Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O nadbytku akademických titulů…

O nadbytku akademických titulů…

16.11.2009 12:14
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Již několikrát jsme se na tomto místě zabývali otázkou, zda vůbec resp. do jaké míry nechat státy a vlády zasahovat do věcí, které s mírnou nadsázkou „vyřeší trh“. Jsem velkým odpůrcem toho, aby vláda říkala bankéřům, kolik si mají nebo nemají zaplatit na platech nebo na bonusech. Tato pravomoc (za předpokladu, že banka není kompletně znárodněná) náleží managementu, dozorčí radě a v neposlední řadě akcionářům. Ti mají možnost k „volbě nohama“ a pokud se jim mzdová politika firmy nelíbí, akcie prodají a nazdar. Nepříjemnou vlastností státu však je, že a) jakmile se někam vklíní, vyhnat ho je poměrně obtížné a b) je výsostně anonymní. Zejména druhá výtka jistě rezonuje u každého, kdo někdy se státem musel něco řešit – zodpovědnost se vždy skrývá za kolektivním rozhodnutím a když chcete jméno někoho konkrétního, kdo za danou věc nese odpovědnost, máte zhusta smůlu.

Zábavným příkladem z posledních dní je informace, že od roku 2013 budou muset mít všechny adeptky na zdravotní sestry ve Velké Británii vysokoškolský diplom. Pokud se oprostíme od myšlenky, že jde z pohledu náplně jejich práce o úplný nesmysl, nelze se vyhnout dvěma úvahám. Ta první se týká očekávané „inflace“ univerzitních titulů, která bezpochyby povede k naředění jejich významu ve jménu splnění statisticky nesmyslné kvóty 50% „mladých“ s vyšším resp. vysokoškolským vzděláním. Ta druhá je mnohem konkrétnější - v posledních dvaceti letech banky v londýnském City (a kdekoliv jinde, když už o tom mluvíme) trvaly na tom, že všechny makléřské a „obchodnické“ pozice budou obsazovány výhradně absolventy vysokých škol. Tato relativně formální překážka nijak nezabránila událostem druhé poloviny roku 2008, které již nyní aspirují na přední místo v učebnicích a) historie, b) ekonomie, c) politologie, d) finanční kriminalistiky, e) kreativní literatury. I proto je volání po „povinném“ titulu v zásadě nepochopitelné.

Proč to všechno? Naše malá česká „kauza plzeňských práv“ je notoricky známá a proto nemá cenu o ní příliš hovořit. V tomto případě však nešlo o úřední befel, ale o přetrvávající rakousko-uherskou fascinaci akademickými tituly. Běžte se projít Vídní – kdo není doktor nebo magistr, jako by neexistoval. Je-li však čehokoliv mnoho, ztrácí to vždy na hodnotě. Platí to pro akademické tituly, akcie, dluhopisy nebo měny. V současnosti nejkřiklavějším příkladem tohoto neveselého trendu je bezpochyby pomalá (leč zrychlující) demontáž amerického dolaru. Americká administrativa naslibovala voličům za poslední rok tolik, že už nyní je v podstatě jasné, že tento dluh prostě splacený nebude. A když bude, tak zcela bezcennou měnou, nazývající se dolar. Trh k tomuto poznání dochází pomalu, ale jistě – rostoucí cena zlata není jenom reflexí očekávaných inflačních tlaků, ale zejména přiznáním faktu, že „USD“ teď není dobrá adresa. Pokračující liberální měnová politika hlavních centrálních bank sice dokáže nafouknout ceny finančních aktiv, hodnotu měn však spolehlivě zničí. Naproti tomu zlato (jakkoliv jsem schopen přijmout argumenty, že není perfektní zajištění proti demontáži měny a inflaci díky některým – zejména likviditním – charakteristikám) má jednu vzácnou vlastnost – jeho nabídka je na rozdíl od „papírových“ měn konečná.

To samé platí i pro půdu… Ne nadarmo říkal již Mark Twain – „Kupujte půdu, přestali ji vyrábět“.


Hezký týden přeji,


Váš názor
  • Dipl. zdravotní sestra
    20.11.2009 13:22

    Pouze podotýkám, že u inás musí mít dipl.zdrav sestra také VŠ diplom a v rámci EU to má platit pro všechny. Přitom se ukázalo, že po revoluci nše zdrav sestry s maturitou třeba ve Vídni vysoce převyšovaly svými odbornými znalostmi ty rakouské.
    stefanie
  • Třeba nakonec pochopí ...
    19.11.2009 13:49

    Je třeba podotknout, že poslední doba přepsala všechny tradiční ekonomické teorie. Přikladně peníze jsou dnes nějakej záznam v nějaký databázi, kterému jeho vlastník věří, že se za něj dá ještě cosi koupit. (ale věřit se pomalu přestává) Jinými slovy jsou dnes peníze záležitostí virtuální, je pravda, že peníze jsou také ještě papírové (také virtuální) a kovové, ale je jich podstatně menší objem něž těch v databázi, kde na disku za 50 USD je zaznamů klidně na několik miliard dolarů. Peníze stříbrné a zlaté, které drží hodnotu už nejsou. Snad pánové ekonomové po splasknutí největší ekonomické bubliny v dosavadní historii lidstva, tj. až dolar zcela padne na hubu, pochopí, že i v ekonomice fungují pouze Boží řády a nikoli nějaké jiné, lidmi vytvořené nebo zdemolované. Ono je totiž strašně jednoduché emitovat další 1 bilion dolarů - to je jeden příkaz z klávesnice. Ale nakonec ta měna získá hodnotu úsilí potřebného k novým emisím. A jaké jsou Boží řády? Nakoupíš za šekel stříbra, váha bude určena svatyní, šekel je 20 zrn. Žádné papíry, žádné záznamy. To je tak akorát cesta do pekel. Ale nakopat a vytavit to stříbro nebo zlato - hodnota té práce se neztratí jako se neztratí hodnota stříbrné nebo zlaté mince.
    yena
  •  
    16.11.2009 16:17

    Patria sice není jistě špatná značka ale po tom, co často čtu za úvahy lidí považovaných za odborníky a sedících všude možně. Tak si říkám, jestli není p. Žabži tady škoda.
    iignac
    • Směšné...
      16.11.2009 20:08

      Celkem se divím, jak může finanční analytik napsat takovou hloupost. Dokud byly banky zdravé a v plusu, tak do výše odměn nikdo nikomu nekecal. Ten problém vyvstal až tehdy, kdy účet za banky musela lepit celá společnost, což ovšem chlapcům z managementu nějak uniklo.
      David
      • Re: Směšné...
        17.11.2009 16:34

        Bohužel, ač fanynka pana Žabži, musím souhlasit. Výdyť celá fin. krize byla tlačena investičními bankéři snažícími se maximalizovat zisk (a tudíž své předem nasmlouvané odměny) v přesvědčení, že toto letadlo je nové perpetuum mobile (asi ti s fake diplomem nebo diplomem školy, kde hlavním předmětem byl baseball), nebo že se jim včas podaří se zlatým padákem vyskočit. Čili bláhovost ani vyčůranost by neměly být přijímány jako nutné zlo.
        Kalka.
  • Krátká, leč podstatná připomínka
    16.11.2009 16:08

    Úvaha zajímavá...nicméně vysokoškolský diplom a univerzitní diplom nejsou ani omylem synonyma. Po těch sestrách nebude zcela jistě nikdo vyžadovat univerzitní diplom, spíš vzdělání odpovídající moderní době..
    Bo
  • akademici
    16.11.2009 14:36

    Děkuji za uvedený článek, plně s ním souhlasím. Krásný příklad z Vídně může být v brzku překonám mnoha českými městy , o Praze nemluvě.Sám titul nemám , nepostrádám jej, v bysnysu pracuji již téměř 20 let a myslím si že jsem si i bez titulu vybudoval poměrně slušnou životní úroveň. Podtrhuji , že nekradu a nepodvádím. A nyní to hlavní. Přijdu na úřad,na vyšetření k lékaři,na obchodní jednání atd. a okamžitě jsem "inženýr". Oslovení" pane inženýre "už je tak profláklé, že je mě těch opravdických pánů Ing.,kteří 5let poctivě studovali opravdu líto. Dokonce mám dojem, že jsme úspěšně nahradili ono pověstné "soudruhui" oslovením pane inženýre........
    karel
    • bankovni bonusy a akademici
      16.11.2009 15:50

      S prvnim odstavcem castecne nesouhlasim, protoze tvrdit, ze vlada by nemela mit moznost navrhovat resp. zasahovat do vnitrnich zalezitosti chodu bank, kde ma podil mi nepripada za spravne. Nevim proc by vlada musela nejdrive neco kompletne „znarodnit“, aby mohla mit pravo vyslovit svuj nazor treba na bonusovou politiku. Neni snad rovnocenny akcionar? Pokud bude mit jako akcionar nejvetsi pocet hlasu resp. ziska hlasy dalsich akcionaru, at prosadi sve zamery. Problem v bankovnictvi (a nejen bankovnictvi) v USA je ten, ze akcionarska struktura je tak silene roztrousena, ze ve skutecnosti casto neexistuje vyznamny vlastnik/majitel, ktery by se postaral o to, ze pokriveny system dokaze narovnat. Nerikam ani se nepriklanim, aby to mela delat „vlada“ narizenim, nebo zakonem, ale tam, kde nasypala nemalo penez a zachranila casto mene schopne managementy, ma urcite pravo vyjadrit svuj nazor i na tuto problematiku. Zejmena vyplacet bonusy v pripadech vysoko ztratovych instituci. Nejsem priznivcem statnich zasahu, ani nezavidim zaslouzene bonusy jen se snazim videt situace z obou uhlu pohledu. Z druhou casti clanku ohledne akademickych titulu naprosto souhlasim.
      ebo
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data