Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Toxická aktiva – Z černého Petra reálným aktivem?

Toxická aktiva – Z černého Petra reálným aktivem?

30.07.2010 16:44

V době vrcholné finanční krize obávaná součást bankovních rozvah nazývaná souborně toxická aktiva, začíná po hojném převzetí americkou vládou v rámci záchrany finančního systému získávat na hodnotě. Zatímco po první čtvrtletí měla (povětšinou hypoteční) aktiva „odsátá“ z krachující banky Bear Stearns a americké pojišťovny American International Group (AIG) hodnotu 67,2 miliardy dolarů, na konci června už to bylo skoro o 2 miliardy dolarů více, přesněji 69,1 miliardy dolarů, vyplývá z pravidelné čtvrtletní zprávy newyorského Fedu.

V březnu 2008 došlo k pádu banky Bear Stearns, newyorská divize americké centrální banky se tehdy snažila dotlačit investiční banku JPMorgan Chase & Co k převzetí celé společnosti. Banka však trvala na spoluúčasti americké vlády a výsledkem bylo vytvoření společného podniku, do něhož bylo nechtěné portfolio Bear Stearns převedeno. V současnosti tyto krizí devalvované investice začínají opět nabírat na hodnotě, když jsou ke konci prvního pololetí letošního roku oceňovány na 29,4 miliardy dolarů, zatímco na konci prvního čtvrtletí byla hodnota o 800 milionů dolarů nižší. Stále však ještě nelze podle dostupných informací mluvit o zcela ziskovém opatření, protože na konci druhého kvartálu 2008, kdy k převzetí banky došlo byla údajně jeho hodnota odhadována na 29,5 miliardy dolarů.

Státní záchrana giganta AIG (na podzim 2008), jejíž celkové náklady jsou podle informací agentury AP americkou vládou odhadovány na 182 miliardy dolarů, vedla k vytvoření dvou separátních společností spravujících odfiltrovaná toxická aktiva této ve své době největší pojišťovací skupiny. První ze společností spravuje hypoteční investice dceřiných společností AIG, zatímco druhá převzala investice, za něž se AIG přislíbila zaručit. Také hodnota portfolia těchto dvou společností spravujících část portfolia AIG za poslední kvartál vykázala růst, konkrétně z 15,6 mld. USD na 16,2 mld. USD v případě první a z 23,0 mld. USD na 23,5 mld. USD v případě druhé z firem. Dohromady přesáhl za druhý kvartál ziskový rozdíl jdoucí ve prospěch USA jednu miliardu dolarů.

K zhodnocení vysoce rizikových aktiv vyčleněných při restrukturalizaci společností AIG a Bear Stearns v poslední době dochází v rámci zotavení investičního prostředí, k němuž dochází navzdory obavám z přílišné křehkosti hospodářského oživení. Vzestupná revize hodnoty portfolia, k níž se uchýlila v poslední zprávě regionální součást amerického Fedu navíc může být pro trh indikací, že by se k podobnému kroku mohly uchýlit také jednotlivé velké světové banky, které vytvořily rezervy na krytí ztrát z toxických aktiv (či je dokonce zcela odepsaly). Výsledkem by tak v dalším kvartále mohl být lepší zisk v důsledku rozpouštění nevyužité části rezerv na rizikové investice nebo zaúčtování jednorázového kapitálového zisku.

Zpráva navíc staví do mírně pozitivnějšího světla i samotnou záchranu finančního systému, kterou americká populace mnohdy považovala za nespravedlivou a příliš nákladnou. Jedná se tak o další argument pro tábor příznivců vládních zásahů provedených v období globální ekonomické krize, poté, co studie dvou známých ekonomů z MMF a agentury Moody’s dospěla k závěru, že pozitivní dopady opatření na záchranu finančního systému (TARP, zátěžové testy bank a různá dílčí opatření Fedu) – byly vyšší než dopady všech vládních fiskálních stimulačních opatření dohromady (více ze studie zde).

(Zdroj: AP, CNBC, Financial Times)


Váš názor
  • Jaká hodnota?
    30.07.2010 17:56

    Z článku jsem nezjistil docela podstatný údaj, jakou hodnotu má autor na mysli: účetní, nebo tržní? Proč by to asi jinak byla toxická aktiva, že? Pokud bylo vynaloženo (v případě AIG) 182 mld USD, aby se oddělil majetek 15,6 (16,2) a 23 (23,5) a "zisk" je 0,6+0,5 mld USD, tak tomu říkám úspěch. To by snad nevymyslel ani pan Kalousek :-) Prostě je to jen hra s čísly. Předpokládám, že cílem bude někomu tato "skvělá" aktiva podstrčit, nebo se jich prostě zbavit. A to se vyplatí.
    oh171
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.