Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Businessweek: Nyní je tu evropská bankovní krize

Businessweek: Nyní je tu evropská bankovní krize

04.05.2010 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Zatímco EU váhala nad lékem pro řecké dluhové potíže, virus se rozšířil. Čelní představitelé Evropské unie celé měsíce odolávali myšlence na nouzovou pomoc Řecku a mezitím se infekce uchytila. Úrok z řeckých půjček se vyšplhal do dvojciferných hodnot. Investoři, v obavách, že dojde k nákaze jižní části Evropy, prodávali portugalské a španělské akcie a obligace. Trhy se zaměřily na evropské banky a pojišťovny kvůli jejich angažovanosti v tom, co by se mohlo ukázat jako jedna z nejhorších katastrof v oblasti státního dluhu vůbec. Bankovní krize a dluhová krize se spojily do jedné.

Evropské banky a pojišťovny drží přibližně 193 miliard dolarů řeckého dluhu. To je hodně, není to však hlavní problém. Dluh je rozložený mezi mnoha společnostmi. Commerzbank a ING drží každá 3,9 miliard dolarů řeckého vládního dluhu. Odepsání 50 % z této částky by bylo bolestivé, jejich pád by ale nezpůsobilo. Větší problém představují metastázy. Analytik Daragh Quinn ze společnosti Nomura International uvádí, že „obavy ze rozšiřují do Portugalska a Španělska, jak je zřejmé z rozšiřování spreadů jejich dluhopisů“. Nejenže koncem dubna ratingová společnost Standard & Poor's snížila rating řeckého dluhu na spekulační úroveň, ale rovněž o dvě příčky snížila rating Portugalska a další den snížila rating Španělska. Protože se investoři nyní obávají o fiskální zdraví slabších evropských hráčů, náklady půjček Španělska, Portugalska a Irska stoupají. Každá z těchto zemí může být nakonec nucena hledat nouzovou pomoc a porušit svůj závazek úplného splacení svých dluhů.

Druhým řeckým problémem, který banky vedle odpisů držených dluhopisů a půjček měly, byl problém záruk. ECB udržuje chod evropského bankovního systému prostřednictvím krátkodobých půjček komerčním bankám. V těchto případech ECB většinou akceptuje jako kolaterál vládní obligace. Podle dosavadních pravidel ECB ale nemohly být řecké obligace použity jako záruka pro ECB, pokud je i společnosti Fitch Ratings a Moody's Investors Service ohodnotí jako spekulativní investice. ECB však tento problém již vyřešila zmírněním tohoto pravidla, aby řeckým bankám nadále umožnila fungovat (více zde). Problém této banky se ale značně rozšíří, pokud Španělsko a Portugalsko také ztratí svůj investiční rating.

Poslední problém bank je nepřímý. 27. dubna, tedy v den, kdy agentura S&P snížila rating řeckého dluhu, spadly akcie londýnské Lloyds Banking Group o 8 %. Její finanční ředitel Tim Tookey analytikům sdělil, že Lloyds v Řecku nemá žádné „významné investice“. Na tom však záležet nebude, pokud panikařící investoři zastaví nákupy jakýchkoliv evropských cenných papírů. „Je to celé o riziku vládního dluhu,“ řekl Andrew Lim, analytik v Matrix Corporate Capital v Londýně, v komentáři k poklesu akcií společnosti Lloyds. „Nakonec by to mohlo vést k nákaze v oblasti nákladu financování a společnost Lloyds by tím byla postižena.“

Strach z obrovské bankovní krize spouští požadavky na pomoc vedenou Evropskou unií, která by šla nad rámec Řecka. „Možná je čas uvažovat o možnostech poslední instance,“ říká David Mackie, hlavní evropský ekonom v JPMorgan Chase v Londýně. „Nyní může být čas na to, aby eurozóna podnikla něco mnohem dramatičtějšího.“ To, co má Mackie na mysli, se podobá programu TARP, který dodal stovky miliard na pomoc velkým americkým bankám, zatímco v evropském případě by pomoc získaly vlády. Mackie odhaduje, že v případě nejhorší nákazy by podpora Španělsku, Portugalsku, Irsku a Řecku mohla dosáhnout 8 % HDP eurozóny. To odpovídá přibližně 792 miliardám dolarů. Alternativa – série případů, kdy vlády nebudou schopny splácet své dluhy, a zhroucení bankovního systému - by mohla být daleko horší. Rozhodnutí o záchraně závisí v konečném důsledku na Německu, jehož voliči mají směrem k pomoci nepřátelský postoj.

(Zdroj: Businessweek)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m