Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin chce válku eskalovat, řekl po jeho projevu šéf NATO. Rusko pozastaví účast na jaderné dohodě Nový START

Putin chce válku eskalovat, řekl po jeho projevu šéf NATO. Rusko pozastaví účast na jaderné dohodě Nový START

21.02.2023 15:03, aktualizováno: 21.2. 15:32
Autor: ČTK

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin dal dnes jasně najevo, že se chystá na pokračování války na Ukrajině. Severoatlantická aliance udělá vše pro to, aby zajistila Ukrajině dostatek zbraní a munice. Po jednání se šéfem diplomacie Evropské unie Josepem Borrellem a ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou to dnes prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Zároveň vyzval Rusko, aby si rozmyslelo pozastavení účasti na dohodě Nový START o omezení jaderných zbraní.

"Je to prezident Putin, který začal tuto imperiální dobyvačnou válku. Je to Putin, kdo válku dále eskaluje," řekl Stoltenberg v reakci na dnešní Putinova slova o agresi Západu vůči Rusku. Šéf aliance zopakoval, že NATO bude stát při Ukrajině tak dlouho, jak bude potřeba. Spojenci Ukrajiny se podle něj budou snažit o co nejrychlejší dodávky zbraní a munice, které Kyjev v očekávání ruské ofenzivy potřebuje.

Podle Kuleby se dnes v bruselském sídle NATO hovořilo o lepší koordinaci dodávek zbraní a munice přímo na bojiště. Spojenci mají dostatečnou výrobní i přepravní kapacitu, důležitá je nyní koordinace, uvedl ukrajinský ministr.

Ukrajina podle vyjádření politiků v současnosti potřebuje zejména dělostřeleckou munici, jejíž zásoby se však kvůli protahujícímu se konfliktu stejně jako u dalších zbraní tenčí i ve skladech západních zemí.

Stoltenberg dnes uvedl, že hodlá spolu s EU rozvíjet plán na společné nákupy zbraní a munice, které by mohly přispět k potřebnému navýšení jejich výroby. Borrell chce konkrétní návrh předložit na zasedání unijních ministrů obrany na začátku března. Stoltenberg oznámil, že svolá jednání expertů zbrojního průmyslu s cílem ověřit všechny možnosti k navýšení výroby.

Šéf aliance dnes rovněž prohlásil, že lituje Putinova rozhodnutí přerušit ruskou účast na dohodě s USA omezující počet jaderných hlavic a jejich nosičů. "Více jaderných zbraní a jejich menší kontrola činí svět nebezpečnějším," řekl Stoltenberg. Rusko chce podle Putina vědět, jak bude smlouva Nový START brát v potaz celkový jaderný arzenál NATO, tedy i Francie či Británie.

Stoltenberg po jednání také uvedl, že je NATO stále více znepokojené možností, že by Čína mohla Rusku začít dodávat zbraně. Obavy z tohoto vývoje dal v neděli najevo i americký ministr zahraničí Antony Blinken. Borrell dnes zopakoval, že jej vysoce postavený čínský diplomat Wang I ujistil, že to Peking neplánuje. EU však podle Borrella vývoj sleduje a je připravena na všechny varianty. Wang I dnes dorazil do Moskvy k jednáním s ruskými představiteli.

Projev prezidenta Putina ukázal, že šéf Kremlu ztratil kontakt s realitou, řekl agentuře Reuters poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Na twitteru napsal, že Putin "veřejně demonstroval svou bezvýznamnost a zmatenost". Ruský prezident ve svém projevu o stavu země mimo jiné znovu obviňoval Západ z rozpoutání války na Ukrajině, kterou vojensky napadlo Rusko před téměř rokem.


"Nachází se ve zcela jiné realitě, kde není možné vést dialog o spravedlnosti a mezinárodním právu," řekl poradce ukrajinského prezidenta agentuře Reuters. "Putin veřejně demonstroval svou bezvýznamnost a zmatenost. Zdůraznil, že Ruská federace je 'v tajze slepé uličky', nemá a nebude mít žádné perspektivní řešení. Protože všude jsou 'nacisté, marťané a konspirační teorie'," napsal Podoljak na twitteru.

Ruský prezident dnes mimo jiné znovu obvinil z konfliktu na Ukrajině Západ. Rusko se naopak snažilo situaci na Ukrajině vyřešit mírovými prostředky a válku zastavit, prohlásil Putin, na jehož příkaz Rusko před téměř rokem zahájilo nevyprovokovanou invazi do sousední země. V roce 2014 Moskva v rozporu s mezinárodním právem anektovala ukrajinský poloostrov Krym a také podpořila povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Putin obvinil Západ z rozpoutání války, pozastavil účast v jaderné dohodě

Ruský prezident Vladimir Putin vystoupil s tradičním poselstvím k ruskému federálnímu shromáždění, v němž obvinil Západ z rozpoutání války na Ukrajině a ze snahy zničit Rusko. Putin také ohlásil pozastavení účasti Ruska v dohodě Nový START, omezující počet jaderných hlavic a jejich nosičů. Ve svém dnešním projevu se Putin podle dřívějšího očekávání pokusil obhájit ruskou válku na Ukrajině, která začala loni 24. února. Od té doby si vyžádala životy tisíců ukrajinských civilistů, miliony dalších lidí vyhnala z domovů a zpustošila ukrajinská města.

Jednou z motivací ruského vpádu na Ukrajinu podle šéfa Kremlu bylo ochránit rusky hovořící obyvatele ukrajinského Donbasu. Putin také obvinil Západ, že na Ukrajinu dodával ještě před loňským únorem zbraně a pokoušel se Rusko zničit ekonomickými sankcemi. Ty řada západních zemí přijala po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014.

Ruský prezident také prohlásil, že jeho zemi nelze "porazit na bojišti". Ruská armáda přitom podle hodnocení zahraničních analytiků na Ukrajině čelí drtivým ztrátám.

Představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Podoljak na twitteru uvedl, že Putin "veřejně demonstroval svoji bezvýznamnost a zmatenost". Novinářům Reuters pak Podoljak řekl, že ruský lídr je ve zcela jiné realitě, v níž není možné hovořit o spravedlnosti a mezinárodním právu. Šéf Severoatlantické aliance Stoltenberg uvedl, že Putin dal najevo jasný záměr pokračovat ve válce na Ukrajině, na což NATO zareaguje co nejrychlejším zajištěním dostatku zbraní a munice pro Ukrajinu. 

Americký ministr zahraničí Antony Blinken označil za zklamání Putinovo oznámení, že Rusko přerušuje svoji účast v dohodě Nový START o jaderném odzbrojení, kterou Rusko podepsalo s USA v roce 2010. Putin uvedl, že před obnovením účasti na dohodě Moskva požaduje vysvětlení, jakým způsobem bude brán v potaz "celkový úderný arzenál Severoatlantické aliance". Také Stoltenberg prohlásil, že lituje Putinova rozhodnutí. "Více jaderných zbraní a jejich menší kontrola činí svět nebezpečnějším," dodal.

Putin také tvrdil, že Rusko zatím odolává západním sankcím a že vstoupilo do "nového cyklu hospodářského růstu" a mluvil o plánech na regionální rozvoj. Mezinárodní měnový fond (MMF) koncem ledna ve svém aktualizovaném výhledu světové ekonomiky odhadl, že ruská ekonomika loni klesla o 2,2 procenta po nárůstu o 4,7 procenta v předchozím roce. Na letošní rok nyní fond očekává růst HDP Ruska o 0,3 procenta.

Běloruské ministerstvo obrany mezitím dnes uvedlo, že u běloruských hranic s Ukrajinou se soustředí významné množství ukrajinských vojáků, což představuje ohrožení běloruské bezpečnosti. Kyjev běloruské tvrzení označil za zesílení agresivní a militaristické rétoriky Minsku před prvním výročím ruské invaze na Ukrajinu.

Duda ve Varšavě uvítal Bidena

Americký prezident Joe Biden dnes odpoledne dorazil do polského prezidentského paláce na jednání s polským protějškem Andrzejem Dudou. Po uvítání šéfa Bílého domu s vojenskými poctami se delegace odebraly k jednáním, která se týkají především otázek bezpečnosti v Polsku a Evropě v kontextu ruské agrese vůči Ukrajině.

Návštěva amerického prezidenta Joea Bidena v Polsku je důležitým znamením závazku Spojených států vůči bezpečnosti v Evropě. Řekl to dnes polský prezident Andrzej Duda na jednání se svým americkým protějškem ve Varšavě. Biden zdůraznil, že pro USA je vztah s Polskem zásadní.

"Vaše návštěva je důležitým projevem bezpečnosti, znamením odpovědnosti za bezpečí světa a Evropy. Amerika dokáže udržet světový pořádek," řekl podle agentury Reuters Duda Bidenovi na dvoustranné schůzce. Dodal, že si přeje ještě větší spolupráci mezi Evropou a USA v bezpečnostních a hospodářských záležitostech.

Biden jednáním s Dudou zahájil oficiální program své dvoudenní návštěvy Polska. Vpodvečer má vystoupit s projevem, v němž podle očekávání znovu potvrdí závazek pomoci Ukrajině napadené Ruskem. Kyjev americký prezident překvapivě navštívil v pondělí a v ukrajinské metropoli se setkal s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

I na dnešním jednání s Dudou Biden ujistil, že podpora Ukrajiny ze strany USA zůstává silná. "Jak jsem sdělil prezidentu Zelenskému, když jsme spolu hovořili včera v Kyjevě, mohu pravděpodobně říct, že naše podpora Ukrajině zůstává neochvějná," řekl dnes Biden.

Ve středu má Biden ve Varšavě naplánováno setkání s představiteli států takzvané bukurešťské devítky (B9), jejíž součástí je také Česko.

Polský prezident dnes zdůraznil, že Polsko je v bezpečí díky přítomnosti amerických ozbrojených sil. Vyzdvihl také, že pondělní Bidenova návštěva Kyjeva bylo "neuvěřitelné gesto". Ukázala podle něj, že svobodný svět na Ukrajinu nezapomněl. Ruský prezident Vladimir Putin se naopak podle Dudy rozhodl způsobit katastrofu a bezpečnostní, ekonomickou a humanitární krizi.


Čtěte více:

ČEZ má s arbitráží vůči Gazpromu šanci, míní právníci. Na jeho majetek v Rusku však nedosáhne
09.02.2023 16:47
Pro výsledek arbitráže, kterou ve středu zahájila energetická společno...
Válka na Ukrajině loni snížila výkon německé ekonomiky o 100 miliard eur
20.02.2023 11:28
Válka na Ukrajině a související prudký růst nákladů na energii v loňsk...
Válka na Ukrajině loni stála světovou ekonomiku přes 1,6 bilionu dolarů
21.02.2023 9:53
Válka na Ukrajině v loňském roce stála světovou ekonomiku více než 1,6...
Smíšená evropská data a Putinův projev. Akcie dopoledne padají
21.02.2023 10:33
Indexy nákupních manažerů v Evropě nevyznívají vůbec jednoznačně. Před...

Váš názor
  • BOHUŠI TY RUSKÝ PARAZITICKÝ DEZINFORMÁTORE TY RUDÝ KHMERE
    22.02.2023 14:59

    Tak nám tady řekni, kde máme čerpat informace, marně čekám na tvojí odpověď ty rudý khmere
    oradapoisson
    • Re: BOHUŠI TY RUSKÝ PARAZITICKÝ DEZINFORMÁTORE TY RUDÝ KHMERE
      22.02.2023 15:23

      Asi tady: Modrý jelen. Portál Petra Bohuše. https://www.modryjelen.com/
      al321
      • musím končit
        22.02.2023 15:29

        neb za chvíli letím domů (do Čech), ale jinak hlupáčku, už dlouho jsem se tak nezasmál jako když jsem četl tvé příspěvky. Nevím jestli u vás v osadě máte sprchu, asi né že, tak si skoč do potoka ať se zklidníš. A měl by jsi vrátit to "půjčené" PC.
        Bohus
        • To sise zase splet
          22.02.2023 16:15

          Doma si v Moskvě rusáčku. Letíš z moskvy přes Istanbul?
          oradapoisson
        • Ale ale :-)
          22.02.2023 16:13

          No tomije úroveň. Příspěvek žaka 2 třídy speciální ZŠ
          oradapoisson
          • Re: Ale ale :-)
            22.02.2023 16:24

            To je skoro cela diskuze pod timhle clankem. Skolka hadr.
            Ai-kun
            • Hlavně, že tysisem dal duchaplný
              22.02.2023 16:33

              příspěvek rusáčku
              oradapoisson
              • Re: Hlavně, že tysisem dal duchaplný
                22.02.2023 16:41

                to sem taky nikde netvrdil, pri ty urovni tady ani nema smysl se moc snazit.
                Ai-kun
                • Tak tomi děláš radost chlapče
                  22.02.2023 16:50

                  Alespoň má moje práce tady nějaký výsledek :-)
                  oradapoisson
                  • Re: Tak tomi děláš radost chlapče
                    22.02.2023 17:15

                    Jaký?
                    vladik
                    • Že zde není tak bolševicky nablito
                      22.02.2023 17:25

                      Jo a kdy zaútočíte? Bude to v pátek na roční výročí třídenní speciální vojenské operace?
                      oradapoisson
                      • Re: Že zde není tak bolševicky nablito
                        22.02.2023 17:30

                        Jenom jsem se zeptal "Alespoň má moje práce tady nějaký výsledek". A jaký?
                        vladik
                        • Že tady není tak bolševický nablito vládíku
                          22.02.2023 17:43

                          Že si tady spolu tak bolševicky v klidu nenotujete, rozuměj neovládáte to tady jenom vy proruští bolševici proruskými dezinformacemi ty proruský bolševiku. Stačí?
                          oradapoisson
                          • Re: Že tady není tak bolševický nablito vládíku
                            22.02.2023 17:58

                            Nestačí. Stále se ptám jaký tady máš výsledek, mimo toho že tady nenapadáš lidi co povinně nesledují Moravce na ČT.
                            vladik
                            •  
                              22.02.2023 17:59

                              napadáš
                              vladik
                              • Tak nám řekni vládíku
                                22.02.2023 18:10

                                Z jakého zdroje máš informace ty? Prozatím mě nikdo z vás bolševickejch dezinformátorů na tuto otázku neodpověděl
                                oradapoisson
                                • Re: Tak nám řekni vládíku
                                  22.02.2023 18:17

                                  Ale já tady nic neříkám o informacích nebo dezinformacích" Jenom chci vědět odpověď na "Alespoň má moje práce tady nějaký výsledek".
                                  vladik
                                  • Zase si neodpověděl
                                    22.02.2023 18:33

                                    Klasika
                                    oradapoisson
                                    • Re: Zase si neodpověděl
                                      22.02.2023 18:38

                                      Od 16,50 hodin se stále ptám co jsem myslel "Alespoň má moje práce tady nějaký výsledek :-)" Stále nic.
                                      vladik
                                      •  
                                        22.02.2023 18:40

                                        jsi
                                        vladik
                                        • Tak už přestaň chlastat
                                          22.02.2023 18:56

                                          A zítra sito vše znovu důkladně přečti. Snad to pochopíš.
                                          oradapoisson
        • Re: musím končit
          22.02.2023 15:39

          on se vykradl z pokoje, když se střídaly směny
          Tomis
    • Re: BOHUŠI TY RUSKÝ PARAZITICKÝ DEZINFORMÁTORE TY RUDÝ KHMERE
      22.02.2023 15:12

      Opět se ukázal jako nenávistný a hlavně hodně hloupoučký chlapeček. Asi tě musí hodně zlobit že tě mají v práci za ultrablba viď
      Bohus
  • jakmile se tady objeví kxift toho masového vraha
    22.02.2023 13:54

    místní ruský hmyz je jak utržený z řetězu. V pátek mají roční výročí, tak jsou celý nadržený, než dá masový vrah rozkaz k dalšímu útoku.
    oradapoisson
    • Re: jakmile se tady objeví kxift toho masového vraha
      22.02.2023 14:10

      A jak se ti líbí to zásobení proviantem od Francouzů,.? Hlavně ,že je kšeft? Jako jim vybavili tanky francouzkou technikou! Makaron to hraje na obě strany.
      kočák
      • jakou to má souvislost ty psychopate?
        22.02.2023 14:52

        co to tady blábolíš za hnůj?
        oradapoisson
  • pro oradapoisson
    22.02.2023 13:10

    proboha, přestaňte už koukat na ČT či americkou CNN Prima
    Bohus
    • jasně a kde čerpáš ty? které z těchto médií mě můžeš z vlastní zkušenosti doporučit rusáčku?
      22.02.2023 13:27

      Interfax, RIA Novosti, TASS, Izvestija, Kommersant, Rossijskaja Gazeta, Komsomolskaja Pravda, Moskovskij Komsomolec, Parlamentskaja Gazeta, Vědomosti, Novaja Gazeta, Argumenty i Fakty, RBK, Rossija 24, Rossija 1, Pervyj kanal, REN TV, telekanal, TNT, Pjatyj kanal, Telekanal Zvězda, Telekanal Dožď, Gazeta.ru, Lenta.ru (www.lenta.ru, 360tv Fontanka.ru, KP, News.ru, Life.ru Meduza
      oradapoisson
      • Re: jasně a kde čerpáš ty? které z těchto médií mě můžeš z vlastní zkušenosti doporučit rusáčku?
        22.02.2023 13:44

        My si tykáme hlupáčku?
        Bohus
        • ruskému hmyzu tykám
          22.02.2023 13:50

          nemám k ruskému hmyzu žádnou úctu syčáku
          oradapoisson
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data