Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lesk a bída ETF

Lesk a bída ETF

27.07.2010 18:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Investory zlákala vidina zisků z rostoucích cen komodit; ke konci roku 2009 tak do komoditních ETF a podobných cenných papírů vložili 277 miliard dolarů. Pak si všimli problému: Když ceny komodit rostou, u komoditních ETF tomu tak často není.

ETF, který lze koupit a prodat stejně jako akcii, se snaží kopírovat cenu určitého koše aktiv – například technologických akcií, dluhopisů s vysokým výnosem či komodit od obilí, přes zlato a ropu až po zemní plyn. Díky ETF Wall Street změnila pověst komodit z něčeho, na čem proděláte vlastní tričko, na něco, co roste, když akcie klesají a zajišťuje investory proti inflaci. Lidé, kteří by nikdy nepřemýšleli o tom, že si koupí tanker ropy či silo plné pšenice, se najednou stali spekulanty.

A ve velkém prodělávali. ETF nesplnily jejich očekávání a důvodem bylo tzv. contango. Je to název specifické situace na trhu, kdy jsou kontrakty pro budoucí dodání určité komodity dražší než kontrakty krátkodobé. Na komoditních trzích je tento jev běžný, ale pro ETF může být zhoubný. Když se futures, které ETF vlastní, blíží expiraci, manažeři fondu je musí prodat a koupit nové, jinak by museli přijmout dodávku komodit v hodnotě miliard dolarů. Když nakoupí nové kontrakty, které jsou kvůli contangu dražší, prodělávají peníze investorů. Příkladem je následující: Standard & Poor's Goldman Sachs Commodity Index (S&P GSCI) slouží jako základ pro 80 miliard dolarů investic. Manažeři fondů navázaných na tento index musí každý měsíc mezi pátým a devátým pracovním dnem daného měsíce nakoupit nové kontrakty pro další měsíc. Během tohoto období prodali v květnu 2010 kontrakty s dodávkou ropy v červnu v průměrné ceně 75,67 dolarů za barel a nahradili je červencovými futures v ceně 79,68 dolarů za barel. Tato cena pak klesla na 75,43 dolarů za barel.

Contango není jediným důvodem, proč ETF nejsou dobrou investicí. Profesionální obchodníci využívají jejich měsíční obměny kontraktů k tomu, aby na ní profitovali, protože sami nemusejí obchodovat v předem daném časovém rámci. Na investicích do komodit prodělali i sofistikovaní investoři. Příkladem je největší veřejný penzijní fond v USA: The California Public Employees' Retirement System. Ten od roku 2007 ztratil téměř 15 % své investice do komoditních futures původně dosahující hodnoty 842 milionů dolarů. Bývalý ředitel pro obchodování s komoditami v UBS Greg Forero k tomu říká: „Vejdete do kasina a očekáváte, že proděláte. S těmito produkty je to stejné. Hrajete hru, při které jste ve velké nevýhodě.“

Kevin Rich, bývalý vysoce postavený zaměstnanec Deutsche Bank, který pomáhal vytvořit jedny z prvních ETF, ale tvrdí, že „diverzifikace neznamená, že na dané investici vždy vyděláte, ale že rozložíte své riziko“. Jiní brání tyto investice tím, že není fér vybírat si pro jejich kritiku specifické období.

(Zdroj: Businessweek)


Váš názor
  •  
    28.07.2010 14:06

    Možná stojí za to, položit si otázku, jak to contango vůbec může vzniknout. Prodávající přece nemusí prodat hned a mohou si počkat na vyšší cenu... Jenomže v tom případě musí mít buď vlastní sklad nebo zaplatit skladovací náklady. Z tohoto pohledu už ETF nevypadají tak hrozně unfair, jak se snaží článek podsunout. Je samozřejmé, že kdo dokáže řešit komoditu samotnou, je vždy ve výhodi proti papírovému čertu. Papírový čert ale nepotřebuje žádnou infrastrukturu, sila, lodě atd.
    Skeptik
  •  
    28.07.2010 11:20

    vlastni zkusenost k nezaplaceni :-)
    anonym
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data