Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BRIC jako protipól Spojených států?

BRIC jako protipól Spojených států?

18.06.2009 12:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Rusko je hostitelem prvního summitu zemí BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína) – zemí, které dal dohromady původně jen investiční výzkum společnosti Goldman Sachs (139,73 USD, -3,07%). V roce 2001 vytvořil hlavní ekonom této banky Jim O’Neill zkratku BRIC popisující největší z rozvíjejících se ekonomik. Zároveň předpovídal, že do padesáti let budou dominovat ekonomice světové. Kladl přitom důraz na to, že vedle skupiny G8 (USA, Japonsko, Německo, Velká Británie, Francie, Itálie, Kanada a Rusko) budou státy BRIC hrát stále důležitější roli v široké oblasti od měn až po globální oteplování.

Pojem BRIC od té doby pevně zakotvil zejména v oblasti finančních trhů. Je však otázkou, nakolik je pohled na dané země jako na jeden celek ku pomoci. Financial Times například tvrdí, že tyto země mají společný právě jen jejich ekonomický potenciál. Mimo něj se však struktura ekonomik uvedených zemí velice liší. Brazílie se do značné míry specializuje na zemědělství, Rusko na komodity, Indie na služby a Čína na zpracovatelský průmysl. Jejich zkušenost se současnou globální recesí je pak také odlišná.

Přesto zástupci zemí doufají, že jejich summit přinese své ovoce. Krom výše uvedeného je totiž spojuje například i to, že by preferovaly menší dominanci Spojených států ve světové ekonomice. David Zweig z University of Science and Technology z Hong Kongu k tomu poznamenává, že Čína chce podkopat hegemonii USA tím, že vytvoří uskupení, které může této dominanci konkurovat. Zároveň se domnívá, že Čína chce dostat z vlivu Spojených států také Indii. Země BRIC by tak například mohly požadovat větší vliv v MMF.

Nicméně podle Financial Times existují frikce, které užší spolupráci jednotlivých zemí zamezí. Typickým příkladem jsou spory v oblasti obchodu. Brazílie se potýká s Ruskem a Čínou (přístup na jednotlivé trhy), i s Indií (liberalizace obchodu se zemědělskými komoditami). Negativní roli by mohlo hrát i to, že Brazílie je na jiném kontinentu a že Indie s Čínou mají hranici, na níž se několikrát bojovalo a určité oblasti jsou stále předmětem sporu. Podobně je tomu mezi Ruskem a Čínou.

Investorům tak koncept BRIC pomáhá spíše jen na úrovni označení rozvíjejících se zemí s velkým potenciálem. Jejich možná spolupráce stojí do značné míry pouze na vymezení se proti Spojeným státům a čelí mnoha těžkostem.

(Zdroj: Financial Times)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data