní TOP z roku 2000). V roce 2000 vyvrcholil dlouhodobý růst optimismu investorů, který se projevil dlouhodobým růstem trhů. Většina lidí měla na jaře roku 2000 pocit, že začala nová éra rozvoje lidstva, která bude znamenat, že akciové trhy již nebudou podléhat dlouhodobým poklesům. K této hromadné psychologii napomohla řada faktorů, mezi jinými víra v nekonečné možnosti internetu a také víra ve schopnost centrálních bank zamezit recesím. Avšak historie ukazuje, že euforie a optimismus doprovázející vznik cenových bublin jsou nakonec vždy vystřídány zklamáním investorů a pesimismem. Počínaje rokem 2000 tedy započal pokles v řádu supercyklu, délka takových poklesů se měří řádově v desetiletích.
  2. Úvěrová bublina, která se naplno rozvíjela v posledních třiceti letech, v roce 2007 zřejmě definitivně splaskla. Ačkoliv by finanční elity rády naplno nastavily staré pořádky, domnívám se, že to není možné. Bude jim v tom bránit několik faktorů. Za prvé důvěra lidí v neustálý růst cen aktiv (akcií, komodit a nemovitostí) byla narušena. Mnoho lidí přišlo na mizinu, o své domy a úspory během poklesů cen v uplynulém období. Málokdo z těchto lidí se bude ochoten znovu zadlužovat tak, jak to činil před rokem 2007. Avšak bez nového růstu dluhu nemůže cenová bublina pokračovat v růstu. Za druhé banky a zřejmě i trhy s finančními deriváty budou sešněrovány novými přísnějšími pravidly, která budou bránit rozvoji podobných excesů. Na půjčky zřejmě již nikdy nedosáhnou lidé bez finanční minulosti a schopnosti splácet. Tyto faktory budou mít negativní vliv na schopnost lidí utrácet peníze za zboží a služby – tato schopnost je avšak klíčová pro tvorbu firemních zisků ve spotřební ekonomice. 
  3. Z historického hlediska při srovnání dnešní situace s předchozími cenovými dny trhů dnes nejsou akcie fundamentálně levné - ani z hlediska historického poměru výnosů z dividend k výnosům dluhopisovým a ani z hlediska Price to Book Ratio.

Nejprve se tedy podívejme na stav trhu z dlouhodobějšího hlediska na příkladu indexu S&P 500 a měsíčních cen. Ve svých předcházejících rozborech jsem dost často srovnával současný vývoj s vývojem na podzim 2001, kdy také probíhala BEAR market RALLY. Dnes je nutné říci, že současný vývoj se od této rally přece jen liší. Je daleko silnější. To se odráží na hodnotách mých oscilátorů. Tyto moje oscilátory velmi dobře zobrazují stupeň optimismu nebo pesimismu investorů, ostatně jak také vyplynulo z jejich srovnání se skutečnými sentiment indikátory. Stav optimismu měřený mými oscilátory by dnes spíše odpovídal úrovni po několika měsících průběhu růstové vlny ode dna trhu v říjnu 2002. Proto se domnívám, že současná růstová vlna, která koriguje předchozí propad, může být ještě dosti dlouhá a silná.

Obrázek 1
obrázek 1


Pokračování článku naleznete v rubrice Viděno zvenčí.

Máte svůj osobitý názor na dění na kapitálových trzích, další vývoj globální ekonomiky pod tíhou krize nebo jiné zajímavé investiční nebo makroekonomické téma a nechcete si jej nechat pouze pro sebe? Chcete vejít do povědomí, rozpoutávat diskuse a získávat uznání u statisíců čtenářů portálu www.patria.cz?

Ukažte co ve vás je, ukažte svou odbornost, udělejte si dobré jméno v profesionální komunitě našich čtenářů - posílejte nám své odborné články a eseje na téma investování, kapitálové trhy a ekonomika. Nejlepší články budou pravidelně zveřejňovány v této rubrice Viděno zvenčí, jejich autorům nabídnuta dlouhodobá spolupráce.

Chcete-li s námi spolupracovat, pošlete nám váš článek, který chcete publikovat, spolu se stručným osobním profilem na
info@patria.cz .


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
22:14Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
22:01Wall Street lehce v záporu  
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba