Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Boje v Libyi neustávají, Kaddáfí slibuje

Boje v Libyi neustávají, Kaddáfí slibuje "vyčistit" Tripolis od povstalců

24.08.2011 10:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Navzdory úternímu pádu hlavního tripoliského sídla libyjského vůdce Muammara Kaddáfího boje v libyjské metropoli neustaly. Střelba neutichá ani v libyjském vnitrozemí a v přístavním městě Syrta, tradiční baště Kaddáfího stoupenců. Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí oznámil veřejnosti, že se byl tajně podívat po Tripolisu. Metropole podle něj není v ohrožení.

"Byl jsem se tajně na chvíli podívat po Tripolisu, aniž by mě kdokoliv viděl. Nepociťoval jsem, že by město bylo v ohrožení," uvedl Kaddáfí na zvukové nahrávce odvysílané kuvajtskou televizí Al-Rai TV. Svůj ústup z Tripolisu označil na „taktický krok“ a za jedinou možnou volbu označil vítězství nebo smrt.

Sídlo bylo zničeno po 64 úderech leteckých sil NATO, které podle Kaddáfího poselství srovnaly komplex Báb al-Azízíja se zemí. Libyjský vůdce uvnitř nebyl, místo jeho pobytu je nadále neznámé. Kaddáfí zároveň zdůraznil potřebu "vyčistit" metropoli od povstalců. "Všichni Libyjci teď musí být v Tripolisu. Mladí muži, kmenoví stařešinové i ženy musí město projít a vyčistit od zrádců," uvedl.

Kaddáfí ke svým stoupencům i odpůrcům promluvil také v časných ranních hodinách přes tripolskou rozhlasovou stanici. Vůdcům libyjských povstalců slíbil, že si v Tripolisu žádného klidu neužijí, pokud se tam přestěhují z Benghází. Vedení rebelů se chce přesunout do dobytého hlavního města do dvou dnů.

Na Tripolis byly v noci odpáleny desítky raket Grad. Podle televize Al-Arabíja střely dopadly na silnici nedaleko od Kaddáfího komplexu Báb al-Azízíja obsazeného od úterý povstalci. Síly věrné Kaddáfímu s nasazením tanků a raket údajně zaútočily i na město Adželát západně od Tripolisu.

Tvrdě se podle televize Al-Arabíja bojuje ve vnitrozemském městě Sabhá asi 700 kilometrů jižně od Tripolisu, odkud pochází kmen Kaddáfího a jeho rodiny. Ze Syrty ležící na pobřeží vládní vojska odpálila několik raket směrem k Misurátě ovládané povstalci. Podle televize Al-Džazíra vojáci hájící Kaddáfího režim ostřelují z těžkých zbraní i město Zuára ležící asi 120 kilometrů západně od Tripolisu a 60 kilometrů od tuniských hranic.

Mluvčí libyjské vlády Músá Ibráhím poskytl v noci na dnešek telefonický rozhovor rozhlasové stanici vysílající v Tripolisu, v němž uvedl, že Kaddáfího vláda může klást odpor měsíce, ne-li roky. "Libye se změní ve vulkán, lávu, oheň," předpověděl mluvčí. Jen v šesti posledních hodinách se podle něj rozšířily řady Kaddáfího stoupenců o 6500 dobrovolných rekrutů.

Západní státníci se nyní chtějí zaměřit na poskytnutí pomoci k rychlé obnově země, zejména rychlým odblokováním zmrazených Kaddáfího prostředků v západních bankách. Libye, na rozdíl od některých jiných arabských států procházejících revolucí, není chudá, má aktiva ve výši 168 miliard dolarů a největší zásoby ropy v Africe. Odhaduje se, že těžbu by mohla obnovit během tří až šesti měsíců.

Čína dnes vyzvala k pokojnému předání moci v Libyi a oznámila, že je v kontaktu s povstalci. Vyjádřila naději, že sehraje aktivní roli v poválečné obnově země. Podle agentury Reuters je vyjádření čínské diplomacie jasnou známkou toho, že Peking se nakonec po dlouhém váhání přiklonil k podpoře vítězících rebelů. Čínské ministerstvo obchodu se zároveň přihlásilo jako možný aktivní účastník budoucích plánů na obnovu Libye poničené občanskou válkou.

(Zdroj: mediafax, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university