Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB: Český bankovní sektor by odolal i velmi nepříznivému vývoji, navyšovat kapitál by banky potřebovaly jen v případě neočekávané recese

ČNB: Český bankovní sektor by odolal i velmi nepříznivému vývoji, navyšovat kapitál by banky potřebovaly jen v případě neočekávané recese

01.03.2011 10:27, aktualizováno: 1.3. 10:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Tuzemský bankovní sektor by odolal i velmi nepříznivému ekonomickému vývoji, který by se projevil neočekávaným návratem hospodářské recese. Vyplývá to z posledních zátěžových testů, které dnes ČNB zveřejnila na internetu. Kapitálová přiměřenost by se ovšem v případě nepříznivého vývoje kombinovaného s vysokými výplatami dividend tuzemských bank podle ČNB nebezpečně přiblížila požadované osmiprocentní hranici, pokud by banky zároveň nenavýšily kapitál jinou formou.

„Výsledky aktuálních zátěžových testů bankovního sektoru v ČR, které byly provedeny na datech ke čtvrtému čtvrtletí 2010, i nadále potvrzují dostatečnou odolnost bankovního sektoru vůči případným negativním šokům,“ uvedl ČNB v dnešní zprávě s tím, že kapitálová vybavenost sektoru jako celku by zůstala nad 8% regulatorním minimem i při realizaci velmi nepříznivého zátěžového scénáře, který předpokládá náhlý pokles domácí i zahraniční ekonomické aktivity ve druhé polovině roku 2011 v důsledku zahraničního šoku vyvolaného opětovným růstem sovereign rizika zadlužených zemí eurozóny.

zátěž ČNB 2011

(Zdroj: ČNB)

Základní scénář odpovídá oficiální únorové makroekonomické prognóze ČNB. Scénář předpokládá pro letošní rok mírné zpomalení ekonomické aktivity v důsledku fiskální konsolidace v ČR ale i v dalších zemích eurozóny způsobující pokles zahraniční poptávky. Inflace v horizontu dvou let setrvává poblíž 2% inflačního cíle, měnový kurz mírně posiluje a krátkodobé úrokové sazby jsou v následujícím období stabilní a pozvolna rostou od konce roku 2011.

Zátěžový scénář Neočekávaná recese předpokládá propad ekonomické aktivity v důsledku zahraničního šoku ve druhém pololetí tohoto roku, který souvisí s opětovným růstem sovereign rizika zadlužených zemí eurozóny. Náhlý a nečekaný propad přichází v období optimistických očekávání ohledně budoucího vývoje, která vedou k uvolnění úvěrových standardů a k obno-vení projektů zastavených následkem finanční krize. Růst nejistoty nadále způsobí depreciaci měnového kurzu a zvýšení dlouhodobých výnosů vládních dluhopisů, proinflační tlaky vyvolají reakci měnové politiky a následné zvýšení krátkodobých úrokových sazeb. Zároveň je přepokládáno výrazné znehodnocení pohledávek za pěti zadluženými zeměmi EU (Irsko, Itálie, Portugalsko, Řecko, Španělsko) a jejich přecenění v bilancích bank na nulovou hodnotu. Navržený scénář lze považovat za velmi zátěžový.

Nepříznivý scénář Neočekávaná recese s mimořádnou dividendou odráží riziko, že se banky v očekávání příznivého budoucího vývoje rozhodnou snížit existující kapitálový polštář na úroveň převládající v předkrizovém období let 2004–2007 a v první polovině roku 2011 vyplatí mimořádnou dividendu.

Přes poměrně vysoké úvěrové i tržní ztráty a oslabené provozní zisky zůstává bankovní sektor jako celek stabilní v Základním scénáři i v zátěžovém scénáři Neočekávaná recese a jeho agregovaná kapitálová přiměřenost se pohybuje nad regulatorním minimem 8 %, shrnuje výsledky testů ČNB. Přesto by se podle ČNB v nepříznivém scénáři dostalo několik bank do situace nedostatečné kapitálové přiměřenosti a musely by navýšit regulatorní kapitál o 16 mld. (méně než 0,5 % HDP). "Z hlediska velikosti sektoru se nejedná o natolik významnou hodnotu, která by mohla ohrozit stabilitu bankovního sektoru," uvedla ČNB.

V případě varianty nepříznivého scénáře Neočekávaná recese s výplatou mimořádných dividend by se však, podle centrální banky, kapitálová přiměřenost bankovního sektoru nebezpečně přiblížila hranici 8 %. "Důvodem by bylo především oslabení kapitálového vybavení bank prostřednictvím výplat mimořádných dividend a banky by tak vstupovaly do období výrazně nepříznivého vývoje ve druhé polovině roku 2011 s nižším kapitálovým polštářem," uvádí zpráva ČNB a dodává, že v tomto extrémním případě by se do situace nedostatečné kapitálové přiměřenosti dostalo více bank a kapitálové injekce by činily až 28 mld. (10 % současné úrovně regulatorního kapitálu a téměř 0,8 % HDP).

Podle České bankovní asociace (ČBA) zátěžové testy opět potvrdily, že český bankovní sektor stojí na zdravých základech, a to jak z hlediska výnosů, tak i zdrojů a kvality portfolia. "Zpřísnění úvěrové politiky v průběhu finanční krize přispělo ke stabilizaci poměru nesplácených úvěrů. Výnosová struktura českých bank prokazuje standardní a zdravý základ," uvedl náměstek výkonného ředitele ČBA Jan Matoušek pro ČTK.

(Zdroj: ČNB, ČTK)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data