Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Dolů kromě „áček“ po výsledcích, odolala KB

Týden na pražské burze: Dolů kromě „áček“ po výsledcích, odolala KB

13.08.2010 17:57
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Ač poslední seanci tohoto týdne Praha zakončila se ziskem, vyznění celého týdne je opačné. Index PX neuhájil svoji 1200bodovou úroveň a na víkend odchází s úrovní 1173,5 bodu. Týdenní ztráta tak dosahuje přibližně procento a tři čtvrtě. Zatímco první polovina týdne byla aktivitou podprůměrná s objemy pohybujícími se pod miliardou korun, druhá polovina týdne znamenala pro SPAD oživení.

Do pondělního obchodování Praha vstoupila rozpačitě, živo však bylo na Erste díky arbitrážím s Vídní. Citi zvýšila doporučení na tuzemské akcie na „držet“ z dosavadního „underweight“, regionu CE3 jako celku však druhé zmíněné doporučení zůstalo. Mezi vyvolené tituly Citi nepatří Komerční banka. Ta však sice přišla o doporučení k nákupu, avšak s o polovinu vyšším cílem a vyšší očekávanou dividendou. Ani druhá banka, Erste, se od Citi netěší nejvyšší přízně, doporučení jí bylo sníženo na „držet“. Cheuvreux jej naopak o dva stupně na „outperform“ zvýšila.

Úterý otevřely výsledky ČEZ. Ten naplnil očekávaný zisk, dosáhl lepších tržeb, ale mírně zklamal EBIT. Očekávané oživení obchodů na titulu se ale po výsledcích nedostavilo… Na Erste přišla zpráva o plánovaném umístění celkem 3,5 milionů akcií skupiny do listopadu 2011 skrze burzu pěti rakouskými spořitelnami. Transakci zřejmě doprovodí opce na nákup zaměstnanci a managementem. ČEZ po výsledcích uvedl, že jeho produkce byla na rok 2011 předprodána již z 90 procent. K očekávanému růstu úvěrů v CEE až do poloviny roku 2011 se vyslovil CEO Raiffeisenbank. Uvedl, že silně exportně orientované ekonomiky ČR a Polska přestály krizi mnohem lépe, než další středo- a východoevropské země. Mimo jiné díky tažení Německem. Objemy, které po výsledcích chyběly na ČEZu, zastoupily banky a Unipetrol.

Středu otevřely výsledky AAA Auto. Čistý zisk se v pololetí více než zdvojnásobil, prodeje aut od května oživují. Z Telefóniky přišla zpráva o mimořádné valní hromadě naplánované na 10. září. Důvodem je změna akcií z doručitele na jméno kvůli účasti ve veřejných zakázkách. Vláda se před vstupem novely v platnost 15. září snaží dopady dodatku vsunutého do novely těsně před jejích schválením ještě zvrátit. Co nepřišlo v úterý, bylo dohnáno ve středu – pražskou burzu vedl dopoledne níže po výsledcích ČEZ. Na titulu přišla vedle výsledků za 2Q další zpráva k aktivitám na Balkáně, kde e energetika potýká s neplacením části zákazníků a to by, společně s fotovoltaikou, mohlo ovlivnit celoroční výsledek. Za celý den ČEZ odevzdal 2 %, v čele byla naopak KB s +0,7 %. Na konkurenční Erste přišla vysoká „nákupka“ od JPMorgan, která cíl titulu vidí o 70 % nad aktuální obchodní hladinou a má jej mezi top picks v regionu CEE. Na Orcu přišla korporátní zpráva o potížích s chorvatských privatizačním fondem a hrozbě znehodnocení cca 100milionové investice v eur v projektu hotelového komplexu ve Hvaru. Na Komerční bance přišlo povzbuzující zvýšení výhledu od S&P na pozitivní s možným zvýšením ratingu.

Ve čtvrtek začala Praha znovu na nule. Dozorčí radu ČEZ doplnili Martin Říman a Eduard Janota. Komerční banka po zvýšení výhledu od S&P dalšími vývoji trhu směrem dolů odolávala, Erste ale byla pod tlakem a odevzdala přes procento při posílení KB o 0,4 % za poklesu PX indexu o půlprocento. V závěru dne přišla zpráva o zahájení stavby nové výrobní linky Pegas Nonwovens.

V pátek třináctého Praha naplnila pozitivní úvod a stejně jako Evropa čekala na klíčová makrodata. Ráno přišla euforie spojená s růstem německého HDP ve 2Q, podpořena solidním výsledkem HDP Francie. Později dopoledne se ale trh obrátil směrem k obavám z horších výsledků zemí na okraji eurozóny a obnovené nervozitě z dluhů a potíží jejích bankovního sektoru. Banky klesaly. Škoda Auto oznámila do konce července prodej o 13,4 % vozů více, než pře rokem. Na Unipetrol dorazilo nákupní doporučení od Unicredit s cílem 220 . Praha nakonec uzavřela u denních maxim, na koupačce díky evropskému vývoji, který se do amerických makrodat obrátil negativním směrem, obchodovala Erste, podporu udržel ČEZ. Závěr evropských trhů byl pak smíšený.

Týdenní směr trhu a PX byl po slibném pondělku nakonec směrem dolů. Nejvíce ztratil KITD s odepsanými 6,5 % a to bez podkladové zprávy. VIG odepsal 4,65 %, NWR 4 %, podobně Erste. ČEZ po výsledcích uzavřel týden o dvě procenta níže. Zisky tak po výsledcích registrují autobazary AAA, výše končí také Komerční banka.

Jednotlivé zprávy z tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie ČR na odkaze ZDE. Příjemný víkend a úvod následujícího týdne.

Vítězové % Závěr SPAD (Kč) Poražení % Závěr SPAD (Kč)
AAA 2,27 18 KITD -6,49 172,99
KB 0,88 4035 VIG -4,65 903
ECM 0,44 181 NWR -4,06 222
      Erste -3,94 724,3
      CETV -3,01 419
      ČEZ -2,16 860
      Tel O2 -2 437
      Pegas -1,62 431
      Orco -1,15 128,5
      Unipetrol -0,46 215
      PM ČR -0,32 8750


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data